Petri, Pekka, Petra

Viihde

Valikko

Testaa Abba-tietosi! Björnin piukat pöksyt + 39 muuta vähemmän tunnettua faktaa

Julkaistu:

Abban voitosta Euroviisuissa tulee tänä sunnuntaina tasan 40 vuotta. Sen kunniaksi IS kokosi 40 yllättävää faktaa suosikkibändistä., joka löi läpi Waterloolla.
Miksi Björn Ulvaeus joutui seisomaan bussissa koko matkan viisulavalle? Kuinka huimaksi nousi Abban veroprosentti huippuvuosina? Entä jos Waterloossa olisikin laulettu Napoleonin sijaan "hunajapiirakasta"

Kirjaimet A-B-B-A tarkoittavat paljon muutakin kuin tunnettua sillimerkkiä. Ruotsalaiset Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson ja
Anni-Frid "Frida" Lyngstad muodostivat aikanaan yhden maailman suosituimmista popyhtyeistä, Abban. Nyt yli 30 vuotta hajoamisensa jälkeen Abba on melkein suositumpi kuin koskaan.


Yhtye oli rakastettu jo ennen viisuvoittoaan Waterloo-kappaleella 6. huhtikuuta 1974, mutta voiton jälkeen ura lähti huimaan nosteeseen.
Abban tuhkimotarina on vakuuttava. Ensimmäiset kymmenen vuotta 1972-1982 olivat miltei pelkästään suurta juhlaa. Yhtyeen levyjä myytiin satoja miljoonia kappaleita, ja rahaa virstasi kirstuun.

Yhtyeen muodostaneet avioparit Benny & Frida ja Agnetha & Björn päätyivät tahoillaan eroon 1980-luvun taitteessa, mutta muutoin Abban julkisuuskuva on ollut säyseä. Jäsenet eivät ole sortuneet pahoihin keskinäisiin riitoihin, riehumisiin tai muihin vakaviin ylilyönteihin.

Näitä 40 asiaa et ehkä silti tiennyt Abbasta


1. Agnetha kärsi lentopelosta. Abban toimistossa oli tämän vuoksi solarium, koska hän ei päässyt etelän lämpöön. Laulaja halusi näyttää terveen ruskettuneelta.

2. Björn kävi koulua 19-vuotiaaksi asti, kauemmin kuin kukaan muu Abban jäsenistä.

3. Agnethan ja Björnin yhteiset lapset aiottiin kidnapata.

4. Kidnappausyrityksen seurauksena pari palkkasi henkivartijaksi
Tor Björn Branderin, jonka kanssa Agnethalla syttyi pitkä salaromanssi.

5. Abba yritti euroviisujen loppukilpailuun jo 1973 kappaleellaan
Ring, Ring.

6. Waterloo-kappaleen ensimmäinen nimiversio oli Honey Pie eli "kultarakas" - tai kirjaimellisesti kääntäen "hunajapiirakka".

7. Voittokappaletta ryhdyttiin säveltämään hyvissä ajoin ennen Ruotsin kansallista finaalia. Sen haluttiin olevan nopearytminen ja kertosäkeen tarttuva kaikkialla Euroopassa.


8. Björn kertoi olleensa euroviisujen aikaan hiukan ylipainoinen. Hän joutui seisomaan bussissa koko matkan esiintymispaikalle, koska pelkäsi housujensa ratkeavan saumoistaan.

9. Benny kertoi viisuvoiton jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, että moni oli etukäteen epäillyt Waterloota liian rokkaavaksi biisiksi menestyäkseen viisuissa. "Näyttää, että he olivat väärässä."

Edeltäjä meni konkurssiin


10. Bennyn Abbaa edeltänyt yhtye oli Hep Stars. Se kuitenkin päätyi konkurssiin, koska jäsenet olivat kiertäneet veroja.

11. Abban menestystarina toteutettiin huolellisella laskelmoinnilla. Levyjen ilmestymisajankohdat ja koko musiikki oli viimeistä nuottia myöten tehty harkiten.

