Iivari, Iivo

Viihde

Tuomas Hoikkala oli alun perin Hannu – ”Muutin nimeni vaarin mukaan”

Julkaistu:

Kerttula kohtaa
Lapsena Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtajan Tuomas Hoikkalan pää tutkittiin, koska hänellä oli vilkas mielikuvitus. Aikuisena hän oli ainoa, joka uskoi taidekeskuksen menestykseen.
Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtajalla, konsuli Tuomas Hoikkalalla, 59, on aina ollut tarve tehdä vähän eri lailla.

Seitsemänvuotiaana hän vaihtoi etunimensä. Selänpään puukoulussa Valkealassa oli jo monta Hannua. Hän halusi vähän erilaisen nimen.

– Tein päätöksen, että en tottele enää Hannu-nimeä. Se aiheutti hyvin paljon hämmennystä, ja ihmeteltiin, että voiko niin tehdä.

Tuomas oli siihen aikaan aika harvinainen nimi. Hoikkalan karjalainen vaari oli Tuomas.

– Arvostin ja kunnioitin vaariani hyvin paljon. Muutin nimeni Tuomakseksi vaarin mukaan.

Pian Selänpään kyläkaupassa ihmeteltiin, että onko Hoikkaloilla neljäskin lapsi.KOLMEKYMMENTÄ vuotta myöhemmin Tuomas Hoikkalan tekemisiä ihmeteltiin taas.

1990-luvun alussa Mäntyharjun kunta teki päätöksen luopua 1850-luvulla rakennetusta vanhasta pitäjäntuvasta, Salmelasta. Se oli kunnalle ongelmarakennus.

Tuomas Hoikkala kuului pieneen ryhmään, jonka hanke voitti tarjouskilpailun.

Syntyi Taidekeskus Salmela, joka tunnetaan jokakesäisistä, korkeatasoisista taidenäyttelyistä sekä konserteista. Musiikin ja kuvataiteen yhdistäminen hienossa kulttuurimaisemassa Mäntyharjulla on ollut koko idean perusta.

– Tämä on hyvin epätodennäköinen tarina. Alussa oli vain minä, joka uskoi tähän.ENSIMMÄISENÄ kesänä 1990 Taidekeskus Salmelassa myytiin vain kaksi taulua. Ne olivat Reino Hietasen grafiikkateoksia.

Kävijöitä oli ainoastaan 2 000.

– Ajattelin, että tämä on sellaista, mitä rakastan. Mottoni on ollut, että tee sitä mitä rakastat ja rakasta sitä mitä teet.

Tuolloin Tuomas Hoikkala oli vielä opettajana Pohjois-Kymen musiikkiopistossa sekä Kouvolan varuskunnan soittokunnassa saksofonistina. Kuinka ollakaan, soittokunta lakkautettiin ja hänen piti keksiä uutta mielenkiintoista tekemistä.

– Olemme keränneet vaimoni Marjan kanssa kuvataidetta siitä lähtien, kun olemme tavanneet. Suomalaiset nykytaiteilijat olivat meille hyvin tuttuja. Musiikki oli myöskin sydäntäni lähellä.

– Kuvittelin, millainen tämä paikka olisi, jos se olisi kunnossa.NYT Tuomas Hoikkala kävelee Pyhäveden rannalla sijaitsevan Taidekeskus Salmelan pihalla ja katselee tyytyväisenä ympärilleen. Ihmisiä virtaa tasaiseen tahtiin Huvimaja Höijeriin, joka toimii yhtenä näyttelytilana.

Rannassa on myös veden päälle toteutettu veistospuisto, joka uudistuu joka kesä.

Kaikki on tip top. Taustalla kuuluu ruohonleikkurin ääni.

– Minun luonteeni näkyy täällä Salmelan ympäristössä. Kaikki on viimeisen päälle järjestyksessä.

– Olen 27 vuotta sanonut, että Salmela ei ole koskaan valmis, mutta tänä vuonna, kun näyttelyt valmistuivat, minulle tuli häivähdys, että nyt tämä on sellainen kuin unelmissani. Unelmiahan meillä on kaikilla, mutta kun unelmille laittaa haalarit päälle, silloin ne lähtevät toteutumaan.

Toisena kesänä 1991 Taidekeskus Salmelan kävijämäärä tuplaantui. Viime vuonna Salmelassa oli jo 32 000 kävijää.

