Pertti, Albert

Viihde

Valikko

40 vuotta törkyä ja vimmaa – näin punk iski suomalaisjulkkisten tajuntaan: ”Kun bändi oikein erikseen kielletään...”

Vuonna 1976 punkista tuli maailmanlaajuinen ilmiö. Pian liike löysi kodin myös työläis-teollisesta Kekkosen Suomesta. Punkkarit Leena Lehtolainen, Pelle Miljoona, Arto Nyberg ja Rane Raitsikka muistavat punkin alkuräjähdyksenä, joka mullisti heidän maailmansa.
Punk on syntynyt siitä kulttuurimme rappiotilasta, joka ympärillämme rehottaa. Se on hätähuuto unohdetun nuorison puolesta.

Niin julisti kouvolalaisen Punk-Shanoma-lehden ensimmäinen numero vuonna 1978. Punk-liike oli tehnyt tulonsa Suomeen: muutaman soinnun katurock-vaikutteiset renkutukset iskivät suomettumisen ajan ahdinkoon.

– Sisältääkö punk mitään muuta kuin hurjannäköisiä tyyppejä ja raakaa räiskettä? kysyi toimittaja Sinikka Hein Ylen tv-lähetyksessä joulukuussa 1977.

Kysymyksen kirvoitti englantilaiskokoonpano Sex Pistols. Yhtyeen repaleiset vaatteet, sotkuiset hiukset ja julkea käytös johtivat ennennäkemättömään paheksuntaan niin tiedotusvälineissä kuin päättäjien lausunnoissa.

Sex Pistols myös vastasi Heinin kysymykseen: yhtye haastoi yhteiskuntajärjestyksen kuningatarta myöten ja teki siten selväksi, että punkilla oli räikeän ulkokuoren takana oikeaa sanottavaa. Punk kyseenalaisti ihmisryhmien epätasa-arvon ja luokkahierarkian raivoisalla voimalla.


Sex Pistolsin ensisinglestä Anarchy in the UK (1976) on kulunut 40 vuotta. Samalla punk-liikkeen on laskettu täyttävän nuo pyöreät vuodet. Punkin juuret ovat varhaisemmassa maaperässä, 1960–70-luvun suoraviivaisessa yhdysvaltalaisessa rockissa, mutta neljä vuosikymmentä sitten punk teki läpimurtonsa New Yorkin kaduilta eurooppalaisten kollektiiviseen kokemukseen.

The Filth and the Fury! Törkyä ja vimmaa! englantilaislehti Daily Mirrorin lööppi kirkui joulukuussa 1976, kun Sex Pistolsin jäsenet olivat kiroilleet television keskusteluohjelmassa.

Paheksunta levisi myös pohjolaan: 12. tammikuuta 1978 sisäministeriö päätti, että Sex Pistols ei saa esiintyä Suomessa. Toimittaja Arto Nybergin 11-vuotiaaseen tajuntaan punk iski sinä iltana.

– Tajusin että oho, tuo on jotain ihmeellistä ja uutta. Kun bändi oikein erikseen kielletään, on pakko ottaa selvää lisää, hän kuvailee.


Musiikin ympärille kehkeytyi tee se itse -ideologia: kuka tahansa voi tehdä mitä tahansa, ja myös yhteiskunnan marginaaliin jääneelle nuorelle löytyy maailmasta paikka. Nuorten toimittamat omakustannelehdet, kuten Punk-Shanoma, Hilse ja Kaaos, liputtivat Suomessa omaehtoisuuden iloja. Lehdistä tuli myös tapa luoda kansainvälisiä yhteyksiä ja niiden avulla samanhenkiset verkostoituivat kuten nykyään sosiaalisessa mediassa.

– Vaihdoin lehtiä ja muuta krääsää ihmisten kanssa. Minulla oli kirjeenvaihtokavereita Brasiliassa, Englannissa, Yhdysvaltojen itä- ja länsirannikolla, Nyberg, 50, kertoo.

 

Jonkinlaisena saarnamiehenä mua pidettiin. Lähinnä suosio kuitenkin hämmensi.