12. Vuonna 1981 uutisoitiin, että Björn pääsi livahtamaan lomalle Helsinkiin seuranaan silloinen uusi vaimo
Lena Källersjö. Björnillä oli kulkupelinään coupe-mallinen yönsininen BMW. Sellaisen hinta Suomessa kipusi yli 300000 markan.

13. Agnetha ja Björn joutuivat -77 jättämään kartanonsa ja muuttamaan Ruotsissa vähemmän silmiinpistävään huvilaan. Innokkaimmat fanit olivat kävelleet röyhkeästi suoraan heidän kartanoonsa sisään.

14. 1970-luvun lopulla kerrottiin Agnethan ja Björnin olleen Abban hiljainen pari, joka vietti rauhallista elämää. Heidän väitettiin riidelleen julkisesti vain kerran, kun Björn vilkuili vaimonsa mielestä liian kuumasti hotellin kerrospalvelijaa.


15. Muut yhtyeet vetivät 70-luvulla studiossa huumeita, mutta Abballa oli joka aamu tarjolla studion omistajan äidin leipomaa pullaa.

16. Pienenä orvoksi jäänyt Frida löysi kuolleeksi oletetun, hyvässä kunnossa olleen isänsä
Alfred Haasen länsisaksalaisen poplehden ahkeran etsiskelyn tuloksena 1977. Fridan isän luultiin hukkuneen kuljetusaluksen mukana saksalaisia joukkoja evakuoitaessa.

17. Agnethan ensiesiintyminen näyttämöllä oli päätyä katastrofiin: viisivuotiaan laulajanalun pikkupöksyt putosivat jalasta.

18. Abban levyjä myytiin 70- ja 80-luvulla yli 240 miljoonaa kappaletta.

19. Yhtyeen entinen manageri Stig "Stikkan" Andersson ehdotti Nobelsäätiölle tarjoutuvansa kustantamaan musiikkipalkinnon, joka jaettaisiin säätiön tiede- ja rauhanpalkintojen ohella. Nobel-säätiö hylkäsi Anderssonin ehdotuksen.

Hiihtelystä ohjelmia


20. Abba lupautui keväällä 1979 hiihtämään ja luistelemaan Alppien maisemissa. Peräti seitsemän eri tv-yhtiötä saapui tekemään matkasta yhteisen ohjelman.

21. Huippuvuosina 1980-luvun alussa Agnethan kerrottiin saaneen jopa satojatuhansia fanikirjeitä.

22. 1970-80-luvun vaihteen musiikkikriitikot eivät juuri hehkuttaneet menestyneen yhtyeen musiikillista antia. Levytysten sanottiin olevan kertakäyttötavaraa.


23. Englantilainen Woman-aikakauslehti ennusti vuonna 1981 yhtyeen hajoavan kahden vuoden sisällä jäsenten henkilökohtaisiin vaikeuksiin. Abba hajosi jo vuoden sisään, 1982.

24. Tammikuussa 1979 kerrottiin Agnethan, 29, ja Björnin, 33, eroavan. Tähdet vakuuttivat jatkavansa ystävinä. Vuonna 1970 vihitty pariskunta vain kasvoi erilleen. Abban toinen puolisko Frida ja Benny oli vihitty marraskuussa 1978. Heidän liittonsa päättyi 1981.

25.
Abban Knowing me, Knowing You -kappale vuodelta 1976 on avioerolaulu.

26. Abban suuren Australian-kiertueen avajaiskonsertti 1977 oli kaaosmainen. Rankkasateessa vedetyn keikan valonheittimet keräsivät lavalle parven trooppisia ötököitä. Yksi lensi Agnethan kaula-aukosta sisään. Agnetha joutui kääntymään selin lavalla ja kaivamaan hyönteisen pois.

27. 2000-luvulla Frida kohautti vaihtamalla tutun tumman hiuspehkonsa värin blondiksi.

28. Björn jätti Ruotsin Fridan vanavedessä ja aikoi Lena-vaimoineen asettua Lontooseen asumaan. Syyksi arveltiin verotusta, joka yhtyeen kohdalla kerrottiin 80-luvun alussa olleen yli 80 prosenttia.

29. Veropakolaisteoria (ks. edellä) kumoutui 1980-luvun lopussa, kun Benny ja Björn tilittivät maanpakolaisen tuntojaan Vanity Fair -lehdelle: "Verotus ei suinkaan ole ajanut meitä pois Ruotsista, vaan turvattomuus. Ruotsalaiset elävät hyvin lähellä Neuvostoliittoa. Joka kuukausi kerrotaan vieraista sukellusveneistäkin", Björn selitti lehdelle.

Brändi laajeni


30. Abban manageri Stig Andersson hallitsi brändilaajennuksen. Abba-äänileyyt laajenivat Abba-radio-ohjelmiin, Abba-piirrettyihin, Abba-kirjoihin, Abba-sanomalehtiin... 1977 vuorossa oli vielä Abba-elokuva.

31. Agnetha haastoi 80-luvun alussa toistamiseen ruotsalaisen
Svensk Damtigningin oikeuteen lehden silloisen raskausväitteen vuoksi.

32. Bennyn ja Björnin paljon julkisuutta saanut Chess-musikaali ei innostanut vuonna 1984 konserttiversiollaan suomalaisia musiikkikriitikoita. Chessin kirjoitettiin olleen vain komeita kulisseja vailla sisältöä.

33. 1980 Abba villitsi Tokion. Japanilaiset olivat aasialaiseen tapaan kuunnelleet konserttia ensin hillitysti, mutta sitten tyyneys kaikkosi. Haltioitunut yleisö ryntäili kohti esiintymislavaa. Abban kerrottiin hädin tuskin säilyneen tallatuksi tulemiselta.

34. Frida oli teiniäiti. Hän sai esikoispoikansa Hansin vain 16-vuotiaana.

35. Abban tuotannosta koottu Mamma Mia -musikaali on esitetty yli 40 maassa noin 54 miljoonalle ihmiselle. 2008 siitä tehtiin myös menestyselokuva. Elokuussa musikaali saa ensi-iltansa Helsingissä Svenska Teaternissa.

36. Björnin kerrotaan sanoneen, että Agnethalla oli maailman seksikkäin selkä.

37. Abba koottiin hetkeksi kasaan 1986 tv-ohjelmaa varten. Abbalaiset suostuivat mukaan vain, koska ohjelma kertoi heidän entisestä manageristaan Stig Anderssonista.

38. Abba ei aktiiviaikoinaan peruuttanut konserttejaan kuin pari kertaa. Yhtyeen jäsenet kertoivat, että silloin lavalle mentiin vaikka 39 asteen kuumeessa tai kurkku kipeänä.

39. Ujona ja arkana tunnetun Agnethan kerrottiin olleen levytysstudiossa varsin dominoiva.

40. Abban pitkäaikaisen menestyksen salaisuus on yhtyeen jäsenten mielestä se, että he eivät koskaan yrittäneet tehdä paluuta.

Lähteet: IS-arkisto, Hufvudstadsbladet, Carl Magnus Palm: Bright Lights, Dark Shadows: The Real Story of Abba.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Venäjää epäillään operaatiosta Ahvenanmaalla – outo rauhanleiri kesken sotaharjoitusten

  2. 2

   Lääkärit ihmeissään nykynuorten menosta: Sairauslomalle pitää päästä ”kissan kuolemasta”

  3. 3

   Kuvat: Tämä nokkakolari oli tahallinen – 2 kuoli, tapoista tuomittu nuorukainen jäi eloon: ”Sori iskä”

  4. 4

   Harvinaisesta suunnasta tulevat vaaralliset tuulet iskevät Suomeen perjantaina: ”On todennäköistä, että puita kaatuu”

  5. 5

   Murhatun perheenäidin Facebook-profiilikuva vaihtui surmayönä hääkuvaksi

  6. 6

   Kurvikokki Nigella Lawson hämmästyttää hoikistuneella olemuksellaan – osa faneista huolissaan: ”Älä pudota painoasi enää yhtään!”

  7. 7

   Nakupöksyt ovat nyt huipputrendikkäät – muistatko nämä 14 kaikkien aikojen kohutuinta nakumekkoa?

  8. 8

   Kuvankaunis YouTube-tähti puki ylleen ”maailman rumimman” uimapuvun – auringonpalvojilta uskomattomat reaktiot

  9. 9

   Hulluimmat kirpparilöydöt – minne voi maksaa? Käytetty deodorantti, nuolaistu kertakäyttölusikka...

  10. 10

   Kovista kivuista kärsineelle Martina Aitolehdelle tyly tuomio – joutuu isoon leikkaukseen: ”Itkettää ja pelottaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mirkku ja tytär hieraisivat silmiään katsoessaan Pikku Kakkosta – ”Ensin ajattelin, että lapsi sekoilee”

  2. 2

   Kasa käpyjä, 5 € – Lauralla paloi pinna naurettaviin hintoihin: ”Köyhällä ei ole varaa kirppistellä”

  3. 3

   Mafioso Sonny Franzese, 100, vapautui 50 vuoden istumisen jälkeen – elämää kuorruttivat stripparit, porno ja maailmantähdet

  4. 4

   Naapuri alkoi itkeä, kun kuuli, mitä surmatalossa oli tapahtunut – vielä viime viikolla isä rakensi perheelle terassia

  5. 5

   Asunnosta löytyi mies ja nainen kuolleena ja pieni lapsi elossa Helsingissä

  6. 6

   Kannabiskasvattaja luuli keksineensä nokkelan piilon Joensuussa – ”ratamestarin erikoinen”

  7. 7

   Harvinaisesta suunnasta tulevat vaaralliset tuulet iskevät Suomeen perjantaina: ”On todennäköistä, että puita kaatuu”

  8. 8

   Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

  9. 9

   Kuvat: Tämä nokkakolari oli tahallinen – 2 kuoli, tapoista tuomittu nuorukainen jäi eloon: ”Sori iskä”

  10. 10

   Karu onnettomuus Oulussa – kaksi henkilöautoa romuna, osallisena myös soraa ajanut kuorma-auto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

  2. 2

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  3. 3

   Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

  4. 4

   Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

  5. 5

   Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

  6. 6

   Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

  7. 7

   Pirullisen vaikea tarkkuustesti testaa hoksottimesi

  8. 8

   Kris Jennerin paljastavasta salikuvasta löytyi nolo moka: kuvanmuokkaus meni pahasti pieleen – jopa fanit kritisoivat: ”Surullista!”

  9. 9

   Livelähetys Prisman kassahihnasta nousi megahitiksi – erityisesti eräs ostohetki synnytti villejäkin teorioita

  10. 10

   Onko sinullakin viinanaama? Vertaa tätä kuvaa peilikuvaasi

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Venäjää epäillään operaatiosta Ahvenanmaalla – outo rauhanleiri kesken sotaharjoitusten

  2. 2

   Lääkärit ihmeissään nykynuorten menosta: Sairauslomalle pitää päästä ”kissan kuolemasta”

  3. 3

   Kuvat: Tämä nokkakolari oli tahallinen – 2 kuoli, tapoista tuomittu nuorukainen jäi eloon: ”Sori iskä”

  4. 4

   Harvinaisesta suunnasta tulevat vaaralliset tuulet iskevät Suomeen perjantaina: ”On todennäköistä, että puita kaatuu”

  5. 5

   Murhatun perheenäidin Facebook-profiilikuva vaihtui surmayönä hääkuvaksi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Mirkku ja tytär hieraisivat silmiään katsoessaan Pikku Kakkosta – ”Ensin ajattelin, että lapsi sekoilee”

  2. 2

   Kasa käpyjä, 5 € – Lauralla paloi pinna naurettaviin hintoihin: ”Köyhällä ei ole varaa kirppistellä”

  3. 3

   Mafioso Sonny Franzese, 100, vapautui 50 vuoden istumisen jälkeen – elämää kuorruttivat stripparit, porno ja maailmantähdet

  4. 4

   Naapuri alkoi itkeä, kun kuuli, mitä surmatalossa oli tapahtunut – vielä viime viikolla isä rakensi perheelle terassia

  5. 5

   Asunnosta löytyi mies ja nainen kuolleena ja pieni lapsi elossa Helsingissä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

  2. 2

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  3. 3

   Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

  4. 4

   Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

  5. 5

   Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

  6. Näytä lisää