Äiti jännitti vessassa, kun Kalle Palander laski MM-kultaan – sensaatiosta 20 vuotta: ”Pulssi lyö kahtasataa”

Julkaistu:

Alppihiihto
Kalle Palanderin sensaatiomaisesta maailmanmestaruudesta on kulunut 20 vuotta.
Yhdysvalloissa nähtiin yksi suomalaisen urheilun satumaisimmista hetkistä 14. helmikuuta 1999. Sensaatiosta on siis kulunut torstaina tasan 20 vuotta.

Kalle Palander laski Vailin hiihtokeskuksessa järjestetyissä MM-kisoissa pujottelun maailmanmestariksi. Tuolloin 21-vuotias torniolainen oli kisassa avauskierroksen jälkeen seitsemäntenä. Hän meni selvään johtoon tullessaan maaliin toisessa laskussa. Sitten alkoi piinaava odotus.

Palanderin jälkeen laskeneet jäivät yksi toisensa perään suomalaisen kärkiajasta, kun jäljellä oli enää Lasse Kjus. Norjan supertähden ylitettyä maalilinjan digitaalit osoittivat, että Palander oli vienyt voiton 0,11 sekunnilla. Pronssimies Itävallan Christian Mayer hävisi suomalaiselle 0,13 sekuntia.

– Tämä on täysin hullua! Palander huudahti kisan jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

– Seisoin lähtöportilla ennen toista laskua minuutin ja sain kasattua itseni. Laskun aikana mitali tuli mieleen. Luulen, että ratkaisin pelin loppuosuudella. Jo pronssikin olisi ollut uskomaton saavutus, Palander kertoi.

Äiti ei pystynyt seuraamaan kisaa

Ilta-Sanomat uutisoi voitosta laajasti seuraavassa lehdessään. Haastatteluun oli tavoitettu muiden muassa Kallen äiti Elvi Palander, joka oli vuodattanut onnen kyyneleitä perheen kotona Torniossa.

Äidin ajatukset olivat kisan jälkeen onnesta sekaisin.

– Kun viimeksi aamulla juteltiin, sanoin Kallelle, että laske lujaa, ja laske maaliin. Kalle lupasi soittaa, jos onnistuu. Eiköhän sieltä sitten puhelu tule.

Elvi Palander ei kuitenkaan nähty kisaa suorana. Kun Kalle viiletti rinteessä, äiti jännitti kisaa vessassa.

– En pysty koskaan katsomaan Kallen kisoja, pulssi lyö kahtasataa. Näen ne vasta jälkeenpäin videolta, Elvi Palander kertoi tuolloin.

Kallen valmentajaisä Jouni sen sijaan oli katsonut kilpailua olohuoneessa ja huudellut väliaikoja vaimolleen.

Samassa haastattelussa Elvi Palander mietti, millaisia uhrauksia Kallen nousu maailman huipulle oli vaatinut. Hän muisteli, miten Kalle oli takavuosina saapunut Norjasta kilpailumatkalta puoliltaöin. Ja jo aamuseitsemän jälkeen poika oli lähtenyt murtomaasukset pyöräntangolla kouluun, 25 asteen pakkasella.

– Luonteenlujuutta Kallella on aina piisannut.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt