Akseli

Viihde

Valikko

Lue koko haastattelu: Pian 50 vuotta täyttävä Ringa Ropo on selvinnyt useista vastoinkäymisistä – ”Olen ollut välillä täysin polvillani!”

Haastattelu
50 vuotta täyttävä Ringa Ropo on käynyt elämässään läpi vakavan leikkauksen ja kipeän avioeron sekä haudannut poikansa ja äitinsä. Vastoinkäymiset ovat koetelleet, mutta samalla myös vahvistaneet.
Heikompi olisi murtunut lopullisesti palasiksi jo kauan aikaa sitten.

– Olen ollut välillä täysin polvillani. En ole kuitenkaan katkera mistään, vaikka epätoivon ja epätodellisuuden hetkiä on ollut elämässäni paljon. Jotenkin ne on silti aina yksi kerrallaan voitettu ja menty eteenpäin, Ringa Ropo sanoo vakavana, mutta heti perään suupieliin nousee korkea hymynkare.

Silmät säteilevät.

– Opin positiivisen ajattelun mallin äidiltäni. Mennyttä ei sovi murehtia. On pakko luottaa, että vaikka elämä koettelee, se alkaa jossain vaiheessa kantaa.

Juuri tällä hetkellä Ringa Ropo sanoo olevansa todella onnellinen. Ilonaiheita on paljon, niin pieniä kuin isompiakin.

– Elin monta vuotta unohtaen huolehtia omasta hyvinvoinnistani. Nyt olen vihdoin tilanteessa, että minulla on aikaa myös itselleni, iloitsee helmikuussa 50 vuotta täyttävä entinen kansainvälisen tason pituushyppääjä ja uudessa työssä Life Style Invest -yrityksen projektijohtajana aloittanut kolmen lapsen äiti.

Pitkän matkan hän on kuitenkin tähän pisteeseen päästäkseen kulkenut.

Pitkän ja kivisen.

Liikunnallinen lapsuus

Urheilukenttä oli Kangasniemellä syntyneelle Ringa Ropolle varsinkin kesäisin toinen kotipiha. Sinne lähdettiin aamulla eväät mukana ja kotiin tultiin illalla.

– Leikki ja liikunta menivät sopivasti sekaisin. Minulla oli ala-asteiässä erillinen lukujärjestys harrastuksilleni. Yleisurheilun lisäksi pelasin jalkapalloa, jääkiekkoa ja koripalloa. Lisäksi soitin pianoa, kävin tanssitunneilla, partiossa ja näytelmäkerhossa, joten olihan sitä siinä.

Kun Ringa oli 3-vuotias, hänen biologiset vanhempansa erosivat. Ringa jäi asumaan äitinsä kanssa. Meni jonkin aikaa, ja äiti löysi rinnalleen uuden miehen, Ilkan. Häntä Ringa kutsuu isäkseen. Kun äiti ja Ilkka avioituivat, Ringankin sukunimi vaihdettiin. Sitä Ropo-nimeä hän kantaa tälläkin hetkellä.


– Ilkka on se, joka minua rakasti ja kuritti. Olemme todella läheisiä Ilkan kanssa edelleen. Biologinen isäni on kuollut.

Ringa oli liikunnallisesti poikkeuksellisen lahjakas lapsi, jopa yksi kaikkien aikojen lahjakkaimpia suomalaisia naispuolisia yleisurheilijoita. Hän alkoi käydä kilpailuissa, joissa niitti myös menestystä. Vanhempiaan hän ei kuitenkaan halunnut kisojaan katsomaan.

– Kielsin heitä tulemasta, eivätkä he tulleetkaan ennen kuin olin aikuinen. Koin, että isän ja äidin läsnäolo kentän laidalla olisi jotenkin noloa.

Selkäleikkaus

Uimalassa oli kaksi liukumäkeä, joista toiseen oli pitkä jono. Juuri kouluikäinen Ringa valitsi tietenkin sen toisen, jonne ei jostain syystä jonottanut kukaan. Äiti ei ehtinyt nopealiikkeistä lastaan varoittaa, kun tämä jo kiiti mäkeä alaspäin.

– Siinä liu’un lopussa tajusin, ettei altaassa ole lainkaan vettä. Tömähdin alas ja löin häntäluuni voimakkaasti kaakeleihin.

