Kuisma

Viihde

Finlandia Junior -ehdokkaan tyttärestä tuli poika

Julkaistu:

Finlandia Junior -palkinnosta kilpailevat Marja Björk (Poika), Ville Hytöne (Hipinäaasi, apinahiisi), Jukka Laajarinne (Isä vaihtaa vapaalle), Heli Laaksonen (Aapine), Kreetta Onkeli (Poika joka menetti muistinsa) sekä Ville ja Aino Tietäväinen (Vain pahaa unta).
Finlandia Juniro -ehdokas Marja Björk kirjoitti Poika-romaaninsa tytöstä, joka oli aina tiennyt olevansa poika. Teos on osittain omaelämäkerrallinen.

Juttu julkaistiin 2.3.2013 Ilta-Sanomissa:


Se oli viimeinen pisara.
Muutama vuosi sitten Marja Björk istui tuttavaperheen luona illallisella. Vanhemmat pohtivat vakavina, mistä löytäisivät 12-vuotiaalle tyttärelleen tarpeeksi tasokkaan poikaystävän.

- Jokin minussa kuohahti. Minulle tuli valtava tarve sanoa jotakin, mutta pidin suuni kiinni.

Marjan
mielestä keskustelu oli ihmisoikeuksia loukkaava. Tunnekuohusta lähti valtava ponne kirjoittaa kirja.
Nyt romaani on valmis. Maaliskuussa ilmestyvä
Poika on osittain omaelämäkerrallinen tarina tytöstä, joka on aina tiennyt olevansa poika.

Kirja perustuu Marja Björkin oman lapsen kokemuksiin.
 


- Kirjan juoni on sepitteellinen, mutta tunteet ovat minun tunteitani - se taistelu ja suojautuminen.
Halusin korostaa, miltä ympäristön iskut tuntuvat ja ne vihan tunteet, jotka joutuu kätkemään.Monet kirjan tapahtumista kumpuavat tosielämästä. Päähenkilö Marion eli Makke on tyttö, mutta näyttää pojalta. Se ei ympäristölle käy. Seurauksena on kiusaamista, tappelua, supinaa, salailua ja häpeää.

- Kerran naapuri kysyi minulta, että teillä on kuulemma poika ja tyttö, mutta emme ole nähneet kuin kaksi poikaa. Miten teidän asiat ovat? Marja Björk kertoo.
 


-
Ei siihen halua vastata. Ihmisten ymmärtämättömyys loukkaa, kun itsekään ei ymmärrä.


Pahansuopa utelu ei jäänyt siihen.

Ihmiset kysyivät myös, tarvitsisiko tuolle lapselle tehdä jotakin.

- Mitä sille voisi tehdä? Hänellä on oikeus kasvaa siksi kuin on. Ei häntä oteta suljetulle osastolle siksi, että hän haluaa olla mies. Sitä paitsi hän on minun lapseni.

Kun helsinkiläinen juristi Marja Björk sai esikoispoikansa 1987, hänellä ei ollut äitiydestä ihmeempiä odotuksia. Hän oli kotoisin Pohjois-Karjalasta kuusilapsisesta perheestä ja tottunut lapsiin.

Esikoispojan jälkeen Marjan ja hänen miehensä perheeseen syntyi vielä pieni tyttö 1989.

-
Ihmettelin, että ai, se onkin tyttö. Luulin odottavani poikaa.
 


- Tyttö oli aivan ihana, mutta aina jotenkin toisenlainen. Hänelle ei kelvannut hame eikä syntymäpäiväkakuksi Prinsessa Ruususen linna. Syntymäpäivälahjaksi hän toivoi veturia.- Minua harmitti, kun ompelin hänelle viisivuotislahjaksi kellohameen ja hän piti sitä 15 minuuttia. Hän ei suostunut heittämään tikkaa ennen kuin sai riisua hameen ja laittaa housut jalkaansa.

Vaikeinta oli kuitenkin pahalta maailmalta suojeleminen. Vaatteet, ystävät, koulu, rintojen kasvaminen... Ikätovereille tavalliset asiat olivat transsukupuoliselle lapselle koettelemus.
 


- Muistan, kuinka hän kiersi ilmastointiteippiä rintojen ympärille ja rukoili, että hänelle kasvaisi pippeli.Myös äitiä koeteltiin. Marja oli tässä vaiheessa yksinhuoltaja. Lasten isä on kuollut.

- Äitini oli aikoinaan ostanut minulle 12-vuotiaana ripsiväriä. Kysyin tyttäreltäni samassa iässä, haluatko ripsiväriä. Hän sanoi, että sä et ymmärrä mutsi mitään.

Ymmärtämättömyydestä ei ollut helppoa päästä irti. Yhden kerran tytär esimerkiksi osti miesten deodorantin.

- Muistan, että inahdin. On kova paikka, kun lapsi ei vastaa omia toiveita. Joku on sanonut, että kyllä lapsi muuttuu, mutta ei se muutu. Se pitää hyväksyä.

Transsukupuoliselle lapselle olisi hyvä, että hän vapautuisi tarpeeksi aikaisin. Muumeissa lapset saavat kasvaa sellaiseksi kuin haluavat. Muumit antavat lapselle tilaa.

