Leena, Matleena

Viihde

Valikko

Lapsiarki uuvutti Johanna Pakosen avioliiton

Julkaistu:

UUTTA KOHTI
Laulaja Johanna Pakonen elää isojen muutosten kesää. Takana on avioero, muutto omaan kotiin Ouluun ja paluu lavoille pitkän sairausloman jälkeen.
Yli kuuden yhteisen vuoden jälkeen Johanna Pakonen ja hänen puolisonsa Juha Laihoniemi tulivat siihen tulokseen, että yhteistä elämää ei kannata jatkaa.

Eron syitä kysyttäessä Johanna miettii pitkään. Ero ei ole koskaan helppo, tehdään se kuinka hyvässä yhteisymmärryksessä tahansa.

– Aina ei voi itse vaikuttaa siihen, miten asiat menevät. Jos tuntuu siltä, että avioliittoon ja parisuhteeseen vaikuttavat monet muut asiat, on helpompi, että ei jatketa, Johanna pyörittelee.

– Olen sanonut, että menen vain kerran elämässäni naimisiin enkä koskaan eroa. Eihän tämä mitenkään ideaali tilanne ole, kun joutuu pyörtämään omat päätöksensä.

Avioliiton arkea oli se, että molemmat tekivät tahoillaan paljon töitä. Puolisolla on oma kuljetusalan yritys ja lisäksi maanviljelystä, Johannalla laulukeikat ja tanssiopetusta.

Pari joutui myös kohtaamaan suurimman tragedian, mikä avioparin kohdalle voi osua, kun esikoiset Jan ja Joonatan kuolivat synnytyksen yhteydessä 2010.

– Se kyllä vain mielestäni vahvensi liittoa ja lähensi meitä toisiimme, Johanna sanoo.

Alamäki alkoi

Nelli-tyttären syntymän jälkeen tilanne muuttui.

– Erosta alettiin puhua Nellin ollessa puolentoista vuoden ikäinen. Itse olen tottunut touhuamaan lasten kanssa, mutta kyllähän siinä arki saattaa yllättää kokemattoman. Siitä se alamäki pikku hiljaa lähti.

– Aloitin työt, kun Nelli oli kaksi ja puoli kuukautta. Arki tuli päälle heti, kun Juhakin oli koko ajan töissä ja kaikki mahdolliset vapaat viikonloput kulki mukana keikoilla vauvan kanssa. Siinä soviteltiin työaikatauluja ja lapsenhoitoa.

– Parisuhteelle ei ollut enää samalla tavoin ylimääräistä aikaa, kun haluaa olla lapsen kanssa. Varsinkin meidän tapauksessa, kun tietää, miten poikien kanssa kävi. Ja äiti–vauva -suhteessa isä jää muutenkin helposti ulkopuolelle.


Pari etääntyi toisistaan ja viimeisen kahden vuoden aikana oikeastaan kaikki kommunikointi liittyi Johannan mukaan lapseen.

– Kävimme lomareissuilla kaksistaan ja koko perheen kanssa. Yritimme päästä pois arjesta ja hoitaa parisuhdetta. Yhdessä vaiheessa olimme muuttamassa koko perhe Ouluun. Yritimme kumpikin tehdä töitä itsemme kanssa ja hakea apuakin, mutta ei se enää auttanut.

– Ajattelimme eri tavalla siitäkin, miten ison perheen haluamme, emmekä päässeet asiasta yhteisymmärrykseen.

Kevät oli raskasta aikaa, kun pari pohti tulevaisuuttaan. Johanna sanoo, että elämä eron jälkeen on tuntunut helpolta ja vaivattomalta.

– En tiedä miksi, hän huokaa.

Uusi koti

Muutto Ouluun oli siellä syntyneelle Johannalle kuin paluu kotiin. Pari päivää ennen haastattelua Johanna on juuri päässyt väliaikaisesta kämpästä omaan rivitalohuoneistoon.

– Kaksi yötä on nyt Nellin kanssa siellä nukuttu. Tavarat on siirretty, mutta remontti on vielä hiukan kesken. Ehkä se siitä järjestyy, ei pidä stressata.

Kastellin kaupunginosassa sijaitsevaan asuntoon kuuluu iso piha. Lisäksi on yhteinen taloyhtiön piha, jossa on leikkipuisto ja grillikatos.

– Kastelli on Oulun vanhinta ja parasta aluetta. Mummulani on siinä ihan lähellä ja parin kilometrin säteellä asuu pikkuveli, viereisessä talossa pari serkkua ja kummit. Lähellä on myös päiväkoti, koulu ja urheilulukio. Vieressä virtaa Oulujoki, Johanna luettelee.

Uuden kodin ikkunasta näkyy sairaala, jossa Johanna synnytti kaksospoikansa. Poikien hauta on Köy­liössä. Johanna vie sinne aina käydessään kukkia, mutta sanoo, että nykyisin tuntuu siltä kuin pojat olisivat läsnä kaikkialla, siellä missä hän itsekin on.

