Kullervo

Viihde

Mitä tapahtui suomalaisten tuntemalle miesmallille Mark El-Zeinille? ”Olen jo äkäinen vanha ukko”

Julkaistu:

90-luvulta tuttu
Mark El-Zein oli tuttu kasvo Suomen julkkis­piireissä ja lehtien palstoilla 90-luvun alussa. Raamikas miesmalli auttaa nykyisin kodittomia Espanjassa. Hän menetti kiinteistöbisneksessä miljoona euroa.
Joskus 90-luvun alkupuolella, keskellä ankeinta lamaa, ilmestyi suomalaisille viihdepalstoille uusi, eksoottinen hahmo. Yhtäkkiä raamikas libanonilaismies, Mark El-Zein nimeltään, oli kaikkialla: mainoskuvissa, muotinäytöksissä, poikakalentereissa, vetämässä aerobicia liikuntatapahtumissa, markkinoimassa kirjoittamaansa kuntoilukirjaa – ja jopa tv:n Samppanjaa ja vaahtokarkkeja -saippuasarjassa.

Kului muutama vuosi, ja El-Zein oli kadonnut julkisuudesta yhtä nopeasti kuin oli sinne ilmestynytkin. Kuka oli tämä mies ja mistä hän tuli? Ja minne hän meni?


Googlaus paljastaa, että samaa on miettinyt moni muukin. Hakutulokset johtavat keskustelupalstoille, joilla kysellään El-Zeinin myöhempiä vaiheita. Seassa on myös miehen nimiin Suomessa rekisteröidyn, jo kauan sitten lopetetun tuotantoyhtiön kaupparekisteritietoja. Osoitetta en löydä, eikä puhelinluettelostakaan ole apua.

Kuten nykyään usein käy, etsintä johtaa Facebookiin ja samannimisen, Espanjan Marbellassa asuvan miehen profiiliin. Kun kuva näyttää tarpeeksi tutulta, uskaltaudun lähettämään yksityisviestin, jossa tiedustelen halukkuutta mahdolliseen haastatteluun.

Kolme päivää myöhemmin tulee sujuvasti suomeksi kirjoitettu vastaus. Olen löytänyt El-Zeinin, mutta hän epäröi vielä. Mies pyytää lisätietoa tekeillä olevasta jutusta. Muutaman päivän kuluttua saan sähköpostia:

– Haastattelu on ihan ok. Eihän minulla ole mitään salattavaa, 47-vuotias mies toteaa.

Lähetän El-Zeinille liudan kysymyksiä. Vastauksia odotellessa uppoudun arkistoihin. Vaikuttaa siltä, että El-Zeinistä 90-luvun alussa kirjoitetut jutut keskittyvät pitkälti hänen ulkonäköönsä ja mielipiteisiinsä suomalaisista naisista. Usein korostettiin sitä, miten hän sai huomiota naisilta kaikkialla, missä liikkuikin. Miestoimittajien kirjoittamissa jutuissa on havaittavissa myös hivenen happamahkoa sivumakua.

– Sain todellakin paljon huomiota naisilta, ja totta helvetissä se tuntui hienolta. Oli ilmiselvää, että jotkut miehistä eivät pitäneet olemassaolostani. Ymmärrän heitä täysin, ehkä en olisi pitänyt itsekään minusta, jos olisin ollut heidän kengissään, El-Zein kirjoittaa.


Suomeen El-Zein oli päätynyt vuonna 1989 tavattuaan edellisenä vuonna Espanjassa suomalaisnaisen, josta tuli myös hänen lapsensa äiti. 90-luvun alussa maahanmuuttajia näkyi katukuvassa huomattavasti nykyistä vähemmän.

– Minulle Suomi näyttäytyi neitseellisenä, äärimmäisen rauhallisena, turvallisena, puhtaana, järjestelmällisenä – ja kauhean hiljaisena maana. Sopeuduin suomalaiseen yhteiskuntaan melko nopeasti pääasiassa sen vuoksi, että ihmiset ottivat minut vastaan avosylin. Minua kohdeltiin hyvin, mistä olen todella kiitollinen.

Sitä El-Zein ei enää tarkalleen muista, miten hän päätyi lehtien palstoille. Hän uskoo, että eksoottinen ulkonäkö saattoi vaikuttaa asiaan. Julkisuus toi mukanaan paljon mahdollisuuksia ja etuja.

– Sain paljon kutsuja, minulta pyydettiin nimikirjoituksia ja niin edelleen. Toisaalta kääntöpuolena olivat joissakin lehdissä julkaistut valheelliset juorut.

Myös muotimaailman lieveilmiöt, kuten kateus, kilpailu ja erilaiset houkutukset tulivat tutuksi.

– Pidän itseäni onnekkaana, sillä kykenin pitämään jalkani maassa ja keskittymään niin, etten tullut ajautuneeksi siihen samaan mustaan aukkoon, johon valitettavan monet mallit ovat joutuneet.

Kaikkea hyvää Tanjalle

El-Zein muistetaan myös 7 päivää -lehdelle tehdystä eroottisesta kalenterista, jonka rohkeissa kuvissa hän esiintyi ex-missi Tanja Vienosen (nykyinen Karpela) kanssa. Kalenteri myytiin loppuun, vaikka kuvia myös paheksuttiin.

– Tavoitteena oli ottaa erityisiä kuvia hänen kanssaan. Hyvä tuli, eikä lopputulos ole halpa. Totta kai jotkut paheksuivat, mutta se on pelin henki, El-Zein naurahtaa.

 

”Sain todellakin paljon huomiota naisilta, ja totta helvetissä se tuntui hienolta. Oli ilmiselvää, että jotkut miehistä eivät pitäneet olemassaolostani. Ymmärrän heitä täysin, ehkä en olisi pitänyt itsekään minusta, jos olisin ollut heidän kengissään.”

Pari teki myös muuta yhteistyötä, kuten kiersi Suomea autolla tehden muoti- ja aerobic-show’ta. Seurustelusta huhuttiin, mutta tuolloin kumpikaan ei sitä myöntänyt.

– Kaikkihan sen tietävät, että me seurustelimme, El-Zein toteaa.

Hän ei kuitenkaan halua ruotia asiaa tarkemmin. Sittemmin yhteys Karpelaan on katkennut.

– Valitettavasti olen menettänyt yhteyden moniin ihmisiin muutettuani pois Suomesta, en vain Tanjaan. Olemme puhuneet puhelimessa vain pari kertaa sen jälkeen. Mutta en ole voinut olla huomaamatta, että hänestä tuli myöhemmin ministeri. Se on saavutus, josta ei voi olla olematta ylpeä, El-Zein kehuu.


Parinkymmenen vuoden takaisissa haastatteluissa El-Zeinin taustaa sivuttiin vain vähän. Mies kertoo syntyneensä Libanonin pääkaupungissa Beirutissa vuonna 1968. Lapsuutta varjosti maassa vuosina 1975–90 käyty sisälllissota.

– Lapsuuteni oli lähinnä selviytymistä päivästä päivään. Luotien ja tienvarsipommien väistely joka aamu kouluun kulkiessa oli haastavaa, mutta myös hauskaa. Olimme sisällissodan vuoksi välillä myös sisäoppilaitoksessa, El-Zein muistelee.

Yhteys syntymämaahan katkesi, kun El-Zeinin suuresti arvostama äiti kuoli syöpään syksyllä 2007.

– Vilpittömästi sanoen minulla ei ole koskaan ollut kovin hyvät välit isääni. Kun äitini kuoli, katkesivat välimme lopullisesti.

Siteet Suomeen ovat sen sijaan pysyneet vahvoina, sillä El-Zeinin veljet asuvat Helsingissä. Toinen työskentelee hotellissa ja toinen pyörittää edelleen kampaamoa, jota myös El-Zein oli aikoinaan perustamassa.

– Poikaani menetin yhteyden neljä vuotta sitten. Siitä asiasta en halua sanoa muuta kuin, että hän on tarpeeksi vanha tekemään itse omat päätöksensä.

Itsensä El-Zein määrittelee tätä nykyä ”libanonilaissyntyiseksi maailmankansalaiseksi”. Passeja taskusta löytyy ainoastaan yksi, ja se on Suomen.

– Olen ylpeä siitä, että ansaitsin Suomen kansalaisuuden kahdeksan vuoden aikana asumalla, työskentelemällä, maksamalla veroja ja olemalla lainkuuliainen. En saanut sitä menemällä naimisiin poikani äidin kanssa. Omasta mielestäni minussa on kolmasosa libanonilaista, kolmasosa suomalaista ja kolmasosa espanjalaista. Jäljelle jäävä prosentti on kadonnut mereen vain siksi, että kuulun sekä sydämeltäni että sielultani näihin kolmeen hienoon maahan.

Yrittäjäksi Espanjaan

Suomen El-Zein jätti taakseen vuonna 1997. Elämä oli ollut siihen asti ”kuin vuoristorataa” sekä taloudelliselta että tunne-elämän kannalta. Päätös lähtemisestä syntyi lomalla Marbellassa.

– Yritin mennä kuntosalille, jolla olin käynyt aina aiemmin, mutta yllätyksekseni huomasin, että se oli suljettu. Menin suoraan kysymään omistajilta, onko paikka myytävänä. Kohtalo varmaankin näytteli suurta roolia siinä, että satuin olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Sopimus syntyi nopeasti. El-Zein maksoi etumaksun ja palasi Suomeen pakkaamaan tavaroitaan. Kuntosalista tuli menestys, mutta miehen matka jatkui pian.

– Loppuvuodesta 1998 sain Suomesta vastustamattoman tarjouksen, jossa minua houkuteltiin myymään liiketoimintani. Tartuin siihen ja muutin New Yorkiin silloisen ruotsalaisen tyttöystäväni kanssa.

New Yorkissa El-Zein opiskeli elokuvatuotantoa. Palattuaan Marbellaan hän perusti pienen tuotantoyhtiön sekä ravintolan, jonka päätyi myymään saatuaan jälleen hyvän tarjouksen. Vuosien varrella mies on perustanut useita pieniä yrityksiä vaihtelevalla menestyksellä. Suurin isku oli kuitenkin maailmantalouteen ja Espanjaan vuonna 2008 iskenyt lama, joka toi mukanaan valtavia menetyksiä.

– Olin sijoittanut elinikäiset säästöni ja nostamani pankkilainat kiinteistöihin, joiden hinnat olivat silloin korkealla. Niihin aikoihin pankit lainasivat suorastaan astronomisia summia.

– Sitten tuli lama ja hävisin kiinteistöt pankille. Omia rahojani menetin yli miljoonan euron edestä. Minulla on yhä taloni, jossa olen asunut vuodesta 2006, mutta taistelen tällä hetkellä, etten menettäisi sitäkin pankille, mies kertoo.Vastoinkäymiset eivät kuitenkaan ole lannistaneet El-Zeiniä. Hän korostaa sitä, että on oppinut ”ravitsemaan sieluaan ja ruumistaan” elämän mukanaan tuomilla vastoinkäymisillä ja suruilla. Hän kertoo, kuinka asenne auttaa arvostamaan elämää ja tekemään siitä parasta mahdollista niillä eväillä, joita on annettu.

– Kaikesta huolimatta olen edelleen iskussa, hah hah! Tästähän elämässä on kysymys, välillä voitat jotakin ja välillä häviät.

El-Zeinin toimeentulo kertyy nykyisin useista pienistä virroista, kuten edelleen kehnosta taloustilanteesta kärsivässä Espanjassa hyvin monella muullakin. Tämä tarkoittaa työskentelyä muun muassa autobisneksessä, vapaana kiinteistönvälittäjänä sekä turistioppaana Espanjan eri kohteissa. Lisäksi hän on mukana turvallisuusalan yrityksessä ja tekee edelleen satunnaisesti myös mallintöitä.


– Vuosi sitten avasin myös antiikkihuonekaluliikkeen. Näyttää siltä, että se on viimeinkin pääsemässä käyntiin.

Suhteiden sarjatappaja

Rakkauselämästään El-Zein paljastaa sen verran, että hänellä on ollut useita pitkiä suhteita, jotka on onnistunut ”aina jotenkin tappamaan”.

– Ehkä olen suhteiden sarjamurhaaja. Myönnän, että en ole se helpoin kumppani, mutta olen miljoona kertaa mieluummin yksinäni kuin huonossa seurassa. Sen vuoksi olen tällä hetkellä rakastunut ainoastaan elämään. Vuosi sitten adoptoin ihanan Sokker-nimisen koiran, enkä ikinä ole ollut onnellisempi. Se rakastaa ehdoitta ja on parasta seuraa koskaan. 13 vuoden aikana olen pelastanut adoptoimalla jo viisi koiraa.

