Sauli, Saul

Viihde

Valikko

Tuomas Hoikkala oli alun perin Hannu – ”Muutin nimeni vaarin mukaan”

Kerttula kohtaa
Lapsena Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtajan Tuomas Hoikkalan pää tutkittiin, koska hänellä oli vilkas mielikuvitus. Aikuisena hän oli ainoa, joka uskoi taidekeskuksen menestykseen.
Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtajalla, konsuli Tuomas Hoikkalalla, 59, on aina ollut tarve tehdä vähän eri lailla.

Seitsemänvuotiaana hän vaihtoi etunimensä. Selänpään puukoulussa Valkealassa oli jo monta Hannua. Hän halusi vähän erilaisen nimen.

– Tein päätöksen, että en tottele enää Hannu-nimeä. Se aiheutti hyvin paljon hämmennystä, ja ihmeteltiin, että voiko niin tehdä.

Tuomas oli siihen aikaan aika harvinainen nimi. Hoikkalan karjalainen vaari oli Tuomas.

– Arvostin ja kunnioitin vaariani hyvin paljon. Muutin nimeni Tuomakseksi vaarin mukaan.

Pian Selänpään kyläkaupassa ihmeteltiin, että onko Hoikkaloilla neljäskin lapsi.KOLMEKYMMENTÄ vuotta myöhemmin Tuomas Hoikkalan tekemisiä ihmeteltiin taas.

1990-luvun alussa Mäntyharjun kunta teki päätöksen luopua 1850-luvulla rakennetusta vanhasta pitäjäntuvasta, Salmelasta. Se oli kunnalle ongelmarakennus.

Tuomas Hoikkala kuului pieneen ryhmään, jonka hanke voitti tarjouskilpailun.

Syntyi Taidekeskus Salmela, joka tunnetaan jokakesäisistä, korkeatasoisista taidenäyttelyistä sekä konserteista. Musiikin ja kuvataiteen yhdistäminen hienossa kulttuurimaisemassa Mäntyharjulla on ollut koko idean perusta.

– Tämä on hyvin epätodennäköinen tarina. Alussa oli vain minä, joka uskoi tähän.ENSIMMÄISENÄ kesänä 1990 Taidekeskus Salmelassa myytiin vain kaksi taulua. Ne olivat Reino Hietasen grafiikkateoksia.

Kävijöitä oli ainoastaan 2 000.

– Ajattelin, että tämä on sellaista, mitä rakastan. Mottoni on ollut, että tee sitä mitä rakastat ja rakasta sitä mitä teet.

Tuolloin Tuomas Hoikkala oli vielä opettajana Pohjois-Kymen musiikkiopistossa sekä Kouvolan varuskunnan soittokunnassa saksofonistina. Kuinka ollakaan, soittokunta lakkautettiin ja hänen piti keksiä uutta mielenkiintoista tekemistä.

– Olemme keränneet vaimoni Marjan kanssa kuvataidetta siitä lähtien, kun olemme tavanneet. Suomalaiset nykytaiteilijat olivat meille hyvin tuttuja. Musiikki oli myöskin sydäntäni lähellä.

– Kuvittelin, millainen tämä paikka olisi, jos se olisi kunnossa.NYT Tuomas Hoikkala kävelee Pyhäveden rannalla sijaitsevan Taidekeskus Salmelan pihalla ja katselee tyytyväisenä ympärilleen. Ihmisiä virtaa tasaiseen tahtiin Huvimaja Höijeriin, joka toimii yhtenä näyttelytilana.

Rannassa on myös veden päälle toteutettu veistospuisto, joka uudistuu joka kesä.

Kaikki on tip top. Taustalla kuuluu ruohonleikkurin ääni.

– Minun luonteeni näkyy täällä Salmelan ympäristössä. Kaikki on viimeisen päälle järjestyksessä.

– Olen 27 vuotta sanonut, että Salmela ei ole koskaan valmis, mutta tänä vuonna, kun näyttelyt valmistuivat, minulle tuli häivähdys, että nyt tämä on sellainen kuin unelmissani. Unelmiahan meillä on kaikilla, mutta kun unelmille laittaa haalarit päälle, silloin ne lähtevät toteutumaan.

Toisena kesänä 1991 Taidekeskus Salmelan kävijämäärä tuplaantui. Viime vuonna Salmelassa oli jo 32 000 kävijää.

– Vaikein hetki oli ensimmäisen vuoden jälkeen, kun tuli kaksi devalvaatiota. Selvisin taiteilijoiden avulla. Sain tänne Suomen merkittävimpiä taiteilijoita, jotka uskoivat minuun. Laila Pullinen, Esko Tirronen, Reino Hietanen, Olavi Lanu ja Sam Vanni. He kaikki ovat jo poistuneet keskuudestamme.TUOMAS Hoikkala on kova poika ostamaan. 2000-luvun alussa hän osti 150 metrin päässä Salmelasta sijaitsevan Domanderin huvilan, joka on rakennettu 1800-luvulla. Siinä oli 1960-luvulle asti vanha posti ja apteekki.

– Huvilan omistajat, 90-vuotiaat leidit, kutsuivat minut päiväkahville ja kysyivät, haluaisinko ostaa vastarannan huvilan. Tietysti halusin.

Sitä ennen Tuomas Hoikkala oli ostanut läheisen Mäntyharjun entisen Osuuskaupan. Siitä tuli ravintola Kesäheinä.

– Aina raskaan kesän jälkeen istumme vaimon kanssa terassilla ja päätämme, että nyt ei enää laajenneta mitään. Sitten katsomme toisiamme ja hymyilemme.

Minkä sitä ideoilleen voi. Kolmilapsisessa työläisperheessä varttuneelta Hoikkalalta ei ole koskaan puuttunut kekseliäisyyttä.

 

Olen päättänyt laittaa elämäni kauneusjärjestykseen. Ennen laitoin asiat tärkeysjärjestykseen.

Jo lapsena hänellä oli pieni sota-aiheinen museo navetassa.

– Olin pienikasvuinen hintelä poika, jonka piti monessa asiassa näyttää muille. Olin palkittu hiihtäjä koulujen välisissä kilpailuissa.

– Oli rikkaus kasvaa maaseudulla. Olen järvien ja vesien kasvatti. Luonto on kirkkoni. Sieltä ammennan voimaa ja inspiraatiota.

Perhe oli kannustava. Tuomas Hoikkalan isä oli laivanlastaushommissa, äiti kotiäiti.


TUOMAS löysi instrumentikseen pianon, sitten saksofonin. Hän ihastui saksofonin jumalaiseen ääneen ja väriskaalaan kuunnellessaan levyltä tummaihoisia soittajia.

– Sanoin äidille, että haluan muusikoksi. Hän sanoi, ettei se meidän Tuomas mitään tee. Se vain soittaa.

Se oli huumoria. Äiti oli itse laulajana melkein oopperalaulajatasoa ja paikallisen Selänpään sekakuoron kantavia voimia.

– Äiti sanoi, että menestymisen salaisuus on, että puhuu selän takana hyvää.

Koulussa Tuomas Hoikkala oli keskitason oppilas. Hänellä oli ylivilkas mielikuvitus. Hoikkalan pää tutkittiin, mutta todettiin terveeksi.

– Isä sanoi, että Tuomaksesta tulee sotilas ja äiti sanoi, että Tuomaksesta tulee muusikko. Minusta tuli sotilasmuusikko.

Reserviupseerikoulun jälkeen Tuomas Hoikkala opiskeli musiikkia ja suoritti myöhemmin Sibelius-Akatemiassa saksofoninsoiton diplomitutkinnon.UNELMIEN toteuttaminen on ollut ankaraa työtä. Tuomas Hoikkala sanoo, että mitä helpommalta asiat näyttävät, sitä enemmän taustalla on työtä.

