Alppihiihto

Vuosi sitten julkisuudesta kadonnut ruotsalaisurheilija avautui masennuksestaan: ”Minulla ei ollut vaihtoehtoa”

Julkaistu:

Alppihiihto
Ruotsalainen alppihiihtäjä Kajsa Kling poltti itsensä loppuun niin henkisesti kuin fyysisesti ja sairastui lopulta masennukseen.
Ruotsalainen alppihiihtäjä Kajsa Kling jätti viime kauden maailmancupin kesken motivaatio-ongelmiin vedoten. Viime marraskuussa hän ilmoitti jatkavansa taukoaan eikä aloittanut kilpailukautta lainkaan.

Tuolloin Kling kertoi tiedotteessa motivaatio-ongelmien todellisen taustan: hän oli sairastunut masennukseen. Tämän jälkeen hän katosi lajin parista ja julkisuudesta.

Klingiä ei ole näkynyt kisarinteissä nyt vuoteen.

Kotikaupungissaan Åressa pidetyn alppihiihdon maailmancupin yhteydessä 29-vuotias urheilija kuitenkin päätti kertoa toimittajille tuoreita kuulumisiaan ja kommentoida ensimmäistä kertaa julkisesti masennustaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– On ollut aika rankkaa. Kroppani ja pääni eivät ole reagoineet sillä tavalla kuin niiden pitäisi. Luulin, että vain heräisin yhtenä aamuna ja kaikki olisi hyvin, mutta se onkin ottanut aikansa, Kling kertoi.

– On ollut päiviä, kun on ollut todella raskasta, enkä ole ymmärtänyt, miksi. Luulin, että minulla ei vain ole motivaatiota ja että minussa on jotain vikaa.

– Mutta nyt uskon, että olen polttanut itseäni loppuun kahdesta päästä, ja sen seurauksena olen uupunut sekä fyysisesti että henkisesti.

Klingin lopullinen romahdus tapahtui viime syyskuussa, kun hänen olisi pitänyt olla valmistautumassa alkavaan kauteen.

– Silloin tunsin, etten voi jatkaa. Päätin, että tarvitsen apua.

Apua löytyi Ruotsin olympiakomiteasta, jonka kautta Kling sai psykologin.

Psykologin apu ja täysi tauko urheilusta ovat edesauttaneet Klingin paranemisprosessia, mutta hän ei edelleenkään tunne itseään sataprosenttisesti terveeksi. Masennusoireet tulevat ja menevät.

– Tällä hetkellä tunnen oloni melko hyväksi. Mutta olotilani vaihtelee. Minun on opittava, millä tasolla oloni on milloinkin ja edettävä askel kerrallaan, Kling totesi toimittajille.

Kling kuvailee poissaoloaan rakkaan lajinsa parista ”hyvin oudoksi”.

– En tiedä, oliko se (tauko) lopulta edes minun päätökseni, mutta minulla ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa, Kling kertoi.

Kling ei ole vielä tehnyt päätöstä uransa jatkosta. Hän kertoi kuitenkin näkevänsä alppihiihdon edelleen osana tulevaisuuttaan.

Kling on kiertänyt alppihiihdon maailmancupia vuodesta 2008 lähtien. Hän on ollut urallaan kahdesti palkintopallilla maailmancupissa ja osallistunut kaksiin olympialaisiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt