Hanna, Johanna, Jenni

Viihde

Valikko

Tunnettu teatteriohjaaja ilmoittautui itse suljetulle osastolle: ”Painin hoitajan kanssa”

Julkaistu:

Teatteriohjaaja Juha Hurme päätyi suljetulle osastolle, kun hänen äitinsä teki kuolemaa. – Ymmärsin, että en ehdi ratkaista asioita äidin kanssa. Ratkaisin asian sekoamalla.
– Se oli elämäni pahin katastrofi, teatteriohjaaja Juha Hurme muistelee marraskuuta 2009, jolloin hän käveli itse hoitoon mielisairaalaan Helsingissä.

Sairastuminen tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Hurme tajusi olevansa ihan sekaisin. Diagnoosi oli psykoosi.

– Olin tolkuttomassa kunnossa. Pääsin Auroran sairaalaan, kun ilmoitin heille, että olen kuollut. Onneksi ottivat minut sisään, Juha Hurme sanoo.

57-vuotias teatteriohjaaja kirjoitti neljä vuotta sitten sairastumisestaan romaanin Hullu (Teos). Nyt Juha Hurme on ohjannut ja käsikirjoittanut näytelmän Hullu, jonka ensi-ilta on 8.12. teatteri Telakassa Tampereella. Ensi keväänä näytelmä nähdään Helsingissä Teatteri Jurkassa.

– En halua missään nimessä romantisoida sairastumistani. Mutta kun näin kävi, katson, että tämä kirja ja näytelmä ovat melkein kansalaisvelvollisuus. Toivon, että ihmiset saavat ajattelemisen aihetta.

– Ihmismieli on niin omintakeinen tuote, että se voi särkyä 7,5 miljardilla tavalla eli täsmälleen yhtä monella kuin tällä maapallolla on ihmisiä.


Näytelmässä on yli 20 roolia, joita näyttelevät Antti Laukkarinen, Antti Mankonen ja Kaisa Sarkkinen.

– Tässä kerrotaan siitä jatkuvasta ongelmasta, että harhainen ihminen on vaikea identifioida: kuka tuo nyt oikein on. Kun sama näyttelijä on monessa hahmossa, yleisö saa miettiä, kuka kukin on.

– Tyylittely tekee myös sen, että tämä ei enää ole Juha Hurmeen tarina vaan potilas X:n. Tekijänä olen jotenkin täysin vapautunut. En ole miettinyt Juha Hurmetta ja suljettua osastoa. Sairastumiseni on yhtä kaukana kuin kansakouluvuodet.

Juha Hurme korostaa, että näytelmä ei ole raportti Auroran sairaalasta vuodelta 2009. Itsenäisessä teoksessa on 90 prosenttia ennen julkaisematonta materiaalia, jonka juuret ovat kirjasta Hullu.

– Jos kaipaa pornoa, tämä esitys on pettymys. Tässä näytelmässä ei yritetä besserwisseröidä, että me ymmärretään mielensairauksia, vaan kuvataan yksi tapaus.

– Tämä kertoo siitä, että ihmiselämässä on paljon tuskaa ja kärsimystä, mutta elämä on myös ihanaa. Kuulostan iskelmän sanoittajalta, mutta olen ihan tosissani.

Lohdullisen näytelmän viesti on, että kuka tahansa voi sairastua, mutta myös kuka tahansa voi parantua.

– Olin varma Aurorassa, että en parane koskaan. Jopa lääkärit sanoivat, että joudun vetämään lääkitystä lopun elämän.

Juha Hurme oli suljetulla osastolla kuukauden. Suljettu osasto on eristetty ulkomaailmasta vankilan kaltaisesti, mutta sen sisällä ei ole yhtään lukkoa. Sillä estetään itsemurhat.

– Tämä tuottaa sen, että siellä ei ole hetkeäkään rauhaa. Kaikki potilaat pääsevät seilaamaan miten sattuu, myös huoneisiin saa tulla. Sä et pääse möllöttämään itseksesi, vaan joudut kohtaamaan muita potilaita. Se minut paransi.

– Niin kuin tämä näytelmä kertoo: potilas näkee, että toiset potilaat ovat ihmisiä ja hänen oma harhainen maailmansa hälvenee pois.

Rauhattomuus tuntui aluksi hirveältä. Uhkaavia tilanteitakin oli. Siksi näytelmässä on tappelunkaltaisia kohtauksia.

– Olen itse nähnyt suljetulla osastolla tappeluita, olen jopa itse vääntänyt vähän painia siellä. Olin hankala potilas. Minut jouduttiin laittamaan väkivallan takia eristykseen, ja minut lääkittiin maksimiannoksella. Painin yhden hoitajan kanssa. Luulin, että hän ei ole oikea ihminen ollenkaan vaan olento. Muuten olen kaikesta väkivallasta kieltäytyvä.

Suljetulla osastolla käytiin mielettömän hienoja keskusteluita, joita Juha Hurme on jalostanut näytelmään. Repliikit ovat mielikuvitusta. Parhaimmillaan keskustelut olivat aivan Shakespearen-kaltaista tekstiä.

– Yksi potilas oli kirjoittanut lääkemääräyksen ulkopuolelle, että hän on ratkaissut maailmankaikkeuden arvoituksen. Hän oli saanut oivalluksen, että hän on tajunnut kaiken.

Juha Hurme uskoo, että äitisuhde ja äidin kuolema olivat iso syy sairastumiseen. Juuri suljetulle osastolle joutumisen aikaan oli ennustettu, että Hurmeen äidillä on elinaikaa enää kymmenen päivää.

– Ymmärsin, että en ehdi ikinä selvittämään asioita äidin kanssa. Ratkaisin asian sekoamalla, koska minulla oli paljon selvitettävää –ja aika loppui kesken.

– Olin suljetulla osastolla, kun siskoni kertoi, että äiti on kuollut. Kun kuulin äidin kuolemasta, huomasin, että olen terve. Minulla oli äärimmäisen rakastava ja turvallinen koti, mutta se oli henkisesti kaamea vankila, joka pani valehtelemaan sen rakkauden ja turvan keskellä.

Juha Hurme oli viidestä lapsesta nuorin, pitkään odotettu, ainoa poika. Äiti vaati pojastaan seuraavaa Suomen presidenttiä ja pääministeriä. Juha oli hyvä koulussa. Hänen oli pakko olla. Eikä sekään riittänyt äidille.

– Äidille ysi puolen keskiarvo oli liian vähän. Siitä tuli järkyttävät paineet ja pitkään niitä kestin, mutta kun olin 50 ja äitini teki kuolemaa, en enää kestänytkään niitä.

– Tämä vahvistaa ajatustani siitä, että äidin kuolinkamppailu ja siihen liittyvät lapsuudensotkut laukaisivat minussa psykoosin ja kun äiti kuoli, syy psykoosiini hävisi. En ollut enää tilivelvollinen hänelle –ja paranin.

Juha Hurme korostaa, että äiti oli hänelle hyvin rakas ihminen, mutta monista syistä äidin ja pojan suhde oli hyvin pulmallinen.

– Sigmund Freud olisi saanut tuhansia sivuja aineistoa minusta ja äidistä. Me tehtiin kaikki virheet. Minulla oli niin armoton kotikasvatus, että en uskaltanut olla oma itseni.

Aikuisena Hurme ei voinut kertoa vanhemmilleen tekevänsä teatteria, koska se oli heidän mielestään väärä ala. Jo pikkulapsena hän tajusi, ettei kannata kertoa, mitä oikeasti ajattelee, koska siitä tulee hirveä rangaistus.

– Kaikkein pahin sanktio olisi ollut, että vanhemmat olisivat pahoittaneet mielensä. Siksi valehtelin heille koko ajan. Kerroin kolmekymppisenä ympäripyöreästi, että olen kirjallisuuden alalla. Äitini näki minut Linnan juhlissa, jonne olin kutsuttu teatteriohjaajana. En kertonut, miksi sain kutsun. Olin äidin mielestä Linnassa väärästä syystä. En ollut pääministeri!

Töistä Juha Hurme oli poissa tasan vuoden. Hän parani yhtä nopeasti kuin oli sairastunutkin. Asiantuntijoiden mukaan se on aika yleistä, sillä sairastuminen on symmetristä.

– Vaarallisinta oli kahdeksan kuukauden masennus suljetun osaston jälkeen. Kaipaisin suljetun osaston kavereita, mutta tajusin, että olen liian heikko tapaamaan heitä. Olin itse päässyt harhoista eroon.

– En jaksanut pestä hampaita. Elämä meni nuokkumiseksi enkä kestänyt toista ihmistä. Söin eineksiä enkä tehnyt mitään ja valvoin. Ihan yhden tekevässä huurussa meni puoli vuotta.

Elokuussa 2010 Juha Hurmeen nenä muurautui lääkityksen takia umpeen. Hän vaati lääkityksen lopettamista.

– Ajattelin, että mieluummin sekoan tai kuolen, mutta haluan, että nenä aukeaa. Lääkärit sanoivat, että tässä on valtava riski. Kun lääkkeen kuorma lähti, tajusin, että en ole masentunut. Voin kirjoittaa tästä kirjan. Toinen vaihtoehto olisi ollut vaikeneminen. Minun ilmaisuni on kirjoittaminen ja teatteri.

– Taiteen tehtävä on opettaa uteliaisuutta ja armollisuutta ja muistuttaa, että me ihmiset ollaan kaikki samanlaisia.

Sairauden uusiutuminen ei Juha Hurmetta pelota. Tampereella asuva teatteriohjaaja on ollut viimeiset kuusi vuotta hirveän onnellinen. Hän ei enää stressaa pienistä ja mieti, saako työstään hyvät kritiikit.

– Olen kiitollinen, että elämäni jatkuu ja saan tehdä teatteria. Ai­van kuin Matti Nykänen oivalsi: Elämä on ihmisen parasta aikaa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Trumpin tiedottaja Sean Spicer on irtisanoutunut

  2. 2

   Yksinhuoltajaäiti Maria arvasi, että juttu hänen tuloistaan herättää kritiikkiä – avaa nyt, mistä summat koostuvat

  3. 3

   Ohiajajat huomasivat äidin hädän – ”Ysitien enkelit” pelastivat yksivuotiaan vauvan hengen: ”Luulin jo, että Elvis kuoli käsivarsilleni”

  4. 4

   Itsemurhan tehneen Linkin Park -laulajan viimeinen haastattelu julki – synkkää luettavaa: ”Voin joko luovuttaa ja kuolla tai taistella”

  5. 5

   Markukselle annettiin vain pieni mahdollisuus selvitä leikkauksesta hengissä: ”Pyysin lääkäriä tekemään parhaansa, koska kotona odottavat vaimo ja tyttäret”

  6. 6

   Oletko vanhus nuoressa ruumiissa? 24 paljastavaa merkkiä

  7. 7

   Trumpilta käsittämätön väite Japanin pääministerin vaimosta

  8. 8

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  9. 9

   Isä jätti 2-3-vuotiaat pikkulapset autoon ja meni ostoksille –pelastuslaitokselta vakava muistutus

  10. 10

   Suosikkikoomikko joutui keskelle pettämiskohua: syytetään raskaana olevan vaimon pettämisestä – jäätävä vastaus somessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  2. 2

   TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

  3. 3

   Trumpilta käsittämätön väite Japanin pääministerin vaimosta

  4. 4

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  5. 5

   Varusmies tuupertui maahan Cooperin testin jälkeen Vekaranjärvellä – IL: Todettiin myöhemmin aivokuolleeksi

  6. 6

   Instagram sensuroi Emilian, 25, rohkean bikinikuvan – kahden lapsen äiti pöyristyi: ”Kun muodokkaampi nainen laittaa kuvan, se poistetaan”

  7. 7

   Venäläisryhmä puhkesi uskaliaaseen lauluun Niiralan raja-asemalla – videosta tuli nettihitti itänaapurissa

  8. 8

   Palkittu toimittaja raiskasi väkivalloin ravintolaillan päätteeksi

  9. 9

   Katso, kuinka arvokas kesämökkisi voi olla – kuntalista kertoo hinnat eri puolilla Suomea

  10. 10

   Anna Abreu lomailee Los Angelesissa – helteinen bikinikuva villitsee Instagramissa: ”Lisää näitä, kaunis Anna!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  5. 5

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  6. 6

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  7. 7

   Synkkä juhlailta Salossa – morsian joutui soittamaan poliisin omiin häihinsä

  8. 8

   Sabina Särkkä narahti uimapukukuvansa muokkaamisesta – kihlatun julkaisu paljasti totuuden: huomaatko eron?

  9. 9

   Nuori nainen lähetti avoimen sairauslomaviestin – pomon reaktio sai itkemään

  10. 10

   8 asiaa, joita pariskunnat tekevät, mutta eivät myönnä sitä – montako kohtaa myönnät?

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Trumpin tiedottaja Sean Spicer on irtisanoutunut

  2. 2

   Yksinhuoltajaäiti Maria arvasi, että juttu hänen tuloistaan herättää kritiikkiä – avaa nyt, mistä summat koostuvat

  3. 3

   Ohiajajat huomasivat äidin hädän – ”Ysitien enkelit” pelastivat yksivuotiaan vauvan hengen: ”Luulin jo, että Elvis kuoli käsivarsilleni”

  4. 4

   Itsemurhan tehneen Linkin Park -laulajan viimeinen haastattelu julki – synkkää luettavaa: ”Voin joko luovuttaa ja kuolla tai taistella”

  5. 5

   Markukselle annettiin vain pieni mahdollisuus selvitä leikkauksesta hengissä: ”Pyysin lääkäriä tekemään parhaansa, koska kotona odottavat vaimo ja tyttäret”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  2. 2

   TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

  3. 3

   Trumpilta käsittämätön väite Japanin pääministerin vaimosta

  4. 4

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  5. 5

   Varusmies tuupertui maahan Cooperin testin jälkeen Vekaranjärvellä – IL: Todettiin myöhemmin aivokuolleeksi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  5. 5

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  6. Näytä lisää