– Vaikein hetki oli ensimmäisen vuoden jälkeen, kun tuli kaksi devalvaatiota. Selvisin taiteilijoiden avulla. Sain tänne Suomen merkittävimpiä taiteilijoita, jotka uskoivat minuun. Laila Pullinen, Esko Tirronen, Reino Hietanen, Olavi Lanu ja Sam Vanni. He kaikki ovat jo poistuneet keskuudestamme.TUOMAS Hoikkala on kova poika ostamaan. 2000-luvun alussa hän osti 150 metrin päässä Salmelasta sijaitsevan Domanderin huvilan, joka on rakennettu 1800-luvulla. Siinä oli 1960-luvulle asti vanha posti ja apteekki.

– Huvilan omistajat, 90-vuotiaat leidit, kutsuivat minut päiväkahville ja kysyivät, haluaisinko ostaa vastarannan huvilan. Tietysti halusin.

Sitä ennen Tuomas Hoikkala oli ostanut läheisen Mäntyharjun entisen Osuuskaupan. Siitä tuli ravintola Kesäheinä.

– Aina raskaan kesän jälkeen istumme vaimon kanssa terassilla ja päätämme, että nyt ei enää laajenneta mitään. Sitten katsomme toisiamme ja hymyilemme.

Minkä sitä ideoilleen voi. Kolmilapsisessa työläisperheessä varttuneelta Hoikkalalta ei ole koskaan puuttunut kekseliäisyyttä.

 

Olen päättänyt laittaa elämäni kauneusjärjestykseen. Ennen laitoin asiat tärkeysjärjestykseen.

Jo lapsena hänellä oli pieni sota-aiheinen museo navetassa.

– Olin pienikasvuinen hintelä poika, jonka piti monessa asiassa näyttää muille. Olin palkittu hiihtäjä koulujen välisissä kilpailuissa.

– Oli rikkaus kasvaa maaseudulla. Olen järvien ja vesien kasvatti. Luonto on kirkkoni. Sieltä ammennan voimaa ja inspiraatiota.

Perhe oli kannustava. Tuomas Hoikkalan isä oli laivanlastaushommissa, äiti kotiäiti.


TUOMAS löysi instrumentikseen pianon, sitten saksofonin. Hän ihastui saksofonin jumalaiseen ääneen ja väriskaalaan kuunnellessaan levyltä tummaihoisia soittajia.

– Sanoin äidille, että haluan muusikoksi. Hän sanoi, ettei se meidän Tuomas mitään tee. Se vain soittaa.

Se oli huumoria. Äiti oli itse laulajana melkein oopperalaulajatasoa ja paikallisen Selänpään sekakuoron kantavia voimia.

– Äiti sanoi, että menestymisen salaisuus on, että puhuu selän takana hyvää.

Koulussa Tuomas Hoikkala oli keskitason oppilas. Hänellä oli ylivilkas mielikuvitus. Hoikkalan pää tutkittiin, mutta todettiin terveeksi.

– Isä sanoi, että Tuomaksesta tulee sotilas ja äiti sanoi, että Tuomaksesta tulee muusikko. Minusta tuli sotilasmuusikko.

Reserviupseerikoulun jälkeen Tuomas Hoikkala opiskeli musiikkia ja suoritti myöhemmin Sibelius-Akatemiassa saksofoninsoiton diplomitutkinnon.UNELMIEN toteuttaminen on ollut ankaraa työtä. Tuomas Hoikkala sanoo, että mitä helpommalta asiat näyttävät, sitä enemmän taustalla on työtä.

– Poikani Gabriel sanoo, että Salmela on vierivä kivi. Meillä on aina esittää jotain uutta. On ollut huvimajakilpailut, laulukilpailut ja kuvataidekilpailut.

Tänä vuonna taiteilija Johanna Lumpeen, 26, näyttelystä tuli jättimenestys. Kaikki maalaukset myytiin jo avajaisissa.


KAKSIvuotta sitten Hoikkaloiden aamukahvipöydässä syntyi ajatus ostaa purku-uhan alla oleva Vuohijärven kirkko. Se on ensimmäinen evankelisluterilainen suomalainen kirkko, joka on myyty yksityisomistukseen.

– Mun ideat on ollut aina aika vilkkaita, Tuomas Hoikkala naurahtaa.

Hoikkala halusi säilyttää arkkitehti Väinö Vuorisen suunnitteleman rakennuksen. Hän uskoo, että jälkipolvet eivät kritisoi sitä, mitä on rakennettu, vaan sitä, mitä on purettu.