Vasta joitakin vuosia jälkeenpäin selässä alkoi tuntua oireilua. Pullistuma ei kuitenkaan estänyt urheilua.

Abivuonna tilanne kärjistyi kuitenkin niin pitkälle, että edessä oli leikkaus. Lääkäri Heikki Jaroman sanat yleisurheilun superlupaukselle olivat kuin moukari takaraivoon.


– Hän sanoi, että selkä on pakko leikata ja että minun kannattaa alkaa miettiä jotain muuta kuin urheilemista.

– Romahdin, mutta sain kuitenkin kasattua itseni. Päätin, että urheilu ei todellakaan jää tähän, ja lopulta se ura huipulla oikeastaan alkoikin siitä. Kuntoutus kasvatti luonnetta. Selän invaliditeetti siitä leikkauksesta kuitenkin oli seurauksena. Saan edelleen vähentää verotuksessa vuosittain joitakin kymppejä sen takia.

Ura huipulla

Ropo edusti Suomea pituushypyssä niin EM- ja MM- kuin olympiatasollakin. Palkintokaapissa on yksi arvokisamitali, pronssi Haagin halli-EM-kisoista 1989. Ulkoradoilla parhaat saavutukset ovat Tokion MM-kisojen yhdeksäs sija 1991 ja Splitin EM-kisojen kasipaikka 1990.

– Olympiamitali oli tavoitteeni, mutta ymmärsin, että annan selkäni vuoksi todella paljon muille tasoitusta.

Hän joutui kohtaamaan urallaan myös kateutta ja pisteliästä arvostelua. Näyttävä nainen oli median ja sponsorien suosikki, eikä se kaikkia miellyttänyt.

– Kuulin, että jotkut olivat sanoneet selkäni takana minuun viitaten, että pitäisikö itsekin alkaa heilutella takapuolta, että lehdet kiinnostuisivat.


– Pystyin sulkemaan hyvin ulkopuoliset puheet mielestäni. Minulle vain mittanauha kertoi totuuden. En voinut hypätä perunasäkki päässä. Kun halusin treenata ammattimaisesti, siihen tarvittiin rahaa sponsoreilta. He taas tarvitsivat näkyvyyttä. Välillä olin syksyisin kaikissa mahdollisissa lehdissä, mutta niin se homma toimi.

Ura päättyi vuonna 1994. Takana oli lukuisia leikkauksia, eikä motivaatiokaan enää kantanut.

– Sari Essayah on sanonut hyvin, että urheilu on aikuiselle kuin lupa leikkiä. Kukaan ei pidä höyrähtäneenä, kun urheilee. Siihen kuuluu tietynlainen hulluus, joka iän myötä katoaa.

Ropo oli lopettaessaan 28-vuotias. Hän hyppäsi viimeisellä kaudellaan 6,42 metriä. Sillä hän olisi ollut viime kesän tilastoykkönen Suomessa. Ropon nimissä olevalla SE-tuloksella 6,85 tavoiteltaisiin edelleen mitaleja arvokisoista.

Pitkä parisuhde

Ringa Ropo tapasi Juha Junnilan urheiluleirillä ollessaan 16-vuotias. Pariskunta oli yhdessä 27 vuotta, kunnes Juha halusi avioeron 2009. Yhteiset lapset olivat tuolloin 11-, 8-, ja 5-vuotiaita.

– Eron jälkeinen aika oli minulle vaikeaa. Laihduin paljon, kun en syönyt mitään. Muistan edelleen, miten juoksin pitkin peltoja ja oksensin.

Viisi vuotta aikaisemmin Ringa oli alkanut osallistua Juhan vanhempien sikatilan hoitamiseen Sastamalan Kiikassa. Juha itse oli viikot töissä Helsingissä.

– Appivanhempien talo oli seitsemän metrin päässä. Heistä oli paljon apua, vaikka varmasti oli hetkiä, etten ollut se maailman paras miniä.

– Ei ollut todellakaan helppo hyväksyä, että Juha oli viikot pois. Tunsin kuitenkin mieheni, enkä voinut pakottaa häntä olemaan kotona. Hän halusi työhaasteita elämässään ja sai niitä muualta.

Vuonna 2009 Juha palasi kotiin Helsingistä ja kertoi Ringalle uutisen, joka sai naisen tolaltaan.

– Juha oli suoraselkäinen mies, kun ilmoitti asiasta. Sen jälkeen olin tosin kauan hyvin heikoissa kantimissa.

Lapset jäivät äidille. He muuttivat Sastamalassa uuteen kotiin eron jälkeen.

– Kun siellä vanhassa paikassa vähän ennen lähtöämme nukuimme siskonpedissä kaikki neljä, minä ja lapset, niin tiesin että jotenkin me selviämme. Välillä lapset ovat kysyneet eroon liittyen vaikeitakin asioita. Joskus on pitänyt myöntää, ettei äidillä ole antaa kaikkeen vastausta.

Erosta on kulunut yli kuusi vuotta. Ringa kertoo elävänsä tällä hetikellä sinkkuna, vaikka hänet on urheilupiireissä yhdistetty liikemies Mikko Vanniin.

– Olen töissä hänen yrityksessään, mutta seurustelusuhdetta meillä ei ole.

Rakkaat lapset

Juho, Ringa Ropon ja Juha Junnilan esikoinen, syntyi 1997. Pojalla oli Downin syndrooma ja lisäksi hän sairasteli paljon. 1-vuotiaana Juholla todettiin leukemia.

– Asuimme tuolloin Espoossa. Juha vei minut joka aamu sairaalaan Juhon luo ennen kuin meni töihin. Sieltä palatessaan hän haki minut. Tätä jatkui läpi sen vuoden.

– Se oli vakavaa aikaa. Yritin kestää, mutta kävin todella syvissä vesissä.

Vaikka toivoa oli vähän, Ringa tahtoi uskoa loppuun saakka – vielä sen jälkeenkin, kun lääkäri ilmoitti, ettei toivoa enää ole.

– Mietin, että jos kuitenkin jotain on tehtävissä, vaikka elämänlanka oli ihan katkeamaisillaan.

Lopulta se meni poikki. Vanhemmat olivat paikalla sairaalassa esikoispoikansa viimeisillä hetkillä alkuvuonna 1999.

– Poikamme kuoli isänsä käsivarsille, siihen isän syliin.

Alkoi surutyö, joka koetteli mutta myös vahvisti.

– Juhon käyminen elämässäni vuoden ja kymmenen kuukauden ajan antoi minulle paljon asioita, jotka kantavat edelleen. Hänen kauttaan löysin rakkauden, rakkauden lapsiin.

Juhon kuollessa Ella-tytär oli kolmen kuukauden ikäinen. 15 vuotta pian täyttävä Juuso syntyi helmikuussa 2001, ja perheen Emma-kuopus on nyt 11-vuotias. He ovat äidilleen elämän suuria iloja.

– En ole päästänyt lapsiani helpolla. Pumpulissa eivät ole todellakaan kasvaneet.

– Toki meillä halataan paljon ja näytetään tunteita, mutta olen aina korostanut, että äiti on äiti, ei kaveri.

Kaikki kolme harrastavat aktiivisesti. Ringa valmentaa 17-vuotiasta Ellaa, joka on ollut jo kahdesti mukana Kalevan kisoissa. Juuso yleisurheilee ja pelaa käsipalloa, ja 11-vuotias Emma käy näytelmäkerhossa.

– Saan päivittäin kokea iloa, kun huomaan heidän oivaltaneen asioita elämästä.

Oma äiti

Kilpaurheilusta oma äiti ei Ringa Ropon mukaan ymmärtänyt mitään, mutta elämästä sitäkin enemmän.

– Meillä oli todella vahva ja tiivis suhde. Äiti opetti, että katso aina eteenpäin. Nyt ollaan tässä ja tähdätään tuonne, se oli hänen tapansa käsitellä tilanteita.

Äiti oli mukana seurakunnan toiminnassa ja kantoi huolta myös yhteiskunnan vähäosaisista. Äidin peruja on myös Ringa Ropon hengellisyys.

– Olen ollut uskossa aina, mutta muille en ole tahtonut sitä tuputtaa. Joskus Jumala on ollut minulle lähempänä, joskus kauempana, mutta aina kuitenkin läsnä.

Vuonna 2010 äiti kuoli 72-vuotiaana.

– En ole vieläkään pystynyt sitä täysin käsittelemään. Edelleen tulee tilanteita, että ’vitsi kun tätä olisi kiva kysyä äidiltä’.

– Hän sairasteli pitkään, eikä kuolema tullut yllätyksenä. Hirveä ikävä minulla äitiä yhä on...

