Alppihiihto

Tällainen on kahden lajin ihmenaisen uskomaton tie olympiavoittajaksi – tyrmäsi kylmästi neuvonantajiensa ohjeet

Julkaistu:

Pyeongchang 2018
Ester Ledecka ei kuunnellut 14-vuotiaana saamiaan neuvoja. Nyt hän on yksi kaikkien aikojen yllättävimmistä olympiavoittajista.
Ester Ledeckan, 22, piti olla Pyeongchangissa vahvimmillaan lumilautailussa.

Hän voittikin kultaa supersuurpujottelussa.

Kahden lajin urheilijasta tuli yksi talviolympiakisojen historian suurimmista yllätysvoittajista.

Ledeckan maailmancupin tulokset eivät antaneet odottaa mitään tällaista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tshekki oli kilpaillut supersuurpujottelukilpailussa kahdeksassa kilpailussa. Paras sijoitus, 19:s, oli irronnut reilu vuosi sitten Garmisch-Partenkirchenissä.

”Pitäisi valita ja blaa blaa”

Ehkä tätäkään tarinaa ei olisi kirjoitettu, mikäli Ledecka olisi kuunnellut teininä saamiaan neuvoja.

– Aluksi monet sanoivat minulle, etten voi urheilla molemmissa lajeissa saavuttaakseni huipputason. Olen käynyt 14-vuotiaasta lähtien valmentajieni kanssa keskusteluja siitä, kuinka minun pitäisi valita ja blaa blaa. Ei. Halusin tehdä molempia, ja jos se häiritsee, minun täytyy etsiä uudet valmentajat, Ledecka kertoi viime vuonna New York Timesin laajassa artikkelissa.

Hän kokeili elämässään ensimmäisen kerran suksilla kaksivuotiaana ja lumilaudalla viisivuotiaana. Molemmat välineet viehättivät.

Ledecka on kiitollinen vanhemmilleen.

– Jos esimerkiksi vanhemmillani ei olisi ollut rahaa tukea minua molemmissa lajeissa, minun olisi pitänyt valita yksi. Minun ei tarvinnut. Nyt voin yrittää toteuttaa unelmiani, Ledecka kertoi NYT:lle.

Aakkoset ympäri

Ledecka voitti lauantaina Tshekille kautta aikain maan kymmenennen olympiakullan talvikisoista, mutta hän oli tehnyt historiaa jo aikaisemmin.

Hänestä tuli viime talvena ensimmäinen urheilija, joka on kilpaillut sekä alppihiihdon että lumilautailun MM-kisoissa.

Hän voitti silloin lumilautailussa maailmanmestaruuden parisuurpujottelussa. Alppihiihdossa sijoitukset löytyivät 30:n parhaan joukosta.

Urheilijan valitsemat lajit ehkä tukevat toisiaan, mutta vaativat omat harjoittelunsa. Perustyön ja kilpailemisen lomittaminen kahdessa lajissa vaatii paljon.

– Se on joka vuosi yhä monimutkaisempaa. Meillä on aina kauden alussa suunnitelma A ja keskellä kautta suunnitelma Z. Sitten menemme aakkoset ympäri jotain kolme kertaa, Ledecka on kertonut.

Urheilijan hiihtovalmentaja Tomas Bank ei pidä aikataulutuksia suurimpana haasteena.

– Suurin ongelma Esterille on se, että hän on usein väsynyt, mikä voi aiheuttaa vaarallisia virheitä suksilla, Bank sanoi New York Timesissa.

Isoisäkin olympiamitalisti

Ledeckan perhe juhlii yllätysvoittajaa, mutta siinä perhepiirissä on juhlittu aikaisemminkin.

Tuoreen olympiavoittajan isoisä Jan Klapac pelasi Tshekkoslovakian maajoukkueessa, joka saavutti olympiapronssia 1964 Innsbruckissa ja hopeaa 1968 Grenoblessa sekä maailmanmestaruuden 1969 Tukholmassa.

Esterin isä Janek Ledecky on muusikko, joka on mm. säveltänyt menestyneitä musikaaleja ja joululauluja.

– Asiat muuttuvat hiljalleen. Kaksi vuotta sitten kaikki sanoivat, että Ester on Janekin tytär. Nyt kuulee yhä enemmän sitä, että Janek on Esterin isä, valmentaja Bank kertoi.

Ester Ledeckan nimeä urheilijana tuskin tunnettiin lajipiirejä laajemmalti ennen lauantaita.

– Jos hän olisi golfissa ja tenniksessä samalla tasolla kuin suksilla ja lumilaudalla, hänet tunnettaisiin Yhdysvalloissa laajalti ja hän olisi SportsCenterissä joka ilta. Talvilajeilla on erilainen twisti, mutta se ei vie mitään pois oleellisesta. Uskon, että hän on yksi suurimmista elossa olevista urheilijoista, Ledeckan lumilautavalmentaja Justin Reiter sanoi New York Timesissa.

”Tämän täytyy olla virhe”

Ledecka voitti olympiakullan Mikaela Shiffriniltä lainaamillaan suksilla.

Hetki maalintulon jälkeen tuntui epätodelliselta.

Katse Ledeckan ilmeettömillä kasvoilla kiersi ja kiersi, todennäköisesti tulostaulusta toiseen. Hän ei vain ymmärtänyt näkemäänsä.

Hän päihitti jo Super-G:n ”varmaa voittoaan” maalialueella odotelleen Itävallan Anna Veithin sekunnin sadasosalla.

– Ajattelin, että tämän täytyy olla virhe: kohta he korjaavat ajan jollekin toiselle. Näin äitini, ja vain katsoimme toisiamme. Emme voineet ymmärtää, mitä oli tapahtunut, Ledecka sanoi Guardianin mukaan.

Veithinkin oli vaikea käsittää, mitä lopussa tapahtui. Hän luuli jo voittaneensa, sillä Ledeckaa ei laskettu enää voittajaehdokkaaksi.

– Ensimmäinen reaktioni oli: onko tämä mahdollista? Sitten tuli Ester. Koska hän on myös lumilautailija, emme tienneet, kuinka vahva hän on. Hän ansaitsee voittonsa, mistä onnittelut, Veith sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt