Teijo

Viihde

Valikko

Ilkka Nummistoa ja Markku Suonenvirtaa ei kannata kiilata liikenteessä - kaatoivat rokkikukkojen Taunuksen

VOIMAMIEHET
Huippuvuosinaan 1980- ja 90-luvuilla Suomen vahvimmat miehet Markku Suonenvirta ja Ilkka Nummisto tottuivat haastajiin, ­satoihintuhansiin kilometreihin ja ennen kaikkea toisiinsa.
Leuanlouskuttajia riitti, mutta lopulta voimamieslegendojen Markku Suonenvirran ja Ilkka Nummiston pinna paloi kiilaavien rokkikukkojen kohdalla.

– Muistatko, kun kaadettiin karvapäiden auto Nelostiellä? Suonenvirta, 60, virnistää aisaparilleen, jonka kanssa on pitänyt yhtä yli 30 vuotta.

– Juu, mutta se oli ihan heidän oma vikansa! Nummisto, 71, nyökkää.

Miehet olivat ajamassa pohjoisesta etelään ja poikkesivat Jyväskylän kohdalla nakkikioskille.

– Siihen ilmestyi keltainen Taunus, jonka sisällä oli neljä rokkikukkoa. Niillä oli asiaa jos jonkinlaista. Ei me siihen takerruttu sen enempää. Syötiin eväämme ja lähdettiin menemään. Auto lähti seuraamaan meitä ja kiilasi meidät tien viereen, Suonenvirta muistelee.

Nummisto kysyi, mitä nyt tehdään. Suonenvirta päätti, että ulos mennään.

– Kun meidän auto pysähtyi, juoksimme sieltä Taunuksen luo ja kaadoimme sen ojaan katolleen. Auto kiepsahti kyljelleen, ja siellä ne kenottivat vinossa, poliisina elämänuransa tehnyt Suonenvirta nauraa ja muistuttaa rikoksen olevan jo vanhentunut.


Rautakaupassa odotettiin uho päällä

Miehet ihmettelevät, mikä kumma siinä on, että voimanostossa pitää olla aina haastamassa.

– Jos Anna Abreu menee lavalle laulamaan, ei Suvi Teräsniska kiekaise sieltä, että minä laulan paremmin. Voimailijat ovat siitä jänniä, että pitää haastaa. Aina on joku kenokaula huutamassa, että kyllä hän nostaa enemmän, Suonenvirta päivittelee.

Nummisto muistaa, kun miehet menivät pohjoisessa rautakauppaan ja törmäsivät voimanostovyö päällään uhoavaan mieheen.

– Hän huusi odottaneensa meitä ja halusi kaataa auton! Me oltiin, että mitä hemmettiä?

– Siinä piti oikeasti järjen kanssa miettiä, mitä niiden voi antaa tehdä. Se on haasteellinen tilanne, kun puolikänninen pelle halusi tehdä jotakin. Sitten jos kieltää sitä, se kääntyy äkkiä sellaiseksi, ettemme uskaltaneet antaa. Sitten jos antaa, reppana on siellä kolminkerroin auton alla kaikki luut poikki ja meitä syytetään.


Hauis kuin silakan hengityspussi

Nummisto ja Suonenvirta ovat kulkeneet pitkän matkan yhdessä. Miehet järjestävät yhä Yle TV2:lla televisioitavia Suomen vahvin mies -kisoja, etsivät ­sponsoreita niihin ja voimailevat, mutta ovat armeliaampia kropalleen kuin ennen. Virne ja huumori ovat säilyneet, vaikka miehet ovat kaventuneet kymmenillä kiloilla. Hauiksensa kokoa Suonenvirta kuvailee kantapaikassaan M-Clubin salilla silakan hengityspussiksi. Nummiston vaaleat kiharat ovat kadonneet – ilmeisesti parturissa – mutta hiusraja pysynyt samassa.

Se on hyväksytty, ettei penkistä enää nouse 250 kiloa. Ruokaan ei laiteta enää kermaa, ahmita kahta lihapiirakkaa 1,5 tunnin välein eikä vedetä perhepizzaa hiukopalaksi. Hyvä, että miehet pääsevät ylipäänsä kävelemään. Toisella stopin teki selkä, toisella polvi. Nummiston selässä on hermokanavan ahtautuma. Kun sinne yritettiin tehdä hermolle tilaa, niin jokin meni pieleen ja hermo vaurioitui.

– Leikkaava lääkäri sanoi minulle, että jos tulet tänne vielä kerrankin, niin lähdet pyörätuolissa ulos, Nummisto muistelee parin vuoden takaisia tapahtumia.


Nummisto käy säännöllisesti lääkärintarkastuksessa. Kaikki arvot sydämestä lähtien ovat pysyneet normaaleina.

– Pää on ainoa paikka, joka on säilynyt. Mutkin on leikattu sataan kertaan, Suonenvirta heittää.

Pahin vaaranpaikka

Parhaimmillaan miehet ajoivat 100 000 kilometriä kesässä. Pahin tilanne tuli vastaan Oulussa. Oli niin liukasta kuin olla ja voi, ja edessä häämötti tietyömaa. Suonenvirta istui ratissa, Nummisto vieressä, kaksi matkustajaa takapenkillä ja 140-kiloinen kivi maasturin tavaratilassa.

– Emme olleet sitoneet kiveä mitenkään, kun ei se ollut ennenkään tullut mieleen. Tie kapeni. Kohta oli käytössä yksi kaista. Valoja tuli vastaan, ja enhän minä voinut jarruttaa. Jos 140-kiloinen graniitinlohkare olisi tullut takaraivoon, ei se miltään vitamiinipommilta olisi tuntunut, Suonenvirta puistelee päätään.

Ei auttanut muu kuin koukata vastaantulevien kaistalle ja etsiä vapaata tilaa ajoradalta.

– Kiltisti ne siellä väistelivät. Hyvin selvittiin, Nummisto kiittelee.

Tuli kierrettyä Eurooppaa ja Yhdysvaltoja voimamieskisojen perässä. Kiskottua rekkoja, tukkeja, lentokoneita. Yhdessä vaarallisimmista tehtävistä pari oli sidottu toisiinsa ja heidän vapaat kätensä oli sidottu pienlentokoneisiin kiinnitettyihin köysiin. Lentokoneiden kapteenit lähtivät ajamaan koneita vastakkaisiin suuntiin.

– Kyseisen tempun ennätystä piti hallussaan joku patonginpurija Ranskasta. Meidän jälkeen entisen ennätyksen sai kertoa kolmella.

Ringa yks taksi NOW!

Vuonna 1986 Vehmassalmelle kaavaillulle niin sanotulle Kääpiönheittokisalle tuli äkkiloppu. Lyhytkasvuinen turkulainen oli lupautunut jo mukaan.

– Joku ihmisoikeusjärjestö soitti meille, että menkää perkele vaan heittämään se kääpiö jonnekin, niin he pitävät huolen siitä, että meidän homma loppuu siihen paikkaan. Me vetäydyttiin sitten siitä.

Muisto kisamatkalta Skotlannista saa miehet hörähtämään nauruun. He olivat baarissa, mutta halusivat vaihtaa paikkaa. Suonenvirta pyysi tilaamaan taksin. Henkilökunta neuvoi, ottamaan lennosta.

– Menimme ulos, molempiin suuntiin oli 200 metriä mustaa kujaa. Ilu sanoi, että menkää nyt joku tilaamaan se taksi. Henkilökunta ei edelleenkään suostunut tilaamaan taksia. Sitten näin, kun rupesi puna nousemaan paidankauluksesta enkelinkiharoihin asti. Ilu sanoi, että perkele, ne ovat tilanneet mulle taksin Bangkokissa ja New Yorkissa, ne tilaa tännekin!

Nummisto avasi oven jalallaan.

