Mervi

Viihde

Kuoleman pohtiminen on Jukka Puotilalle tuttua

Julkaistu:

ELÄMÄ JA KUOLEMA
Verikokeella pystynee pian testaamaan, onko vielä viiden vuoden päästä elossa. Mihin sitä käyttäisi jäljellä olevat päivänsä? Jukka Puotila pohtii, millainen on hyvä elämä - ja tuliko sellainen elettyä.
Jukka Puotila, 58, kääntelee tottuneesti mustan tila-autonsa rattia. Suunnitelmat muuttuvat, koska tapaamispaikaksi sovittu ravintola on kiinni. Näyttelijä ei pientä suunnitelmanmuutosta hätkähdä, vaan ehdottaa saman tien lähistöllä sijaitsevaa rauhallista kuppilaa.

On tarkoitus puhua elämästä ja kuolemasta. Siitä, millaista on hyvä elämä. Ja siitä, mitä ihminen tekee, jos hän saisi kuulla, että elinaikaa on jäljellä vain viisi vuotta. Tutkijat ovat tunnistaneet aineenvaihduntaan liittyviä aineita, joiden määrä veressä kertoo riskistä kuolla johonkin sairauteen seuraavan viiden vuoden kuluessa.

Puotila on elämänsä aikana ehtinyt pohtia elämää monelta kantilta. Puhe alkaa virrata, vaikka auto vielä mutkittelee Helsingin keskustassa.

- Hyvä elämä on vähän kuin paradoksi. On hyvä elämä, mutta sitten ei oikeastaan olekaan hyvää elämää. Hyvä elämä kuitenkin on niin yksilökohtainen, Puotila aloittaa ja kääntää auton kohti Töölönlahtea.

Puotila nostaa esimerkiksi sen, että jollekin hyvä elämä koostuu siitä, että ympärillä on perhe. Joku taas haluaa ympärilleen vain yksinäisyyttä, hiljaisuutta ja luontoa.

- Kun vanhenee, elämä alkaa tietenkin näyttää toisenlaiselta. Tulee sairauksia. Miettii, miten suhtautuu elämään ja miten suhtautuu kuoleman läsnäoloon.

Aiemmin Puotila on kertonut haluavansa nauttia niistä päivistä, kun saa olla terveenä.

Onko sairauksia, joita erityisesti pelkäät?

- En ole foobikko asian suhteen, ainakaan nyt. Mutta esimerkiksi syövät ovat sellaisia, joita ihmiset varmasti yleisesti pelkäävät, Puotila arvelee.

"Elämä itsessään on itseisarvo"


Puotilan nähdään pääroolissa Kansallisteatterin Eugene Ionescon Kuningas kuolee -klassikkokomediassa. Puotila näyttelee kuningasta, joka ei halua kuolla, mutta kaikki ympärillä olevat näkevät, että hän on siirtymässä ajasta iäisyyteen. Kuoleva kuningas keskustelee sisäkkönsä kanssa.

- Kuningas pyytää sisäkköä kertomaan elämästään. Sisäkkö vastaa, että hänen elämänsä on huonoa, se on köyhää ja kovaa raatamista. Kuningas toteaa, että ei huonosti voi elää, siinä on ristiriita. Sisäkön mukaan elämä on rumaa, johon kuningas toteaa, että se on elämää. Olisiko kuitenkin niin, että elämä on itsessään hyvää, kun sitä saa elää?

Vanhemmiten ihminen usein alkaa pohtia sitä, onko elänyt elämänsä hyvin. Niin hyvin kuin mahdollista. Puotila uskoo kuitenkin, että vaikka ihminen saisi aloittaa elämänsä alusta, hän toistaisi samat virheet kuin aiemmin.

- Niistä kaikista virheistä, mitä elämän aikana on tehnyt, niitä on turha katua. Niistä on tullut minä tällaisena kuin olen vuosien mittaan huonoine ja hyvine puolineen. Ihminen rakentuu niistä asioista.

Jos Puotila jotain menneestä muuttaisi, hän olisi viettänyt enemmän aikaa lastensa kanssa, kun he olivat pieniä. Puotilan nuorin poika pääsee pian armeijasta. Kaksi vanhempaa ovat jo muuttaneet pois kotoa.

- Lasten ollessa pieniä tein hirveästi duunia ja olin poissa. Mutta en sitäkään haluaisi nimetä. Se oli sitä vaihetta, ja lasten kanssa on tullut oltua ihan toisella tavalla nyt.

Entä onko täysin toisten armoilla eläminen hyvää elämää? Tätä Puotila on miettinyt seuratessaan vanhempiensa ikääntymistä.

- Vanhemmiten tulee varmasti se ajatus, että itsessään elämä, se kun olet ja hengität, se on jo hyvää elämää. Elämä itsessään on itseisarvo.

Hyvään elämään liittyy Puotilan mielestä myös itsenäisyys ja riippumattomuus.

- Kun ihminen miettii, miten haluaa kuolla, suurin osa varmasti vastaa, että nopeasti ja kivuttomasti nukahtaen omaan sänkyyn.

- Sopiko, että hurautetaan tähän? Puotila keskeyttää pohdintansa.Ajatus elämästä muuttuu vanhetessa


Puotila pysäyttää auton Töölönlahdessa sijaitsevan kahvilan lähistölle. On alkanut tihuttaa vettä, viima puskee takin lävitse. Puotila tervehtii muutamaa vanhaa tuttavaa kahvilan aulassa ennen kuin istuutuu salin perälle. Palataan siihen, miten ajatus elämästä muuttuu vanhetessa.

- Nuoren ihmisen elämään liittyy kuolemattomuuden tunne. Se on vähän niin kuin terveys, sitä elää sen kummemmin ajattelematta. Niinhän sen nuorella kuuluu ollakin.

Puotilan mukaan nelikymppisenä ihminen näkee omien lastensa kasvamisen, mutta myös omien vanhempiensa ikääntymisen. Ajan rajallisuuden kohtaa eri tavalla kuin nuorempana. Ymmärtää, ettei ole kuolematon.

- Jos täyttää kolmekymmentä ja se tuntuu raskaalta, voin lohduttaa, että jossain vaiheessa haluaisi mielellään täyttää kolmekymmentä, Puotila naurahtaa.

Hän ei kuitenkaan myönnä kaipaavansa takaisin nuoruusvuosiinsa tai siihen, että saisi aloittaa elämänsä alusta. Nyt Puotila täyttää jo ihan mielellään kuusikymmentä vuotta. Aina asia ei ole ollut niin.

- Joskus aikoinaan esiinnyin 60-vuotispäivillä ja tuli mieleen, että mites näitä nyt kannattaa juhlia. Nyt kun omat 60-vuotiaspäivät lähestyvät, voin sanoa, että mikä ettei.

Puotila kuvailee olevansa nyt vedenjakajana neljän sukupolven välissä. Iäkkäät vanhemmat ovat elossa, lapset lentävät pesästä. Yhdellä heistä on jo jälkikasvua. Hetken mietittyään Puotila kiteyttää hyvän elämän kolmeen sanaan.

- Työ, terveys ja rakkaus, ne ovat keskeisimmät. Kaikki muu on henkilökohtaista, mistä saa nautintoa.

"En muuttaisi mitään"


Puotila on onnekas. Hänen elämästään löytyvät kaikki asiat, jotta hän voi sanoa elävänsä hyvää elämää. Joku lähtee maailmanympärysmatkalle, joku kävelee saunan jälkeen mökin rantaan. Puotilalle nautintoa tuova asia on hyvin mennyt esitys. Kun yleisö nauttii ja nauraa, unohtaa arjen. Esitys on hyvä silloin, kun se koskettaa yleisöä.

- Heillä on siinä hyvä hetki. Jos heillä on hyvä hetki, myös minulla on hyvä hetki.

Ulkona tihuttaa edelleen, mutta kahvilan edustalla oleva Tokoinranta on kaunis. Puotilalle paikka on tuttu.

Muuttaisiko elämääsi, jos sinulla olisi vain viisi vuotta elinaikaa?

- En muuttaisi mitään. Uskon, että ihminen jatkaisi normaalia elämää, vaikka elinaika olisi tiedossa.

Puotila myöntää, että tieto olisi varmasti järkytys kenelle tahansa. Aluksi ihminen saattaisi ajatella, että haluaa muuttaa joitakin asioita, mutta loppujen lopuksi harva lähtisi matkalle maailman ympäri.

- Ja kuka haluaisi sen tiedon ja kuinka tarkka se tieto on? Entä, jos se ei pidä paikkaansa? Puotila viittaa uutisoituun verikokeeseen.

Toisaalta Puotilan mukaan ihminen voi jaksaa vaikka mitä, kun tietää, että loppu on lähellä. Hän uskoo silti, että ihminen haluaa elää elämäänsä läheistensä kanssa loppuun saakka. Ei eroaisi ja jättäisi vanhaa elämäänsä taakseen.

- Sanoisi, että näitä viimeisiä vuosia minähän en tässä kioskissa vietä. Siihen minä en usko.

Kuoleman pohtiminen on Puotilalle tuttua. Herätys tapahtui vuonna 2010. Kokenut moottoripyöräilijä joutui tilanteeseen, jossa bussi tuli yllättäen takaapäin. Puotilalle olisi voinut käydä todella huonosti. Kaikista pahinta oli se, että tilanne ei ollut hänen kontrollissaan.

- Siihen loppui moottoripyöräily. Kovia tilanteita on ollut ennenkin, myös auton kanssa. Jotenkin tuntui silti, että eiköhän tämä moottoripyöräily ole nyt tässä. Ehkä tämä on vanhenemista myös.

Entäs unelmat, mitä Puotila haluaisi vielä elämänsä aikana tehdä? Puotila vastaa nopeasti, ettei kauheasti unelmoi. Ei juuri ollenkaan.

- Voin unelmoida kesästä talvella tai päinvastoin, mutta tuntuu, että elämä riittää tällaisella tavalla kuin se nyt on.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Playboy-mallin luomurinnat tuottavat hänelle suunnatonta tuskaa – avautui kivuistaan tv-ruudussa: Lääkäriltä simppeli neuvo

  2. 2

   Hollywood-tähti syyttää videolla Venäjää sodanjulistuksesta Yhdysvalloille – Kreml: ”Tunteikas ja itseään ylentävä”

  3. 3

   Anu jätti Suomen 5 vuotta sitten, kun matkalla töistä kotiin teki vain mieli itkeä – näin koko elämä muuttui

  4. 4

   Kemiläisen omakotitalon myynti-ilmoitus leviää internetissä – välittäjä: ”Kyllä siitä laittamalla talon saa”

  5. 5

   Kirsty, 21, joogaa alasti kohottaakseen itsetuntoaan – ”Miksi ihmiset ovat niin vihaisia tytöille, jotka ovat tyytyväisiä vartaloonsa?”

  6. 6

   IL: Yö-yhtyeen alkuperäisjäsen Jussi Hakulinen sairastui syöpään – sai tietää kamalan uutisen kirjeen välityksellä

  7. 7

   Kaverukset kisasivat NHL-pelissä, toinen voitti 200 euron vedon – oikeus: Hävinneen ei tarvitse maksaa

  8. 8

   ”Ei huvita enää” – isovanhemmat kertovat, miksi eivät halua hoitaa lastenlapsiaan

  9. 9

   Niinistö kiisti YK-puheensa olleen ”niitti” Trumpille – ”Emme me niin nopeita kyllä ole”

  10. 10

   Ulosmarssi uhkaa sotkea pääkaupunkiseudun bussiliikenteen huomenna – kuljettajat väittävät: Luottamusmieheen käytiin käsiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  2. 2

   Idols-tähti Jani Wickholm laihtui 30 kiloa paleodieetin avulla – ”Voin sanoa olevani ihan eri mies”

  3. 3

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  4. 4

   Teija osti vanhan hevosen 300 eurolla – sai pian superarvokkaan yllätysbonuksen

  5. 5

   Kemiläisen omakotitalon myynti-ilmoitus leviää internetissä – välittäjä: ”Kyllä siitä laittamalla talon saa”

  6. 6

   Kirsty, 21, joogaa alasti kohottaakseen itsetuntoaan – ”Miksi ihmiset ovat niin vihaisia tytöille, jotka ovat tyytyväisiä vartaloonsa?”

  7. 7

   Anu jätti Suomen 5 vuotta sitten, kun matkalla töistä kotiin teki vain mieli itkeä – näin koko elämä muuttui

  8. 8

   Tanssii tähtien kanssa -tuomarin synkkä salaisuus paljastui – livahti tanssijoiden kanssa vehtaamaan: Petti miestään vuosia

  9. 9

   Helsingissä etsitty 15-vuotias tyttö löytyi terveenä Turusta

  10. 10

   Gay-kommentti oli liikaa – Ensitreffit alttarilla -Petrin möläytykselle täystyrmäys tv-katsojilta: ”Se tuosta avioliitosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  6. 6

   Jari Sillanpää kertoo nyt IS:lle tiistain tapahtumista – ”Olen todella pahoillani”

  7. 7

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  8. 8

   Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

  9. 9

   Lähipiiri kertoo Sillanpään huumeidenkäytöstä: ”Jarille arki voi tuntua putoamiselta rotkoon”

  10. 10

   Entisen teinitähden tv-esiintyminen järkytti katsojia – luurangonlaiha laulaja kuin varjo entisestä: huumetesti paljasti karmivan totuuden

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Playboy-mallin luomurinnat tuottavat hänelle suunnatonta tuskaa – avautui kivuistaan tv-ruudussa: Lääkäriltä simppeli neuvo

  2. 2

   Hollywood-tähti syyttää videolla Venäjää sodanjulistuksesta Yhdysvalloille – Kreml: ”Tunteikas ja itseään ylentävä”

  3. 3

   Anu jätti Suomen 5 vuotta sitten, kun matkalla töistä kotiin teki vain mieli itkeä – näin koko elämä muuttui

  4. 4

   Kemiläisen omakotitalon myynti-ilmoitus leviää internetissä – välittäjä: ”Kyllä siitä laittamalla talon saa”

  5. 5

   Kirsty, 21, joogaa alasti kohottaakseen itsetuntoaan – ”Miksi ihmiset ovat niin vihaisia tytöille, jotka ovat tyytyväisiä vartaloonsa?”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  2. 2

   Idols-tähti Jani Wickholm laihtui 30 kiloa paleodieetin avulla – ”Voin sanoa olevani ihan eri mies”

  3. 3

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  4. 4

   Teija osti vanhan hevosen 300 eurolla – sai pian superarvokkaan yllätysbonuksen

  5. 5

   Kemiläisen omakotitalon myynti-ilmoitus leviää internetissä – välittäjä: ”Kyllä siitä laittamalla talon saa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  6. Näytä lisää