Kirjailija Leena Lehtolainen, 52, arvelee olleensa Outokummun ainoa ihminen, jolle Hilse tuli kotiin. Punk-kärpänen puraisi Lehtolaista syksyllä 1977, kun suomalainen punk teki läpimurron. Seuraavana vuonna ilmestyi Eppu Normaalin kappale Poliisi pamputtaa taas, joka on yhä Lehtolaisen kännykän soittoäänenä.

– Se oli rakkautta ensi kuuntelulla. Ensimmäinen keikkani oli Eput Iloharjulla 1979 ja sinä kesänä oli myös Oulun Kuusrock, Lehtolainen sanoo.


Viialalainen Nyberg kirjoitti juttuja Kaaokseen ja notkui Tampereella vaihtoehtomusiikin mogulin Epe Heleniuksen levykaupassa, jossa nuoret kuuntelivat levyjä vailla paineita ostosten tekemisestä. Heleniuksen yhtiön Poko Rekordsin ansiosta levynsä saivat markkinoille niin Eppu Normaali kuin Kollaa kestää, Loose Prick ja Karanteeni.

– Punk avarsi yhteiskunnallista ja kulttuurista ymmärrystäni. Kun yksi huusi, että yhteiskunta on mätä ja toinen, että on väkivalta ja päihdeongelma, se pani miettimään: ai niin, tällainenkin ongelma voi olla olemassa, Nyberg kuvailee.


Väkivallasta ja päihdeongelmasta lauloi Pelle Miljoona, joka antoi ahdistuneelle nuorisolle äänen Suomessa samalla tavalla kuin Sex Pistols ja The Clash Englannissa. Pelle Miljoona & N.U.S. -yhtyeen ensimmäisen ja ainoan albumin (1978) kappaleiden muutkin nimet puhuvat puolestaan: Olen työtön, Yhteiskunta haisee, Olen ulkona.

– Suurin sankarini oli Pelle. Yhtäältä hän teki peruspunkia ja edusti minulle tärkeää rauhanliikettä, toisaalta laajensi musiikkiaan. Hänen biiseissään oli elämänuskoa, jota angstinen teini tarvitsi, Lehtolainen sanoo.


Pelle Miljoona & N.U.S. perustettiin kesällä 1977. Yhtyeen ensimmäinen single Olen työtön oli suomipunkin vastine Anarchy in the UK:lle. N.U.S:in nimikkoalbumi ja Pelle Miljoona & 1980:n pitkäsoitto Pelko ja viha (1979) ovat genrensä ikiklassikoita.

Pelle Miljoona, 61, sulautuu katutaiteen täyttämään maisemaan Helsingin Suvilahdessa, Oranssi ry -järjestön rakennuksen vieressä. Punk elää tänään täällä: Oranssilla on 26-vuotinen historia nuorten tee se itse -toiminnan mahdollistajana, aloittelevien muusikoiden keikkapaikkana ja talonvaltausliikkeenä. Pelle Miljoonalla itselläänkin oli täällä vielä hetki sitten treenikämppä.

Pellen musiikki tarttui vähemmistöjen asemaan ja valkoisten etuoikeuksiin. Hän lauloi kahdella ensimmäisellä albumillaan myös rauhanliikkeestä, luonnonsuojelusta ja työttömyydestä.

Pellestä tuli punk-liikkeen johtohahmo ja nuorisoidoli. Hänellä ei silti koskaan ollut illuusiota, että hän kykenisi todella muuttamaan maailmaa paremmaksi.

– Jonkinlaisena saarnamiehenä mua pidettiin. Lähinnä suosio kuitenkin hämmensi. En ollut onnellinen siinä elämänvaiheessa.

Pelle Miljoona muistaa kuulleensa sanan punk ensimmäistä kertaa, kun Anarchy in the UK soi televisiossa.


– Olin irrottautunut joogayhteisöstä ja meinasin jäädä tyhjän päälle. Siihen aikaan musiikki Suomessa oli iskelmää ja progea, mutta nysvääminen ei sopinut mulle. Punk palautti rockin kaduille. Samalla siitä tuli heimo, se toi elämään yhteisöllisyyttä.

Pellen vanavedessä punk-akteja ilmestyi kaikkialle Suomeen: Maukka Perusjätkä, Sensuuri, Ratsia, Karanteeni ja hardcorea eli raskaampaa punkia soittava Lama. Arto Nyberg nostaa Laman tulkinnan Väliaikainen-iskelmäklassikosta (1982) yhdeksi kaikkien aikojen punk-vedoista.

 

Kekkosta ei silloin todellakaan saanut kyseenalaistaa, mutta punkkarit uskalsivat pottuilla jopa Neuvostoliitolle.

– Se rajuus ja tulkinta: jätkät pumppaa vanhan humppabiisin niin että tulevat silmille. Karvat nousevat pystyyn vieläkin.

Laman basisti, helsinkiläinen Rane Raitsikka, 50, soitti myös hardcore-yhtyeessä Unicef. Hän rämpytti varhaisteininä Rolling Stonesin ja AC/DC:n kappaleita sulkapallomailalla, mutta ajatus oikeasta soittamisesta tuntui kaukaiselta.

– Kun Ramones, Sex Pistols ja Pelle tulivat, tuntui ekaa kertaa, että mähän voin tehdä tätä, mä voin skulaa itse. Sulkapallomaila vaihtui hyvin nopeasti faijan Landolaan ja halvimpaan postimyyntikitaraan. Sitten tykitinkin jo kahdella kielellä Ramones-biisejä, ja 13-vuotiaana olin jo lavalla soittamassa niitä, Raitsikka sanoo.

Raitsikkaa naurattaa, että häntä kutsutaan vieläkin punkkariksi.


– Olen 35 vuotta vatkannut ihan muita hommia. Mutta totta kai me silloin oltiin punkkareita. Oli mohikaanitukat ja nahkarotsit ja tehtiin sellaista, mitä täällä ei ollut ikinä tehty. Punk oli paljon enemmän kuin musiikkia.

Punk aiheutti, Leena Lehtolaisen sanoin, kapinallisen taiteen ja yhteiskunnallisuuden laajan mittakaavan jatkumon.

– Se kyseenalaisti 1970-lukulaista yliälyllistämistä ja sitä, että kaikkien piti olla hirvittävän tiedostavia. Punk tavallaan pilkkasi myös minua itseäni, ja se oli oikein hyvä. Kekkosta ei silloin todellakaan saanut kyseenalaistaa, mutta punkkarit uskalsivat pottuilla jopa Neuvostoliitolle.

Arto Nybergkin toteaa, että Suomen maaperä oli punkille otollinen.

– Sekä Britanniassa että meillä oli vahva työläis-teollinen tausta. Ankeissa kaupungeissa kyti kapina, joka muuttui nuorisomuodiksi.

Protesti ulottui myös ulkonäköön. Irokeesikampaukset, hakaneulalävistykset ja piikkipannat haastoivat sukupuoliroolit ja ulkonäköihanteet.

 

Kun landelle lähti soittamaan, siellä rytisi joka kerta. En tiedä, oliko koko Suomi ihan valmis punkille.

– Mulla oli itse tehtyjä punk-paitoja, liivejä ja rintanappeja. Oli kiva hätkähdyttää ja ärsyttää, sanoo Lehtolainen.

Tiedotusvälineet tuomitsivat punkin aggressiiviseksi. Lastensuojelun Keskus halusi puuttua punk-muotiin, joka ”tarjoaa lapsille anarkiaa ja väkivaltaa muodin ja viihteen keinoin”. Lehtolainen oli leimasta ihmeissään, sillä hänelle punk julisti rauhan sanomaa. Pelle Miljoonakin nauraa, kun hän muistelee tiedotusvälineiden moralisoivaa suhtautumista.

– Kyllä se aggressio oikeasti jäi lähinnä lavalle, hän sanoo.

Myös Raitsikka toteaa, että väkivalta tuli punk-liikkeen ulkopuolelta: hän itsekin herätti diinarijengeissä pahaa verta.

– Se oli helvetin vaarallista aikaa. Keskellä päivää sai juosta pakoon, ja Koitossa keikalla parisataa jätkää odotti keikkapaikan ulkopuolella. Kun landelle lähti soittamaan, siellä rytisi joka kerta. En tiedä, oliko koko Suomi ihan valmis punkille.


Pelle Miljoonalle oli tärkeää hennata hiuksensa ja pukeutua niittitakkiin, ”Kallion kansallispukuun”.

