Pasi

Viihde

Valikko

Uuden onnen löytänyt Marja-Liisa Kirvesniemi: "Rakkaus on auttanut minnuu eteenpäin"

Julkaistu:

Marja-Liisa Kirvesniemi on löytänyt elämäänsä uutta intohimoa suurten, raskaiden vastoinkäymistensä jälkeen.
Kun kolminkertainen olympiavoittaja puhuu kuntohoitajan ammatistaan, hänen olemuksensa huokuu samanlaista latausta kuin aikoinaan kilpaladuilla. Hänen katseensa on keskittynyt, hänen silmissään on paloa.

- Tällä työllä on ollut merkittävä vaikutus siihen, että olen löytänyt tasapainon elämääni, hyvävoimaisen oloinen Marja-Liisa Kirvesniemi, 59, sanoo.

Hän on pyörittänyt alalle vihkiytynyttä Simpeleen hoitola Oy:tä vuodesta 2006 alkaen.

- Pidän työstäni äärettömän paljon, koska pääsen auttamaan ihmisiä konkreettisesti. Haluan olla hyvä, tuloksia aikaan saava auttaja. Ja auttamisen tarvetta todella riittää, Marja-Liisa Kirvesniemi alleviivaa.- Jos totta puhutaan, suomalaiset voivat tällä hetkellä erittäin pahoin, niin henkisesti kuin fyysisesti. Tilanne on selvästi heikompi kuin kymmenen vuotta sitten.

Hänen mukaansa vanhat hoitomenetelmät eivät enää riitä, vaan nykyään ihmisiä pitää pystyä auttamaan monipuolisesti.

-Siksi miekin olen koko ajan jatkokouluttanut itseäni.

Tässä vaiheessa Kirvesniemi huokaa syvään.

- Ehkä kaikkein eniten työssä kehittymiseeni ovat kuitenkin vaikuttaneet omat rankat kokemukseni takavuosilta. Ne ovat kasvattaneet minnuu sekä ihmisenä että hoitoalan työntekijänä. Kun on itse käynyt henkisesti pohjalla ja selvinnyt, pystyy antamaan toisille apua tarvitseville kullanarvoisia vinkkejä, hän kertoo.

- Mie olen kärsinyt rajusta masennuksesta ja paniikkihäiriöstä. Ne ovat kovia juttuja kenelle tahansa. Tiedän, mitä niistäkin selviäminen vaatii.

Suomen kaikkien aikojen menestyneimmäksi naisurheilijaksi arvostetun Kirvesniemen vaikeudet alkoivat pian aktiiviuran päätyttyä, 1990-luvun puolivälissä.

- Uran jälkeen huippu-urheilijan on erittäin vaikea löytää sisältöä elämäänsä. Miekin putosin tyhjiöön, koska en aluksi onnistunut löytämään tavallisesta työelämästä mitään tarpeeksi tavoittelemisen arvoista. Kaipasin kunnon adrenaliinilatausta, Kirvesniemi ruotii.

Kului joitakin vuosia, kunnes koittivat Lahden MM-hiihdot 2001. Tuolloin Suomea ravisutti valtava dopingskandaali, jonka yksi osapuolista oli Marja-Liisan aviomies Harri Kirvesniemi.

- Siihen vyyhtiin ei ole enää järkeä palata. Kaikki tietävät, millaiseen ryöpytykseen ja henkiseen helvettiin asianosaiset ja heidän läheisensä joutuivat. Miekin.

Simpeleläinen oli noussut parrasvaloihin Sarajevon olympialaisissa 1984, joissa hän voitti kolme kultaa. Rakkaus Harriin oli syttynyt hieman aiemmin, ja se oli lisännyt muun muassa Marja-Liisan Kirvesniemen harjoittelumotivaatiota. Hiihtopariskunnan arjessa kumpikin oli pystynyt ammentamaan toinen toiseltaan, ja Marja-Liisa on todennutkin, ettei olisi koskaan kasvanut olympiavoittajaksi ilman miehensä tukea.

Vuosikymmenen loppua kohden parin välit kuitenkin viilenivät. Julkisuuteen Marja-Liisa ja Harri Kirvesniemen avioero pulpahti huhtikuussa 2011.

- Avioero on varmasti kaikille ihmisille raskas ja tuskallinen kokemus, ja niin se oli miullekin. Voi sanoa, että en todellakaan päässyt siinä helpolla, Marja-Liisa Kirvesniemi korostaa.

Työ on pitänyt Kirvesniemen arjessa kiinni, mutta yksin se ei olisi riittänyt tuomaan tarpeeksi voimaa hänelle. Kirvesniemi on halunnut katsoa aktiivisesti ympärilleen.

- Miun on ihan rehellisesti sanottava, että ilman ammattiauttajan apua en olisi selvinnyt. En myöskään ilman kotiväen - erityisesti tyttärieni
Elisan ja Anitan - sekä tosiystävieni tukea. Omat lapset ovat olleet suorastaan korvaamattoman tärkeitä selviytymisessäni.

Hyväntuulisen ja lämminhenkisen Kirvesniemen ajattelutapa alkoi löytää uuden suunnan ammattilaisten ja läheisten tuen seurauksena.

- Miulle on monesti sanottu, että olen hankala persoona. Totta se on, mie olen erilaisten ääripäiden tyyppi, olin sitä jo kilpaurallani. Jos halusi menestyä, piti oppia tunnistamaan omat vahvuudet ja heikkoudet keinolla jos toisella. Persoonani ei ole siitä sittemmin muuttunut - mie olen mikä olen, Kirvesniemi sanoo.

- Viime vuosien vaikeina hetkinäni syyllistin kuitenkin itseäni monesti liikaa. Läheisten tuella opin onneksi katsomaan eteenpäin ja unohtamaan menneet. Opin olla välittämättä asioista, joihin en voi itse vaikuttaa. Silmieni aukeamisen jälkeen löysin uudenlaisen lähestymistavan elämääni.

Nyt hän soveltaa oppejaan paitsi arjessaan myös työssään kuntohoitajana - eikä jätä yhtään kiveä kääntämättä. Hän on opiskellut viime aikoina muun muassa lymfahoitoa ja laserhoitoa.

- Haluan kehittyä työssäni sitä mukaa kun vaatimukset kasvavat. Miulla on osaavat työkaverit, ja nimenomaan yhdessä haluamme parantaa ihmisten hyvinvointia, Marja-Liisa Kirvesniemi kertoo.

Taantuma on näkynyt lähes joka alalla, meilläkin, mutta viime aikoina ihmiset ovat taas alkaneet luottaa entistä enemmän hoitoalan ihmisten tarjoamaan apuun.

Säännöllisesti kuntoileva Kirvesniemi on ulkoisesti edelleen hyvässä kunnossa. Hän on uudistanut rajusti naisellista tyyliään - yleisen mielipiteen mukaan aiempaa elävämpään suuntaan.

- Oma hyvinvointini on itselleni todella tärkeää. Ei voi auttaa muita, jos ei itse pidä itsestään huolta.

Kuluvan vuoden heinäkuussa kohahti. Selvisi, että Kirvesniemi oli mennyt juhannuksena kihloihin kotipaikkakunnallaan Simpeleellä. Hiihtokuningatar vahvisti tiedot rakkauden syttymisestä, mutta ei suostunut kommentoimaan suhdettaan tai miestään millään tavoin.

- Miesystäväni ei ole julkisuuden henkilö, eikä hän halua sellaiseksi ryhtyäkään. Siksi sovimme jo aikoja sitten, että pidämme suhteemme yksityisasiana, Kirvesniemi perustelee.

Seuraavaksi hymy ilmestyy hänen kasvoilleen. On aistittavissa, että myös uudella rakkaudella on ollut suuri rooli hänen pelastumisessaan pohjalta.

- Totta kai myös rakkaus on auttanut minnuu merkittävästi eteenpäin. Niinhän se on jokaisen ihmisen kohdalla, että rakkaus tuo paljon tärkeitä elementtejä elämään. Se tuo esimerkiksi tunnetta ja tukea. Yksin ei olisi kiva olla.

Kihlajaisten jälkeen monien huulilla on kysymys, koska Marja-Liisan häitä tanssitaan. Häät eivät kuitenkaan ole ainakaan vielä parin suunnitelmissa.

- Miulla on suhteessamme kaikki oikein hyvin, ja siitä kihlajaiset olivat tietysti yksi osoitus. Tästä on hyvä jatkaa.

Erilaiset koskettavat kokemukset ovat yhdessä olleet ratkaiseva voima Kirvesniemelle. Hän hymyilee jälleen.

- Elämässä on tärkeää, että pystyy keskustelemaan oman kumppanin kanssa syvällisesti ja rationaalisesti erilaisista asioista. Tässä suhteessa mie olen pystynyt keskustelemaan tosi paljon, mikä on
monella tavoin myös rentouttavaa.

Tunteikkaaksi tiedetty Kirvesniemi kertoo juuri tämän olleen yksi keskeisimmistä tekijöistä nykyiseen onneensa.

- Miulle onnellisuus tarkoittaa nykyään hyvin pieniä asioita. Mie tunnen itsessäni suurta elämänpaloa jo yksittäisen, arkisen onnistumisen myötä. Kilpaladulla miulla oli vain voitto mielessäni, tai tyytyväinen olin vain, jos olin saanut pumpattua itsestäni kaiken mahdollisen ulos. Nyt olen ymmärtänyt, että elämässä riittää vähempikin, Marja-Liisa Kirvesniemi alleviivaa.

- Nyt mie katson luottavaisesti tulevaisuuteen ja olen iloinen, ettei miun tarvitse esittää kenellekään yhtikäs mitään.
Näitä luetaan!
 1. 1

  Vastasyntynyt vauva ällistytti kätilön vain minuutteja syntymän jälkeen –”Herranjumala, tyttö kävelee!”

 2. 2

  Huippumalli edusti Cannesin elokuvajuhlilla lähes alasti – seksikkään vartalon peittona vain läpinäkyvä timanttimekko

 3. 3

  Vesistö kirkastettiin 200 tonnilla kemikaalia – Sukeltajat hämmentyivät: Littoistenjärvi taas täysin samea

 4. 4

  Mies korkkasi oluen – talo räjähti alta

 5. 5

  Tiger Woods antoi selityksen rattijuopumukselleen: ”Haluan ihmisten tietävän, ettei alkoholi liity tapaukseen”

 6. 6

  Nainen talutti tiikerin häkkiin eläintarhassa – kissapeto kävi kiinni ja tappoi

 7. 7

  Media: Australia haluaa lopettaa ”raiskauslomat” – passit pois lasten hyväksikäyttäjiltä

 8. 8

  Maineikkaan tanssipaikan yrittäjä pelkää pakkohuutokaupan vievän lattian alta – ”Tähän on niin sielunsa antanut”

 9. 9

  Roman Schatzin kolumni: Vaikeaa on nykyään jopa baarissa

 10. 10

  Mieskolmikko muilutti, ryösti ja virtsasi päälle – uhri jäi alasti öiselle hiekkamontulle 16 asteen pakkaseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Katy Perry, 32, vilautti herkkiä paikkojaan konsertissa – kamerat räpsähtivät: Paljastavat kuvat leviävät vauhdilla

 2. 2

  Mittava poliisioperaatio Länsisatamassa – poliisi etsii vaarallista henkilöä

 3. 3

  Mallikaunotar ja menestynyt bisnesnainen päätyi osaksi miljardöörin tosielämän haaremia – mykistävät yksityiskohdat: 11 vaimoa nautintoja varten

 4. 4

  Lola Odusoga julkaisi meikittömän treenikuvan – vilauttaa paljasta vatsaansa: ”Epätäydellisyys on kaunista”

 5. 5

  Laskuvarjo ei auennut – tuhannet todistivat karmeaa onnettomuutta laivaston näytöksessä New Yorkissa

 6. 6

  Hinkkaavatko sisäreidet yhteen? 10 näppärää kikkaa, joilla ratkaiset ikuisuusongelman

 7. 7

  Aviomies valitsi vaimolleen mekon: TTK-kaunotar varasti show’n tv:ssä – lateksiasu paljasti kookkaat rinnat

 8. 8

  Velkavankeuteen joutunut thaipoimija Bunruay, 54, vaatii oikeutta Kainuussa: ”Joka viikko 3 koronkiskuria tuli pickupilla kotiimme”

 9. 9

  Pamela Anderson, 49, selittää IS:lle muuttunutta ulkonäköään – kaiken takana yksi päätös: ”En yksinkertaisesti jaksa enää tässä iässä”

 10. 10

  Kuva leviää: Miehen lahja tyttöystävälle meni aivan penkin alle – huomaatko nolon ongelman?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

 2. 2

  Tietoa Michael Schumacherin tilasta varjellaan visusti – nyt perheen vaikenemiselle saatiin selitys

 3. 3

  Ratapölkyn haju paljasti omakotitalosta ikävän yllätyksen –myyjä joutuu palauttamaan 202000 euroa

 4. 4

  Tunteikas kuva presidentti Koiviston hautajaisista: Assi Koivisto näytti hellän puolensa

 5. 5

  Aviomies valitsi vaimolleen mekon: TTK-kaunotar varasti show’n tv:ssä – lateksiasu paljasti kookkaat rinnat

 6. 6

  Katy Perry, 32, vilautti herkkiä paikkojaan konsertissa – kamerat räpsähtivät: Paljastavat kuvat leviävät vauhdilla

 7. 7

  Roope Salminen haastatteli Cheyenne Järvistä – Sara Sieppi raivostui: ”Parempi reitti kuin reittä pitkin”

 8. 8

  Helmikuussa kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena

 9. 9

  Yle näyttää suomalaisen K18-elokuvan – Marianne Träskman esiintyi elokuvassa teini-ikäisenä ja kertoo nyt eroottisista kohukohtauksista

 10. 10

  Näin Sebastian Vettel vei Monacon voiton Kimi Räikköseltä – IS seurasi F1-kisaa

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Vastasyntynyt vauva ällistytti kätilön vain minuutteja syntymän jälkeen –”Herranjumala, tyttö kävelee!”

 2. 2

  Huippumalli edusti Cannesin elokuvajuhlilla lähes alasti – seksikkään vartalon peittona vain läpinäkyvä timanttimekko

 3. 3

  Vesistö kirkastettiin 200 tonnilla kemikaalia – Sukeltajat hämmentyivät: Littoistenjärvi taas täysin samea

 4. 4

  Mies korkkasi oluen – talo räjähti alta

 5. 5

  Tiger Woods antoi selityksen rattijuopumukselleen: ”Haluan ihmisten tietävän, ettei alkoholi liity tapaukseen”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katy Perry, 32, vilautti herkkiä paikkojaan konsertissa – kamerat räpsähtivät: Paljastavat kuvat leviävät vauhdilla

 2. 2

  Mittava poliisioperaatio Länsisatamassa – poliisi etsii vaarallista henkilöä

 3. 3

  Mallikaunotar ja menestynyt bisnesnainen päätyi osaksi miljardöörin tosielämän haaremia – mykistävät yksityiskohdat: 11 vaimoa nautintoja varten

 4. 4

  Lola Odusoga julkaisi meikittömän treenikuvan – vilauttaa paljasta vatsaansa: ”Epätäydellisyys on kaunista”

 5. 5

  Laskuvarjo ei auennut – tuhannet todistivat karmeaa onnettomuutta laivaston näytöksessä New Yorkissa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

 2. 2

  Tietoa Michael Schumacherin tilasta varjellaan visusti – nyt perheen vaikenemiselle saatiin selitys

 3. 3

  Ratapölkyn haju paljasti omakotitalosta ikävän yllätyksen –myyjä joutuu palauttamaan 202000 euroa

 4. 4

  Tunteikas kuva presidentti Koiviston hautajaisista: Assi Koivisto näytti hellän puolensa

 5. 5

  Aviomies valitsi vaimolleen mekon: TTK-kaunotar varasti show’n tv:ssä – lateksiasu paljasti kookkaat rinnat

 6. Näytä lisää