Iivari, Iivo

Viihde

Tarja Smuran ja hänen miehensä ensimmäinen yhteinen joulu: "Tämä vuosi vahvisti"

Julkaistu:

Tarja Smura ja Markus Haapasalo odottavat uusperheen ensimmäistä yhteistä joulua.
Jouluaatto. Kynttilät palavat. Lapset ovat menneet nukkumaan, ja talo on hiljainen. Tarja Smura ja Markus Haapasalo istuvat sohvalla viltin alla kodissaan Tampereella. Nyt on aikaa nauttia joulusta, hieroa toisen jalkoja ja vastaanottaa aikuisten eniten toivomat lahjat: levollinen mieli ja läsnäolo hetkessä.

Poks! Lumous särkyy.

-
Et nyt kirjoita sinne mitään imelää, tiiäkkö, Tarja nauraa pohjoiskarjalaisen emännän hersyvää naurua ja pyytää jakamaan joulutortun puoliksi.

Markus syö pöydän päässä salaattia kolmatta santsikierrosta eikä ole pukenut haastatteluun päälleen Tarjan ehdottamaa neuletta.

- Sun pitää tehdä niin kuin minä sanon! Tarja komentaa vitsinä.

Markusta naurattaa. Hän nyökkää vaimoaan kohti.

- Tuo temperamentti on ihan teatteria. Tarjalla on sydän paikallaan. Meillä molemmilla on. Annatko, muru, lisää vaaleaa leipää?

Tarja
ottaa leivän ja voitelee sen miehelleen. Vaimoltakin lipsahtaa hymy.
Syyskuussa avioituneen parin ensimmäinen yhteinen uusperhejoulu lähestyy. Tarjan vanhemmat tulevat heille, ja yhdessä äidin kanssa laitetaan ruoat. Karjalaisilla naisilla ei siinä kauan nokka tuhise.Markus tekee sekä jouluna että uutenavuotena yövuoroja teho-osaston hoitajana Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, välillä myös Lohjalla.

- Pidän todella paljon Tarjan vanhemmista ja veljistä. Minusta on hienoa, että he tulevat meille jouluna. Tarja saa meillä arjen pyörimään, olen siitä todella kiitollinen hänelle. Hän on hyvin aikaansaava ja tehnyt hirveän paljon lasten hyväksi. Välillä löydän töissä eväiden seasta hellän, käsinkirjoitetun viestin. Siitä tulee hyvä olo.

Tämä joulu on molemmille jotain ihan muuta kuin viime joulu. Vuosi sitten Tarja oli vielä avioerosta hyvin rikkinäinen. Katkeriakin tunteita hiipi pintaan. Hänelle oli sokki jäädä yksin kolmen lapsen kanssa. Eroa seurasi sarja repiviä oikeustaisteluita, eivätkä asiat vieläkään ole selviä.

Mutta niistä Tarja ei enää halua puhua. Nyt jouluun laskeudutaan aivan erilaisissa tunnelmissa. Yksinäisyyden tunteet ovat poissa.

- Tämä vuosi on vain vahvistanut minua. Tein taas piparkakkutalon lapsille, askartelin kortit ja koristelin kodin joulutontuilla. Se kertoo, että olen toipunut.

Markus nyökkää.

Tarjan
elämään on tullut paljon iloa. Viime joulusta hän on tullut dramaattisesti eteenpäin.

Kaksi aikuista, kovia kokenutta ihmistä ei juuri edusta niitä fantasioita, joita viihdemaailma rakkaudesta tarjoilee.

Markus on heistä kahdesta romanttisempi ja haluaisi järjestää enemmän kahdenkeskisiä irtiottoja. Tarjalle ensin tulevat aina lapset. Häämatkalle lähtiessä tuore vaimo itki koko kaksituntisen ajomatkan Helsinkiin, koska lapsia tuli niin ikävä. Markus välillä puhisee, ettei hän järjestä enää mitään romanttista, kun karjalaisnaisella on jalat niin tiukasti maassa.Realismia on tullut tämän vuoden aikana elämään entistä enemmän.
Tarjalle kotiäidin arki neljän lapsen kanssa käy työstä.

- Markus on paljon töissä, ja olen lasten kanssa usein yksin. Mietin päivät pitkät harrastuksiin viemisiä ja lääkärillä käyntejä. Meillä tullaan ja mennään, eikä tasaista ja tylsää arkea juuri ole. En pääse edes ovesta sisään, kun lapset kuorossa haluavat kertoa äidille päivän tapahtumista. Mutta tätä äidin elämä on kaikessa ihanuudessaan, myös väsymyksen hetkinä.

Markus sanoo rakastavansa perhe-elämää. Monelle miehelle tyypilliseen tapaan hän tekee valtavasti töitä, koska haluaa saada laskut maksettua. Lisäksi hän haluaa tarjota Tarjalle mahdollisuuden olla kotona. Tarjan nuorimmainen
Raphael on vasta 2,5-vuotias. Lisäksi perheeseen kuuluvat 15-vuotias
Angela, 7-vuotias Gabriel ja Markuksen 6-vuotias Samuel.

- Tunnen syyllisyyttä siitä, etten ole tarpeeksi läsnä perheen kanssa, Markus sanoo.

- Kun olen yön töissä, joudun nukkumaan päivällä ja olen usein väsynyt. Pitää sanoa itselleen, että herää nyt.

Kotona ollessaan Markus puuhaa mielellään uusperheen poikien kanssa.

- Käyn heidän kanssaan uimassa, harrastuksissa tai huvipuistossa, jotta Tarja saa omaa aikaa joko Angelan kanssa tai ihan yksikseen. Pidän paljon Tarjan lapsista.

Harvat vapaapäivänsä Markus haluaa käyttää tehokkaasti.

- Markuksella on vaikeuksia vain olla kotona. Aina hän olisi lähdössä jonnekin hauskanpitoon huvipuistoon tai kylpylään. Äiti on sitten kotona se tylsä vanhempi, joka pitää kuria ja järjestystä yllä. Markus kun on vieraileva tähti, jonka kanssa tehdään kaikkea kivaa, Tarja sanoo.

- Kun Markus soittaa kylpylästä vain kertoakseen, kuinka hauskaa heillä siellä on, olen ihan että no mitä sitten. Minä olen poikien kanssa 24/7, ja välillä haluaisin olla vain omien ajatusteni kanssa. Pojat ovat eläväisiä, joten hiljaisista hetkistä nauttii sitäkin enemmän.

Markus ja Tarja löysivät toisensa elämänvaiheessa, joka oli molemmille vaikea. Markus oli ollut vuoden leskenä, kun otti sähköpostilla yhteyttä Tarjaan.
Markus hoiti syöpää sairastaneen vaimonsa terminaalivaiheen kotona. Vaimon kuoltua Markus pesi ja puki hänet kuolinvaatteisiin.

- Tiedän, että se jäisi monelta ihmiseltä tekemättä, mutta työssäni olen tehnyt sitä paljon, Markus sanoo.

Tarjan
kipeä ero kosketti leskimiestä. Jälkeenpäin hän on itsekin ihmetellyt omaa rohkeuttaan lähestyä Tarjaa. Markus kirjoitti Tarjalle, että kaikenlaiset hörhöt varmaan ottavat yhteyttä vuoden 1993 Miss Suomeen, mutta kertoi myötätuntonsa ja lyhyesti oman tarinansa. Hän ei edes odottanut vastausta, mutta ajatteli, ettei menetä mitään, jos laittaa meiliä.

Tarjalla
on erityinen tutka suhteessa lapsiin. Markuksen Samuel-poika oli äitinsä kuollessa vasta nelivuotias, ja pienen pojan jääminen ilman äitiä kosketti Tarjaa erityisesti.

Markuksen suureksi yllätykseksi Tarja vastasi.

- Laitoimme pitkään pelkästään sähköposteja ja juttelimme. Olin nuori leski. Minulla oli toki unelma uudesta perheestä, mutta Tarja ei missään vaiheessa ole ollut minulle mikään laastarisuhde.

Tarjalle
ja Markukselle on ollut tärkeää antaa kaikille aikaa sopeutua uuteen elämään.

- Vaikeat kokemukset ja kasvatushaasteet yhdistävät meitä. Ne antavat perspektiiviä elämään, ja olemme tulleet varovaisemmiksi. Suhteemme yllä on sellainen vakavuuden verho. Rankkojen kokemusten takia varmasti etenimmekin suhteessa nopeasti. Asiat täytyi puhua ja puida selväksi heti alussa, Tarja miettii.

Hän pelkää joskus, kantaako huolta aivan turhista asioista. Huoli lasten pärjäämisestä on Tarjalla syvä. Lapset ovat kaikki kokeneet niin paljon menetyksiä.

Markus kertoo Tarjan usein sanovan, että hän on menetysten ja työnsä puolesta niin kovissa liemissä keitetty mies, ettei hätkähdä enää mistään. Se on osin totta, että sairaanhoitajana ei voi jäädä tunnetasolla kiinni tapahtuneisiin, vaan ne pitää päästää menemään.

