Kesän hurjin selfie?

Julkaistu:

Soolokiipeily
Kiipeilijä Antti Ahola nousi Olhavalla 40-metrisen seinän ilman varmistuksia ja otti huipulta "sooloselfien”.
Antti Ahola kiipesi alkukesästä soolona eli ilman varmistuksia Repoveden kansallispuistossa Valkealassa Olhavanvuorella reitin nimeltä Kantti. Kantti on Olhavan klassikkoreitti ja sen vaikeusaste on 6a.

- Se fiilis, kun pääset kallion juurelle ja lähdet kiipeämään yksin on uskomaton. Ensimmäiset metrit ilman köyttä sydän lyö tiheään, mutta hetken ja muutaman metrin kiipeilyn jälkeen jäljellä on vain sinä ja kallio. Ainoa mitä tarvitsee miettiä on itse kiipeäminen, Ahola kertoo soolokiipeilyn viehätyksestä.

Tällä hetkellä kalliokiipeilykouluttajan tutkintoa suorittava Ahola on kokenut kiipeilijä. Hän on kiivennyt aktiivisesti jo 15 vuotta ja tekee työkseen seinäkiipeilyreittejä Helsingin Kiipeilyareenalla.


Olhavalla, Suomen "kiipeilypyhätössä", Ahola kävi ensimmäisen kerran vuonna 2005:

- Kiivettiin jäisen järven yllä laatan perusreittejä. Pyristelin 16-vuotiaana sormet jäässä Jossea, Ruotsalaisten reittiä ja Kanttia. Pelotti niin paljon, etten uskaltanut pudota, Ahola kertaa kokemusta.

Kokemuksen, osaamisen ja rohkeuden kartuttua sekä vuosien harjoittelun myötä Ahola harrastaa nykyään ajoittain myös sooloamista eli kiipeilyä ilman varmistuksia.


Soolo-kiipeilyn viehätystä ja eroa boulderointiin ja köysikiipeilyyn Ahola analysoi seuraavasti:

- Boulderoinnista kuulee puhuttavan yksinkertaisimpana ja puhtaimpana kiipeilynä, koska siinä ei ole mitään ylimääräistä. Se on taidetta lyhyillä seinillä ja kivillä. Sooloaminen on samaa korkeilla reiteillä, jotain boulderoinnin ja köysikiipeilyn välistä.

- Köydellä kiivetessä alaköydellä kiipeämistä pidetään parempana kuin yläköydellä kiipeämistä. Soolokiipeily taas painii omassa sarjassaan ja on ehdottomasti siistein tyyli kiivetä!

- Ajatusleikkinä voisi sanoa, kun pääset reitin putoamatta, olisit voinut soolota sen. Moni uskaltaa kiivetä katolle tikkaita. Oman varmuuden rajoissa sooloaminen on kuin tikkaiden kiipeämistä. Kun olo on varma ja tiedät mihin pystyt, on soolominenkin melko turvallista.


Lue Antti Aholan kiipeilyblogi täältä.

Ota kantaa

Soolo?

Vapauden huippu 63% Pitäisi kieltää 37%
Ääniä yhteensä 10344

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt