Leena, Matleena

Viihde

Valikko

Tänään tasan 35 vuotta tv-tapauksesta! Muistatko, kun Dallasin J.R. ammuttiin?

Julkaistu:

Legendaarinen tv-kohtaus
Näyttelijä Larry Hagman ei suostunut paljastamaan roolihahmonsa ampujaa edes Englannin kuningataräidille.
Harmaa lankapuhelin pirisee. Toimistollaan pitkää päivää painava öljypohatta J. R. Ewing (Larry Hagman) vastaa siihen ja kuuntelee hetken, mutta kukaan ei puhu. J.R. laskee luurin ja kävelee kaatamaan itselleen lisää kahvia.

On pimeää. Toimistorakennus on tyhjillään. Taustalla soi dramaattinen, mollivoittoinen viulumusiikki.

J. R. katsoo ulos ikkunasta mietteissään, kun hän kuulee käytävältä kolahduksen. ”Kuka siellä?” hän kysyy, muttei saa vastausta. J.R. tallustelee hitaasti katsomaan. Hän kurkistaa toimistonsa ovesta – kajahtaa laukaus! Ja toinen! Dallasin rikkaimpiin kuuluva öljykeinottelija pitelee rintaansa ja lyyhistyy voimattomana lattialle! Kasvot vääristyvät tuskasta!

Viulut kohoavat ylärekisteriin – ja Dallas-sarjan lopputekstit rävähtävät kuvaruutuun. Kuka ampui J.R:n?


A House Divided -nimisen jakson päätöskohtaus (katso video täältä!) on tv-historian kuuluisimpiin lukeutuva cliffhanger. 21.3.1980 CBS-kanavalla kajahtaneet laukaukset päättivät Dallasin kolmannen tuotantokauden. Sarja jäi pitkälle esitystauolle juuri, kun J.R. makasi verissään ja tuskaisena lattialla.

Katsojat joutuivat kärvistelemään kuukausia epätietoisuudessa: Onko J.R. jäänyt henkiin? Ja kuka piteli asetta, josta laukaukset ammuttiin? Tämä takasi tehokkaasti, että katsojat myös palasivat CBS:lle, kun sarja vihdoin marraskuussa jatkui.

Epäiltyjä oli useita (ks. video). Oliko ampuja joku J.R:n lukemattomista bisnesvihollisista? Oliko se Bobby Ewing (Patrick Duffy), joka sanoi sietäneensä isoveljen vehkeilyjä jo aivan liian kauan? Vai J.R:n vaimo Sue Ellen (Linda Gray), jonka J.R. uhkasi passittaa suljetulle osastolle alkoholismin takia – ja jonka oli aiemmin nähty laittavan ase käsilaukkuunsa? Tai ehkä Sue Ellen oli värvännyt rakastajansa töihin?

Kesän ajan ampujaa arvailtiin lehdissä ja kahvipöydissä ympäri maailman. Las Vegasissa annettiin vedonlyöntikertoimia todennäköisille ampujille: muhkeimmat voitot olisi saanut, jos ampujaksi olisi osoittautunut J.R:n äiti Miss Ellie (Barbara Bel Geddes).


Jännitys ulottui jopa valtakuntien huipulle. Larry Hagman on kertonut tavanneensa Englannin kuningataräidin Elisabetin tämän 80-vuotispäivänä elokuussa 1980 eräässä juhlatilaisuudessa.

”Hänkin tiedusteli, enkö mitenkään voisi kertoa, kuka ampui J.R:n. Pahoittelin, että en, teidän korkeutenne, en edes teille”, Hagman muisteli Archive of American Television -haastattelusarjassa vuonna 2004.

Ampumisesta tuli myös kuvausryhmän sisäinen vitsi. Tietovuotojen hankaloittamiseksi ampumiskohtauksesta kuvattiin useita versioita eri ampujilla.

”Kuvausten aikana minua kävivät ampumassa suunnilleen kaikki kuvaussihteeristä Sue Elleniin”, Hagman naureskeli.

Hagman sai kiristettyä palkankorotuksen

Los Angeles Timesin mukaan eräs brittilehti tarjoutui maksamaan Larry Hagmanille 100 000 dollaria puhtaana käteen, jos tämä suostuisi paljastamaan ampujan. Hagman ei suostunut – varmaankin siksi, että hänellä oli kiikarissa paljon muhkeampia summia.

J.R. aloitti Dallasissa sivuhenkilönä, mutta kolmen vuoden mittaan hänestä oli tullut Dallasin suosituin hahmo. Superlieron öljypohatan kasvoja kantavat t-paidat ja kahvimukit tahkosivat kanavalle rahaa myös kausien välillä. Medialife Magazinen mukaan Hagmania kismitti, että hän ei saanut oheistuotteista siivuakaan. Ampumiskohtaus oli hänelle oiva tilaisuus päästä paremmille osingoille.

 

Kuvausten aikana minua kävivät ampumassa suunnilleen kaikki kuvaussihteeristä Sue Elleniin.

Kun neljännen kauden kuvausten piti alkaa, Hagmania ei näkynyt. Hän reissasi ulkomaille ja viestitti sieltä, että palaaminen sarjaan vaatisi hiukan riihikuivaa rahaa. Kymmenen päivän neuvottelujen jälkeen päästiin sopimukseen. Arviot Hagmanin palkankorotuksesta vaihtelevat (eri lähteissä hänen kerrotaan tienanneen Dallasista 100 000–250 000 dollaria per jakso), mutta mikä vielä tärkeämpää, hänelle luvattiin osuus oheistuotteiden voitoista. Kuvaukset saattoivat jatkua.

Lisädraamaa saatiin vielä näyttelijöiden ammattiyhdistyksen lakosta, joka viivästytti kuvauksia ja kauden starttia kahdella kuukaudella. Ampuja päästiin paljastamaan vasta tasan kahdeksan kuukautta laukausten jälkeen, 21. marraskuuta 1980. Siihen mennessä tiedettiin, että J.R. on hengissä, mutta ampujaa oli jouduttu arvuuttelemaan muutaman jakson verran.

Dallasin neljännen kauden neljäs jakso Who Done It? (Kuka sen teki?) on yhä Yhdysvaltain tv-historian toiseksi katsotuin tv-lähetys; edelle on päässyt vain M*A*S*H*-sarjan päätösjakso.

Maailmanlaajuisesti ampujan paljastumisen näki yli 350 miljoonaa ihmistä yli 50 maassa – ei tosin Suomessa aivan heti, koska täällä Dallasia esitettiin parin vuoden viiveellä.


Ja J.R:n ampuja on...

Niin, kuka J.R:n lopulta ampui? Se paljastui kohtauksessa, jossa Sue Ellen saapui Southforkin pihamaalle tapaamaan vammoistaan toipuvaa J.R:aa. Paikalla oli myös Sue Ellenin sisko ja J.R:n rakastajatar Kristin Shepard (Mary Crosby).

Kohtauksessa pyörätuolissa istuva J.R. yrittää säälittävästi karkuun vaimoaan, jota luulee murhaajaksi, ja uhkaa soittaa poliisit. Sue Ellen kuitenkin vakuuttaa, ettei halua vahingoittaa miestään. Nyt hän tietää oikean ampujan.

Kristin astuu ulos rakennuksesta ja tervehtii siskoaan iloisesti.

”Olet yrittänyt koko ajan lavastaa minua, etkö olekin?” Sue Ellen raivoaa sisarelleen ja alkaa kerrata kohtalokkaan illan tapahtumia.

”Tulin kyllä asunnollesi etsimään J.R:aa. Ja kyllä, minulla oli ase mukanani. Näit, kuinka humalassa olin, ja silti tarjosit minulle vielä drinkin.”

 

Olet yrittänyt koko ajan lavastaa minua, etkö olekin?

Takaumakohtauksessa nähdään, kuinka Sue Ellen laskee aseen Kristinin pöydälle ja jättää siihen. Myöhemmin hän sammuu Kristinin asunnolle.

”Sitten menit itse toimistolle. Sinä ammuit J.R:n!” Sue Ellen syyttää sisartaan.

Seuraavana päivänä Kristin oli kätkenyt aseen Sue Ellenin komeroon siskon ollessa suihkussa. Aseessahan olivat yhä Sue Ellenin sormenjäljet, joten oli luonnollista, että vihaisesta, alkoholisoituneesta vaimosta tuli murhayrityksen pääepäilty.

Kiero Kristin ei kiistä ampumista, mutta hänellä on vielä valtti hihassaan. Hän paljastaa olevansa raskaana – J.R:lle.

”Et kai tahtoisi lapsesi syntyvän vankilassa? Siinäpä vasta skandaali”, hän virnuilee langolleen ja rakastajalleen.

Poliisi vastaa puhelimeen, mutta J.R. sulkee luurin. Hän aikoo hoitaa Kristin-ongelman omalla tavallaan. Miten, se onkin jo ihan toinen tarina.


Lähteet: YouTube, L.A.Times, CBS, MediaLife Magazine, Wikipedia, IS-arkisto.

Missä olit, kun J.R. ammuttiin? Mitä muuta muistat klassikkokohtauksesta tai Dallas-sarjasta? Keskustele alla!

Ota kantaa

Muistatko, kun J.R. sai luodista?

