Soini, Veini

Viihde

Jari Sillanpään säälittävä ensiyritys tähteyteen: ”Puku istui huonosti eivätkä sanatkaan pysyneet mielessä”

Julkaistu:

TANGOTUOMARI MUISTELEE
MTV3:n entinen viihdepäällikkö Päiviö Pyysalo työskenteli urallaan koomikoiden kanssa sekä johti tangotuomaristoa. Hän muistelee ensimmäistä kohtaamistaan Jari Sillanpään kanssa.
On Seinäjoen Tangomarkkinoiden esikarsinnat 1993. Tuomariston pitkäaikainen puheenjohtaja Päiviö Pyysalo tuntee sääliä. Ruotsinsuomalainen nuori mies osallistuu karsintoihin huonosti istuva puku päällä ja unohtelee sanoja. Suomen kielikin on vähän niin ja näin.

– Ajatukseni olivat vähän säälinsekaiset, että voi ei. Siinä ei natsannut ekalla kerralla mikään – ei edes laulu. Hän jännitti niin paljon, ettei siitä tullut juuri mitään, Päiviö Pyysalo kertoo.

Vuoden kuluttua nuori mies tulee karsintoihin uudestaan. Jari Sillanpää on kuin toinen mies ja hän sijoittuu kolmanneksi, tangoprinssiksi.

– Sanoin, että tule uudestaan vuoden kuluttua.


Jari Sillanpää tulee – ja hänet kruunataan tangokuninkaaksi 1995. Hän saa kaikilta tuomareilta täydet pisteet. Uusi tangokuningas purskahtaa itkuun suorassa lähetyksessä.

– Se oli tunteellinen hetki, kun hän voitti. Siinä itki sekä Jari että yleisö. Minäkin.


Jari Sillanpäästä tulee Suomen menestynein tangokuningas. Viime sunnuntaina Helsingin Olympiastadionin konsertissa ”Siltsua” kuunteli 40 000 ihmistä.

– Jari on osoittanut aivan uskomatonta monipuolisuutta. Hän on paljon laaja-alaisempi kuin olisin voinut uskoa.

Spede Pasanen, Pirkka-Pekka Petelius, Vesa-Matti Loiri, Ritva Valkama, Pentti Siimes. Päiviö Pyysalo työskenteli 41 vuotta MTV3:lla ohjaajana, toimittajana ja viihdepäällikkönä. Sinä aikana ”kaikki valtakunnan huiput kävelivät ohi”. TV-viihteen yleismies on ohjannut muun muassa televisiosarjat Parempi myöhään (1979–1980), Koomikon kuva (2002), Speden parhaat (2003). Vuosina 1983–2001 hän oli MTV3:n viihde- ja ohjelmapäällikkönä ja 2001–2010 BlueMedia Oy:n tuottaja.

Koululaisen uni

Kaikki alkoi Koululaisen unesta. Kolmilapsisen kauppiasperheen poika varttui Lappeenrannassa ja kirjoitti ja juonsi kaikki koulun juhlat.

– Lukiossa minulla oli psykologian opettaja, joka poikkesi usein aiheesta. Minulle jäi aikaa miettiä muuta. Kirjoitin tunnilla ensimmäisen radiokuunnelmani, fantasian Koululaisen uni.

Ylioppilaaksi päästyään Pyysalo meni armeijaan. Sanomalehtiä jo nuoresta avustanut mies suoritti varusmiespalvelun loppuajan Pääesikunnassa Ruotuväki-lehden toimittajana. Hän ehti olla siellä vain kaksi kuukautta, kun Yleisradion nuorten ohjelmien päällikkö Matti Hara tarjosi hommia. Piti miettiä. Hänet oli jo hyväksytty Helsingin yliopistoon lukemaan venäjää. Venäjä kiinnosti. Olihan hän kotoisin itärajalta.

– Harkitsin muka fiksusti, että teen vuoden radio-ohjelmia ja katson, mihin se johtaa. Tein ison nuortenradiokampanjan nimeltä Seita, ja kiersin ympäri Suomea. Tein joka päivä suoran lähetyksen milloin mistäkin.