– Henkilökohtaisesti en joutunut väkivallan uhriksi. Mulla oli kai onnea.

Vuosikymmenen vaihtuessa ilmiö laajeni. 19. elokuuta 1979 Elävän musiikin yhdistys Elmu valtasi Ruoholahdessa sijainneen varastorakennuksen ja valjasti sen Lepakkoluolaksi, nuorisokulttuurin keskukseksi. Punk-yhteisö siirtyi Kallion kaupunginosan Kill Cityksi nimetyltä puutaloalueelta Lepakkoon. Yhtyeet saivat rakennuksesta treenikämppiä ja Radio City -radiokanava studion.

– Olin ensimmäisenä päivänä Lepakon pihalla. Kytät heittivät meidät ulos, mutta me pantiin teltta pihalle ja soppatykistä ruokaa. Siellä sitten päivystettiin, kunnes kaupunki alkoi taipua. Taas muuttui maa, Rane Raitsikka kertoo.


Musiikkikin syveni. Hassisen kone, Korroosio, Se, Vaavi, SIG ja Woude edustivat kokeilevaa uutta aaltoa. Ne eivät olleet punkia, mutta niitä ei olisi ollut olemassa ilman punkia, uskoo Lehtolainen.

– Punk kyseenalaisti omia ilmaisutapojaan. Vuosikymmenen vaihteessa Ypö-Viis ja muut alkoivat jo olla absurdia kamaa Mikkitelineestä on puolet minun -biiseineen.

1990-luvun alussa grungen ja stadionrockin valtakaudella punk otti jäähyn, mutta palasi ryminällä, kun Green Day ja The Offspring nousivat levylistojen kärkeen. Suomessa aukeni väylä Juustopäiden ja Apulannan punkille.

Joidenkin mielestä punk porvarillistui ja menetti alkuperäisen kapitalisminvastaisen ytimensä, vaikka jo Sex Pistols oli ollut tarkoin markkinoitu tuote. Ainakin 1980-luvun alusta asti tasaisin välein toistettu lause ”punk on kuollut” sai jälleen kaikupohjaa.

 

Kun näen kadulla punkkarin, näen yhä statementin, kannanoton. Aito asia on aito asia.

Nyberg näkee, että punkista taittui alkuräjähdyksen kaltainen voima.

– Niinhän kaikille kapinoille on aina käynyt: ne tulevat hyväksytyksi osaksi yhteiskuntaa. Enää ketään ei hätkähdytä irokeesi, mutta kun ensimmäistä kertaa semmoisen näin, meinasivat niskani mennä nurin. Onhan se huvittavaa seurata sivusta, että ai jaa, näinkö tässä pääsi käymään.

Huhut punkin kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja, uskoo Lehtolainen.

– Esimerkiksi ramopunk, Ramones-vaikutteinen softimpi punk, elää koko ajan.

Punkin sokkivoiman pysyvyydestä kertoo Pää Kii -yhtyeen laulajan Teemu Bergmanin vierailu Arto Nybergin keskusteluohjelmassa TV1:ssä maaliskuussa 2013. Bergman esiintyi haastattelussa päihtyneenä ja ryyditti yhteiskuntakriittistä sanomaansa ärräpäillä – aivan kuin Sex Pistols aikanaan.

Törky ja vimma olivat palanneet.

– Minua hämmästytti, että ihmiset jaksoivat keuhkoontua siitä, että joku on kännissä telkkarissa ja kiroilee. Siinä mielessä mikään ei ole muuttunut, Nyberg nauraa.


Pää Kii on yhtä aikaa tuulahdus punkin varhaishistoriasta ja tämän päivän yhteiskuntaa kommentoiva kapinan airut.

– Bergman on nerokas sanoittaja ja biisintekijä. On tervettä, että kapinan liekki yhä palaa, Nyberg sanoo.

Leena Lehtolaiselle punk on ennen kaikkea lähestymistapa elämään.