- Lasta ei pidä väkisin kasvattaa tytöksi tai pojaksi, jos ihmisestä ei siihen ole.

Tämä on transsukupuolisen lapsen äidin tärkein oppi.

- Pitäisi tajuta, että jos tyttö haluaa hokkarit, hän saa haluta. Jos hän haluaa tehdä ryhmätöitä poikien kanssa, saa tehdä.

Tähän pisteeseen pääseminen on kuitenkin vaatinut äidiltä pitkän matkan ihan näihin päiviin asti.

- Ajattelin aiemmin, että olen kasvattanut väärin tai että olen saanut odotusaikana vesakkomyrkkyä. Soimasin itseäni myös siitä, että en ole ollut lapsen kanssa tarpeeksi iltaisin enkä katsonut läksyjä.

Mutta perhonen tulee ulos kotilosta eikä kasvatuksella ole mitään tekemistä sen kanssa. Kotilosta kuoriutuu se mitä kuoriutuu. Sille vanhemmat eivät voi mitään.

Yksi tärkeä etappi äidille olivat tuttavan sanat: Oma lapsi otetaan vastaan vaikka sarvet päässä.

- Niin se on. Oma lapsi pitää ottaa vastaan sellaisena kuin se on.

Miksi sukupuolisesti poikkeavia on sitten niin vaikea hyväksyä? Marja Björk uskoo, että sukupuolisuus on varmaan aina geeneissä.

- Kai ihminen aina pohjimmiltaan ajattelee lisääntymistä.

Björk palaa taas tuttavaperheen päivälliskeskusteluun. Siihen, miten tyttärelle pitäisi muka löytää tarpeeksi tasokas poikaystävä.

- Vanhemmuus on nykyään pelottavaa. Ei ymmärretä, että lapsen pitää saada kasvaa omana itsenään. Lapsilta vaaditaan suorituksia, ja lasta yritetään muokata.

Muuten niin rauhallisen Marja Björkin ääni kohoaa. Häntä ärsyttää monien vanhempien hokema kulunut puheenparsi: Tärkeintä on, että vauva on terve.

- Kuka täällä edes niin terve on? Marja Björk kysyy.
 - En ajattele, että minun lapseni on viallinen. Elämässä ei ole tuota laitaa tai tuota laitaa. On myös ihmisiä, jotka ovat siinä keskellä.
Vieläkin, jos joku sanoo, että olipa miesmäinen nainen, Marja kuohahtaa.Silloin hänen tekee mieli sanoa, että kuuntelitko ollenkaan, mitä hän puhui.
Tällä tarinalla on onnellinen loppu. Marja Björkin tyttärestä tuli kolme vuotta sitten leikkauksella poika. Hän on nyt kihloissa naisen kanssa.

-
En pelännyt, miten hän tulee pärjäämään kylmässä maailmassa. Päinvastoin. Hän on joutunut pärjäämään ja on ehdoton taistelijaluonne kuten äitinsäkin.

Kaikille ei käy yhtä hyvin.

Monet transsukupuoliset ovat todella yksin. Heitä kiusataan, eikä perhe ymmärrä ollenkaan.

-
Minäkin olen ollut keskinkertaista huonompi äiti, ymmärtämätön. Oli ihanaa, kun poikani pyysi ymmärtämätöntä äitiään transsukupuoliklinikalla tukihenkilökseen, vaikka en ymmärtänyt enkä hyväksynyt tulevia leikkauksia.

Poika on ollut kirjan kirjoittamisessa primus motor ja hyvin kannustava.

- Kirja on ollut hänestä erittäin hyvä asia. Pitää kuitenkin muistaa, että kirjan Maukka ja poikani ovat kaksi eri asiaa.

Eniten kirjan tekeminen on kuitenkin vaikuttanut äitiin.

- Koin ennen, että olen syyllinen. Ajattelin, että transsukupuolisuus on minun vikani.

Vierailu transsukupuoliklinikalla oli käänteentekevä.

- Minut otettiin klinikalla niin hyvin vastaan, että sain synninpäästön. Ymmärsin, että en ole syyllinen. Se oli vapauttava tunne. Sain laskea taakkani. Häpeä on poissa.

- Olen jotenkin pienentynyt. En enää halua määrätä. Kirjassa Poika sanoo jossain vaiheessa, että olen Pikku-Äiti. Pikku-Äiti on erisnimi ja tarkoittaa, että äiti on taustalla, mutta ei enää vaikuta.

Oikeastaan Poika on rakkausromaani - esimerkki siitä, että kaiken se rakkaus kestää. Tulee väistämättä mieleen kysyä, miten äidin käsitys rakkaudesta on näinä vuosina muuttunut.

- Se on vaikea asia. Lapsissa on kovasti työtä ja kaikenlaista on tehtävä, vaikka ei jaksaisikaan.

Äidinrakkaus kesti kuitenkin kaiken. Sitä koeteltiin, mutta kyllä se kesti. Poika selvisi.