– Poikani Gabriel sanoo, että Salmela on vierivä kivi. Meillä on aina esittää jotain uutta. On ollut huvimajakilpailut, laulukilpailut ja kuvataidekilpailut.

Tänä vuonna taiteilija Johanna Lumpeen, 26, näyttelystä tuli jättimenestys. Kaikki maalaukset myytiin jo avajaisissa.


KAKSIvuotta sitten Hoikkaloiden aamukahvipöydässä syntyi ajatus ostaa purku-uhan alla oleva Vuohijärven kirkko. Se on ensimmäinen evankelisluterilainen suomalainen kirkko, joka on myyty yksityisomistukseen.

– Mun ideat on ollut aina aika vilkkaita, Tuomas Hoikkala naurahtaa.

Hoikkala halusi säilyttää arkkitehti Väinö Vuorisen suunnitteleman rakennuksen. Hän uskoo, että jälkipolvet eivät kritisoi sitä, mitä on rakennettu, vaan sitä, mitä on purettu.

Nyt Tuomas Hoikkalan vanhassa kotikirkossa on Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo. Se sijaitsee puolen tunnin matkan päässä Salmelasta.

– Kun menimme ensimmäisen kerran poikani Gabrielin kanssa entiseen kirkkoon, hän kysyi, mihin suuntaan tätä laajennetaan. Hän ilmeisesti tuntee isänsä.

Tuomas Hoikkala vastasi pojalleen, että jos tänne tulee ensimmäisenä vuonna 2015 yli 10 000 vierasta, tehdään tänne Rakkauspuisto. Idea lähti leviämään somessa. Nyt kirkon pihalla on kukkien ja veistosten täyttämä Rakkauspuisto.

– Rakkaus on sellainen luonnonvara, että mitä enemmän sitä antaa, sitä enemmän sitä saa, Tuomas Hoikkala uskoo.SEURAAVA sukupolvi työskentelee jo Salmelassa. Syksyllä tradenomiopinnot aloittava Gabriel Hoikkala, 19, liittyy seuraamme Salmelan terassille. Isän ja pojan välit ovat mutkattomat. ”Nyt menee liian hienoiksi nämä vastaukset”, Gabriel naurahtaa isänsä puheille.

– Isä on hyvä tekemään uutta, mutta aika vanhan kansan otteella. Se kertoo aika paljon, että kun Salmela perustettiin, ensin isä leikkasi repaleisessa asussa nurmikon ja meni sitten suihkuun, vaihtoi puvun päälle ja alkoi ottaa vieraita vastaan.

Tuomas Hoikkala uskoo onnistuneensa monessa asiassa, koska hänellä on ”arkijärki kohdallaan”.

– Vaimo sanoo, että taloudenhoitoni on taidetta.

Gabriel Hoikkalan mukaan se tarkoittaa, että jos isä lähtee viemään kenkiä suutariin, hän voi samalla jakaa huoltoasemille esitteitä.

 

Raivaussaha on paras terapeutti.

– Yliorganisointi kaikessa on osoittautunut aika tehokkaaksi, vaikka se on välillä vähän hermoja kiristävää, Gabriel Hoikkala sanoo.

Tuomas Hoikkalakin tuntee yliorganisoinnin lieveilmiöt. On muutoksen aika.

– Olen päättänyt laittaa elämäni kauneusjärjestykseen. Ennen laitoin asiat tärkeysjärjestykseen, Tuomas Hoikkala sanoo.

Kauneusjärjestys tarkoittaa sitä, että Hoikkala aikoo katsoa maailmaa eri näkökulmasta.

– En aio ottaa tänne angstista, repivää taidetta. Haluan, että ihmiset saavat hyvän mielen.YKSITYISELÄMÄSSÄ kauneusjärjestys on tarvetta säilyttää oma luovuus ja herkkyys.