Äidin kuolema vuonna 2007 suisti El-Zeinin masennukseen, josta hän omien sanojensa mukaan nousi, kun tajusi, että haluaa suunnata voimansa ihmisten auttamiseen. Viimeiset viisi vuotta hän on kiertänyt katolisen kirkon pyörittämän Cáritas-yhdistyksen vapaaehtoisena kaduilla auttamassa kodittomia. Lisäksi hän toimii toisessa, Málagassa päämajaansa pitämässä järjestössä, joka ruokkii lähes 2 500 ihmistä vuorokaudessa.

– Tuntuu hienolta auttaa, vaikka vain vähänkin. Kiitollisuuden tunne on valtava, kun näen hymyn ihmisten kasvoilla vietyäni heille ruokaa ja huopia. Vuosien mittaan olen oppinut, että se, mitä teemme, kaikuu todellakin ikuisuuteen asti. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Hyvät teot eivät jää huomaamatta, etkä koskaan voi tietää, oletko itse seuraavaksi se, joka tarvitsee apua.


Tilanne El-Zeinin synnyiseuduilla Lähi-idässä on vakava. Se näkyy myös Espanjassa Välimeren yli epätoivoisesti pyrkivinä pakolaisina. El-Zein ruotii Lähi-idässä yhä suurempia alueita valloittanutta islamistista ISIS-terrorijärjestöä kovin sanoin:

– Ensinnäkin, näillä maailman parasiiteilla ja roskasakilla ei ole jumalaa. He ovat niin marginalisoituneita muusta maailmasta, että kokevat oikeudekseen tuputtaa sairasta ja vääristynyttä ideologiaansa muille pakolla, jotta saavat huomiota. Sen päälle he kieltäytyvät jakamasta tätä maailmaa meidän muiden kanssa. Uskon, että jokaisella elävällä sielulla on oikeus nauttia yhtäläisistä ihmisoikeuksista saman jumalan – tai jumalattaren alaisuudessa. Ja ne, jotka kieltäytyvät elämästä rauhassa muiden kanssa – hitot heistä!

El-Zein kertoo olleensa jo vuosia agnostikko, sillä hänen mukaansa uskonnot ovat aiheuttaneet enemmän kuolemaa kuin sairaudet ja luonnonkatastrofit yhteensä.

Pakolaistilannetta hän pitää äärimmäisen traagisena. Hän uskoo sen johtavan katastrofiin, elleivät hallitukset tee pikaisesti tarvittavia päätöksiä ongelman suhteen. Toisaalta hän kertoo ymmärtävänsä sen, että pakolaisvirrat voivat johtaa kiristyneisiin asenteisiin.

– Uskon, että kunnioitusta ja arvostusta saadakseen pakolaisten on noudatettava lakia, pyrittävä sopeutumaan uuteen yhteiskuntaan sekä kunnioitettava sen kulttuuria ja elintapoja. Myös kielen oppiminen on tarpeellista. Heidän on työskenneltävä ahkerasti eikä elettävä sosiaaliavustuksilla, El-Zein sanoo ja toteaa, ettei ole itse koskaan nostanut missään maassa yhteiskunnan tukia.

Kaipuu Suomeen

Neljän viikon viestittelyn jälkeen soitan Espanjaan. Puhelimeen vastaa huumorintajuisen oloinen mies, jonka suomen kielestä ei uskoisi, että hän on asunut toisaalla jo parikymmentä vuotta. El-Zein valittelee Espanjan polttavia helteitä ja kertoo mittarin nousseen hiljattain peräti viiteenkymmeneen asteeseen.

– Tämä on inhottavaa. En kestä tätä enää yhtään, ihan oikeasti.

Kuumuus ja Espanjan heikot tulevaisuuden näkymät ovat saaneet ajattelemaan paluuta Suomeen. El-Zein on viimeksi käynyt täällä vuonna 2007.

– Totta kai kaipaan Suomea. Aion myös tulla käymään pian. Espanjassa asuminen on todellakin opettanut arvostamaan Suomen hyviä puolia.

El-Zein pitää edelleen huolta kunnostaan. Ikääntyminen ei häntä huoleta, sillä se kuuluu hänen mukaansa kaikkine mukanaan tuominen muutoksineen elämään. Mitään menneitä mies ei suostu katumaan.

– Jos minun pitäisi elää elämäni uudelleen, en muuttaisi mitään. Kymmenen vuoden päästä näkisin itseni mielelläni jollakin Karibian saarista. Täytyy kuitenkin myöntää: en ole edes viittäkymmentä, mutta olen jo äkäinen vanha ukko, joka ei siedä meteliä. Siksi arvelen päätyväni Karibian sijasta Suomeen, elämään johonkin mökkiin järvenrannalle, rauhaan ja hiljaisuuteen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Mirva ja Heka jättivät Suomen tammikuussa ja suunnittelevat jo muuttoa takaisin – tällainen on todellisuus Aurinkorannikolla

  2. 2

   Video: Eurofighter-hävittäjä syöksyi mereen Italiassa – lentäjän kuoleman todistanut tyttöystävä kiidätettiin shokissa sairaalaan

  3. 3

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  4. 4

   Kommentti: Donald Trump teki yhden presidenttikautensa suurimmista virheistä – tyly hiljennysyritys epäonnistui täydellisesti

  5. 5

   Pohjois-Korea: Trumpin puheet ovat sodanjulistus

  6. 6

   Ahdin, 71, televisio pimeni yllättäen – syynä poikkeuksellinen säätila

  7. 7

   Kehonrakentaja ja Idols-kilpailija kohtasivat julkkisten thainyrkkeilyottelussa – lopputuloksena oli toisen kuolema

  8. 8

   Seksi pitää Johannan pitkän suhteen kasassa vaikeinakin aikoina: ”Se on edelleen hemmetin hyvää”

  9. 9

   Miten paljon housut oikein voivat paljastaa? Miley Cyrusin muutoin herttaisen asun alaosa ei peittänyt mitään

  10. 10

   Asiantuntija varoittaa: Toinen Pohjois-Korean aiheuttama uhka on jäänyt vetypommipullistelun varjoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  2. 2

   Kuva: Valtava alfakrokotiili ammuttiin Australiassa – kuolemalla voi olla vaarallinen seuraus alueen asukkaille

  3. 3

   Antti Lindtman, 34, ja puoliso Kaija Stormbom, 54, saivat jo äitiyspakkauksen kotiin – ”Välillä saa itseään nipistää”

  4. 4

   Ensitreffit alttarilla -Aliisa häipyy yksin viikon lomalle – Esa-puoliso tuohtuu vaimonsa matkasta: ”Jos ihan suoraan sanon...”

  5. 5

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  6. 6

   Ex-avovaimo katkaisi jopa sähköt, mutta mies ei muuttanut talosta pois – lopulta tuli lähtökäsky

  7. 7

   Merivartiosto pelasti perheen myrskystä – perheen tytär lohkaisi pelastajille äitiä nolostuttaneet sanat

  8. 8

   Maajussi-Aapo vie morsianehdokkaansa kylpylään – naiset tyrmistyvät vähäisestä vaatetuksesta: ”Kaikki olivat vähän vastahakoisia”

  9. 9

   Juho on parisuhteessa sekä Aleksin että Sofian kanssa – näin kolmikon suhdekuvio toimii

  10. 10

   Urheilutoimittaja Laura Arffman julkaisi herkän hääkuvan – hiihtäjäpuolison käsi eksyi takamukselle: ”Romantiikkaa ilmassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  4. 4

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  5. 5

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  6. 6

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  7. 7

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  8. 8

   Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

  9. 9

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  10. 10

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Mirva ja Heka jättivät Suomen tammikuussa ja suunnittelevat jo muuttoa takaisin – tällainen on todellisuus Aurinkorannikolla

  2. 2

   Video: Eurofighter-hävittäjä syöksyi mereen Italiassa – lentäjän kuoleman todistanut tyttöystävä kiidätettiin shokissa sairaalaan

  3. 3

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  4. 4

   Kommentti: Donald Trump teki yhden presidenttikautensa suurimmista virheistä – tyly hiljennysyritys epäonnistui täydellisesti

  5. 5

   Pohjois-Korea: Trumpin puheet ovat sodanjulistus

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  2. 2

   Kuva: Valtava alfakrokotiili ammuttiin Australiassa – kuolemalla voi olla vaarallinen seuraus alueen asukkaille

  3. 3

   Antti Lindtman, 34, ja puoliso Kaija Stormbom, 54, saivat jo äitiyspakkauksen kotiin – ”Välillä saa itseään nipistää”

  4. 4

   Ensitreffit alttarilla -Aliisa häipyy yksin viikon lomalle – Esa-puoliso tuohtuu vaimonsa matkasta: ”Jos ihan suoraan sanon...”

  5. 5

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  4. 4

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  5. 5

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  6. Näytä lisää