- Se ei tarkoita sitä, etten olisi myötätuntoinen ja herkistyisi ihmisten hädälle.Naimisiin Tarja ja Markus menivät tämän vuoden syyskuussa Nurmeksen Kirkossa. Tuolloin he olivat tunteneet reilun vuoden ja asuneet yhdessä muutaman kuukauden.
Hääjuhlaa vietettiin Valtimolla. Paikalla olivat vain molempien lapset, vanhemmat, sisarukset perheineen ja muutama ystävä. Tarja olisi halunnut vielä pienemmät häät, mutta Markus halusi juhlistaa suurta hetkeä.

-
Ei sitä joka päivä kulkuri nai missiä, hän hymyilee.


Juhlien jälkeen on sopeuduttu yhteiseen arkeen hiljalleen. Ajankäyttö ja väsymys aiheuttavat eniten erimielisyyksiä. Puhetta, painokastakin, tulee Markukselta joskus niin paljon, että Tarjan pitää välillä sanoa, josko tämä keskustelu siirretään tiistaille. Suuttuessa Markukselta saattaa tulla sanoja, jotka loukkaavat Tarjaa. Tarja jää niitä miettimään, vaikka mies on unohtanut ne heti suusta päästettyään.

Tarjalle on tärkeää, että sanat valitaan huolella eikä lasten kuullen huudeta. Se on ihan periaate. Välillä Markus joutuu lähtemään ulos kävelylle viilentelemään tunteitaan. Tarja puhaltaa välillä pelin poikki. Hän kysyy, kannattaako tästä ottaa matsia, kun maailmassa on paljon vakavampiakin asioita.

-
Opettelemme toisiamme pariskuntana, mutta eritoten lapsia pitää ajatella, kun tulee erimielisyyksiä. Olen hyvin herkillä näissä asioissa, Tarja myöntää.

Temperamentistaan huolimatta Markus on yleensä rauhallinen kaveri ja haluaa hieroa sovintoa heti. Tarjalla asioiden käsittely voi kestää.

- Kun ei ole vuosien kokemusta, niin tässähän nyt opetellaan. Meillä on vielä paljon opittavaa.

Tarjasta
tuntuu, että hänestä ovat kaikki mustasukkaisia. Aikaa kahdestaan haluavat viettää pojat, tytär, aviomies ja äiti. Tarja kaipaa myös omaa aikaa ystävien kanssa.

- Välillä, kun istahdan sohvalle ja kaikki ovat kimpussani yhtä aikaa, minun pitää sanoa lapsille, että olen muutakin kuin äiti. Kun olen lähdössä johonkin, alkaa syyllistäminen: miksi emme saa tulla mukaan ja kuinka kauan sinä olet poissa, milloin tulet takaisin, Tarja pyörittää hymyillen päätään.

- Pienin tilliäinen päivystää eteisessä ja hokee, että minä tulen äitin mukaan, varsinkin kun olen ollut poissa.

Tarja
ei edes halua kuulla sellaista puhetta, että kotiäidit laiskottelisivat. Hänen elämänsä on täyttä työtä.
Sitä ihanammalta Tarjasta nyt tuntuukin, kun omat vanhemmat tulevat yhdessä viettämään joulua ja heiltä saa apua.Joulu on Tarjan ja Markuksen mielestä muutenkin ihana juhla. Tarja teki itse käsin 60 joulukorttia. Niitä lähtee paitsi ystäville, myös laajalle suvulle: serkuille, tädeille ja isoäidin siskolle. Tarja rakastaa leipomista. He ovat tehneet 7-vuotiaan kanssa yhdessä pipareita. Tarja tekee myös mummon reseptillä erilaisia kuivakakkuja ystäville, jotka eivät ehdi jouluksi leipoa.

- Olen halunnut opettaa lapsille kiitoksen tärkeyden. He tekevät jouluksi kortit ja pienet omatekoiset lahjat opettajille tai päiväkodin hoitajille. Mielestäni sellainen on tärkeää.

Jouluaattona Tarja vie lapset hautausmaalle sytyttämään muistolehtoon kynttilät poisnukkuneille läheisille. Tarja toivoo pääsevänsä äitinsä kanssa kahden kesken kuuntelemaan kauneimpia joululauluja. Juhlan lämpö nousee sydämeen valmisteluista ja odotuksesta.

- Muistan kyllä, että mummon ja ukin luona aikanaan kinkun paistaminen ja sinappihunnutus oli iso spektaakkeli, mutta itse en enää pidä sianlihasta. Teen naudasta kunnon paistin oman reseptin mukaan. Lisäksi joulupöydässä on karjalanpaistia hirvenlihasta ja karjalanpiirakoita. Pidän enemmän suolaisesta kuin makeasta.

Markus on antanut Tarjalle vapaat kädet luoda joulun kotiin.

- Mietin joskus, että missä ovat miesten omat jouluperinteet? Naiset aina laittavat joulun. Eikö joulun pitäisi olla vähän kaikkien näköinen eikä meidän naisten masinoima juhla, Tarja nauraa.

