Maarit, Reetta, Marketta

Viihde

Valikko

Jukka Virtanen kirjoitti teinipoikana hilpeän yörunon: ”Laske siihen, minä pissaan”

Julkaistu:

Vastaaja Virtasen parhaat palat
Suomi-viihteen grand old man Jukka Virtanen piti suosittua palstaansa IS Tv-lehdessä huimat 11 vuotta. Tässä parhaita paloja Virtasen yli tuhannesta vastauksesta. Hauskaa vappua!
Viihdelegenda Jukka Virtanen piti suosittua ”Vastaa, Virtanen!” -kysymys-vastaus-palstaa Ilta-Sanomat Tv-lehdessä lehden alusta saakka, toukokuusta 2004. Virtanen lopetti palstanikkarin hommat omasta pyynnöstään tämän vuoden pääsiäisenä ja kertoi keskittyvänsä nyt ”laiskotteluun”.

Tv-lehden toimituksen laskujen mukaan Virtanen ehti vastata palstallaan reilusti yli tuhanteen lukijakysymykseen. Aihepiiri oli vaatimattomasti suomalaisen ja ulkomaisen tv-, elokuva-, teatteri- ja musiikkiviihteen historia, nykyisyys ja tulevaisuus.

Virtaselta ehdittiin tiedustella muun muassa hänen suhteestaan ohjaaja Edvin Laineeseen, Spede Pasaseen, Vesku Loiriin ja erinäisiin muihin viihteen legendoihin; mitä kuuluu australialaisesta tv-sarjasta tutuille McLeodin tytöille; miten lapsitähdet valikoituvat tv-ohjelmiin ja elokuviin; mitä tarkoittaa film noir; millainen tyyppi on uutisankkuri Urpo Martikainen; mitä Virtanen tietäisi kertoa spagettilänkkäreiden historiasta – ja niin edelleen. Useimmissa kysymyksissä muisteltiin jotain tv:stä poistunutta sarjaa ja tiedusteltiin, tuleeko sille jatkoa tai esitetäänkö sitä joskus uusintana.

Palstan suosituin kysymys taisi koskea Virtasen itsensä luomaa The Joulukalenteri -sarjaa: Sanoman arkistohaun mukaan Virtanen vastasi The Joulukalenteria jotenkin liippaavaan kysymykseen ainakin 22 kertaa.

Virtanen vastasi lukijoiden kysymyksiin omalla, täysin jäljittelemättömällä tyylillään, joka asiatietojen lisäksi rönsyili usein melko käsittämättömiin, mutta kiistattoman hauskoihin sfääreihin.

Vapunpäivän ratoksi Tv-lehden toimitus kokosi alle muutamia parhaita paloja Virtasen 11-vuotiselta palstauralta. Olkaa hyvät!


Pölösen avulla Suomen Robinsoniksi?

Virtasen ihkaensimmäinen vastaus Tv-lehden ensimmäisessä numerossa toukokuussa 2004 koski Suomen Robinson -sarjan mahdollista uusintaa. Tiedustelijana oli nimimerkki Pete.

”Nelosen kaunisääninen tiedotuspäällikkö Susanna Perämaa vahvisti, että parhaillaan analysoidaan vappuna päättynyttä kisaa ja jatkosta päätetään myöhemmin”, Virtanen informoi Peteä ja jatkoi:

”Itse olen aloittanut valmentautumisen seuraavaa Robinsonia varten. Hankin Markku Pölösen ensimmäisen elokuvan Kivenpyörittäjän kylä. Sinunkin, Pete, kannattaa tutkia tuosta tuosta leffasta Jarmo Mäkisen harjoitusmenetelmät. Ne ovat avain Robinson-juontajan fyysiseen kestävyyteen ja niukkaan ilmaisuun. Harjoitusmetodin on luonut loistava kirjailija Heikki Turunen, joka pystyisi lausumaan polvillaan kanssakilpailijoilleen neljä tuntia rakkausrunoja.” (IS Tv-lehti 12.5.2004)


Teinivuosien tuotos: tunnelmallinen kissaruno

Näin Vastaaja Virtanen muisteli teinivuosinaan tekemäänsä runoa, jonka Repe Helismaa tulkitsi kiertueellaan vuonna 1963:

”Suunnilleen näin meni vanha syysloruni Nocturne eli Yötunnelma:

Syksy-yötä hiljentyvää tihkusade kastelee.