- Oman lapsen "poikkeavuus" on tuonut elämään paljon rikkautta.
Olen ymmärtänyt, että kaikilla on ihmisoikeudet. Jokainen ihminen on yhtä arvokas. Myös ihminen, joka ei ole voimakkaasti mies tai nainen, on ihminen.
Hänellä on samat oikeudet kuin kaikilla muillakin.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Mies makasi 15 vuotta tiedottomassa tilassa – sitten tutkijat osuivat oikeaan hermoon

  2. 2

   Mirva ja Heka jättivät Suomen tammikuussa ja suunnittelevat jo muuttoa takaisin – tällainen on todellisuus Aurinkorannikolla

  3. 3

   Venäläistä pariskuntaa epäillään 30 murhasta ja kannibalismista – kännykän kuvat paljastivat yhden historian karmeimmista tapauksista

  4. 4

   Patrik Laine hurjassa vireessä: tehot 2+3, mukana jokaisessa Winnipegin maalissa

  5. 5

   Haposta tuli Lontoon rikollisjengien uusi ”suosikkiase” – nuorisotyöntekijän mukaan taustalla ovat nämä syyt

  6. 6

   MM-rallissa debytoiva superlupaus Kalle Rovanperä, 16, hukkasi poltteen ajamiseen: ”Autot kuukausikaupalla pölyttymässä”

  7. 7

   Miten paljon housut oikein voivat paljastaa? Miley Cyrusin muutoin herttaisen asun alaosa ei peittänyt mitään

  8. 8

   Etelä-Korea esitti vaatimuksen Yhdysvalloille jännitteiden lieventämiseksi: ”Erittäin todennäköistä, että Pohjois-Korea provosoi lisää”

  9. 9

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  10. 10

   Legendaarinen tanssilava paloi korjauskelvottomaksi Pöytyällä – ”Tanssit on nyt tanssittu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  2. 2

   Kuva: Valtava alfakrokotiili ammuttiin Australiassa – kuolemalla voi olla vaarallinen seuraus alueen asukkaille

  3. 3

   Mirva ja Heka jättivät Suomen tammikuussa ja suunnittelevat jo muuttoa takaisin – tällainen on todellisuus Aurinkorannikolla

  4. 4

   Ex-avovaimo katkaisi jopa sähköt, mutta mies ei muuttanut talosta pois – lopulta tuli lähtökäsky

  5. 5

   Merivartiosto pelasti perheen myrskystä – perheen tytär lohkaisi pelastajille äitiä nolostuttaneet sanat

  6. 6

   Asiantuntija varoittaa: Toinen Pohjois-Korean aiheuttama uhka on jäänyt vetypommipullistelun varjoon

  7. 7

   Urheilutoimittaja Laura Arffman julkaisi herkän hääkuvan – hiihtäjäpuolison käsi eksyi takamukselle: ”Romantiikkaa ilmassa”

  8. 8

   Satojen miljoonien lataama Android-sovellus paljastui vakoojaksi – ”Ylittää kriittisen rajan”

  9. 9

   Antti Lindtman, 34, ja puoliso Kaija Stormbom, 54, saivat jo äitiyspakkauksen kotiin – ”Välillä saa itseään nipistää”

  10. 10

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  2. 2

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  3. 3

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  4. 4

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  5. 5

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  6. 6

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  7. 7

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  8. 8

   Kuva: Valtava alfakrokotiili ammuttiin Australiassa – kuolemalla voi olla vaarallinen seuraus alueen asukkaille

  9. 9

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  10. 10

   Lotta, 28, löysi unelmiensa miehen baarista – paljastuikin vankilomaa viettäväksi linnakundiksi: istunut kiven sisällä yli 10 vuotta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Mies makasi 15 vuotta tiedottomassa tilassa – sitten tutkijat osuivat oikeaan hermoon

  2. 2

   Mirva ja Heka jättivät Suomen tammikuussa ja suunnittelevat jo muuttoa takaisin – tällainen on todellisuus Aurinkorannikolla

  3. 3

   Venäläistä pariskuntaa epäillään 30 murhasta ja kannibalismista – kännykän kuvat paljastivat yhden historian karmeimmista tapauksista

  4. 4

   Patrik Laine hurjassa vireessä: tehot 2+3, mukana jokaisessa Winnipegin maalissa

  5. 5

   Haposta tuli Lontoon rikollisjengien uusi ”suosikkiase” – nuorisotyöntekijän mukaan taustalla ovat nämä syyt

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  2. 2

   Kuva: Valtava alfakrokotiili ammuttiin Australiassa – kuolemalla voi olla vaarallinen seuraus alueen asukkaille

  3. 3

   Mirva ja Heka jättivät Suomen tammikuussa ja suunnittelevat jo muuttoa takaisin – tällainen on todellisuus Aurinkorannikolla

  4. 4

   Ex-avovaimo katkaisi jopa sähköt, mutta mies ei muuttanut talosta pois – lopulta tuli lähtökäsky

  5. 5

   Merivartiosto pelasti perheen myrskystä – perheen tytär lohkaisi pelastajille äitiä nolostuttaneet sanat

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  2. 2

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  3. 3

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  4. 4

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  5. 5

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  6. Näytä lisää