Keväällä 1969 Pyysalo oli suunnilleen Kajaanin kohdalla matkalla Ouluun, kun MTV:n silloinen viihdepäällikkö Jouko Sorjanen soitti ja tarjosi toimittajan paikkaa.

– Mietin, menisinkö. Menin, ja olin 41 vuotta. Myöhemmin tuli alemmuudentunne, että en ole opiskellut. Koulukaverit olivat maistereita ja tohtoreita. Sen rinnalla filosofian ylioppilas ei paljon paina. Mutta ei siitä ole traumaa jäänyt.

Ensimmäinen suurempi juttu oli, kun Päiviö Pyysalo ohjasi Lauantaitanssit 1971. Ohjelma jatkui 16 vuotta. Lauantaitansseja juonsi Heikki Hietamies, johon Pyysalo oli tutustunut jo nuorena Lappeenrannassa. Viihdeohjelmien arvostus oli korkea. Lauantaitanssit saavutti yli miljoonaa katsojaa. Miss Suomi -lähetyksellä oli kolme miljoonaa katsojaa.

– Uran kohokohta oli tietysti 17 vuotta viihdepäällikkönä, mutta jos puhutaan ohjelmista, Parempi myöhään, jota ohjasimme Inkeri Pilkaman kanssa, on säilynyt mielessä onnistuneena, kun tietää, mitä kaikkea tv-tuotannossa voi tulla vastaan.

Koomikon kuva

Sketsiohjelmassa näyttelivät Pentti Siimes, Ritva Valkama, Jussi Jurkka, Marita Nordberg, Jukka-Pekka Palo ja Tia Louste.

– Kun tällaisella kuusikolla saa tehdä, niin erittäin hyvällä muistelen.


Toinen henkilökohtainen huippuhetki oli, kun Päiviö Pyysalo teki MTV3:lle Spede Pasasen kuoleman jälkeen 4-osaisen sarjan Koomikon kuva.

– Speden kuoleman jälkeen alkoi raksuttaa, että nyt on lähtölaskenta. Ensimmäinen tv-sukupolvi poistuu salamavauhtia. Sain luvan tehdä 50 suomalaisen viihteentekijän haastattelun. Ei ollut tarkoitus tehdä tv-ohjelmaa, vaan kerätä materiaalia arkistoon tutkijoita varten. Kun Kari Kyrönseppä katseli nauhoja, hän päätti editoida niistä ohjelman.

Ohjelmasta tuli menestys.

– Olen käynyt läpi pioneerihengen, kun televisio tuli Suomeen. Siksi pidän jonkinlaisena historiallisena velvoitteena, että tuli haastateltua pioneeriajan ihmiset. Nyt yli kymmenen heistä on jo kuollut. Katsoimme hiljattain vaimon kanssa televisiosta Uuno Turhopuro -elokuvan. Moni näyttelijöistä on jo kuollut. Sanoin vaimolle, että onneksi ehdin tuonkin haastatella.

Pertti ”Spede” Pasasesta jäi erittäin hyvät muistot. Pyysalon mielestä Pasanen on suomalaisen viihteen ykkönen – millä mittarilla tahansa.

– Spede Pasanen osasi yhdistää taiteen ja liike-elämän ja osasi tehdä monipuolisesti ja laaja-alaisesti. Pasasen voima oli siinä, että hän puski vastaan yleistä mielipidettä. Mitä enemmän häntä lyötiin, sitä enemmän hän oli valtavirtaa vastaan.

Pyysalo teki Pasasen kanssa muun muassa sopimuksen Spede-showsta ja palkkasi hänet eri ohjelmien juontajaksi. Vuonna 1976 Spede Pasanen juonsi Miss Suomi -kisat.

