Alppihiihto

Janne Leskisen ystävä kuoli karmealla tavalla – tapaus muutti alppihiihtoa pysyvästi

Julkaistu:

Alppihiihto
Vasta 20-vuotiaan Gernot Reinstadlerin laskuonnettomuus on yksi lajin traagisimpia tapauksia.
Koko alppimaailma pysähtyi hetkeksi, kun 20-vuotias itävaltalainen huippulupaus Gernot Reinstadler menehtyi laskettuaan rajusti ulos Sveitsin Lauberhornissa vuonna 1991.

Reinstadler lensi Lauberhornin radalla ennen viimeistä porttia sivuverkkoon, johon hänen suksensa takertui. Vauhtia oli niin paljon, että laskijan toinen jalka lähes repeytyi irti, ja hänen sisäelimensä valuivat kauhistuneen yleisön edessä rinteeseen.

Katso karmea onnettomuus tästä linkistä. Videoa ei suositella herkille!

Reinstadler kiidätettiin sairaalaan ja häntä leikattiin useita tunteja, mutta vammat olivat liian vakavat. Kuolema oli ensimmäinen maailmancupissa sitten vuoden 1970, jolloin ranskalainen Michel Bozon kuoli Megèvessä menetettyään suksiensa hallinnan ja lyötyään päänsä kuolettavasti.


Reinstadlerin muistomerkki Sveitsissä:
Entinen alppihiihtäjä ja Kansainvälisen hiihtoliiton FISin alppilajien hallituksessa vaikuttava Janne Leskinen muistaa tapauksen, sillä Reinstabler oli hänen ystävänsä. Leskinen laski maailmancupia vuosina 1988–1998.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Turvaverkkojen kehittely lähti siitä tapauksesta. Silloin huomattiin repäisyefektin vaarallisuus ja alettiin siirtyä enemmän patjojen suuntaan. Nykyään on yleensä kolme tiheää verkkoa peräkkäin.


Turvallisuudessa aletaan Leskisen mukaan olla jo pitkällä. Rinteitä on levennetty ja jopa lunta käsitellään, jotta radan pinta olisi mahdollisimman tasalaatuinen.

Välineitä kehitetään turvallisemmiksi koko ajan.

– Minun aikanani sai laskea mikä tahansa munankuori päässä. Nykyään kypärät ovat todella säädeltyjä. Ne suojaavat hyvin suoralta kaatumiselta, mutta nyt pitää vielä ratkaista, miten sisäosa saadaan joustavaksi kierteisten kaatumisten varalta.

Pukujen materiaalin kehittely sai sysäyksen, kun syöksylaskija Aksel Lund Svindalin suksi leikkasi hänen pakaraansa syvän haavan 2007.


Vuonna 2012 FIS esitteli kilpailuasun alle puettavan turvatyynyn, joka laukeaa, kun kiihtyvyys on tarpeeksi iso tai urheilija kaatuu. Kehittelyssä oli mukana nimekkäitä laskijoita kuten Svindal, toinen norjalainen Kjetil Jansrud ja italialainen Werner Heel.

Vauhtilaskijoilla oli muutaman talven ajan varusteissaan mikrosiru, joka taltioi tietoa laskun ja kaatumisen ajalta. Tuon datan avulla ratkaistiin se, milloin laskija on menettänyt laskunsa hallinnan ja tarvitsee turvatyynyn suojaa. Turvatyyny ei voi laueta esimerkiksi silloin, kun laskija osuu rataporttiin ja pystyy jatkamaan.

Leskisen mukaan alppihiihdossa on löydetty kompromissi, jossa lajin näyttävyyttä ja nopeutta ei uhrata liikaa turvallisuuden takia.

– Tilanne on sama kuin F1:ssä. Pystyttäisiin rakentamaan autoja, jotka voivat melkein lentää, mutta myös turvallisuutta on ajateltava.

Pahoja alppihiihto-onnettomuuksia

Ulrike Maier 1994: Nelivuotiaan tytön äiti menetti syöksyradalla tasapainonsa, löi päänsä radan reunalla olleeseen ajanottolaitteeseen ja menehtyi sairaalassa kaksi tuntia myöhemmin.

Matthias Lanzinger 2008: Supersuurpujottelua Norjan Kvitfjellissä laskenut itävaltalainen kaatui pahasti törmättyään porttiin. Siteen irrotusmekanismi ei toiminut, ja hänen vasen jalkansa jouduttiin amputoimaan polven alapuolelta.

Daniel Albrecht 2009: Sveitsiläinen kaatui harjoituslaskussa Hahnenkammin syöksyradalla 138 kilometrin tuntivauhdissa. Albrecht vaivutettiin koomaan, josta hänet herätettiin kolme viikkoa myöhemmin. Hän palasi kuitenkin kisaamaan seuraavana vuonna.

Marcus Sandell 2009: Suomalainen suurpujotteluspesialisti laski kiviin harjoituksissa Itävallassa. Hänen vasen munuaisensa jouduttiin poistamaan, ja hänellä oli ollut kolme litraa verta vatsalaukussaan. Eloonjääminen oli 10 minuutista kiinni.

Olivier Jenot 2017: Monacolainen menetti laskunsa hallinnan MM-kisojen supersuurpujottelussa. Hänet vietiin helikopterilla sairaalaan, jossa hänellä todettiin puhjennut keuhko ja sisäistä verenvuotoa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Joku jätti MD-87 -matkustajakoneen Madridin lentoasemalle – ”aavekoneen” omistajaa etsitään
   Ulkomaat
  3. Syksyllä havaittu radio­­aktiivinen päästö saattoi olla peräisin luultua pahemmasta INES 5 -tason turmasta
   Ulkomaat
  4. Tunti sitten
  5. AFP: R&B-laulaja Chris Brown vapautettu ilman syytettä Ranskassa – väitettiin syyllistyneen raiskaukseen
   Viihde
  6. Huumeparoni El Chapon puolustus­asianajajan matalalla äänellä lausumat sanat käynnistivät spekulaatiot: ”Se olisi ennenkuulumatonta”
   Ulkomaat
  7. Nuorten MM-kultamitalisti loukkaantui pahannäköisesti SM-liigassa – Jukka Rautakorvella selvä näkemys tilanteesta
   SM-liiga
  8. Lottoaja oli lunastamassa voittoaan, kun hänellä välähti – voittokuvasta tuli somehitti: ”Olen yllättynyt, ettei kukaan muu ole tehnyt tätä”
   Viihde
  9. Uusi paljastuskirja Valkoisesta talosta – Trumpin ex-avustaja kuvailee ilmapiiriä kaoottiseksi ja vilpilliseksi
   Ulkomaat
  10. 2 tuntia sitten
  11. Eduskuntaan pyrkivä rehtori pisti koulun oppilaat liimaamaan vaalimainoksia Alajärvellä – ”Siinä oli enemmän innostusta kuin harkintaa”
   Kotimaa
  12. Kuvat ja video: Osa Niagaran putouksista jäätyi paukkupakkasissa – maisema kuin Disneyn sadusta
   Ulkomaat
  13. Kommentti: Ville Niinistö on kuin Soinin ”vanha isäntä Reinoissa” – ja se on ongelma Pekka Haavistollekin
   Politiikka
  14. Näytä lisää