Nyt Tuomas Hoikkalan vanhassa kotikirkossa on Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo. Se sijaitsee puolen tunnin matkan päässä Salmelasta.

– Kun menimme ensimmäisen kerran poikani Gabrielin kanssa entiseen kirkkoon, hän kysyi, mihin suuntaan tätä laajennetaan. Hän ilmeisesti tuntee isänsä.

Tuomas Hoikkala vastasi pojalleen, että jos tänne tulee ensimmäisenä vuonna 2015 yli 10 000 vierasta, tehdään tänne Rakkauspuisto. Idea lähti leviämään somessa. Nyt kirkon pihalla on kukkien ja veistosten täyttämä Rakkauspuisto.

– Rakkaus on sellainen luonnonvara, että mitä enemmän sitä antaa, sitä enemmän sitä saa, Tuomas Hoikkala uskoo.SEURAAVA sukupolvi työskentelee jo Salmelassa. Syksyllä tradenomiopinnot aloittava Gabriel Hoikkala, 19, liittyy seuraamme Salmelan terassille. Isän ja pojan välit ovat mutkattomat. ”Nyt menee liian hienoiksi nämä vastaukset”, Gabriel naurahtaa isänsä puheille.

– Isä on hyvä tekemään uutta, mutta aika vanhan kansan otteella. Se kertoo aika paljon, että kun Salmela perustettiin, ensin isä leikkasi repaleisessa asussa nurmikon ja meni sitten suihkuun, vaihtoi puvun päälle ja alkoi ottaa vieraita vastaan.

Tuomas Hoikkala uskoo onnistuneensa monessa asiassa, koska hänellä on ”arkijärki kohdallaan”.

– Vaimo sanoo, että taloudenhoitoni on taidetta.

Gabriel Hoikkalan mukaan se tarkoittaa, että jos isä lähtee viemään kenkiä suutariin, hän voi samalla jakaa huoltoasemille esitteitä.

 

Raivaussaha on paras terapeutti.

– Yliorganisointi kaikessa on osoittautunut aika tehokkaaksi, vaikka se on välillä vähän hermoja kiristävää, Gabriel Hoikkala sanoo.

Tuomas Hoikkalakin tuntee yliorganisoinnin lieveilmiöt. On muutoksen aika.

– Olen päättänyt laittaa elämäni kauneusjärjestykseen. Ennen laitoin asiat tärkeysjärjestykseen, Tuomas Hoikkala sanoo.

Kauneusjärjestys tarkoittaa sitä, että Hoikkala aikoo katsoa maailmaa eri näkökulmasta.

– En aio ottaa tänne angstista, repivää taidetta. Haluan, että ihmiset saavat hyvän mielen.YKSITYISELÄMÄSSÄ kauneusjärjestys on tarvetta säilyttää oma luovuus ja herkkyys.

– Elämäni on ollut liikaa suorittamista. Tämän kesän avajaisten jälkeen päätin, että ylitehokkuus saa jäädä, koska päämäärä on saavutettu.

– Turnauskestävyyteni on vähentynyt iän myötä. Olen vähän keventänyt työmäärää ja opetellut joustavasti delegoimaan.

Hoikkala myöntää, että hän on huono rauhoittumaan pitkän päivän jälkeen.

– Minun on vaikea saada mopo seis.

Kiitolaukkaa, vesihiihtoa, leijojen lennätystä, kaikkea on tullut harrastettua.

Kotiin tultuaan Hoikkala menee joka ilta istumaan rantatuoliin. Koti on myllytilalla lähellä Vuohijärven kirkkoa.

Taide ei yksin elätä. Perheen pääelinkeino on metsätalous.

Tuomas Hoikkala hoitaa raivaussahalla metsää. Nuorena sähköasentajaksi opiskellut mies on tottunut tekemään käsillään.

– Luonto tarjoaa mahdollisuuden fyysisen ja henkisen kunnon ylläpitämisen. Kai raivaukseen liittyy vähän aggressiotakin. Raivaussaha on paras terapeutti.

