Alppihiihto

Alppihiihtäjä juhli olympiakultaa laskematta laskuakaan – miten se on mahdollista?

Julkaistu:

Pyeongchang 2018
Pyeongchangin olympialaisissa neljä urheilijaa saavutti mitalin poikkeuksellisella tavalla.
Olympialaisten alppihiihdossa Pyeongchangissa oli ohjelmassa ensimmäisen kerran joukkuekilpailu.

Kisassa nelihenkiset joukkueet sijoitetaan ikään kuin pudotuspelikaavioon. Pyeongchangissa maat olivat 16 joukkueen kaaviossa.

Joukkueessa oli oltava kaksi miestä ja kaksi naista. Alppinistit kisasivat paripujottelun tavoin radalla toisiaan vastaan yhtä aikaa. Miehet ottivat mittaa miehistä ja naiset naisista. Lyhyen, noin 20 sekunnin mittaisen laskun voittaja keräsi joukkueelleen pisteen. Voittanut joukkue eteni seuraavalle kierrokselle.

Lopulta Sveitsi ja Itävalta etenivät finaaliin, jossa sveitsiläiset olivat parempia. Norja voitti pronssia lyötyään Ranskan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neljän pakollisen jäsenen lisäksi joukkueet saivat nimetä kaksi varajäsentä. Mitalijoukkueista Sveitsillä oli viisi laskijaa, Itävallalla ja Norjalla molemmilla kuusi.

Koska kaikkien jäsenten ei tarvinnut välttämättä laskea kisassa kertaakaan, osan heistä oli mahdollista voittaa olympiakultaa laittamatta suksia jalkaan lainkaan.

Ja näin myös tapahtui. Sveitsin Luca Aerni on nyt olympiavoittaja, vaikka hänen ei tarvinnut tehdä voittamassaan kisassa yhtään mitään.

Itävallan Stephanie Brunner on olympiahopeamitalisti ja Norjan Jonathan Nordbotten sekä Maren Skjöld olympiapronssimitalisteja samalla tavalla.

– Tuon tapaisessa kisassa on vähän pakko olla varamiehet, jos sattuu jotain. Ensimmäisessä laskussa voi tulla loukkaantuminen, joten neljällä jäsenellä kisaan ei voi lähteä, sanoo Kalle Palander.

– Alppihiihdossa urheilijoiden arvostus henkilökohtaiseen mitaliin on selkeästi suurempi, ja tämä on yksi syy siihen.

Kun joukkuekilpailu tuotiin alppihiihtoon, Palander oli aluksi sitä vastaan. Vuosien saatossa hän on alkanut ymmärtää sitä paremmin.

– Se on kilpailumuotona ihan kiva, koska siinä on paljon tapahtumia. Arvokisoissa rinteet ovat tosin helpompia kuin maailmancupissa, joten siksi olympialaisissa oli vähemmän tapahtumia normaaliin paripujotteluun verrattuna.

Joukkuekilpailu pysyy olympialaisten ohjelmassa tulevaisuudessakin. Palander pitää joukkuekilpailun tuomaa yhtenäisyyden tunnetta merkittävänä asiana.

– Jos Iivo Niskanen voittaa kultamitalin, se on hänelle henkilökohtainen. Jos Leijonat voittaa kultaa, siinä on enemmän koko kansakunta takana.

Torinon olympialaisissa 2006 Palander oli huippukunnossa samoin kuin Tanja Poutiainen. Palanderilla on selkeä mielipide, miten Suomen olisi käynyt, jos silloin olisi järjestetty vastaavanlainen joukkuekilpailu

– Ihan takuuvarma mitali olisi tullut, Palander naurahtaa.

– Tanja oli niin kovassa kunnossa silloin, että hän olisi piessyt kenet vain mennen tullen. Itse pidän todella paljon paripujottelusta, joten se olisi toiminut minulle. Jukka Rajala oli myös tosi kova paripujottelussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt