Varpu, Vaula

Viihde

Lasse Pöysti unelmoi nuorena Hollywoodista – lue Suomi-elokuvan legendan koko tarina!

Julkaistu:

Suomi-elokuvan legendat 9/10
Suomalaisten rakastaman Lasse Pöystin hulppea ura venyi kahdeksalle vuosikymmenelle. Silti lahjakas taiteilija kantoi mukanaan debyyttiroolinsa eli Suomisen Ollin varjoa.
Oli osittain toisen elokuvalegendan ansiota, että Lasse Pöysti ei luopunut näyttelijän unelmistaan. Ansa Ikosen kanssa 1944 filmannut Pöysti kertoo Lassen oppivuosissa pohtineensa tuolloin tulevaa uraansa päiväkirjassaan seuraavasti:

– Ansa kehotti minua ryhtymään näyttelijäksi, ja oikeastaan sillä alalla viittovat monet edut. Pystyn kai jonkin verran käyttämään kynääkin, voin ehkä sepustaa kokoon käsikirjoituksia, ehkä joskus pääsen kameran taaksekin ja minulla siis on edistymismahdollisuuksia. Sitten, kun saan hankituksi itselleni kunnon papereita, voin hylätä tämän alan ja ryhtyä kunnon työhön.

Kaiken tuon Pöysti urallaan teki, ja enemmänkin. Suomalaisten onneksi Pöysti ei hankkinut kunnon työtä.

Evakosta monilahjakkuudeksi

Kukapa olisi vuonna 1941 arvannut, että tuolloin ilmestyneen Suomisen perhe -elokuvan pisamaisesta ja hörökorvaisesta lapsitähdestä tulisi vielä jonain päivänä yksi Suomen kaikkien aikojen rakastetuimmista ja arvostetuimmista näyttelijöistä.

Suomisen Ollina koko kansan hurmannut Lasse Pöysti on ehtinyt uransa aikana näytellä yli viidessäkymmenessä elokuvassa ja televisiossa sekä teatterin lavalla. Onpa Pöysti toiminut myös teatterinjohtajana, ohjaajana, käsikirjoittajana, satusetänä ja kirjailijana.

Vuonna 1927 Sortavalassa syntynyt näyttelijälegenda oli ensimmäiseen elokuvarooliinsa päätyessään vain 13-vuotias. Pöysti kuvailee näyttelijänuransa alkua muistelmateoksessaan Lassen oppivuodet (1990).

– Olin joskus matkinut kohtia filmeistä, ja meikäläiset olivat sanoneet, että tuon Lassen pitäisi olla filmissä. Rupesin sitä ajattelemaan ja päätin: kun joskus menen Helsinkiin, menen jonkun filmiherran puheille ja pyrin filmiin. Sitten voin ehkä päästä Hollywoodiin, jossa voin ansaita paremmin. Kun sitten Sortavalasta paetessa jouduimme Helsinkiin, menin Suomi-Filmiin tarjoutumaan.

Kertaheitolla kuuluisuuteen


Ensimmäinen visiitti Suomi-Filmille ei kuitenkaan sujunut odotetusti, sillä yhtiöllä ei ollut tarvetta lapsitähdelle. Jonkin ajan päästä Suomen Filmiteollisuus julkaisi lehdessä ilmoituksen, jossa etsittiin Suomen Shirley Templeä ja Mickey Rooneytä Suomisen perheeseen.

 

Hotellissa nimeni kirjoitettiin ilman muuta Hra Suomiseksi. Ihmiset alkoivat suhtautua kuin abstraktiin olentoon, joka en ollut minä.

Hakemuksensa lähettänyt Pöysti kertoo odottaneensa vastausta joulukuusta heinäkuuhun. Kun vastausta ei kuulunut, hän marssi Filmiteollisuuden toimistoon selvittämään asiaa. Nuori Pöysti tapasi toimistolla elokuvamoguli Toivo Särkän, joka huvittuneena pyysi Pöystiä lausumaan hänelle runon tai kertomuksen. Näyttelijälupaus esitti suureleisesti ja englanninkieltä imitoiden kohtauksen Lumikista.

Pöysti kutsuttiin seuraavana päivänä pidettävään koekuvaukseen, ja hän nappasi roolin itselleen.

Lopputuloksena syntyi kuusi toinen toistaan rakastetumpaa Suomisen perhe -elokuvaa vuosina 1941–1959. Suomisen perheestä kertovat filmit nostivat Pöystin kertaheitolla kuuluisuuteen, mutta suosiolla oli myös haittapuolensa.

– Niistä ajoista lähtien olin tunnettu kaikkialla. Emme enää saaneet olla Maire ja Lasse, vaan Pipsa ja Olli. Hotelleissa nimeni kirjoitettiin ilman muuta Hra Suomiseksi. Ihmiset alkoivat suhtautua kuin abstraktiin olentoon, joka en ollut minä. Kuljetin sitä mukana. Vähitellen kävi itsellenikin vaikeaksi erottaa raja, Pöysti kuvailee Lassen oppivuodet -kirjassa.

Ohjaajaksi ja käsikirjoittajaksi


Suomisten myötä Pöystin ura lähti huimaan nousuun. Vuonna 1946 Jussin nuorena näyttelijänä pokannut Pöysti voitti ensimmäisen varsinaisen Jussi-palkintonsa vuonna 1951. Miessivuosa-Jussi tuli jaetusti kahdesta elokuvasta: Rakkaus on nopeampi Piiroisen pässiäkin ja Tukkijoella. Vain vuotta myöhemmin hän kokeili siipiään myös ohjaajana ...ja Helena soittaa -filmissä.

Vuosina 1952–1958 Pöysti näytteli kuudessa Fennada-Filmin tuottamassa sotilasfarssissa, joista ensimmäisen, keskiviikkona TV1:llä esitettävän Kaikkien naisten monni -elokuvan hän myös ohjasi ja käsikirjoitti. Samaisena vuonna 1952 Pöysti avioitui näyttelijäkollegansa Birgitta Ulfssonin kanssa. Toukokuussa 1955 hän teki televisiohistoriaa ohjaamalla ja juontamalla Suomen ensimmäisen tv-lähetyksen. Ruudussa miestä työllistivät myös Lasse Pöysti show ja tv-elokuva Kustaa III.

Teatteria ja perhe-elämää


Vuodesta 1967 seuraavien seitsemän vuoden ajan Pöysti ja Ulfsson keskittyivät johtamaan ostamaansa Lilla Teaternia, näyttelemään teatterissaan ja kasvattamaan vuosina 1954 ja 1955 syntyneitä Tom ja Erik -poikiaan. Pöysti piipahti kuitenkin tv:ssä muumipeikkona Mumintrollet -sarjassa.

Elokuvaroolissa Pöysti nähtiin seuraavan kerran vasta vuonna 1976 ilmestyneessä, kriitikoiden kehumassa Pyhä perhe -elokuvassa, jossa näytteli myös Birgitta-vaimo. Pöysti näytteli Pyhässä perheessä Jussi-patsaan arvoisesti alkoholisoitunutta perheenisää ja teki roolityöllään pesäeron lukuisiin komediarooleihin, joista mies suuren yleisön keskuudessa kenties yhä edelleenkin parhaiten muistettiin.

Uusia haasteita


Vuonna 1977 viisikymppinen Pöysti yllätti kokeilemalla ammatillisesti uutta aluevaltausta, joka tulisi näyttelemään isoa roolia 70-luvun lasten elämässä. Tämä aluevaltaus oli iltasatuja turinoivan satusedän rooli Pikku Kakkosessa.

1980- ja 1990 -luvuilla Pöysti näytteli muutamissa tv-sarjoissa ja muun muassa elokuvissa Ihmiselon ihanuus ja kurjuus sekä Lapin kullan kimallus. Yksityiselämässä velloi, sillä hän ja Birgitta erosivat 1984 yli kolmenkymmenen yhdessäolovuoden jälkeen.

2000-luvulle tultaessa eläkeiän saavuttanut Pöysti näytteli yhä teatterissa ja nähtiin muutamaan otteeseen myös tv:n puolella. Viimeisen elokuvansa Thomas hän teki vuonna 2008. Elokuvassa Pöysti näyttelee 80-vuotiasta Thomasta, jonka elämä vanhoilla päivillä on yksinäistä ja muusta maailmasta eristynyttä. Taideteollisen korkeakoulun lopputyönä tehty pienen budjetin elokuva otti kantaa eläkeläisten oloihin ja pahoinvointiin 2000-luvun Suomessa.

Viimeinen rooli


Neljä vuotta Thomaksen jälkeen Pöysti ilmoitti julkisuudessa lopettavansa uransa. Näyttelijälegendan viimeinen esiintyminen lavalla nähtiin Helsingin Kaupunginteatterissa 27. lokakuuta 2012. Näytelmän päätteeksi teatteriin kerääntynyt ihmismassa osoitti kunnioitustaan 85-vuotiaalle Pöystille villisti seisaaltaan aplodeeraten. Nyt 88 vuoden ikään päässyt näyttelijälegenda viettää eläkepäiviään suojassa julkisuudelta.

Suomi-elokuvan legendat -juttusarja viikoittain IS Tv-lehdessä. Lue aiemmin ilmestyneet osat alta!

