Hanna, Johanna, Jenni

Viihde

Valikko

Radiolegenda Esko Riihelä kyyditsi poliiseja autolla jo 13-vuotiaana

Julkaistu:

Liikennelegenda
Esko Riihelä ajoi autoa jo 13-vuotiaana, mutta nyt rakastetun liikennetoimittajan vauhti on hidastunut. Hän on toipilaana jalasta löytyneen tukkeuman takia.

OLISITTEKO uskoneet tätä nuhteettomasta liikennevalvojasta Esko Riihelästä?

13-vuotiaana hän kyyditsi autolla kotikylänsä poliisin naapurikylään tansseja valvomaan, kun Riihelän isä oli juonut niin paljon sahtia, ettei voinut ajaa. Kyläpoliisi otti kyydin vastaan tyytyväisenä. Hän ei olisi muuten päässyt töihin.

– Seuraavana päivänä hän kuitenkin soitti isälleni, että älä anna poikien ajaa, Esko Riihelä, 76, muistelee.

Sen koommin hän ei ole ajanut ilman ajokorttia.


ESKO Riihelän elämään mahtuu paljon hauskoja tarinoita. Monet suomalaiset tunnistavat radiotoimittajan äänen. Kerran kun hän jutteli ystävänsä kanssa helsinkiläisessä raitiovaunussa, puheen kuullut matkustaja tokaisi: Pankaa se radio kiinni.

Riihelän naama ei sen sijaan ole yhtä tuttu.

Uransa alkuaikoina 70-luvun alussa Riihelä oli tekemässä Lappeenrannassa radion ensimmäistä yleisönosasto-ohjelmaa Sana on vapaa.

– Studioon pyyhälsi vanhempi naishenkilö, joka päivitteli, että 'herrajumala, oottekste ton näköinen'. Kysyin, mitä olitte odottanut, ja rouva totesi, ettei ainakaan mitään tuollaista, Esko Riihelä muistelee nauraen.

Myöhemmin Kuopiossa Esko Riihelä odotteli suoran radiolähetyksen alkamista. Ihmiset kyselivät, milloin Esko Riihelä tulee paikalle. Kun Riihelän henkilöllisyys paljastui, sanoivat isännät, että elä kehtoo.


ASIKKALASSA viisilapsisessa perheessä varttunut Riihelä osasi jo lapsena esiintyä.

Viisivuotiaana hän ei halunnut mennä pellolle töihin. Pieni poika ilmoitti äidilleen, ettei tule. Äiti sanoi, että sitten et saa syödäksesi.

– Olin kävellyt naapurin pellolle. Naapurin emäntä oli kertonut, että poika tuli aidan alitse ja kysyi, saanko ruokaa, jos laulan. Olin laulanut.

Toimettomaksi hän ei jäänyt silloinkaan, kun hän tuli kesäharjoittelijaksi Yleisradion tekniikkaan 1966. Insinööriopiskelija oli päätynyt radioon äänittäjäksi.

– Siihen aikaan toimittajat olivat niin suuria herroja, että eivät he mitään magnetofoneja kantaneet. Heillä oli mukana äänittäjä.

Riihelä oli tilattu äänittämään Outokummun pääkonttoriin Helsingin Töölössä, mutta toimittajaa ei kuulunut.

Paikalla olivat Outokummun pääjohtaja ja TTK:n professori. Riihelä ajatteli, että hänen pitää pelastaa firman maine.

–  Aloin ottaa vastauksia nauhalle. Jutun aihe oli liekkisulatusmenetelmä. Olin juuri tenttinyt sen mekaanisessa teknologiassa.

Juttu meni sinällään ulos. Uusi radioääni herätti innostusta. Aluksi Riihelä teki Nuorten radioon freelance-juttuja, sitten hän eteni ajankohtaistoimitukseen harjoittelijaksi ja sieltä sairauslomantuuraajaksi Norjan radioon toimittamaan suomenkielisiä turistiuutisia. Samaan aikaan hän oli Yleisradion Oslon-kirjeenvaihtaja.

 

Mieleeni on jäänyt rehtorin sanat: ’Sen haluan sanoa, että suunsoitolla Esko ei tässä maailmassa elä’.”

SUOMEEN palattuaan hän ryhtyi tekemään Maakuntaradiota, Uudenmaan alueuutisia ja lopulta Liikenneradiota.

