Alppihiihto

Suomen alppihiihto teki olympiavuonna kaikkien aikojen satsauksen – nyt rahat ovat loppu

Julkaistu:

Alppihiihto
Ski Sport Finlandin ennätykselliset satsaukset olympiakauteen tuottivat täydellisen rimanalistuksen, ja nyt rahat ovat loppu.
Alppi- ja freestylehiihdon lajiliitto Ski Sport Finland käytti viime kaudella maajoukkueisiin 1,7 miljoonaa euroa, mutta urheilullinen tulos jäi laihaksi.

Olkoonkin, että Suomi sai olympialaisiin kaksi alppilajien edustajaa ja kolme freestylehiihtäjää.

– Menestykseen ei voi olla tyytyväinen. Tavoittelimme selkeästi paljon parempaa. En usko, että urheilijatkaan ovat tyytyväisiä. Aineksia olisi ollut, mutta tulokset ovat nähtävillä, Ski Sport Finlandin toimitusjohtaja Marko Mustonen myöntää.

Edes ennätyksellisen kova taloudellinen satsaus ei siivittänyt menestykseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mustonen kertoo, että olympialaisten vuoksi liiton rahallinen panostus oli suurin lajiliiton historiassa. Alppi- ja freestylemaajoukkueiden budjetti oli kuluvalla kaudella 1,7 miljoonaa euroa.

– Tavoitteena oli muiden lajiliittojen tavoin menestyä olympialaisissa. Kaikille maajoukkueurheilijoille rakennettiin viime keväänä ohjelma, joka tähtää olympialaisiin.

Vauhtilajien maajoukkueeseen – käytännössä yhteen urheilijaan eli Andreas Romariin – on panostettu tällä kaudella 200 000 euroa. Romar jäi olympiasyöksyssä ja supersuurpujottelussa sijalle 31 ja alppiyhdistetyssä sijalle 24.

Vertailun vuoksi Suomen maastohiihdon A-maajoukkueen kauden budjetti on 1,5 miljoonaa.

– Urheilijaa kohti summa on 60–100 000 euroa, keskimäärin 80 000 euroa. Olympiavuosi on meille vähän halvempi, koska Olympiakomitea maksaa osan kuluista, Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala kertoo.

Hiihtäjät toivat olympialaisista neljä mitalia.

Suuren satsauksen Romariin selittää muun muassa se, että hän joutuu harjoittelemaan jatkuvasti ulkomailla. Hänelle kertyy matkapäiviä vuodessa yli 200. Vaikka Romar harjoittelee nykyään Saksan maajoukkueen kanssa, hänellä on mukanaan oma valmentaja ja huoltaja.

Rahat loppu

Tällä hetkellä alppimaajoukkueen rahat ovat kuitenkin lopussa. Jos maajoukkuelaskijat haluavat kilpailla vielä maalis–toukokuussa, rahoitus on otettava omasta pussista.

– Jokaisessa maajoukkueryhmässä on oma budjetti ja toimintasuunnitelma. Kun budjetti on käytetty, toiminta päättyy, Mustonen selventää.

– Urheilijan sopimuksessa lukee, että maajoukkueohjelma kattaa kansainvälisen kauden eli maailmancupin ja Eurooppa-cupin. Jos sen jälkeen budjetissa on resursseja, niitä käytetään.

Olympiavuoden vuoksi isompi osa budjetista on käytetty harjoittelukaudella muun muassa leirityksiin.

– Syksyllä tehtiin tehostettu ohjelma. Ollaan oltu muun muassa Etelä-Amerikassa leireilemässä. Totta kai se maksaa enemmän, Mustonen sanoo.

Alppihiihtäjät vastaavat kesäharjoittelusta aina itse. Tänä vuonna kuitenkin myös kauteen valmistavat leirit ovat omakustanteisia.

– Kyllähän tilanne oli tietyllä tapaa tiedossa, joten ei se varsinainen yllätys ollut, olympialaisissa Suomea suurpujottelussa edustanut Samu Torsti kertoo.

– Minulla on huhti–toukokuussa pari harjoitusleiriä Euroopassa. Ski Sport tarjoaa niihin välineet ja valmentajat, mutta matkustamiset ja majoitus pitää maksaa itse.

Keräys käynnissä

Yksi leiritys maksaa urheilijalle useita tuhansia euroja. Torsti ja Romar ovat saaneet tilanteeseen oman tukijansa: molempien seura Vasa Skidklubb on järjestämässä keräystä, jonka tavoite on saada 10 000 euroa kummallekin urheilijalle.

– Alkuviikosta selvisi, että maajoukkueen rahat ovat loppu. Kyllähän se ainakin minulle oli vähän yllätys, Vasa Skidklubbin puheenjohtaja Mikael Nylund kertoo.

Idea keräyksestä syntyi pian.

– Pojat haluavat jatkaa kauttaan suunnitelmien mukaan toukokuun puoleen väliin, ja heidän omat rahansa on käytetty. Ensi talvena on MM-kisat Åressa, ja pojat haluavat katsoa korttinsa loppuun asti. Haluamme, että he saavat vetää kauden suunnitellusti loppuun.

Nylund on seurannut molempien alppinistien kehitystä pienestä pitäen. Tämä on ensimmäinen kerta hänen 34 vuotta kestäneen puheenjohtajuutensa aikana, kun liiton maajoukkueelle budjetoimat rahat eivät riitä kauden loppuun asti.

– Kevätkaudella tehdään tärkeää pohjatyötä ensi kautta varten. Vielä on kisoja ja leirityksiä. Ja tietysti ensi kauden varusteet ovat nyt testissä. Paljon työtä jää tekemättä, jos pojat tulevat nyt koti-Vaasaan, Nylund sanoo.

Edit: korjattu Torstin mc-sijoitus.

Alppimaajoukkueen kausi

Alppihiihdon maailmancupia kiersi käytännössä vain yksi urheilija, vauhtilajien spesialisti Andreas Romar. Hänen paras sijoituksensa alppiyhdistetyssä oli 25:s ja syöksyssä 26:s. Hän laski maaliin 11 kisassa, joissa suurin osa sijoituksista oli 40:n huonommalla puolella.

Romas sijoittui olympialaisten syöksyssä ja supersuurpujottelussa sijalle 31 ja alppiyhdistetyssä sijalle 24.

Marcus Sandellin kausi maailmancupissa jäi yhden laskun mittaiseksi, kun hänen kroppansa ei ollut toipunut kunnolla leikkauksista.

Samu Torsti laski ainoan mc-kisansa maaliskuun alussa. Sijoitus oli lupauksia herättävästi 11:s. Olympialaisissa hän oli sijalla 17.

B-maajoukkueeseen kuuluva Eemeli Pirinen laski Eurooppa-Cupia ja FIS-kisoja ja Miikka Mankinen FIS-kisoja.

Naisten B-maajoukkueesta (A:ta ei ole) Riikka Honkanen ei selvinnyt maaliin viidessä mc-kisassaan. Hilla Hannola ja Nella Korpio keskittyivät FIS-kisoihin.