– Että asioita voi tehdä ilman kaavaa, toisin kuin on totuttu. Se on myös lokeroinnin välttämistä: ei välttämättä sääntöjen rikkomista, mutta niiden kyseenalaistamista. Punkin ansiosta olen tehnyt valintoja, jotka eivät ole ulkoa katsottuna kaikkein järkevimpiä: ryhtynyt vapaaksi kirjailijaksi ja lähtenyt joistakin työpaikoista.

Lehtolainen aikoo juhlia kirjailijanuransa 40-vuotisjuhlaa helsinkiläisessä punk-luolassa. Lavalle nousee kolme punk-yhtyettä.

– Sydämessäni olen punkkari, vaikka on yli viiskyt lasissa. Näen maailman nykyään enemmän harmaan väreissä, mutta olen yhä sitä mieltä, etteivät väkivalta ja rasismi ole ratkaisu mihinkään. Avaramielisyys, joka alkuperäiseen punkiin kuului, ei ole hävinnyt: antakaa ihmisten olla sellaisia kuin he ovat.


Pelle Miljoona soittaa yhä punkhittejään, ja hänen yhtyeessään on mukana Pelle Miljoona & 1980:n jäsen Tumppi Varonen. Jo 1970-luvulla Pelle ennusti, että punkin aallonharja taittuisi nopeasti.

– Kolmisen vuotta se kesti ja tuotti nipullisen helvetin hyviä biisejä. Minun osaltani se vähän kuoli, kun alkoi olla erilaisia ambitioita. Silti edelleen kun näen kadulla punkkarin, näen statementin, kannanoton. Aito asia on aito asia.

Myös Arto Nyberg kokee yhä olevansa punkkari. Osa punkin sanomasta on kuitenkin jäänyt hänelle ikuiseksi mysteeriksi.

 

Niin kaikille kapinoille on aina käynyt: ne tulevat hyväksytyksi osaksi yhteiskuntaa. Onhan se huvittavaa seurata sivusta: ai jaa, näinkö tässä pääsi käymään.

– Punkin kapinallisuushan kiteytyy viestiin ”Systeemi on mätä”, mutta minulle ei ole tähän päivään mennessä selvinnyt, että mikä hemmetti se systeemi on.

Nybergin mielestä on kuitenkin päivänselvää, että punk muutti maailmaa.

– Yhtäkkiä suomeksi saattoi laulaa mistä tahansa kovaan ääneen. Vaikutus yhteiskuntaan ja kulttuurielämään oli raikas ja ulottui musiikin ulkopuolelle. Pelle Miljoona sai yhden sukupolven funtsimaan asioita.

Rane Raitsikka kuvaa punkia alkuräjähdykseksi.

– Punk lähetti minut hienolle matkalle maailman toiselle puolelle ja takaisin, antoi minulle helvetin mielenkiintoisen elämän. Se oli täysin uusi juttu ja ennennäkemätön energia.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kuvat: Temptation Islandiin uusi pariskunta – Pauliina, 20, harrastaa heti seksiä poikaystävän selän takana

  2. 2

   2-vuotias menehtyi Lammin onnettomuudessa – poika oli turvakaukalossa ketjukolarin viimeisessä autossa

  3. 3

   Minttu Räikkösen hulppea lapsuudenkoti uima-altaineen myynnissä – 7 huonetta ja 558 000 euron hintapyyntö

  4. 4

   Lunta luvassa ja kesärengaslaki voimassa – mitä tehdä, nastasakotkin nousseet jo 70 euroon!

  5. 5

   Presidenttiehdokas Macronin, 39, ja Brigitte-vaimon, 64, ”kielletty rakkaus” – lukiolaispojan ja opettajan suhde järkytti vanhempia

  6. 6

   SM-liigan sensaatiojoukkue tyhjenee kauden jälkeen – ykkössentteri lähdössä KHL:ään

  7. 7

   Syyllistytkö johonkin näistä? Suomalaisten 3 sietämättömintä saunatapaa

  8. 8

   Äänekoskelaista Jukkaa odotti kotona mystinen yllätys – naapuri näki, kuinka kattotiilet lensivät

  9. 9

   Video: Suuri teollisuuspalo Äänekoskella

  10. 10

   ESS: Olympiavoittaja Toni Niemisen mitalit huutokaupataan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  2. 2

   Michael Jacksonin Paris-tytär poseeraa harvinaisessa yhteiskuvassa kuuluisan kummisetänsä kanssa – tältä Yksin kotona -tähti näyttää nyt