– Esimieheni näki, että tulin töihin polkupyörällä. Hän sanoi, että sä voit alkaa tehdä Liikenneradiota, kun sä olet tuollainen pyöräilijä.

Sitä ennen Liikenneradiota juonsi Raimo ”Höyry” Häyrynen, joka keskittyi lähinnä ralliautoiluun.

Riihelä halusi tarkastella liikennettä osana yhteiskuntaa.

– Niihin aikoihin Amsterdamissa syntyi kahnauksia jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kesken. Olin innokas pyöräilijä. Halusin tuoda radioon tavallisen ihmisen arkea.

1971 oli hurjin onnettomuusvuosi. Autoja oli alle miljoona, mutta liikenneonnettomuuksissa kuoli toista tuhatta ihmistä. Nyt autoja on neljä miljoonaa, mutta liikenneonnettomuuksissa kuolee paljon vähemmän.

– On tapahtunut hirvittävä muutos. Ei ollut kevyen liikenteen väylää eikä ollut koulukuljetuksia ja tiet oli mitä oli.

Syntyi parlamentaarinen liikennekomitea, joka alkoi kehittää liikennettä. Tuli turvavyöpakko ja teitä ryhdyttiin parantamaan. Alettiin puuhata koulukuljetuksia ja pyöräteitä.

Esko Riihelä toimitti Liikenneradiota 1969–2003. Se on aika hyvin kaverilta, jolle rehtori lupasi erittäin hyvän oppikoulutodistuksen, jos Riihelä lupaisi, ettei jatkaisi lukioon.

Rehtori oli äärioikeistolainen. Unkarissa oli kansannousu. Rehtori halusi, että Teiniyhdistyksen aktiivit keräisivät rahaa unkarilaisille.

– Olin sitä mieltä, että Teiniyhdistyksen toimintaan ei kuulu kansainväliseen politiikkaan sekaantuminen.

– Lupasin rehtorille, etten jatka lukioon. Mieleeni on jäänyt rehtorin sanat: ’Sen haluan sanoa, että suunsoitolla Esko ei tässä maailmassa elä’.

Vastoin rehtorin ennustuksia Riihelästä tuli ammattipuhuja.RADIOURAANSA ennen Riihelä ehti olla Lilla Teaternissa valo- ja äänimestarina 1968–1969. Sitä ennen hän kiersi Suomea tv-mekaanikkona. Televisio oli tuolloin Suomessa vielä uusi väline.

– Opetin ihmisiä käyttämään televisioita, ja sitten korjasin niitä.

Riihelä ajoi tuolloin autoa 100 000 kilometriä vuodessa. Radiovuosiinkin mahtui paljon autossa istumista. Oli tavallista, että hän ajoi viisi tuntia Kuopioon, veti siellä tunnin työkeikan ja ajoi viisi tuntia kotiin.

– Se on johtanut myöhemmin sairasteluun. Olen nyt toipilaana. Minulta leikattiin tammikuussa jalkojen verisuonista tukkeama. Arvelen syyksi sen, että liikennetoimittajaurani aikana käytännössä istuin paikoillaan.

Tukos tuli ilmi, kun Riihelä ei enää jaksanut kävellä kuin lyhyitä matkoja. Jalat väsyivät helposti. Vasempaan jalkaan tehtiin syksyllä pallolaajennus ja valtimoon työnnettiin lisäputki.

– Voin nyt ihan hyvin, mutta olen paljon kotosalla. Yksi asia, joka ei ole ikinä tullut mieleenkään, on kadun ylitys. Nyt on hyvin tarkkaan katsottava, onko autoja tulossa, koska kävelen hitaasti.

Ylipaino-ongelmia sutjakkaalla Riihelällä ei ole koskaan ollut. Päinvastoin. Hän sai armeijaan lykkäystä, koska oli alipainoinen. Nuori mies lähetettiin kotiin lihomaan.

– Painoin 50 kiloa ja olin 177 pitkä. En tiedä, miksi olin niin laiha.

Myöhemmin armeijasta päästyään Riihelä painoi 63 kiloa. Sen jälkeen paino on heitellyt vain kolme kiloa sinne tänne.

– Kyllä minä syön. Yksi lääkäri sanoi, että sinulla on elimistö, joka ottaa vain sitä, mitä se tarvitsee.

Riihelä on aina liikkunut paljon. Hänet on valittu Vuoden pyöräilijäksikin.


13 VUOTTA eläkkeellä olleella radiotoimittajalla on aina kotona radio auki. Nytkin keittiön radiossa soi Eurythmicsin Sweet dreams.

–  Minulla on perinteisesti Radio Suomi päällä, kun se on vähän kuin mun oma tekemä. Vastustin sitä, koska liikenneradio oli rinnakkaisohjelma.

33-vuotisen uran radiossa tehnyt mies muistetaan yhä. Joulukuussa ventovieras kaveri ojensi Helsingissä S-marketin pihalla Riihelälle kukan, tulilatvan.

– Sanoin, että olen vähän hämilläni. Hän sanoi, että sä olet aina ollut meidän puolella. Kävi ilmi, että hän on rekkamies. Piti ihan ottaa selvää, miten tulilatvaa hoidetaan.

Kotityöt sujuvat – kaikki paitsi siivoaminen. Sen hoitaa vaimo, joka on 15 vuotta Riihelää nuorempi ja vielä työelämässä. Ainoa poika on jo aikuinen ja työskentelee valokuvaajana. Miniä on eteläkorealainen.

– Teen usein ruoan. Ainoa, mistä en osaa tehtyä hyvää, on läskisoosi. Vaikka olen saanut läskisoosin suomenmestaruuskisoissa hopeaa, Esko Riihelä nauraa.

Helsingin Ruoholahdessa asuva Riihelä sanoo, että hänellä on ollut hyvä elämä. Vaikeita asioita ei ole oikeastaan ollut paitsi avioero ensimmäisestä vaimosta. Liitto kesti viisi vuotta.

– Oikeastaan vasta ikääntymisen myötä on tullut vaikeuksia, kuten tämä kunnon rappeutuminen. Ei se raskasta ole, mutta ei se ole kivaa.

– Sanotaan, että siinä liikutaan epämukavuusalueella, mutta valittaminen ei kuulu tyyliini. Ihmiset valittavat hirveän herkästi ja hirveän paljon. Valittaminen liittyy yleensä siihen, että valitetaan asioista, joille ei voi mitään tai sitten ongelmat ovat itseaiheutettuja.ESKO Riihelä muistelee hyvällä etenkin 70-lukua, joka oli ihmeellistä epävarmuuden aikaa. Hän teki hirveästi töitä freelancer-toimittajana. Vakituiset työpaikat olivat kiven alla. Nimitykset olivat poliittisia. Yleisradion liikennetoimittajan vakanssia ei täytetty, koska puolueet eivät löytäneet sopivaa ehdokasta.

– Kerran sain kutsun johtajan huoneeseen. Hän sanoi, että se ei käy, että freelancerin tulot ylittävät johtajan tulot. Työmäärääni vähennettiin.

Tätäkin käännettä Riihelä muistelee naureskellen. Tarinaniskijä on saanut seitsemän Telvistä. Hänelle on myönnetty myös poliisin hopeinen ansiomerkki 1991.


– Ansiomerkin jakotilaisuudessa piti pitää kiitospuhe. Toinen ansiomerkin saaja, Alkon silloinen pääjohtaja Heikki Koski, kertoi leikkisästi, että ehkä hänelle myönnetään ansiomerkki, koska hän on järjestänyt poliisille niin paljon asiakkaita.

Esko Riihelän kiitospuhe sai silloisen poliisiylijohtaja Olli Urposen nikottelemaan. Hän kertoi, että on tehnyt poliisin kanssa yhteistyötä jo 50-luvulla.

– Sitten kerroin, kuinka kyyditsin kyläpoliisin tansseihin, vaikka minulla ei ollut ajokorttia. Hetken hiljaisuuden kuluttua poliisiylijohtaja totesi, että rikos taitaa olla jo vanhentunut.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Anna Abreu lomailee Los Angelesissa – helteinen bikinikuva villitsee Instagramissa: ”Lisää näitä, kaunis Anna!”

