Heidi

Viihde

Valikko

Alusvaatekuvilla hurmannut 57-vuotias tv-juontaja kärsi pitkään koulukiusaamisesta: ”Lihavaksi haukkuminen on leimannut elämääni”

Julkaistu:

Muisto
Tv-juontaja Hanna Sumarin tie itsevarmaksi naiseksi on ollut pitkä.
57-vuotias nainen ja uskaltaa mennä alusvaatekuvauksiin. Eikö se ajattele ollenkaan ikäänsä?

Näin pohti moni ja hieraisi silmiään, kun televisiosta tuttu toimittaja ja juontaja Hanna Sumari ilmaantui sensuelleihin alusvaatteita esitteleviin mainoskuviin viime viikolla.

Lue Hannan alusvaatekuvauksista kertova juttu tästä.

– Monet ovat sanoneet, että oletpa sinä rohkea, mutta minä ajattelen vain, että se oli hauskaa, tosi hauskaa! Hanna nauraa – kuten hän tekee usein.

Pyyntö kuvauksiin tuli sähköpostilla. Ei mennyt kuin hetki, ja Hannan päätös oli kristallinkirkas: mukaan vaan.

– On mielettömän upeata, kun minua kysyttiin mukaan. Olen 57-vuotias, omissa silmissäni melkein 60-vuotias. Mietin, että totta kai voin mennä kuviin, sillä koko juttuhan on tosi mua. En ajattele, että jos ihminen on jonkun ikäinen, hän ei voisi tehdä tiettyjä asioita. Ihminen on sen ikäinen kuin on, ikä ei saa olla kotelo.


Hanna haluaa pureutua vielä syvemmin ajatukseen, mitä ikä merkitsee. Hän itse kokee olevansa iätön.

– Ikäasia on sama kuin puhuisi bussikuskista, kun siihen liitetään ihonväri. En ymmärrä, miksi pitää sanoa, että bussikuski oli musta, valkoinen tai keltainen. Emmekö voi olla vain ihmisiä?

Hanna tunnustaa olevansa vähän ymmällään, kun nuoret ihmiset puhuvat sukupolvien välisistä eroista.

 

Nuoret ovat niin täpinöissään. He kuvittelevat varmaan keksineensä seksinkin, kaikki sen alalajit ja tavat toteuttaa.

– Luulevatko he, että vanhemmat ihmiset ovat syntyneet vanhoina? Kun vuoden nuori muotoilija Pyry Taanila palkittiin Catchbox-kuutiosta, joka heitetään yleisön sekaan mikrofoniksi, yksi työryhmän jäsenistä sanoi, että se on niin helppo, että isoäitinikin osaa käyttää sitä. Varmasti moni vanhempi ihminen on ollut tilanteessa, jossa mikrofonia on juoksuttettu yleisölle jossain auditoriossa.

– Nuoret ovat niin täpinöissään. He kuvittelevat varmaan keksineensä seksinkin, kaikki sen alalajit ja tavat toteuttaa. Kannattaa tutkia historiaa ja maalauksia. On meinaan joku ihme tapahtunut, että he itsekin ovat syntyneet, Hanna nauraa – taas.

– Vanhatkin harrastavat seksiä, ihan kuule 80-vuotiaatkin. Sehän on vain kivaa! Ennen oli skandaali, jos lapsi oli tuloillaan ennen naimisiinmenoa. Löysin Saksasta tulleen isoisäni isän Schuffertin valokuvia. Hän oli valokuvaaja ja otti muun muassa isoäitini ja -isäni hääkuvan. Satuin löytämään lasinegatiivin, josta oli raaputettu isoäidin raskausvatsa pois lopullisesta kuvasta. Kyllä se raskaus oli tavallista tuohonkin aikaan, mutta sitä peiteltiin.


Matka alusvaatekuviin ja siihen, että Hanna on sinut vartalonsa ja itsetuntonsa kanssa, on ollut pitkä.

Lapsena Hanna oli koulukiusattu ja päätyi itsekin koulukiusaajaksi. Kansakoulun toisella luokalla hänestä tehtiin kiusausruno ”Hanna haisee pahalle”. Kyse oli siitä, että hänen äitinsä ja isänsä polttivat tupakkaa.

– Minua haukuttiin lihavaksi, mikä on leimannut elämääni siitä asti. Kouluaikaa leimasi myös se, että minulla oli dysleksia, en oppinut ulkoa mitään. Olin huono koulussa ja joka kesä luin ehtoja.

– Viihdyin koulussa, vaikka en ollut hyvä oppilas dysleksian takia.

Hanna sai Helsingin Jollaksessa hyvän kotikasvatuksen ja puettiin aina kauniisti. Siitäkinkös lapset innostuivat naljailemaan.

Isällä oli oma agentuuri ja äiti oli malli sekä esteetikko, mikä näkyy perheen kolmen sisaruksen elämässä. He elivät Suomen vaurastumisen mukana ajanjakson niukkuudesta yltäkylläisyyteen.

– Äidilläni on ollut järjettömän hyvä maku, hän on oikea tyylitaituri, kuinka hän sisustaa kodin, pukeutuu tai minkälainen hänen preesens on. Kotoa opin estetiikkaa, mutta myös sen ikävän asian, että äiti laihdutti minua lapsena pari kertaa.


Hanna oli 11-vuotias, kun sisko meni naimisiin. Äiti osti morsiusneitona olleelle Hannalle kauniin mutta liian pienen mekon.

– Minun piti laihduttaa siihen, ja söin vain munakkaita. Kun sitten tulin ylioppilaaksi, äiti osti taas Pariisista liian naftin mekon.

– Kun nyt katson lapsuudenkuvia, olin ihan normaalin näköinen. Minulle tuli vääristynyt kehonkuva, eikä se ollut pelkästään ok. En kuitenkaan syytä äitiäni.

 

En ole tästä elämästä ilman vaikeuksia selvinnyt.

Vuonna 2004 Hannalla todettiin suulakisyöpävuonna 2004. Syöpä parani, mutta Hanna sairasti masennusjakson.

– En ole tästä elämästä ilman vaikeuksia selvinnyt. Kun kaivaa ojaa, sillä niistä selviää. Täytyy säilyttää usko, että se on väliaikaista. Elämä on kivaa, ja haluan tuottaa ihmisille iloa, hupia, kevennystä ja hymyä. Elämä on sen verran lyhyt, että pitää pitää hauskaa ja pysytellä hyvällä tuulella. Se on kuin ojan kaivamista – lapiollinen kerrallaan.

Kuoppia on ollut matkassa myös itsetunnon ja vartalon hyväksymisen kanssa.

– Olen esteetikko. Rakastan muotia ja kauniita vaatteita. Vuosien mittaan unohdin asian, kun tein sisustusohjelmia, mutta nyt olen palannut siihen. Olin kuitenkin perustumassa pr-toimisto Promodea kolmen muun ihmisen kanssa ja tiedotin vuosia muodin parissa.

– Tietenkään en ole koskaan tyytyväinen kroppaani. Vikaa löytyy joka paikasta. Nyt kuitenkin tunnen, että olen hyvä näin, ja kroppa toimii. Aloin harrastaa Fustraa kolme vuotta sitten, ja sen mukana kroppa on muuttunut paljon.


Fustrassa eli funktionaalisessa harjoittelussa kiinnitetään paljon huomiota liikeratoihin personal trainerin kanssa.

Hanna aloitti harrastuksen, koska halusi kuntouttaa lähes toimintakyvyttömän polvensa. Toinen ja vielä merkittävämpi syy oli, että hän halusi päästä taas kuntoon.

– Oli yllätys, että treenien myötä kiinteytyi niin paljon, ja niska-hartiaseutu alkoi toimia. Se on todettua faktaa, jota on tutkinut UKK-Instituuttikin. Kroppani asento ja ryhti on muuttunut.

Elopainoa on lähtenyt 12 kiloa, mutta tärkeintä on ollut kiinteytyminen. Liikkeet on tehtävä oikein.

 

Olen alkanut sietää omia virheitäni ja miettinyt, että mitä sitten: tärkeintä on se, että jokainen aamu tunnen, että minulla on hyvä olo.

– Joudun treeneissä katsomaan koko ajan peiliä. Olen katsonut ja katsonut, ja tullut siihen tulokseen, että tuo ihminenhän näyttää ihan hyvältä. Siis onks toi mä?