– Spede oli hyvin luova juontaja. Kisoissa oli joku savolaistyttö. Spede Pasanen sanoi hänelle kameran edessä, että tässä on tyttö, jolla on äänekkäät silmät. Tyttö meni hämilleen. Spede sanoi, että kyllä pitää paikkansa. Kun kysyin sinulta, minkä väriset silmät sinulla on, sanoit, että rusahtavat.

Speden ansiosta Pyysalosta tuli golfari. Vuodesta 1987 golfia pelanneen Päiviö Pyysalon tasoitus on 12,2.

– Aloitin, kun Spede ja Ere (Kokkonen) sanoivat monta kertaa, että sä olet tyhmä, kun sä et pelaa golfia. Sanoin, että se on teidän vanhojen kääkkien peli, johon en tartu. Sitten erehdyin Lappeenrannassa Viipurin golfiin ja ostin Eino Gröniltä setin. Siitä lähtien olen pelannut. Tunnustan olleeni täysin väärässä. Pelasin Spedenkin kanssa kymmenet kerrat. Hänelle oli yksi ihmetyksenaihe, että opin lyömisen niin helposti. Olin pelannut lapsena jääpalloa. Pasanen ihmetteli, että miten noin pieni mies voipi lyödä noin pitkälle. Ei minulla ollut selitystä. Lähtee!

Sauli Lehtosen kuolema

Yksi ikimuistoisimmista hetkistä liittyy Seinäjoen Tangomarkkinoihin, joiden tuomariston puheenjohtaja Päiviö Pyysalo oli 17 vuotta.

1994 tuomariston puheenjohtajan ääni ratkaisi voittajan. Säännöissä sanotaan näin, jos on tasapisteet.

– Kuulin kohinaa korvissani, kun kuljin lavalle ilmoittamaan päätökseni. Mietin, mitähän mieltä yleisö on, mutta päätin heti, että Sauli Lehtonen on voittaja. Hänen äänensä ja habituksensa eivät natsanneet. Tämä silmät ummessa laulava, tummaääninen mies teki vaikutuksen tuomaristoon heti.

– Sauli Lehtosen kuolema oli iso menetys. Hän oli löytänyt oman vahvan lajinsa tulkita. Hänestä olisi tullut kestomenestyjä.


90-luvulla tulivat formaatit, ja se muutti tv- ja viihdemaailman täysin. Vielä 60–80-luvuilla tv-ohjelmat tehtiin puhtaasti omin ideoin alusta loppuun. Formaatit tekivät käsityöammatista tehdastyön.

– Ennen tv-ohjelmia tehtiin käsityönä, mutta sitten tulivat formaatit ja ohjelmassa oli yksi ja sama lavastus. Oli halvempaa tehdä ohjelma samoissa lavasteissa.

Pyysalon mielestä ohjelmapolitiikkaa sanelee tänä päivänä raha. Talouspuolen kalkulaattorit laskevat, mitä kannattaa tehdä.

– Ohjelmarakenne on yksipuolistunut. Formaattien ylivalta on aivan liian voimakas tänä päivänä.

Millainen ohjelma suomalaisesta televisiosta tällä hetkellä puuttuu?

– Televisiossa saisi olla enemmän pisteohjelmia. Pisteohjelma tarkoittaa sketsillistä tai fiktiivistä, ei sarjaa. Mutta kyllä suomalainen tv-tarjonta on kohtuullisen laadukasta. Nostan hattua Putouksen työryhmälle. Sketsiohjelmaa on erittäin vaikea tehdä. Puolitoista miljoonaa katsojaa on erittäin kova luku tänä päivänä.

Nyt viihteen konkari seuraa ohjelmia kotisohvalta kulttuurimaisemassa. Tuusulan rantatiellä asuva mies jäi eläkkeelle viisi vuotta sitten.