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kemiläisen omakotitalon myynti-ilmoitus leviää internetissä – välittäjä: ”Kyllä siitä laittamalla talon saa”

  2. 2

   Ulosmarssi uhkaa sotkea pääkaupunkiseudun bussiliikenteen huomenna – kuljettajat väittävät: Luottamusmieheen käytiin käsiksi

  3. 3

   Brasilialainen Ihmis-Ken avautui seksuaalisuudestaan – suunnitteilla äärimmäinen operaatio: Perustelu vetää mykäksi

  4. 4

   Kotihoidon työntekijä kuuli asunnosta ”kauheaa meteliä” – oven takana odotti järkyttävä yllätys, yleisavain pelasti

  5. 5

   Japanissa voimakas maanjäristys

  6. 6

   Kuka on suosikkisi? Miss Suomi -finalistit seksiä tihkuvissa otoksissa – ulkomainen sivu nosti 5 kaunotarta ylitse muiden

  7. 7

   ”Ei huvita enää” – isovanhemmat kertovat, miksi eivät halua hoitaa lastenlapsiaan

  8. 8

   Katastrofaalinen sää uhkaa tuhota Juhon, 43, sadon – aamulla tuli uusi takaisku

  9. 9

   IL: Yö-yhtyeen alkuperäisjäsen Jussi Hakulinen sairastui syöpään – sai tietää kamalan uutisen kirjeen välityksellä

  10. 10

   Anu jätti Suomen 5 vuotta sitten, kun matkalla töistä kotiin teki vain mieli itkeä – näin koko elämä muuttui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  2. 2

   Idols-tähti Jani Wickholm laihtui 30 kiloa paleodieetin avulla – ”Voin sanoa olevani ihan eri mies”

  3. 3

   Teija osti vanhan hevosen 300 eurolla – sai pian superarvokkaan yllätysbonuksen

  4. 4

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  5. 5

   15-vuotias tyttö katosi kotoaan Helsingissä – Poliisi: ”Ei luonnollista syytä kadota”

  6. 6

   Tanssii tähtien kanssa -tuomarin synkkä salaisuus paljastui – livahti tanssijoiden kanssa vehtaamaan: Petti miestään vuosia

  7. 7

   Helsingissä etsitty 15-vuotias tyttö löytyi terveenä Turusta

  8. 8

   Kirsty, 21, joogaa alasti kohottaakseen itsetuntoaan – ”Miksi ihmiset ovat niin vihaisia tytöille, jotka ovat tyytyväisiä vartaloonsa?”

  9. 9

   Gay-kommentti oli liikaa – Ensitreffit alttarilla -Petrin möläytykselle täystyrmäys tv-katsojilta: ”Se tuosta avioliitosta”

  10. 10

   Kaisa Mäkäräisen kilpakumppani lopetti vain 25-vuotiaana – kertoo nyt, mihin katosi viisi vuotta sitten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  6. 6

   Jari Sillanpää kertoo nyt IS:lle tiistain tapahtumista – ”Olen todella pahoillani”

  7. 7

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  8. 8

   Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

  9. 9

   Lähipiiri kertoo Sillanpään huumeidenkäytöstä: ”Jarille arki voi tuntua putoamiselta rotkoon”

  10. 10

   Entisen teinitähden tv-esiintyminen järkytti katsojia – luurangonlaiha laulaja kuin varjo entisestä: huumetesti paljasti karmivan totuuden

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kemiläisen omakotitalon myynti-ilmoitus leviää internetissä – välittäjä: ”Kyllä siitä laittamalla talon saa”

  2. 2

   Ulosmarssi uhkaa sotkea pääkaupunkiseudun bussiliikenteen huomenna – kuljettajat väittävät: Luottamusmieheen käytiin käsiksi

  3. 3

   Brasilialainen Ihmis-Ken avautui seksuaalisuudestaan – suunnitteilla äärimmäinen operaatio: Perustelu vetää mykäksi

  4. 4

   Kotihoidon työntekijä kuuli asunnosta ”kauheaa meteliä” – oven takana odotti järkyttävä yllätys, yleisavain pelasti

  5. 5

   Japanissa voimakas maanjäristys

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  2. 2

   Idols-tähti Jani Wickholm laihtui 30 kiloa paleodieetin avulla – ”Voin sanoa olevani ihan eri mies”

  3. 3

   Teija osti vanhan hevosen 300 eurolla – sai pian superarvokkaan yllätysbonuksen

  4. 4

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  5. 5

   15-vuotias tyttö katosi kotoaan Helsingissä – Poliisi: ”Ei luonnollista syytä kadota”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  6. Näytä lisää