Tuomas Hoikkala

 • Ikä: 59
 • Ammatti: Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja, saksofonisti
 • Perhe: Naimisissa, kolme aikuista lasta
 • Plus: Rakasti lapsena lennättää leijoja, koska siinä ollaan luonnonvoimien äärellä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Räikköset aiheuttivat megayllätyksen Helsingissä! Pikku-Robin, 2, varasti huomion lavalla – myös Minttu mukana

  2. 2

   Kuinka vieraantunut olet luonnosta? Testaa 20 kysymyksellä

  3. 3

   Isis yritti räjäyttää Barbie-nukkeen ja lihamyllyyn kätketyt pommit lentokoneessa – matkatavaroiden ylipaino esti terrori-iskun

  4. 4

   Bussikuski kuoli bussin ja rekan kolarissa Länsiväylällä Espoossa

  5. 5

   Jari Isometsältä terävä huomio Therese Johaugin dopingtuomiosta

  6. 6

   Kuva kertoo kaiken Therese Johaugin tuskasta: ”Tunnen itseni väärin kohdelluksi”

  7. 7

   Kaksi Turun puukotusten uhria edelleen tehohoidossa – tarvitsevat tukea hengitykseen

  8. 8

   Saksan sisäministeriö IS:lle: Turun puukottaja oleskeli Saksassa 2015–2016

  9. 9

   Laria, 18, kutsutaan Paratiisihotellissa nimellä Mr Too Big – lempinimi osoittautui osuvaksi: ”Olisi pitänyt varautua niillä isommilla”

  10. 10

   Therese Johaugin dopingrangaistus koveni – näin Aino-Kaisa Saarinen kommentoi tuomiota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Myytti kumottu! Pelkästään vatsan seudulta on sittenkin mahdollista laihtua – näin sen teet

  2. 2

   Kaikkien aikojen ”photobombaus”? – Nasan kuva auringonpimennyksestä sisälsi uskomattoman yksityiskohdan

  3. 3

   Sädehtivä brunetti! Prinsessa Madeleine yllätti aivan uudella ulkonäöllä – upea muodonmuutos

  4. 4

   Tv-katsojat mykistyivät: BB-tähtien touhut täytyi sensuroida – ”Pitäisi vakavasti miettiä elämänarvoja”

  5. 5

   Mikko, 37, avautuu netissä kuohuttaneista tapahtumista – kertoo rynnänneensä verta vuotavan naisen avuksi, kun puukkohyökkääjä iski Turussa

  6. 6

   Karu löydös: Puhelin tai kaiutin voi paljastaa, milloin asunnossa harrastetaan seksiä

  7. 7

   80-luvun seksisymboli palasi parrasvaloihin – vietti 24 vuotta erämaassa ilman tv:tä: ”Halusin kasvattaa vauvani poissa julkisuudesta”

  8. 8

   Silminnäkijät: Seinäjoella iso poliisioperaatio – mukana koirapartioita

  9. 9

   Nainen sairastui parantumattomaan syöpään – Johnson & Johnson määrättiin jättikorvauksiin

  10. 10

   Jari Isometsältä terävä huomio Therese Johaugin dopingtuomiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. 6

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  7. 7

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  8. 8

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  9. 9

   4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

  10. 10

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Räikköset aiheuttivat megayllätyksen Helsingissä! Pikku-Robin, 2, varasti huomion lavalla – myös Minttu mukana

  2. 2

   Kuinka vieraantunut olet luonnosta? Testaa 20 kysymyksellä

  3. 3

   Isis yritti räjäyttää Barbie-nukkeen ja lihamyllyyn kätketyt pommit lentokoneessa – matkatavaroiden ylipaino esti terrori-iskun

  4. 4

   Bussikuski kuoli bussin ja rekan kolarissa Länsiväylällä Espoossa

  5. 5

   Jari Isometsältä terävä huomio Therese Johaugin dopingtuomiosta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Myytti kumottu! Pelkästään vatsan seudulta on sittenkin mahdollista laihtua – näin sen teet

  2. 2

   Kaikkien aikojen ”photobombaus”? – Nasan kuva auringonpimennyksestä sisälsi uskomattoman yksityiskohdan

  3. 3

   Sädehtivä brunetti! Prinsessa Madeleine yllätti aivan uudella ulkonäöllä – upea muodonmuutos

  4. 4

   Tv-katsojat mykistyivät: BB-tähtien touhut täytyi sensuroida – ”Pitäisi vakavasti miettiä elämänarvoja”

  5. 5

   Mikko, 37, avautuu netissä kuohuttaneista tapahtumista – kertoo rynnänneensä verta vuotavan naisen avuksi, kun puukkohyökkääjä iski Turussa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. Näytä lisää