Muistan hyvin 34% Hämärästi 25% En nähnyt 41%
Ääniä yhteensä 1314

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  2. 2

   Astrid Swanin, 35, rintasyöpä uusiutui ja levisi – sairaus on parantumaton: ”Jätän lapseni taakseni, kun hän vielä tarvitsee minua”

  3. 3

   Paljastukset kulissien takaa: Näin legendaariset rock-tähdet sekoilevat Suomessa – ”Ilmoitettiin, että nyt loppuu pelleily”

  4. 4

   Kohta rytisee! Ilmatieteen laitos varoittaa rankkasateista ja ukkosesta: ”Voi tulla vähän reippaammin”

  5. 5

   Haluatko koleaa kesää pakoon juuri nyt? Uusi matkailutrendi pitää hinnat pilvissä: ”Käsitettä äkkilähtö ei oikeasti ole”

  6. 6

   Cheek menetti etuhampaansa – edes hammaslääkäri ei kyennyt paikkaamaan ennen keikkaa: Elastinen julkaisi kuvan seuraamuksista

  7. 7

   Salama, rankkasade ja palohälytys keskeyttivät Bolshoi-ryhmän harjoituksen Olavinlinnassa – ”Valtava paukaus”

  8. 8

   Marjatta Leppänen täyttää 80 vuotta – kipeät muistot puolisosta: ”Elämäni suurin tragedia oli hetki, jona Jaakko kuoli lavalle”

  9. 9

   Tappavissa olosuhteissa operoiva robotti saattoi tehdä merkittävän löydön Fukushiman kolmosreaktorista

  10. 10

   Outo haju kellarissa paljasti – rakennusmestarin virityksistä 120 000 euron jättilasku

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  2. 2

   Elina Tervo tahtoi hemmotella miehiä Instagramissa – kuvakulma korostaa kurveja: ”Koska 83 prosenttia seuraajistani on miehiä”

  3. 3

   Kuva: Voiko tämän suomalaisempaa näkyä enää olla – taivas piiskasi rakeita, mutta tuoppi oli saatava

  4. 4

   Yksinhuoltajaäiti Maria arvasi, että juttu hänen tuloistaan herättää kritiikkiä – avaa nyt, mistä summat koostuvat

  5. 5

   Markukselle annettiin vain pieni mahdollisuus selvitä leikkauksesta hengissä: ”Pyysin lääkäriä tekemään parhaansa, koska kotona odottavat vaimo ja tyttäret”

  6. 6

   Itsemurhan tehneen Linkin Park -laulajan viimeinen haastattelu julki – synkkää luettavaa: ”Voin joko luovuttaa ja kuolla tai taistella”

  7. 7

   Kohta rytisee! Ilmatieteen laitos varoittaa rankkasateista ja ukkosesta: ”Voi tulla vähän reippaammin”

  8. 8

   Oletko vanhus nuoressa ruumiissa? 24 paljastavaa merkkiä

  9. 9

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  10. 10

   Kiukkukohtaus sai prinsessa Charlotten, 2, valtaansa: polki jalkaa ja heittäytyi maahan kesken valtiovierailun – Catherine-äidillä varmat keinot käytössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  5. 5

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  6. 6

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  7. 7

   Synkkä juhlailta Salossa – morsian joutui soittamaan poliisin omiin häihinsä

  8. 8

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  9. 9

   TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

  10. 10

   Sabina Särkkä narahti uimapukukuvansa muokkaamisesta – kihlatun julkaisu paljasti totuuden: huomaatko eron?

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  2. 2

   Astrid Swanin, 35, rintasyöpä uusiutui ja levisi – sairaus on parantumaton: ”Jätän lapseni taakseni, kun hän vielä tarvitsee minua”

  3. 3

   Paljastukset kulissien takaa: Näin legendaariset rock-tähdet sekoilevat Suomessa – ”Ilmoitettiin, että nyt loppuu pelleily”

  4. 4

   Kohta rytisee! Ilmatieteen laitos varoittaa rankkasateista ja ukkosesta: ”Voi tulla vähän reippaammin”

  5. 5

   Haluatko koleaa kesää pakoon juuri nyt? Uusi matkailutrendi pitää hinnat pilvissä: ”Käsitettä äkkilähtö ei oikeasti ole”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  2. 2

   Elina Tervo tahtoi hemmotella miehiä Instagramissa – kuvakulma korostaa kurveja: ”Koska 83 prosenttia seuraajistani on miehiä”

  3. 3

   Kuva: Voiko tämän suomalaisempaa näkyä enää olla – taivas piiskasi rakeita, mutta tuoppi oli saatava

  4. 4

   Yksinhuoltajaäiti Maria arvasi, että juttu hänen tuloistaan herättää kritiikkiä – avaa nyt, mistä summat koostuvat

  5. 5

   Markukselle annettiin vain pieni mahdollisuus selvitä leikkauksesta hengissä: ”Pyysin lääkäriä tekemään parhaansa, koska kotona odottavat vaimo ja tyttäret”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  5. 5

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  6. Näytä lisää