Joulun hetki tulee sydämeen silloin, kun sitä vähiten osaa odottaa. Nyt se tulee hississä matkalla kuvauspaikalle. Äkkiä Markus sanoo jotain hyvin koskettavaa.

- Kuolleen vaimoni äiti laittoi häiden jälkeen viestin ja sanoi toivovansa, että meidän rakkaus Tarjan kanssa kestää ihan koko elämän. Loppuun asti.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kaikkien aikojen ”photobombaus”? – Nasan kuva auringonpimennyksestä sisälsi uskomattoman yksityiskohdan

  2. 2

   Nainen sairastui parantumattomaan syöpään – Johnson & Johnson määrättiin jättikorvauksiin

  3. 3

   Näin Suomeen tuleva ruotsalainen taksijätti kommentoi hinnoitteluaan

  4. 4

   Sädehtivä brunetti! Prinsessa Madeleine yllätti aivan uudella ulkonäöllä – upea muodonmuutos

  5. 5

   Turun iskusta epäiltyä Mechkahia syytettiin pahoinpitelystä Saksassa – kaksi muuta miestä poliisin kirjoissa ryöstöstä ja varkaudesta

  6. 6

   Myytti kumottu! Pelkästään vatsan seudulta on sittenkin mahdollista laihtua – näin sen teet

  7. 7

   Tv-katsojat mykistyivät: BB-tähtien touhut täytyi sensuroida – ”Pitäisi vakavasti miettiä elämänarvoja”

  8. 8

   Tosi-tv-tähti ja lentoemäntä Anne-Mari, 28, paljasti ruokottoman syyn pikkuisiin ruotsinlippubikineihinsä – ”Naamioitumisen mestari”

  9. 9

   Se oli siinä: Neuvostoliiton viimeinen velka on maksettu

  10. 10

   Runneltu naisen ruumis löytyi Juutinraumasta – ”Liian aikaista sanoa, onko se Kim”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

  2. 2

   Pukisitko tämän mekon häihin? Missikaunotar Sabina Särkkä juhli rakkaansa kainalossa – kiusallinen etikettivirhe varasti huomion

  3. 3

   Kokenut poliisikaksikko taltutti Turun puukottajan – ”Ensimmäinen laukaus pysäytti”

  4. 4

   Poliisi vaatii Turun puukkoiskusta epäiltyä Abderrahman Mechkahia vangittavaksi

  5. 5

   Naapurusto huomasi outoja merkkejä Turun epäillyn puukottajan käytöksessä

  6. 6

   Mikko, 37, avautuu netissä kuohuttaneista tapahtumista – kertoo rynnänneensä verta vuotavan naisen avuksi, kun puukkohyökkääjä iski Turussa

  7. 7

   Aftonbladet: Tanskalaiskeksijä kertoi poliisille ruotsalaistoimittajan saaneen surmansa onnettomuudessa – hautasi mereen

  8. 8

   Myytti kumottu! Pelkästään vatsan seudulta on sittenkin mahdollista laihtua – näin sen teet

  9. 9

   Olympiavoittaja puhui avoimesti Yhdysvaltoja ravistelleesta hyväksikäyttöskandaalista – ”Hirviö”

  10. 10

   Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. 6

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  7. 7

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  8. 8

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  9. 9

   4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

  10. 10

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kaikkien aikojen ”photobombaus”? – Nasan kuva auringonpimennyksestä sisälsi uskomattoman yksityiskohdan

  2. 2

   Nainen sairastui parantumattomaan syöpään – Johnson & Johnson määrättiin jättikorvauksiin

  3. 3

   Näin Suomeen tuleva ruotsalainen taksijätti kommentoi hinnoitteluaan

  4. 4

   Sädehtivä brunetti! Prinsessa Madeleine yllätti aivan uudella ulkonäöllä – upea muodonmuutos

  5. 5

   Turun iskusta epäiltyä Mechkahia syytettiin pahoinpitelystä Saksassa – kaksi muuta miestä poliisin kirjoissa ryöstöstä ja varkaudesta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

  2. 2

   Pukisitko tämän mekon häihin? Missikaunotar Sabina Särkkä juhli rakkaansa kainalossa – kiusallinen etikettivirhe varasti huomion

  3. 3

   Kokenut poliisikaksikko taltutti Turun puukottajan – ”Ensimmäinen laukaus pysäytti”

  4. 4

   Poliisi vaatii Turun puukkoiskusta epäiltyä Abderrahman Mechkahia vangittavaksi

  5. 5

   Naapurusto huomasi outoja merkkejä Turun epäillyn puukottajan käytöksessä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. Näytä lisää