– Kroppa muuttaa koko ajan muotoaan. Olen kuitenkin tehnyt kolme lasta leikkauksilla, ja onhan minulla vyötärön päällä tuollainen pehmeä kerros, eikä se minun aktiivisuudellani siitä mihinkään lähde, mutta olen alkanut sietää omia virheitäni ja miettinyt, että mitä sitten: tärkeintä on se, että jokainen aamu tunnen, että minulla on hyvä olo.


Elämä on kuitenkin kantanut vaikeuksien kautta onneen ja tuonut mukanaan paljon, myös rakkauksia.

– Yhdestä parisuhteesta opin, miten typerää on kadehtia ketään muuta. Se mies vähätteli minua ja oli hirveä, en suosittele sellaista kenellekään. Nykyinen mieheni on ihan päinvastainen. Hän on iloinen toisen onnistumisista ja mukava. Hän ei koskaan arvostele minua eikä moiti, vaikka varmaan saa aina välillä vähän nieleskellä.

Hanna tapasi aviomiehensä Jarin, kun tämä kuvasi televisiosarjaa Joka kodin asuntomarkkinat, jossa Hanna oli juontajana.

– Rakastuin päätä pahkaa. Se oli tuhat prosenttia ja ajattelin, että voi helvetti. Sitten Jari kosi yllättäen ja se oli menoa, Hanna muistelee.

Hannan ja Jarin perheessä on kolme lasta. Kirsikka, Carolina ja Katri, joka asuu vielä kotona.

– Tytöt ovat ihania ja tosi mukavia. Täydennämme toisiamme, ja he kiittävät nyt aikuisena kasvatuksestaan ja käytöstapojen oppimisesta. Välillä tulee aina tekstiviesti, että hienoa, kun näillä opeilla pärjää. Kasvattaminenhan on ikävää ja keljua, kun pitää sanoa koko ajan, ettei noin voi tehdä.

– Kyllä minäkin kysyn neuvoa lapsiltani. Alusvaatekuvistani he olivat innoissaan ja ylpeitä.
 • Sunnuntai-liite

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   ”Rintani näyttävät niin isoilta” – Anne Kukkohovi julkaisi näyttävän bikinikuvan

  2. 2

   Poika lainasi isänsä Ferraria: poliisit takavarikoivat auton ja laittoivat varoittavat kuvat Twitteriin

  3. 3

   Kaksi yksityiskohtaa ihmetyttävät – ruotsalaiset kärkkäinä kuninkaallisten julkaisemasta perhekuvasta

  4. 4

   Prinsessa Dianan veli paljastaa kammottavia yksityiskohtia siskonsa hautapaikasta – tuskaiset muistot piinaavat yhä

  5. 5

   MTV: Esiintyjän epäillään pahoinpidelleen matkustajan ruotsinlaivalla – uhri sairaalaan

  6. 6

   Me Naiset: Aira Samulinin ex-mies Ekku Peltomäki naimisiin – Samulin sivaltaa: ”Ekku vaihtoi sulavasti 50 vuotta nuorempaan”

  7. 7

   Arman Alizad vitsaili seksuaalisesta häirinnästä helsinkiläisessä sekasaunassa – ihmiset raivostuivat: ”Oksettavaa”

  8. 8

   Tiedätkö minkä merkkinen ja värinen on nyt Suomen yleisin henkilöauto? Ja ei, se ei suinkaan ole Skoda

  9. 9

   HS: Seksuaalinen häirintä riivaa helsinkiläistä sekasaunaa – erektioita, itsetyydytystä ja epämääräistä koskettelua

  10. 10

   Kyläneuvosto määräsi tytön raiskattavaksi ”kostoksi” vanhempien edessä Pakistanissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko kesähitin 2007 laulaneen Tea Hiillosteen? Vaihtoi alaa kertaheitolla – ”Tää on niin mun juttu”

  2. 2

   HS: Seksuaalinen häirintä riivaa helsinkiläistä sekasaunaa – erektioita, itsetyydytystä ja epämääräistä koskettelua

  3. 3

   Testasimme viikon unihaasteen: mitä tapahtuu, kun menee nukkumaan joka ilta klo 21?