Uusi elämä

Kun lapset ovat kasvaneet, Ringa Ropo on alkanut löytää aikaa myös itselleen. Se on lisännyt hyvää oloa ja onnellisuutta sekä kykyä nauttia elämän pienistä asioista.

Uuden työnkin hän on hiljattain aloittanut. Projektijohtajan pesti Life Style Investillä on monipuolinen ja haasteellinen.

– Tuomme maahan Nordic Sportin liikuntapaikkatarvikkeita ja urheiluvälineitä, kuten maaleja, hyppypatjoja, keihäitä, kuulia ja kaikenlaista. Työ tuntuu todella mielenkiintoiselta.

Aikaisemmin hän teki töitä Riihimäen Cocksin toiminnanjohtajana.

– Käsipallo oli minulle vieras laji, mutta rakastuin siihen. Käyn pelaamassakin sitä pari kertaa viikossa kuntoilumielessä.

Kunto on tosiaan kasvanut elämäntaparemontin myötä. Ringa kertoo laihtuneensa keväästä 15 kiloa. Hän on ollut mukana Cambridge-projektissa, joka jatkuu edelleen.

– Vielä pitäisi pari kiloa nipistää pois.

Urheilurintamalla Ropo taistelee puhtaamman urheilun puolesta SUL:n hallituksessa ja eettisessä valiokunnassa.

– Suomessa asiat ovat ihan hyvin, mutta kansainvälisesti yleisurheilu on menettänyt uskottavuuttaan näiden dopingasioiden vuoksi.

Entäs ne 50-vuotisjuhlat helmikuun puolivälissä?

– En aio viettää! Olen lähdössä entisen valmentajani ja hänen vaimonsa kanssa Floridaan matkoille. Ehkä sitten ensi vuonna juhlistan, asioita kun voi tehdä aina vähän normaalista poikkeavalla tavalla.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Rouva Tellervo Koiviston koskettavat sanat: ”Ilman Maunon kaatumista olisimme olleet kotona yhdessä loppuun asti”

  2. 2

   Onnenpyörä-kilpailijalta kaikkien aikojen moka: Jopa juontaja ällistyi näkemästään – olisitko tiennyt vastauksen?

  3. 3

   Teinityttö tervehti tuntematonta miestä koulumatkalla – siitä käynnistyi painajainen

  4. 4

   Kauhunhetket Westminsterin sillalla tallentuivat valvontakameran videolle

  5. 5

   Matkalla lastensa luo ollut opettajaäiti sai surmansa Lontoon iskussa

  6. 6

   Vesa Keskinen paljastaa: perhe muuttaa pysyvästi Suomeen – asettuu kartanon sijasta vuokrakotiin

  7. 7

   Mies ei panostanut auton tuulilasin puhdistamiseen – huonosti kävi

  8. 8

   Neuvostoliitosta Saksaan lähetetty vaarallinen metallierä jäi Suomeen 20 vuodeksi – Tulli pääsi aineesta viimein eroon

  9. 9

   Suomalaismiljardööri ei pysähtynyt suojatien eteen – tuomittiin vajaan 80 000 euron sakkorangaistukseen

  10. 10

   Saako Raimo Summanen potkut pedofiili-huutojen vuoksi? Seuran omistaja Jussi Salonoja: ”Kaikki ratkeaa tänään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi tapahtumien etenemistä: Terrori-isku parlamentin luona Lontoossa – 4 kuoli

  2. 2

   Teinityttö tervehti tuntematonta miestä koulumatkalla – siitä käynnistyi painajainen

  3. 3

   Joogaopettaja Kylli Kukk, 46, julkaisi jylhän syntymäpäiväkuvan – pohtii ikääntymistä: ”Rinnat ovat edelleen pystyt”

  4. 4

   Palkka 30 000 euroa/vuosi, koulutusta ei tarvita – yksi vaatimus autotehtaalla kuitenkin on

  5. 5

   Poliisi varoittaa teinien hengenvaarallisesta itsemurhapelistä: ”Ei ole urbaani legenda, vaan täyttä totta”

  6. 6

   Savonlinnan torilla leimahti sota ilmaisista makkaroista – ”Mikään ei tunnu tehoavan”

  7. 7

   5,7 miljoonan potti aiheutti akaalaismiehelle kolmen viikon ”painajaisen” – Eurojackpot-voittaja avautuu Veikkauksen haastattelussa

  8. 8

   Äitiä ja kaksosvauvoja oltiin heittämässä pois lennolta – tuntematon auttoi sydäntä lämmittävällä tavalla

  9. 9

   Poliisi tutkii uutta johtolankaa – ammuttiinko Raisa Räisänen?