– Elämäni on ollut liikaa suorittamista. Tämän kesän avajaisten jälkeen päätin, että ylitehokkuus saa jäädä, koska päämäärä on saavutettu.

– Turnauskestävyyteni on vähentynyt iän myötä. Olen vähän keventänyt työmäärää ja opetellut joustavasti delegoimaan.

Hoikkala myöntää, että hän on huono rauhoittumaan pitkän päivän jälkeen.

– Minun on vaikea saada mopo seis.

Kiitolaukkaa, vesihiihtoa, leijojen lennätystä, kaikkea on tullut harrastettua.

Kotiin tultuaan Hoikkala menee joka ilta istumaan rantatuoliin. Koti on myllytilalla lähellä Vuohijärven kirkkoa.

Taide ei yksin elätä. Perheen pääelinkeino on metsätalous.

Tuomas Hoikkala hoitaa raivaussahalla metsää. Nuorena sähköasentajaksi opiskellut mies on tottunut tekemään käsillään.

– Luonto tarjoaa mahdollisuuden fyysisen ja henkisen kunnon ylläpitämisen. Kai raivaukseen liittyy vähän aggressiotakin. Raivaussaha on paras terapeutti.

Tuomas Hoikkala

 • Ikä: 59
 • Ammatti: Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja, saksofonisti
 • Perhe: Naimisissa, kolme aikuista lasta
 • Plus: Rakasti lapsena lennättää leijoja, koska siinä ollaan luonnonvoimien äärellä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Äkkikäännös säässä: ennätyksellinen lämpö väistyy, 25 000 ihmistä ilman sähköä

  2. 2

   Autotehtaan 30 000 euron vuosipalkka herätti ihmetystä – näin Valmet Automotive vastaa

  3. 3

   Katso 63 kunnan lista: tällä hinnalla kesämökki käy nyt kaupaksi

  4. 4

   Karu kuva rannalta kertoo, miksi sukeltaja etsi kahville lähteneitä pilkkijöitä – hoksaatko, mikä sitten herätti pelastajien huomion?

  5. 5

   Bikinipöksyt kokevat tänä kesänä muodonmuutoksen – pukisitko itse yllesi?

  6. 6

   Bumtsibum-juontaja Kalle Lindroth paljasti iloisen perheuutisen: Vauva tulossa!

  7. 7

   IS seuraa SM-liigan puolivälieriä: TPS hakee raivoisasti tasoitusta, JYP kuittasi nopeasti HPK:n tasoituksen

  8. 8

   Yleisö huokaili: Maamme-laulu meni taas vihkoon – nyt HIFK:n ottelussa

  9. 9

   Anu Saagim räväyttää taas – jakaa Jethro Rostedtille härskin kauneusvinkkinsä: Käyttää spermaa kasvonaamiona

  10. 10

   Kreikan prinsessa Olympia, 20, nautiskelee luksuselämästä niukassa uima-asussa – poseeraa bikineissä äitinsä kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vihreä Nissan lepää kyljellään Tornion keskustassa – poliisi kertoo, miksi ei puutu tapaukseen

  2. 2

   Albinismia sairastavat kaksostytöt ihastuttavat malleina – poseeraavat nyt yhdessä tumman isosiskonsa kanssa

  3. 3

   Bikinipöksyt kokevat tänä kesänä muodonmuutoksen – pukisitko itse yllesi?

  4. 4

   6 vaaran merkkiä: Jos huomaat näitä, tietokoneellasi voi olla haittaohjelma

  5. 5

   Merkel tyrmistyi ”hävyttömästä” tempusta – Trump ojensi 350 miljardin laskun

  6. 6

   Salainen laatuvirhe paljastui omakotitalosta – lattiakaivon hinnaksi tuli lähes 40 000 euroa

  7. 7

   Jättimäinen tulipalo Vantaalla Kehä III:n tuntumassa, sammutustyöt kestävät koko päivän – ”Liikennettä haittaavaa savunmuodostusta”

  8. 8

   "Ei kai alapää ole hygieenisempi?" – julkisessa saunassa sattunut tapaus kuohuttaa taas HS:n mielipideosastossa

  9. 9

   Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

  10. 10

   Äiti kysyi, mistä uudet farkut kiristävät? 4-vuotiaan pojan ronski vastaus huvittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   11 kyytä köllötteli rinteessä – asiantuntija kertoo, kuinka käärmeistä pääsee eroon: ”Se ei tule ikinä takaisin”

  2. 2

   Uusi ennuste: Poikkeuksellinen lämpöaalto vyöryy Suomeen – keskimäärin vain noin kolme kertaa sadassa vuodessa

  3. 3

   Rovaniemen junan lähtö viivästyi yllättäen – konduktööriltä kylmäävä kuulutus: ”Junassa on vakava henkeä uhkaava tilanne”

  4. 4

   Merkel tyrmistyi ”hävyttömästä” tempusta – Trump ojensi 350 miljardin laskun

  5. 5

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  6. 6

   Teinityttö tervehti tuntematonta miestä koulumatkalla – siitä käynnistyi painajainen

  7. 7

   Suomen tunnetuin bordelli pyöri Riihimäellä – rattohotelli Bonanzan henkilökunnalla suora ohje lapsiperheiden varalle

  8. 8

   IS seurasi tapahtumien etenemistä: Terrori-isku parlamentin luona Lontoossa – 4 kuoli

  9. 9

   Teinityttö julkaisi hervottoman kuvaparin äidistään kostean illanvieton jälkeen – kiusallinen kuva villitsee somessa: ”Lauantai ja sunnuntai”

  10. 10

   Tiesitkö? Helsingissä asuu yksi kaikkein aikojen menestyneimmän heviyhtyeen kitaristi – rakastui suomalaiseen Mariaan, elää nyt lapsiperheen arkea Suomessa

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Äkkikäännös säässä: ennätyksellinen lämpö väistyy, 25 000 ihmistä ilman sähköä

  2. 2

   Autotehtaan 30 000 euron vuosipalkka herätti ihmetystä – näin Valmet Automotive vastaa

  3. 3

   Katso 63 kunnan lista: tällä hinnalla kesämökki käy nyt kaupaksi

  4. 4

   Karu kuva rannalta kertoo, miksi sukeltaja etsi kahville lähteneitä pilkkijöitä – hoksaatko, mikä sitten herätti pelastajien huomion?

  5. 5

   Bikinipöksyt kokevat tänä kesänä muodonmuutoksen – pukisitko itse yllesi?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Vihreä Nissan lepää kyljellään Tornion keskustassa – poliisi kertoo, miksi ei puutu tapaukseen

  2. 2

   Albinismia sairastavat kaksostytöt ihastuttavat malleina – poseeraavat nyt yhdessä tumman isosiskonsa kanssa

  3. 3

   Bikinipöksyt kokevat tänä kesänä muodonmuutoksen – pukisitko itse yllesi?

  4. 4

   6 vaaran merkkiä: Jos huomaat näitä, tietokoneellasi voi olla haittaohjelma

  5. 5

   Merkel tyrmistyi ”hävyttömästä” tempusta – Trump ojensi 350 miljardin laskun

  6. Näytä lisää
  1. 1

   11 kyytä köllötteli rinteessä – asiantuntija kertoo, kuinka käärmeistä pääsee eroon: ”Se ei tule ikinä takaisin”

  2. 2

   Uusi ennuste: Poikkeuksellinen lämpöaalto vyöryy Suomeen – keskimäärin vain noin kolme kertaa sadassa vuodessa

  3. 3

   Rovaniemen junan lähtö viivästyi yllättäen – konduktööriltä kylmäävä kuulutus: ”Junassa on vakava henkeä uhkaava tilanne”

  4. 4

   Merkel tyrmistyi ”hävyttömästä” tempusta – Trump ojensi 350 miljardin laskun

  5. 5

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  6. Näytä lisää