Pitkin rapakkoa syvää kaksi kissaa astelee.

Toinen katsoo toiseen kissaan. Sanoo sitten ”Lannattaa.”

”Laske siihen, minä pissaan.” ”Eipä taida kannattaa.

Suuri vaiva peittotyössä, paras, kun vain kastelee.”

Eteenpäin taas syksy-yössä kaksi kissaa astelee.”

(IS Tv-lehti 2.1.2013)


Ehdotti Riitta Väisästä Kymppitonniin

Virtaselta kysyttiin hänen muistojaan Kymppitonni-ohjelmasta. Näin Virtanen kertoi:

”Silloin kauan, kauan sitten olin mukana heti Kymppitonnin koelähetyksessä ja siinä hyväksi havaitun formaatin ensimmäisessä lähetyksessä. Voitin tietysti molemmat, ja Pertti Pasanen maksoi voittamani summan myös koeohjelmasta. Tämä johtui siitä, että olin monessa suhteessa Speden luottomies ohjelmakokeiluissa Speden Spelejä myöten.

Pertti riiusti tuolloin Riitta Väisästä, joka oli valittu Euroopan kauneimmaksi Rhodoksella vuonna 1976. Seuraavan vuoden kevättalvella tapasin Riitan yhteisellä tavaratalokeikalla Oulussa.

 

Kaunis neiti Väisänen aloitti höpötyksen heti, ja pulputus jatkui estottoman hauskana. Kun Pasanen suunnitteli Kymppidonaa, hän tuskaili juontajan etsintää. Sanoin hänelle, että siinähän paras on ihan lähellä.

Juttelin Riitan kanssa ja tykästyin hänen höpötykseensä. Kun olin yllyttänyt täyden tavaratalon asiakkaita rahantuhluuseen reilut kolme tuntia, alkoi suuta kuivata. Sanoin Riitalle, että tule tähän korokkeelle hetkeksi puhumaan, niin käyn kahvilla.

Kaunis neiti Väisänen aloitti höpötyksen heti, ja kun tulin takaisin parinkymmenen minuutin kuluttua, pulputus jatkui värikkäänä ja estottoman hauskana. Riitta haukkui miesasiakkaita, jotka vain tuijottavat tuote-esittelijöitä eivätkä osta sorsastushaulikoita ja jääpallomailoja.

Kun Pasanen suunnitteli Kymppidonaa, hän tuskaili juontajan etsintää. Sanoin hänelle, että siinähän paras on ihan lähellä. Riitta on hyvä ja pärjää varmasti.” (IS Tv-lehti 5.1.2010)


Juicen uni johti klassikkobiisiin

Näin Vastaaja Virtanen muisteli Levyraadissa täydet pisteet saaneita kappaleita:

”Toiset täydet kympit (Levyraadissa) muistan alkuvuodesta 1991. Kun tieto Juha Vainion kuolemasta järkytti kansaa syksyllä 1990, pohti Juice Leskinen kollegansa poismenoa niin intensiivisesti, että hän näki seuraavana yönä unta edesmenneestä mestarista. Unessa Juha oli jättänyt Juicen yöpöydälle paperilapun, jossa oli kaksi ensimmäistä riviä lauluun: ”Mies tuli vuonolta näyttäen huonolta...”

Leskinen jatkoi uniaihiota ja teki laulun Norjalainen villapaita. Siitä tuli klassikko ja illanistujaisten ja nuotiopiirien suosikkiralli.

Kympin antajia raadissa oli ainakin Juhan poika, levymoguli Ilkka Vainio, ja säveltäjä-toimittaja, pamfletisti ja italiafriikki Petri Kaivanto.” (IS Tv-lehti 2.1.2008)


Kiitos vävypojasta, Åke Lindman!

Näin Vastaaja Virtanen muisteli Åke Lindmanin uraa taiteilijana ja urheilijana:

”Åke oli pari kertaa myös Raittius- ja Urheiluseura Zoomin matseissa porukan päällikkönä. Joskus hänellä oli vaikeuksia ehtiä Svenska Teaterniin Vaasan sarjamatsista.

Åken viimeinen työ oli kaksiosainen Lapin kullan kimallus (1999). Sain kirjoittaa siihen Ralla-Kaisan Laulun. Åken Lapin kullan kimallus oli vastaaja Virtaselle tärkeä projekti. Elokuvassa naamiointisuunnittelijana toiminut tyttäreni löysi sitä tehdessään puolisonsa. Kiitos paljon, Åke!” (IS Tv-lehti 8.10.2014)


”Turhapuron tanka ei ole ihan puhdasoppinen”

Nimimerkki Annukka tiedusteli Vastaaja Virtaselta tanka-runosta, jonka Uuno Turhapuro lausui Uuno Turhapuro muuttaa maalle -elokuvassa. Runo alkoi näin: Kuu ja tähdet taivaalla vilkuttaa, renki tytön kanssa metsään nilkuttaa. ”Mahdatko osata kertoa, kuka tuon runon on kirjoittanut? Oliko se Speden vai Ere Kokkosen aivoituksia?” Annukka kysyi Virtaselta.

”Tuota runoa ei tehnyt Spede Pasanen, Ere Kokkonen eikä Uuno Turhapuro. Sen sommitteli Vesa-Matti Loiri Uunon esitettäväksi”, Virtanen valaisi Annukkaa ja jatkoi:

”Tanka-runojen kukoistuskausi alkoi Japanissa vuonna 759 Manyoshu-kokoelmasta, ja se kesti 1300-luvulle saakka. Tanka-runoja rustataan edelleen Japanissa. Tanka on 31-tavuinen, viisirivinen runo. Tavujen lukumäärä riveillä on 5–7–5–7–7. Turhapuron esittämä tanka ei siis ole ihan puhdasoppinen. Suomalaisia tanka-runoilijoita on muutamia. Muiden muassa Eila Kivikk'aho ja Tuomas Anhava tekivät niitä aikoinaan.” (IS Tv-lehti 16.1.2008)


Kauhealla kankkusella väärä esittäjä

Näin Vastaaja Virtanen muisteli Kari Tapiota ja Kotkan meripäiviä:

”Istuin Kari Tapion kanssa Satamavaraston hämärässä katsomossa Juha Vainio -konsertin harjoituksissa. Mietin juontojani ja tein muistiinpanoja. Klabbi odotti harjoitusvuoroaan. Omaa osuuttaan treenaamaan nousi lavalle Ari Klem.

 

Klabbi sanoi: ”Meistä kumpikin on elämässään läikyttänyt enemmän viinaa rinnuksilleen kuin tuo on juonut!”

Pienen neuvottelun jälkeen orkesteri aloitti soiton ja Klemmari alkoi laulaa. Varastoon tulvahti Kauhea kankkunen. Katsoimme Klabbin kanssa järkyttyneinä toisiimme. Sitten kuiskasin: ”Eikös tässä ole jotakin perusteellisesti väärin? Toi tuolla laulaa tätä laulua ja me istutaan kuuntelemassa!”.

Karin repliikit ovat aina viisaita ja niissä on aforistista tehoa. Klabbi sanoi: ”Meistä kumpikin on elämässään läikyttänyt enemmän viinaa rinnuksilleen kuin tuo on juonut!”” (IS Tv-lehti 16.7.2008)

Vastaaja Virtaselle voi yhä lähettää terveisiä sähköpostitse osoitteeseen tvlehti.virtanen@iltasanomat.fi tai postitse osoitteeseen Ilta-Sanomat Tv-lehti, Vastaa, Virtanen!, PL 45, 00089 Sanoma.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  2. 2

   Varusmies tuupertui maahan Cooperin testin jälkeen Vekaranjärvellä – IL: Todettiin myöhemmin aivokuolleeksi

  3. 3

   Instagram sensuroi Emilian, 25, rohkean bikinikuvan – kahden lapsen äiti pöyristyi: ”Kun muodokkaampi nainen laittaa kuvan, se poistetaan”

  4. 4

   Urheilutoimittaja yritti syytteen mukaan tilata naisystävänsä yliajon – maksoi vangille 6 500 euroa etumaksuna

  5. 5

   Syöpään kuolleen Michael Nyqvistin suomalaissyntyiseltä leskeltä upea ele – keksi nerokkaan idean: ”Voi tuottaa paljon hyvää”