– Se nappasi hovimestaria torvesta kiinni ja sanoi, että ringa yks taksi NOW! Pikku jojo juoksi koppiin takaisin ja autoa alkoi tulla joka suunnasta, Suonenvirta nauraa.

Totuus ei tule purkista

Nummisto muistelee kaiholla aikaa, jolloin mikään ei painanut mitään. Yli 50-kertainen melonnan Suomen mestari lähti voimanoston pariin lopetettuaan uransa. 35-vuotias oppi kyykkäämään vasta, kun kaveri puuskahti, että ”mitä varten sinä painat vain päätäsi maata kohti, mikset mene alas!”.Miehet eivät juurikaan arvosta tuloksillaan kehuskelevia, jos tulokset on tehty varusteilla. Nummiston paras penkkitulos on 250, Suonenvirralla 20 kiloa vähemmän.

– Nykyään varusteet ovat muuttaneet voimanoston luonnetta. Joku kysyy, että paljonko sait penkiltä. Sitten he käyvät kehumaan, että heidän kaverinsa saa kolmesataa Sitten onkin kaiken maailman peltipaitaa päällä. Jos kuoritaan kortonki pois päältä, mahtaako hän yhtään enempää saada, jos sitäkään. Kun kaikki ylimääräiset avut otetaan pois, kyllä se kaksisataa on kova rauta – tänä päivänäkin, Suonenvirta jyrähtää.

Molempien mielestä kaikkien aikojen kovin tulos on, kun amerikkalainen Bill Kazmaier kyykkäsi 400, nosti penkistä 300 ja veti maasta 400. Eikä miehellä ollut kuin rannesiteet.

Raw-kisoja kehuva kaksikko kummastelee lisäravinteiden tyrkytystä. Totuus ei tule purkista.

– Moni puhuu lihaksen kehittymisestä. Vuodessa muka tulisi 3–4 kiloa lihasta. He eivät yhtään tiedä, mistä puhuvat. Salille tulevissa bodauslehdissä kerrotaan, että kun avaat tämän purkin ja pistät tätä, niin voimaa tulee, paino pienenee, lihasmassa kasvaa. Ja nuoret kaverit uskovat tähän! Nummisto puuskahtaa.

– Ihminen on peruslaiska ja kun se lukee, että joku kirjoittaa - vaikka Bull Mentula - että saa tällaiset lihakset, kun syö tätä ja tätä, niin johan menee purkkeja! Olen aina sanonut, että jollei treenaa, ei kehity!


Fitnessistä heille on jäänyt teennäinen maku, vaikka sanovatkin, etteivät lajia tunne.

– Jos fitnessissä menestyäkseen vaaditaan hirveästi kosmeettisia korjauksia, se lyö urheilun kanssa ristiin. Täytyy sitten salilla olla kirurgikin, joka toppaa pakaran oikeanmalliseksi.

”Tempation” Island viehättää

Lounasravintolassa Nummisto yllättää Suonenvirran. Nummisto alkaa puhua Paratiisihotellin avausjaksosta. Samalla tulee selväksi, että hän seuraa myös Martinaa ja hengenpelastajia sekä ”Tempation” Islandia.

– Ei jumankauta! Luulin jo kaiken sinusta oppineeni, mutta nyt olet alkanut seurata noitakin. Mitä ihmettä varten sinä niitä katsot? Juuri kun päästiin siitä, että aina kuuli Kauniiden ja rohkeiden uusimmat tapahtumat! Suonenvirta parahtaa.

– Kun ne on kulttuuria! Katson niitä sen verran, että pysyn kärryillä, Nummisto iskee silmää.

Voimamiesurheilun yksi tunnetuimmista tragedioista oli 33-vuotiaan islantilaisen Jón Páll Sigmarssonin kohtalo. Hänen sydämensä petti kovan maastavetotreenin jälkeen 1993. Sigmarsson oli miesten hyvä ystävä, joka kävi useasti Suomessa haastamassa kaksikkoa. Yhdellä kerroista urheiluhalli pullisteli äärimmillään täynnä, ja puolet katsojista piti jättää ulos.