  10. 10

   Tavoitteena rautaiset vatsalihakset? Personal trainer paljastaa yleisen virheen, johon moni sortuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pesukoneen takaa tuli hirveä haju – huoltomiehen löytö kertoo karua kieltä suomalaisten uusavuttomuudesta

  2. 2

   Testaa, mikä olisi nimesi, jos olisit vastakkaista sukupuolta

  3. 3

   11 kyytä köllötteli rinteessä – asiantuntija kertoo, kuinka käärmeistä pääsee eroon: ”Se ei tule ikinä takaisin”

  4. 4

   Hirvittävä tapaus paljastui Suomessa: Kolme nuorta miestä oli sukupuoliyhteydessä kolmen pikkulapsen kanssa

  5. 5

   Uusi ennuste: Poikkeuksellinen lämpöaalto vyöryy Suomeen – keskimäärin vain noin kolme kertaa sadassa vuodessa

  6. 6

   Rovaniemen junan lähtö viivästyi yllättäen – konduktööriltä kylmäävä kuulutus: ”Junassa on vakava henkeä uhkaava tilanne”

  7. 7

   Suomen tunnetuin bordelli pyöri Riihimäellä – rattohotelli Bonanzan henkilökunnalla suora ohje lapsiperheiden varalle

  8. 8

   IS seurasi tapahtumien etenemistä: Terrori-isku parlamentin luona Lontoossa – 4 kuoli

  9. 9

   Menestyneen yrittäjäpariskunnan ero muuttui helvetiksi – vaimo teki tempun, joka vei perheenisältä työn, terveyden ja kodin

  10. 10

   Uusi kansantauti? ”Sairastuneita on Suomessa nyt noin 44 000, ja joka vuosi reilut 2000 sairastuu”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Rouva Tellervo Koiviston koskettavat sanat: ”Ilman Maunon kaatumista olisimme olleet kotona yhdessä loppuun asti”

  2. 2

   Onnenpyörä-kilpailijalta kaikkien aikojen moka: Jopa juontaja ällistyi näkemästään – olisitko tiennyt vastauksen?

  3. 3

   Teinityttö tervehti tuntematonta miestä koulumatkalla – siitä käynnistyi painajainen

  4. 4

   Kauhunhetket Westminsterin sillalla tallentuivat valvontakameran videolle

  5. 5

   Matkalla lastensa luo ollut opettajaäiti sai surmansa Lontoon iskussa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi tapahtumien etenemistä: Terrori-isku parlamentin luona Lontoossa – 4 kuoli

  2. 2

   Teinityttö tervehti tuntematonta miestä koulumatkalla – siitä käynnistyi painajainen

  3. 3

   Joogaopettaja Kylli Kukk, 46, julkaisi jylhän syntymäpäiväkuvan – pohtii ikääntymistä: ”Rinnat ovat edelleen pystyt”

  4. 4

   Palkka 30 000 euroa/vuosi, koulutusta ei tarvita – yksi vaatimus autotehtaalla kuitenkin on

  5. 5

   Poliisi varoittaa teinien hengenvaarallisesta itsemurhapelistä: ”Ei ole urbaani legenda, vaan täyttä totta”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pesukoneen takaa tuli hirveä haju – huoltomiehen löytö kertoo karua kieltä suomalaisten uusavuttomuudesta

  2. 2

   Testaa, mikä olisi nimesi, jos olisit vastakkaista sukupuolta

  3. 3

   11 kyytä köllötteli rinteessä – asiantuntija kertoo, kuinka käärmeistä pääsee eroon: ”Se ei tule ikinä takaisin”

  4. 4

   Hirvittävä tapaus paljastui Suomessa: Kolme nuorta miestä oli sukupuoliyhteydessä kolmen pikkulapsen kanssa

  5. 5

   Uusi ennuste: Poikkeuksellinen lämpöaalto vyöryy Suomeen – keskimäärin vain noin kolme kertaa sadassa vuodessa

  6. Näytä lisää