  6. 6

   Markus luuli metallinpaljastimen piipittäneen kuparikolikon vuoksi – kiven alta paljastui uskomattoman harvinainen muinaisesine

  7. 7

   Uskomattoman tiimalasivartaloista venäläismallia kehutaan uudeksi Kim Kardashianiksi – väittää itse olevansa kauniimpi kuin kuuluisa tosi-tv-tähti

  8. 8

   Nainen ei pessyt itseään pesuaineilla kahteen viikkoon – vaikutukset yllättivät

  9. 9

   Seura: Nina Mikkosen suuri huoli pojistaan – molemmat ovat erityislapsia

  10. 10

   Poliisi epäilee: Osakas kavalsi yhtiön omaisuutta – 100 000 euroa omille ja vaimon tileille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu pahoitti mielensä Ilosaarirockin naku-uinnista: ”Mauttomuuden mauttomuus, tunnin siellä kikkeloivat”

  3. 3

   Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

  4. 4

   Nainen ei pessyt itseään pesuaineilla kahteen viikkoon – vaikutukset yllättivät

  5. 5

   Yllätystieto – Arto Bryggare uskoo tietävänsä syyn Usain Boltin lopettamiseen

  6. 6

   Apu: Jethro Rostedt aikoo jäädä eläkkeelle 5 vuoden sisällä – kerskailee omaisuudellaan: ”Kyllä se miljoonissa lasketaan”

  7. 7

   ”Instagramin vihatuin mies” ensi kertaa yksiavioisena: rakastui 16 vuotta nuorempaan mallikaunottareen – härski kommentti ensitapaamisesta

  8. 8

   Törkeät lahjapyynnöt tulehduttivat välit: ”Olen kummi, en sponsori”

  9. 9

   Brittiläinen megayhtye sai ikuisen porttikiellon Kiinaan: Tämä Instagram-kuva johti karuun linjaukseen – fanit järkyttyivät

  10. 10

   Vesa Keskinen sai harvinaisen luksusauton järjettömään hintaan – ”Käytin verotusta hyväkseni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Salkkarit-kaunotar Tiia, 31, poseeraa tavalliselta näyttävässä rantakuvassa – huomaatko kuvaan jääneen ”nolon” mokan?

  5. 5

   Apu: Hanna Sumari kilahti ja raivosi ravintolassa naiselle, jonka pakaraväli vilkkui: ”Alkoi käry nousta”

  6. 6

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  7. 7

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  8. 8

   Synkkä juhlailta Salossa – morsian joutui soittamaan poliisin omiin häihinsä

  9. 9

   Nuori nainen lähetti avoimen sairauslomaviestin – pomon reaktio sai itkemään

  10. 10

   Sabina Särkkä narahti uimapukukuvansa muokkaamisesta – kihlatun julkaisu paljasti totuuden: huomaatko eron?

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  2. 2

   Varusmies tuupertui maahan Cooperin testin jälkeen Vekaranjärvellä – IL: Todettiin myöhemmin aivokuolleeksi

  3. 3

   Instagram sensuroi Emilian, 25, rohkean bikinikuvan – kahden lapsen äiti pöyristyi: ”Kun muodokkaampi nainen laittaa kuvan, se poistetaan”

  4. 4

   Urheilutoimittaja yritti syytteen mukaan tilata naisystävänsä yliajon – maksoi vangille 6 500 euroa etumaksuna

  5. 5

   Syöpään kuolleen Michael Nyqvistin suomalaissyntyiseltä leskeltä upea ele – keksi nerokkaan idean: ”Voi tuottaa paljon hyvää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu pahoitti mielensä Ilosaarirockin naku-uinnista: ”Mauttomuuden mauttomuus, tunnin siellä kikkeloivat”

  3. 3

   Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

  4. 4

   Nainen ei pessyt itseään pesuaineilla kahteen viikkoon – vaikutukset yllättivät

  5. 5

   Yllätystieto – Arto Bryggare uskoo tietävänsä syyn Usain Boltin lopettamiseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Salkkarit-kaunotar Tiia, 31, poseeraa tavalliselta näyttävässä rantakuvassa – huomaatko kuvaan jääneen ”nolon” mokan?

  5. 5

   Apu: Hanna Sumari kilahti ja raivosi ravintolassa naiselle, jonka pakaraväli vilkkui: ”Alkoi käry nousta”

  6. Näytä lisää