– Ylen toimittaja ihmetteli touhua, kun 80-vuotias vanhus tuli ulos hallilta. Hän kysyi, mitä mies täällä tekee. Vanhus vastasi tulleensa katsomaan vahvoja miehiä, ”heikkoja hän näkee joka päivä”.

Videolla Nummisto ja Suonenvirta muistelevat parasta Vintiöt-sketsiä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Surkea sää Suomenlahdella – Silja Symphony joutui hinattavaksi

  2. 2

   Vapaaottelun suomalainen huippulupaus koki shokkityrmäyksen – Makwan Amirkhani riensi kehään lohduttamaan

  3. 3

   Kokoomuskonkari täräyttää: Tarja Halonen asettumassa ehdolle presidentinvaaleissa: ”Hänellä on jokin päämäärä”

  4. 4

   Joki, joka on henkilö, 31 cm leveä katu ja hakaristimetsä – 6 outoa paikkaa joista tuskin olet kuullut

  5. 5

   28-vuotiaana kuolleen Heath Ledgerin siskot tyrmäävät veljeensä liitetyt spekulaatiot – ”Asia oli täysin päinvastoin”

  6. 6

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  7. 7

   Haluatko miljonääriksi? Hanna ei vastannut 30 000 euron kysymykseen, vaikka vaisto olisi vienyt oikeaan – pienen osavaltion nimi maksoi 15 000

  8. 8

   Autoalan julkaisu: Tätä ”paholaista” ei saa päästää liikenteeseen

  9. 9

   Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Kampin yleisessä vessassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

  2. 2

   Kadonnutta 7-vuotiasta Aleksi-poikaa etsittiin läpi yön Kouvolassa – löytyi hyväkuntoisena

  3. 3

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  4. 4

   Ihminen syttyi tuleen Kampin yleisessä vessassa

  5. 5

   Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

  6. 6

   Sääkartta loimuaa vaarallisen myrskyn varoituksista – Juha Föhr: ”Helsingissäkin voi tulla ihan reilusti lunta ”

  7. 7

   Mies vei tavarataloon 22 000 euroa muovikassissa – oletti rahojen päätyvän tulevalle morsiamelleen

  8. 8

   Povipommi Katie Price jätti 9-vuotiaan tyttärensä lentokentälle ja lähti lomalle: ”Jouduin tekemään valinnan”

  9. 9

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  10. 10

   Tuhannen tölkin olutpaketti muuttui vitsistä todeksi – menekki yllätti panimon täysin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

  2. 2

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  3. 3

   Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

  4. 4

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  5. 5

   Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

  6. 6

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  7. 7

   Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

  8. 8

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  9. 9

   Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

  10. 10

   Samantha sai 14-vuotiaana tietää hirvittävimmän mahdollisen totuuden isänsä teoista – asia paljastui googlatessa

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Surkea sää Suomenlahdella – Silja Symphony joutui hinattavaksi

  2. 2

   Vapaaottelun suomalainen huippulupaus koki shokkityrmäyksen – Makwan Amirkhani riensi kehään lohduttamaan

  3. 3

   Kokoomuskonkari täräyttää: Tarja Halonen asettumassa ehdolle presidentinvaaleissa: ”Hänellä on jokin päämäärä”

  4. 4

   Joki, joka on henkilö, 31 cm leveä katu ja hakaristimetsä – 6 outoa paikkaa joista tuskin olet kuullut

  5. 5

   28-vuotiaana kuolleen Heath Ledgerin siskot tyrmäävät veljeensä liitetyt spekulaatiot – ”Asia oli täysin päinvastoin”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

  2. 2

   Kadonnutta 7-vuotiasta Aleksi-poikaa etsittiin läpi yön Kouvolassa – löytyi hyväkuntoisena

  3. 3

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  4. 4

   Ihminen syttyi tuleen Kampin yleisessä vessassa

  5. 5

   Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

  2. 2

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  3. 3

   Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

  4. 4

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  5. 5

   Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

  6. Näytä lisää