– Oli ihan mukava jäädä pois. Koko miljöö ja maailma oli muuttunut 40 vuoden aikana niin paljon. Työn tekemisen henki oli muuttunut. En tuntenut valtavaa haikeutta jäädessäni eläkkeelle. Päätöksenteon sykli ja ideoiden kehittely ja formaattien ylivalta teki sen, että koin näköalattomuutta. Formaattien seassa seikkaileminen ei ole meikäläisen maailma. Ajan henki on, että tehdään mahdollisimman nopeasti ja taloudellisesti. Se jättää hurlumhei-vaihteen koko ohjelman tekemisestä. Kaikki on muuttunut mekaanisemmaksi.

Maailman ympäri

Median murrosta Pyysalo seuraa ”sekavin ajatuksin”.

– Kun käytettävissä oleva raha pienenee, vaihtoehdot kapenevat. Silloin loppuu kokeilunhalu, liikkumavara ja uskallus.

Kotitalonsa puutarhassa istuva Päiviö Pyysalo kokee olevansa etuoikeutettu. Hän sai jäädä terveenä eläkkeelle ja sai tehdä juuri sitä työtä, mitä halusi.

– Jäljelle jäivät hyvät muistot ja kiitollisuus siitä, että on saanut tehdä. Kun aloitin, ala oli nuori ja tekijät olivat nuoria. Tehtiin pitkää työpäivää. Laiskottelusta ei voi syyttää. En voisi kuvitella parempaa elämää.

Toki monia ohjelmia olisi voinut jättää tekemättä. Yksi sellainen oli Maailma tänään 1986. Suorassa lähetyksessä kierrettiin kuusi tuntia maailma. Toimittajat raportoivat eri maista.

– Kävi niin, että sateliittiyhteydet eivät toimineet. Se oli kauhea hetki, kun tajusin, että nyt tämä menee ketuiksi.

Pyysalo sai myöhemmin revanssin, kun hän pääsi tekemään 12-tunnin suoraa Millennium-lähetystä 2000. Taas kierrettiin maailmaa, mutta paremmilla yhteyksillä.

– Tuli hyvä mieli, että tulipahan tehtyä kunnolla. Saimme ohjelmasta erikois-Venlan.

Eläkkeellä hän ei ole enää tv-ohjelmia tehnyt.

– Eipä ole kukaan pyytänytkään. Kuka nyt tulisi pyytämään 70-vuotiasta ukkoa duuniin.

Uteliaisuus, joka veti aikoinaan toimittajan hommiin, ei ole mihinkään kadonnut. Kuka kukin on - kirjassa Pyysalo ilmoittaa harrastuksekseen ajan ilmiöiden tarkkailun. Mökillä Taipalsaaressa Pyysalo soutelee ja ajaa veneellä. Hän kertoo olevansa ”maisemanautiskelija”. Saimaa on mielenkiintoinen ja monipuolinen. Niin se oli jo lapsena.

Uutiset saavat miehen vakavaksi.

– Ikäviä asioita tapahtuu ympäri Eurooppaa. Seuraan kauhistuneena maailmanmenoa. Kun katsoo Turkkia, Ukrainaa ja Syyriaa, päätyy vain yhteen ajatukseen: ihminen ei opi ikinä.

Kun tv-viihteen monitoimimies katselee elämäänsä taaksepäin, hän ehdottomasti valitsisi vielä saman uran. Monipuolisuudessaan ja vaihtelevaisuudessaan mielenkiintoisempaa työtä ei voisi olla.

– Joka päivä oli kiva lähteä töihin. On helppo sanoa jälkikäteen, että olisi pitänyt olla enemmän perheen kanssa. Olin ihan liikaa pois. Vaimon vastuulle jäi kodin pyörittäminen. Hatunnosto hänelle.

Menneisyydellä ja kaikella koetulla on suuri arvo. Sen takia hän ei aio kirjoittaa muistelmia.

– Muistelmia on kysytty, ja minua on jopa painostettu. Muistelmia on ihan turha kirjoittaa, jos ei kirjoita ns. totta. Totuuden kirjoittamisessa on se vaara, että tulee loukattua aika monia.

