Alppihiihdon supertähti Lindsey Vonn päätti uransa upeaan MM-pronssiin: ”Tämä on minulle kuin kultamitali” - Alppihiihto - Ilta-Sanomat

Alppihiihdon supertähti Lindsey Vonn päätti uransa upeaan MM-pronssiin: ”Tämä on minulle kuin kultamitali”

Onnellinen mitalisti. Lindsey Vonn tuuletti suorituksensa jälkeen.

Julkaistu: 10.2.2019 14:40, Päivitetty 10.2.2019 15:48

Lindsey Vonnin hieno ura päättyi mitalijuhliin.

Lindsey Vonnin mittava ja hohdokas ura alppihiihdon huipulla huipentui syöksylaskun MM-pronssiin Åressa sunnuntaina.

Yhdysvaltalainen Vonn, 34, lähti päätöskilpailuunsa tiistaisen supersuurpujottelun kaatumisen jäljiltä, mutta pystyi toteuttamaan lupauksensa ja pani kaiken peliin ruhjeista piittaamatta.

– Tämä on minulle kuin kultamitali. Pääsin nipin napin mukaan, kroppani on hädin tuskin kasassa, mutta laskin koko sydämellä, Vonn tunnelmoi.

Lukuisten loukkaantumisten kanssa painineen Vonnin mottona on ollut, että 999 tyrmäyksenkin jälkeen on noustava ja yritettävä tuhannennen kerran.

Vonn pärjäsi varsinkin vaarallisissa vauhtilajeissa eli supersuurpujottelussa ja syöksylaskussa. Molemmista irtosi maailmanmestaruus ja syöksystä myös olympiakultaa.

Menestyksen ohella Vonn nousi yhdeksi tunnetuimmista naisurheilijoista ja paistatteli julkisuuden valokeilassa Oscar-gaalassa ja golftähti Tiger Woodsin kumppanina.

Stenmark jäi saavuttamatta

Viimeisellä kilpailukaudellaan Vonn poti polvivaivaa. Tammikuussa hän pelkäsi uransa päättyneen kaatumiseen Cortina d'Ampezzon supersuurpujottelussa.

– Pitkällä aikavälillä voisi todeta, ettei alppihiihto ole ollut minulle terveellistä, mutta rakastan sitä, Vonn sanoi.

Maailmancupissa Vonn tavoitteli ruotsalaisen idolinsa Ingemar Stenmarkin 86 kilpailun voittoennätystä, mutta jäi neljän päähän.

Stenmark oli aikoinaan luvannut olla paikalla, kun Vonn rikkoo ennätyksen. Sitä ei tapahtunut, mutta Vonnin päätöskilpailuun Stenmark tuli ja halasi Ruotsin väreihin sonnustautunutta pronssimitalistia.

– Hienoa, että hän sai tällaisen päätöksen. Hieno ura. Paluu niin monen loukkaantumisen jälkeen on vaikuttavaa, Stenmark sanoi.

Voiton vei slovenialainen Ilka Stuhec, josta tuli ensimmäinen naisten syöksyn MM-kultaa kahdesti perättäin voittanut hurjapää sitten sveitsiläisen Maria Walliserin (1987 ja 1989).

MM-hopeaa otti sveitsiläinen Corinne Suter.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?