  2. 2

   Ville nukkui viime yön ulkona aurinko­tuolissa – hotelli Kosilla kärsi vaurioita järistyksessä: ”Halkeamat ovat koko seinän korkuisia”

  3. 3

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  4. 4

   Yleisurheilun MM-joukkue jäämässä hälyttävän pieneksi – yksi selitys naisurheilijoiden ravinto-ongelmat

  5. 5

   Katso, kuinka arvokas kesämökkisi voi olla – kuntalista kertoo hinnat eri puolilla Suomea

  6. 6

   Upea herttuatar Catherine sädehti prinssi Williamin rinnalla – eivät saaneet silmiään irti toisistaan

  7. 7

   Perheetön iskelmälegenda Annikki Tähti siunattiin haudan lepoon muusikkoystävien ympäröimänä

  8. 8

   Putin ei jää Suomeen yöksi, mutta rajan takana odottavat luksushuvilat – IS esittelee Putinin datsat

  9. 9

   Maanjäristys ravisteli Kosin lomasaarta – ainakin kaksi kuollut, useita loukkaantunut

  10. 10

   Linkin Parkin Chester Bennington laulaa hittiään nuorelle fanille – tämä video sattuu nyt sydämeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  2. 2

   TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

  3. 3

   Nainen ei pessyt itseään pesuaineilla kahteen viikkoon – vaikutukset yllättivät

  4. 4

   Varusmies tuupertui maahan Cooperin testin jälkeen Vekaranjärvellä – IL: Todettiin myöhemmin aivokuolleeksi

  5. 5

   Instagram sensuroi Emilian, 25, rohkean bikinikuvan – kahden lapsen äiti pöyristyi: ”Kun muodokkaampi nainen laittaa kuvan, se poistetaan”

  6. 6

   Valtteri Bottas murjaisi vitsin Kimi Räikkösestä, kertoi myös ketä F1-kuskia ei haluaisi seurakseen autiolle saarelle

  7. 7

   Urheilutoimittaja yritti syytteen mukaan tilata naisystävänsä yliajon – maksoi vangille 6 500 euroa etumaksuna

  8. 8

   Uskomattoman tiimalasivartaloista venäläismallia kehutaan uudeksi Kim Kardashianiksi – väittää itse olevansa kauniimpi kuin kuuluisa tosi-tv-tähti

  9. 9

   Yllätystieto – Arto Bryggare uskoo tietävänsä syyn Usain Boltin lopettamiseen

  10. 10

   Anna: Tangokuningatar koki uskottomuutta ja julmuutta ex-kumppanien kanssa – ”Mies onnistui syyllistämään minua”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  5. 5

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  6. 6

   Synkkä juhlailta Salossa – morsian joutui soittamaan poliisin omiin häihinsä

  7. 7

   Nuori nainen lähetti avoimen sairauslomaviestin – pomon reaktio sai itkemään

  8. 8

   Sabina Särkkä narahti uimapukukuvansa muokkaamisesta – kihlatun julkaisu paljasti totuuden: huomaatko eron?

  9. 9

   8 asiaa, joita pariskunnat tekevät, mutta eivät myönnä sitä – montako kohtaa myönnät?

  10. 10

   Räikkösellä musertava keskustelu tallin kanssa – ”En tiedä, mitä sanoa...”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Anna Abreu lomailee Los Angelesissa – helteinen bikinikuva villitsee Instagramissa: ”Lisää näitä, kaunis Anna!”

  2. 2

   Ville nukkui viime yön ulkona aurinko­tuolissa – hotelli Kosilla kärsi vaurioita järistyksessä: ”Halkeamat ovat koko seinän korkuisia”

  3. 3

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  4. 4

   Yleisurheilun MM-joukkue jäämässä hälyttävän pieneksi – yksi selitys naisurheilijoiden ravinto-ongelmat

  5. 5

   Katso, kuinka arvokas kesämökkisi voi olla – kuntalista kertoo hinnat eri puolilla Suomea

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  2. 2

   TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

  3. 3

   Nainen ei pessyt itseään pesuaineilla kahteen viikkoon – vaikutukset yllättivät

  4. 4

   Varusmies tuupertui maahan Cooperin testin jälkeen Vekaranjärvellä – IL: Todettiin myöhemmin aivokuolleeksi

  5. 5

   Instagram sensuroi Emilian, 25, rohkean bikinikuvan – kahden lapsen äiti pöyristyi: ”Kun muodokkaampi nainen laittaa kuvan, se poistetaan”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  5. 5

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  6. Näytä lisää