 • Sunnuntai-liite

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Sädehtivä brunetti! Prinsessa Madeleine yllätti aivan uudella ulkonäöllä – upea muodonmuutos

  2. 2

   Silminnäkijät: Seinäjoella iso poliisioperaatio – mukana koirapartioita

  3. 3

   Tv-katsojat mykistyivät: BB-tähtien touhut täytyi sensuroida – ”Pitäisi vakavasti miettiä elämänarvoja”

  4. 4

   Se oli siinä: Neuvostoliiton viimeinen velka on maksettu

  5. 5

   Runneltu naisen ruumis löytyi Juutinraumasta – ”Liian aikaista sanoa, onko se Kim”

  6. 6

   Mikko, 37, avautuu netissä kuohuttaneista tapahtumista – kertoo rynnänneensä verta vuotavan naisen avuksi, kun puukkohyökkääjä iski Turussa

  7. 7

   Myytti kumottu! Pelkästään vatsan seudulta on sittenkin mahdollista laihtua – näin sen teet

  8. 8

   Tosi-tv-tähti ja lentoemäntä Anne-Mari, 28, paljasti ruokottoman syyn pikkuisiin ruotsinlippubikineihinsä – ”Naamioitumisen mestari”

  9. 9

   Cristiano Ronaldon jumalaisen kaunis tyttöystävä aiheutti kohun – raskaus ei pysäyttänyt: Kyykkäsi pakarat piukeina treenivideolla

  10. 10

   Nopeutettu video harvinaisesta luonnonnäytelmästä: Näin Aurinko pimeni täydellisesti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

  2. 2

   Pukisitko tämän mekon häihin? Missikaunotar Sabina Särkkä juhli rakkaansa kainalossa – kiusallinen etikettivirhe varasti huomion

  3. 3

   Kokenut poliisikaksikko taltutti Turun puukottajan – ”Ensimmäinen laukaus pysäytti”

  4. 4

   Naapurusto huomasi outoja merkkejä Turun epäillyn puukottajan käytöksessä

  5. 5

   Poliisi vaatii Turun puukkoiskusta epäiltyä Abderrahman Mechkahia vangittavaksi

  6. 6

   Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

  7. 7

   Mikko, 37, avautuu netissä kuohuttaneista tapahtumista – kertoo rynnänneensä verta vuotavan naisen avuksi, kun puukkohyökkääjä iski Turussa

  8. 8

   Aftonbladet: Tanskalaiskeksijä kertoi poliisille ruotsalaistoimittajan saaneen surmansa onnettomuudessa – hautasi mereen

  9. 9

   Luontotoimittaja Kimmo Ohtonen on mennyt naimisiin – vaihtoi samalla sukunimensä?

  10. 10

   Poliisilta uutta tietoa Turun puukkoiskusta: viittä marokkolaista esitetään vangittavaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. 6

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  7. 7

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  8. 8

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  9. 9

   4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

  10. 10

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Sädehtivä brunetti! Prinsessa Madeleine yllätti aivan uudella ulkonäöllä – upea muodonmuutos

  2. 2

   Silminnäkijät: Seinäjoella iso poliisioperaatio – mukana koirapartioita

  3. 3

   Tv-katsojat mykistyivät: BB-tähtien touhut täytyi sensuroida – ”Pitäisi vakavasti miettiä elämänarvoja”

  4. 4

   Se oli siinä: Neuvostoliiton viimeinen velka on maksettu

  5. 5

   Runneltu naisen ruumis löytyi Juutinraumasta – ”Liian aikaista sanoa, onko se Kim”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

  2. 2

   Pukisitko tämän mekon häihin? Missikaunotar Sabina Särkkä juhli rakkaansa kainalossa – kiusallinen etikettivirhe varasti huomion

  3. 3

   Kokenut poliisikaksikko taltutti Turun puukottajan – ”Ensimmäinen laukaus pysäytti”

  4. 4

   Naapurusto huomasi outoja merkkejä Turun epäillyn puukottajan käytöksessä

  5. 5

   Poliisi vaatii Turun puukkoiskusta epäiltyä Abderrahman Mechkahia vangittavaksi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. Näytä lisää