Kovista kokemuksistaan huolimatta Johanna haluaisi lisää lapsia.

– Vuoden ajan on ollut kova vauvakuume, joka iskee aina, kun näkee pieniä lapsia. Ehkä mun biologinen kello on vasta herännyt. Ennen avioliittoa en edes ajatellut, että hankkisin lapsia. Se ei ollut ajankohtaista. Rakensin uraani ja sopivaa kumppania ei löytynyt. Kymmenen kummilasta rikastuttivat arkeani.

– Nyt voisin ottaa sijoituslapsia, mutta en välttämättä ulkomailta, koska on paljon suomalaisia lapsia, jotka hylätään. Mulla kyllä rakkautta riittäisi. Ainoa on, että en pystyisi imettämään ja se oli minusta kaikkein ihaninta vauvan kanssa. Nelliä imetin kolmetoista kuukautta.


Uudesta parisuhteesta Johanna ei kuitenkaan haaveile.

– Olen kolmenkymmenenyhdeksän, joten tuskin olen loppuikääni yksin, mutta juuri nyt se ei ole millään tavoin ajankohtaista.

Sairauslomalle

Vuoden alusta Johanna joutui sairauslomalle. Hänellä oli naispääosa Rauman kaupunginteatterissa Vexi Salmen elämästä kertovassa musikaalissa Villit vuodet. Johannan mukaan teatterin puutteellinen tekniikka aiheutti sen, että hän joutui käyttämään ääntään epäterveellä tavalla. Seurauksena oli äänihuulten kyhmy ja lopulta sairausloma. Lääkäri kielsi puhumisen ja laulamisen kokonaan. Johanna joutui perumaan kaikki keikkansa aina toukokuun lopulle asti.

Paluu lavoille jännitti, sillä Johanna pelkäsi äänensä puolesta. Varsinkin, kun keikkakesästä muodostui varsin kiireinen. Johannalla oli kirittävää myös taloudellisesti, sillä viiden kuukauden keikkatauko tuntui lompakossa.

– Heinäkuussa oli kahdentoista keikan putki. Jännitti ihan älyttömästi, kun se vielä alkoi Tangomarkkinoilta. Siellä oli edustamista ja piti puhua paljon. Siitäkin ääni väsähtää.

Kesken keikkaputken Johanna kävi äänihuoltajan luona tarkistuttamassa äänihuulensa. Helpotuksekseen hän sai kuulla, että kaikki on kunnossa.

– Aluksi laulaessa sattui kaulalihaksiin. Ajattelin, että ne kipeytyivät kuten lihakset kipeytyvät, kun lähtee ensimmäisen kerran vaikka salille. Ja kipu menikin ohi. Kävin myös hierojalla, jotta sain niskalihaksia ja rintakehää auki.

Ääntä oli kuitenkin säästettävä, joten ylenpalttinen puhuminenkaan ei ollut hyvästä.

– Piti olla välillä hiljaa ja muistaa puhua pehmeästi, ettei pakota ääntään eikä huuda meluisissa paikoissa. Mulle voisikin melkein antaa lempinimen Mute, kun en ääntä säästääkseni puhu paljon yleisillä paikoilla.

– Jos joku joskus kuvittelee, että artisti on tyly, kun ei kauheasti höpöttele vaikka keikan tauoilla, kyse voi olla siitä, että ääni on niin väsynyt, ettei jaksa. On pakko ajatella ääntään, jotta pystyy laulamaan.


Laulamisen ohessa Johanna on tehnyt kesällä töitä Radio Pookissa Oulussa. Homma jatkuu syksyllä.

– He eivät hylänneet kesäkissaansa vaan halusivat jatkaa kanssani. Olen tehnyt siellä normaalia keskipäivän lähetystä. Se on ollut tosi mukavaa. Eniten on jännittänyt tekniikan hoitaminen, koska olen studiossa ihan yksin. Asioiden oppiminen on ollut tosi siistiä.

Johanna on kertonut kuulijoille oman alansa kuulumisia. Lisäksi Johanna kutsuu studiovieraiksi eri alojen oululaisia osaajia. Studiossa on vieraillut muun muassa stand up -koomikko, fysioterapeutti ja kollegoita.

– Mietin myös sitä, kun nyt kahdenkymmenen vuoden jälkeen muutin takaisin, että millaiset asiat minua oululaisena kiinnostavat. Ohjelman tekeminen on osaltaan helpottanut paluutani Ouluun.

Positiivisen luonteen omaava Johanna ei koskaan ole jäänyt murehtimaan menneitä liian pitkäksi aikaa.

– Murehtiminen ei auta mitään. Rakennan uutta elämääni Ouluun ja katson tulevaisuuteen valoisin mielin, Johanna sanoo.


Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  2. 2

   HS: Annikki Tähden kuolinilmoitus julkaistiin tänään – mukana puhutteleva katkelma iskelmälegendan omasta tulkinnasta

  3. 3

   Elina Tervo tahtoi hemmotella miehiä Instagramissa – kuvakulma korostaa kurveja: ”Koska 83 prosenttia seuraajistani on miehiä”

  4. 4

   Kiukkukohtaus sai prinsessa Charlotten, 2, valtaansa: polki jalkaa ja heittäytyi maahan kesken valtiovierailun – Catherine-äidillä varmat keinot käytössä

  5. 5

   Tästä syystä sääennustekartat helottavat reilusti punaisempana: Helle iskee Suomeen pihtiliikkeellä pohjoisesta ja etelästä

  6. 6

   Presidentillinen kadettikoulu nousee Putinin käskystä Venäjän Karjalaan – vieraillee rakennustyömaalla juuri ennen Suomen-matkaa

  7. 7

   Antti teki uskomattoman löydön vieraillessaan mummolassaan Pohjois-Savossa – jopa 1700 vuotta vanha esine on peräisin Virosta

  8. 8

   25 vuotta yhdessä olleet Kirsi ja Kurre Westerlund vilpittömänä yleisestä tabuaiheesta – ”Kiusattiin ihan fyysisesti lyömällä”

  9. 9

   Tiedätkö, mitä omaisuudellesi tapahtuu? 10 tärkeää neuvoa, joilla turvaat oman ja läheistesi talouden

  10. 10

   Kommentti: Puolen vuoden show riitti Trumpin tiedottajalle – presidentin piiri kutistuu päänäytöksen edellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpilta käsittämätön väite Japanin pääministerin vaimosta

  2. 2

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  3. 3

   Palkittu toimittaja raiskasi väkivalloin ravintolaillan päätteeksi

  4. 4

   Markukselle annettiin vain pieni mahdollisuus selvitä leikkauksesta hengissä: ”Pyysin lääkäriä tekemään parhaansa, koska kotona odottavat vaimo ja tyttäret”

  5. 5

   Venäläisryhmä puhkesi uskaliaaseen lauluun Niiralan raja-asemalla – videosta tuli nettihitti itänaapurissa

  6. 6

   Elina Tervo tahtoi hemmotella miehiä Instagramissa – kuvakulma korostaa kurveja: ”Koska 83 prosenttia seuraajistani on miehiä”

  7. 7

   Yksinhuoltajaäiti Maria arvasi, että juttu hänen tuloistaan herättää kritiikkiä – avaa nyt, mistä summat koostuvat

  8. 8

   Itsemurhan tehneen Linkin Park -laulajan viimeinen haastattelu julki – synkkää luettavaa: ”Voin joko luovuttaa ja kuolla tai taistella”

  9. 9

   Muistatko espanjalaisen Las Ketchup -yhtyeen kauniit siskokset? Suosio hiipui täysin, katosivat julkisuudesta – tältä he näyttävät nyt

  10. 10

   Kuva: Voiko tämän suomalaisempaa näkyä enää olla – taivas piiskasi rakeita, mutta tuoppi oli saatava

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  5. 5

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  6. 6

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  7. 7

   Synkkä juhlailta Salossa – morsian joutui soittamaan poliisin omiin häihinsä

  8. 8

   TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

  9. 9

   Sabina Särkkä narahti uimapukukuvansa muokkaamisesta – kihlatun julkaisu paljasti totuuden: huomaatko eron?

  10. 10

   Nuori nainen lähetti avoimen sairauslomaviestin – pomon reaktio sai itkemään

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  2. 2

   HS: Annikki Tähden kuolinilmoitus julkaistiin tänään – mukana puhutteleva katkelma iskelmälegendan omasta tulkinnasta

  3. 3

   Elina Tervo tahtoi hemmotella miehiä Instagramissa – kuvakulma korostaa kurveja: ”Koska 83 prosenttia seuraajistani on miehiä”

  4. 4

   Kiukkukohtaus sai prinsessa Charlotten, 2, valtaansa: polki jalkaa ja heittäytyi maahan kesken valtiovierailun – Catherine-äidillä varmat keinot käytössä

  5. 5

   Tästä syystä sääennustekartat helottavat reilusti punaisempana: Helle iskee Suomeen pihtiliikkeellä pohjoisesta ja etelästä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpilta käsittämätön väite Japanin pääministerin vaimosta

  2. 2

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  3. 3

   Palkittu toimittaja raiskasi väkivalloin ravintolaillan päätteeksi

  4. 4

   Markukselle annettiin vain pieni mahdollisuus selvitä leikkauksesta hengissä: ”Pyysin lääkäriä tekemään parhaansa, koska kotona odottavat vaimo ja tyttäret”

  5. 5

   Venäläisryhmä puhkesi uskaliaaseen lauluun Niiralan raja-asemalla – videosta tuli nettihitti itänaapurissa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  5. 5

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  6. Näytä lisää