  3. 3

   Eevi Teittinen avoimena rankasta erostaan – suunnitteli häitä parisuhteen päättyessä: ”Tosi kova paikka”

  4. 4

   Äänekoskelaista Jukkaa odotti kotona mystinen yllätys – naapuri näki, kuinka kattotiilet lensivät

  5. 5

   Nuori nainen päätti hurmata ihastuksensa: teki vaikuttavan esitelmän itsestään – mieheltä uskomattoman tyly vastaus

  6. 6

   Kasmir esiintyi ensi kertaa salakatselukohun jälkeen: Unohteli sanoja jännittyneenä – TTK-yleisöltä uskomaton reaktio

  7. 7

   Pysäyttävät kuvat pohjoiskorealaiselta moottoritieltä: Leveyttä kuin kiitoradalla, ruuhkat loistavat poissaolollaan

  8. 8

   Turvapaikanhakijoita puolustanut pastori harkitseekin jäämistä Suomeen: ”En tiedä mitä tehdä”

  9. 9

   Taloyhtiön kanssa ei olisi kannattanut riidellä: pariskunnalle napsahti 3600 euron laatoituksesta 55 000 euron lasku

  10. 10

   Pohjois-Korea uhkaa: ”Olemme valmiita upottamaan USA:n lentotukialuksen yhdellä iskulla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  2. 2

   Äiti kosti poikansa röyhkeän tempun haudan takaa – vanhan äidin rahastaminen ei onnistunutkaan loppuun asti

  3. 3

   Nanna Karalahti ja Jere Karalahti: Ero!

  4. 4

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. 6

   Ulla Appelsinin kommentti: Tragedia, josta arkkipiispa ei twiitannut

  7. 7

   Noloimmat tilanteet seksin aikana – onko itsellesi käynyt näin?

  8. 8

   Poikaystävä jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla kesken romanttisen illallisen – ravintolan Facebook-vastaus leviää vauhdilla

  9. 9

   Synkkiä väitteitä: Michael Jacksonin unohdettu poika Blanket, 15, elää onnetonta elämää yksin miljoonakartanossa – ”Hän on itse kasvattanut itsensä”

  10. 10

   Radiojuontaja Kim Sainio kilahti täysin kesken juonnon – raivosi ja kirosi: Haastattelu Matti Nykäsen kanssa meni pieleen

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kuvat: Temptation Islandiin uusi pariskunta – Pauliina, 20, harrastaa heti seksiä poikaystävän selän takana

  2. 2

   2-vuotias menehtyi Lammin onnettomuudessa – poika oli turvakaukalossa ketjukolarin viimeisessä autossa

  3. 3

   Minttu Räikkösen hulppea lapsuudenkoti uima-altaineen myynnissä – 7 huonetta ja 558 000 euron hintapyyntö

  4. 4

   Lunta luvassa ja kesärengaslaki voimassa – mitä tehdä, nastasakotkin nousseet jo 70 euroon!

  5. 5

   Presidenttiehdokas Macronin, 39, ja Brigitte-vaimon, 64, ”kielletty rakkaus” – lukiolaispojan ja opettajan suhde järkytti vanhempia

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  2. 2

   Michael Jacksonin Paris-tytär poseeraa harvinaisessa yhteiskuvassa kuuluisan kummisetänsä kanssa – tältä Yksin kotona -tähti näyttää nyt

  3. 3

   Eevi Teittinen avoimena rankasta erostaan – suunnitteli häitä parisuhteen päättyessä: ”Tosi kova paikka”

  4. 4

   Äänekoskelaista Jukkaa odotti kotona mystinen yllätys – naapuri näki, kuinka kattotiilet lensivät

  5. 5

   Nuori nainen päätti hurmata ihastuksensa: teki vaikuttavan esitelmän itsestään – mieheltä uskomattoman tyly vastaus

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  2. 2

   Äiti kosti poikansa röyhkeän tempun haudan takaa – vanhan äidin rahastaminen ei onnistunutkaan loppuun asti

  3. 3

   Nanna Karalahti ja Jere Karalahti: Ero!

  4. 4

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. Näytä lisää