  4. 4

   Prinsessa Dianan veli paljastaa kammottavia yksityiskohtia siskonsa hautapaikasta – tuskaiset muistot piinaavat yhä

  5. 5

   Tiedätkö minkä merkkinen ja värinen on nyt Suomen yleisin henkilöauto? Ja ei, se ei suinkaan ole Skoda

  6. 6

   Muodoistaan tunnettu Instagram-suosikki Meri, 21, nauttii sinkkukesästä pikkubikineissä – ”Miehen pitää olla menestynyt”

  7. 7

   Ihotautien professori: ”Ihosyöpäpotilaita tulee nykyään ovista ja ikkunoista” – katso, kuulutko riskiryhmään!

  8. 8

   Kuvat ennen ja nyt: Povekas ex-missi Pia Lamberg koki muodonmuutoksen – näin hän loi huikean uran Amerikassa

  9. 9

   Tee se itse -rakentajan viemärivilppi paljastui – Ulosteita valui talon alle vuosikymmenien ajan

  10. 10

   Tuhannen tölkin tarinat eivät vakuuttaneet: suomalaismiesten viinaralli Latviaan tuli yllättävän kalliiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

  2. 2

   Perheenäiti Laura, 31, joutui häipymään joogatunnilta kesken touhun – julkaisi rehellisen tilityksen: Nolo tarina leviää

  3. 3

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  4. 4

   Teinityttö julkaisi tavalliselta näyttävän kuvan itsestään ja poikaystävästään – synnytti yllättäen silmittömän nettiraivon

  5. 5

   Duudsonit-Jukka esittelee tyrmäävän vaimonsa Instagramissa – tältä näyttää julkisuudesta pois pysytellyt kaunotar

  6. 6

   ”Palopuron puuma” Laura, 40, vaihtoi nuupahtaneen liiton 15 vuotta nuorempaan mieheen: ”Seksi on hyvää”

  7. 7

   Mökkinaapuri järjesti harvinaisen viheliäisen koston auton lämmitysajastimen avulla

  8. 8

   ”Kalju lihava äijä” haki nuoria kesätöihin konepajalle riemastuttavalla ilmoituksella – näin kävi

  9. 9

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  10. 10

   Testasimme viikon unihaasteen: mitä tapahtuu, kun menee nukkumaan joka ilta klo 21?

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   ”Rintani näyttävät niin isoilta” – Anne Kukkohovi julkaisi näyttävän bikinikuvan

  2. 2

   Poika lainasi isänsä Ferraria: poliisit takavarikoivat auton ja laittoivat varoittavat kuvat Twitteriin

  3. 3

   Kaksi yksityiskohtaa ihmetyttävät – ruotsalaiset kärkkäinä kuninkaallisten julkaisemasta perhekuvasta

  4. 4

   Prinsessa Dianan veli paljastaa kammottavia yksityiskohtia siskonsa hautapaikasta – tuskaiset muistot piinaavat yhä

  5. 5

   MTV: Esiintyjän epäillään pahoinpidelleen matkustajan ruotsinlaivalla – uhri sairaalaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko kesähitin 2007 laulaneen Tea Hiillosteen? Vaihtoi alaa kertaheitolla – ”Tää on niin mun juttu”

  2. 2

   HS: Seksuaalinen häirintä riivaa helsinkiläistä sekasaunaa – erektioita, itsetyydytystä ja epämääräistä koskettelua

  3. 3

   Testasimme viikon unihaasteen: mitä tapahtuu, kun menee nukkumaan joka ilta klo 21?

  4. 4

   Prinsessa Dianan veli paljastaa kammottavia yksityiskohtia siskonsa hautapaikasta – tuskaiset muistot piinaavat yhä

  5. 5

   Tiedätkö minkä merkkinen ja värinen on nyt Suomen yleisin henkilöauto? Ja ei, se ei suinkaan ole Skoda

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

  2. 2

   Perheenäiti Laura, 31, joutui häipymään joogatunnilta kesken touhun – julkaisi rehellisen tilityksen: Nolo tarina leviää

  3. 3

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  4. 4

   Teinityttö julkaisi tavalliselta näyttävän kuvan itsestään ja poikaystävästään – synnytti yllättäen silmittömän nettiraivon

  5. 5

   Duudsonit-Jukka esittelee tyrmäävän vaimonsa Instagramissa – tältä näyttää julkisuudesta pois pysytellyt kaunotar

  6. Näytä lisää