After Dark Suomalaiset surffarit jäätävässä valtameressä - Katso hyytävä video! - After Dark - Ilta-Sanomat

Suomalaiset surffarit jäätävässä valtameressä - Katso hyytävä video!

Julkaistu: 5.11.2014 16:39

Suomalaiset lainelautailijat viettivät viime talvena kolme viikkoa Pohjois-Norjassa Lofoottien aaltoja surffaten. Katso palkittu lyhyelokuva surffareiden retkestä sydäntalven hyisille aalloille.

Elvis Muhonen, Anton Thompson Coon, Waltteri Vanhanen ja Janne Vartia matkasivat viime talvena pohjoisen Norjan Lofooteille surffaamaan. Muhosen rakentamien lautojen lisäksi matkalaisten autoon pakattiin puolijoukkueteltta ja kamiina sekä runsaasti arktisissa olosuhteissa välttämätöntä perisuomalaista sisua.

Waltteri Vanhanen kertoo reissuidean syntymisestä:

- Elvis oli aiemmin käynyt Lofooteilla surffaamassa ja hänen hehkutuksensa paikan aalloista sai meidät innostumaan ja lähtemään matkaan.

Vanhasen mukaan alueen karut olosuhteet ovat tärkeä osa paikan viehätysvoimaa. Myös erinomainen surffi houkuttaa alueelle.

- Lofootit ovat rauhaisat ja hyvin kauniit. Atlantin kovat myrskyt pyyhkivät rannikkoa usein. Kylmyyteen tottuu ja pääsimme surffaamaan loistavia aaltoja.

Riding Waves of Winter Gloom -lyhytelokuvan kuvannut ja leikannut Janne Vartia puolestaan toteaa:

- Suuret merestä nousevat vuoret ja erämaan hiljaisuus tekevät Lofoottien fiiliksestä ainutlaatuisen.

Matkalla kuvattu lyhytelokuva herätti mielenkiintoa eurooppalaisessa surffiyhteisössä. Nelikko kutsuttiin Madeiralle Mad Swell -surffielokuvafestivaaleille.

- Saimme yllätykseksemme festivaalin Emerging Talent -palkinnon. Tuomarit ja yleisö pitivät elokuvamme tummanpuhuvasta sävystä ja suomalaisesta otteesta, jotka ovat harvinaisempia surffin parissa, Waltteri Vanhanen pohtii.

Arktisen surffireissun jälkeen nelikko lähti Etelä-Amerikkaan kuvaamaan seuraavaa surffitarinaansa.

- Meillä on työn alla pitkä dokumenttielokuva. Se kertoo matkoistamme ja ajatuksistamme niiden aikana.

- Olemme kuvanneet dokumenttia varten seitsemän vuotta. Työstämme siitä kokonaisuuden tänä talvena Espanjassa, Waltteri Vanhanen sanoo ja kertoo, että pitkä surffidokkari julkaistaan ensi kesänä.