Soini, Veini

Viihde

Maria Jungner: Pahimpina aikoina huusin yksin autossa

Julkaistu:

Rauhallinen, hymyilevä, seestynyt. Maria Jungner, 39, istuu kahvilan pöydässä muuttuneena naisena. Poissa ovat liika kiire, jatkuva sähellys ja kohellus, tekonauru.
Vuosi sitten tilanne oli täysin toinen. Helmikuussa 2012 Maria Jungner jätti ensimmäisen, hätäisen avioerohakemuksen yhdessä Mikael Jungnerin kanssa. Hakemus peruttiin nopeasti, mutta sen jälkeinen elämä oli ailahtelevaa ja surullistakin.

Vaikka Maria eli tuolloin elämänsä rankinta aikaa, ulospäin nainen näytti olevansa elämänsä kunnossa: kiire ja tekonauru olivat osa jatkuvaa roolia. Kehoaan Maria ei kuitenkaan pystynyt huijaamaan.

- Viime vuosi oli todella rankka. Huomasin, että minulle alkoi tulla jopa harmaita hiuksia. Kuka tahansa, joka katsoi minua silloin tarkemmin, näki, etten voinut hyvin.

Keho reagoi myös selkäkivuilla, jotka yltyivät niin koviksi, että Maria joutui lopulta selkäleikkaukseen lokakuussa. Se oli omiaan aiheuttamaan lisää niin fyysistä kuin psyykkistä kipua.

- Kipu vanhentaa hirveästi, ja tekee äkäiseksi ja kiukkuiseksi.Toinen, pidempään harkittu erohakemus jätettiin viime marraskuussa, ja ensi viikolla umpeutuvan harkinta-ajan jälkeen ero on lopullinen.

- Olen kulkenut pitkän matkan, ja toivon, etten enää koskaan joudu kokemaan niitä asioita, joita olen kokenut, Maria sanoo.

- Olen sitkeä ja valmis tekemään arvokkaiden asioiden puolesta töitä. En todellakaan haluaisi olla jo toista kertaa eronnut, sillä suhtaudun avioliittoon vakavasti. En ota eroani kevyesti.

Marian
sitkeys ja tahdonvoima eivät kuitenkaan pitkän yrittämisen jälkeenkään auttaneet.

- Kompromissejakaan ei voi tehdä loputtomiin, koska muuten lakkaisin olemasta minä.

Maria
on ensisijaisesti surullinen siitä, etteivät he löytäneet Mikaelin kanssa samaa suuntaa elämälleen. Se, mitä Maria parisuhteelta halusi, ei lopulta ollut se, mitä Mikael halusi.

- Onhan se hirveän surullista, että kaksi ihmistä, jotka rakastavat toisiaan, eroavat. Minun oli tosi vaikea hyväksyä sitä, etten voi saada toista näkemään asioita siten kuin itse ne näen, Maria pohtii.

- Todellinen rakastaminen vaatii hirveän paljon rohkeutta: enkä nyt puhu rakastumisesta tai alkuhuuman kaipuusta. Uskon myös siihen, ettei rakkaus koskaan täysin katoa. Aina se on jollain tavalla läsnä. Toivonkin, että sen lisäksi, että olen itse onnellinen, myös Mikael olisi onnellinen. En haluaisi ikinä loukata Mikaelia.

Parisuhteen haasteet muodostuivat ensisijaisesti toisen kohtaamisesta.

- Parisuhteessa pitäisi pystyä olemaan todella lähellä toista niin fyysisesti kuin henkisestikin, mutta joskus ihmiset eivät pysty kohtaamaan edes itseään, joten ei silloin voi kohdata toistakaan. Moni yrittää paeta itseään elämällä koko ajan kiireen ja hälyn keskellä - pysähtymättä hetkeksikään miettimään, kuka minä olen, Maria pohtii.

- Katson edelleen pitkiä liittoja vähän kadehtien, sillä se on maailman hienoin asia. On mieletöntä, jos joku löytää heti ihmisen, jonka kanssa kasvaa samaan suuntaan koko elämänsä. Itse en ollut niin onnekas.

Toisesta luopuminen on ollut vaikea ja pitkä prosessi.

- Yhteisen elämän päätös on aina pieni kuolema, ja sitä pitää ja saa surra. Itse surin sitä paljonkin, ja pahimpina aikoina huusin yksin täysillä autossa. Vaikka oma kipu olisikin hirveää, haluaisin voida katsoa itseäni peilistä ihmisenä, joka ei ole loukannut tarkoituksella toista.

Uusperheen erossa oli luovuttava myös molempien omien lasten tapaamisista. Yhteisiä lapsia Jungnereille ei koskaan siunattu.

- Eroaminen on jotenkin vielä surullisempaa pariskunnilla, joilla ei ole yhteisiä lapsia, koska silloin se toinen ihminen vain kuolee elämästäsi pois. "Meitä" ei ole enää missään, Maria pohtii.

- Erotessa joutuu hautaamaan kokonaisen yhden elämän, koska en voi enää jakaa enää toisen kanssa niitä muistoja ja kokemuksia, joita on yhdessä koettu. Mitä niille kauniille muistoille pitää tehdä? Pitääkö ne tukahduttaa, jotta ne eivät satuta enää?

Maria itse haluaa vaalia muistoja mahdollisimman pitkään.

- Ainoa, mitä täällä elämässä kerään, ovat muistot. Ja toivon, että voin muistella myös meidän yhteistä taivalta hyvillä mielin vanhainkodissa.

Maria
pitää edelleen myös yhteyttä Mikaelin kanssa, sillä hän ei halua katkaista yhtä elämänsä merkittävimmistä suhteista kokonaan. Heidän välinsä ovat ystävälliset ja asialliset.

- Miksi en olisi enää tekemisissä ihmisen kanssa, joka on ollut minulle joskus maailman rakkain? Maria kysyy.

- Se, miten asiat päättyvät, ei vie pois niitä kauniita muistoja, joita me koimme yhdessä. Kaikki elämässä päättyy joskus, enkä koe, että mikään kokemani tai tekemäni olisi virhe. Ajattelen ne vain kokemuksina, jotka ovat opettaneet enemmän elämästä.

Seitsemän vuotta kestäneen suhteen alku oli niin huumaavaa, että niistä hetkistä jää muisteltavaa vielä pitkäksi aikaa. Alkuhuuman jälkeen pariskunnan suhdetta vaikeuttivat muun muassa lapsettomuushoidot, Mikaelin sydänkohtaus, työkiireet ja lopulta erilaiset käsitykset parisuhteesta.

Maria
ei ole katkeroituvaa sorttia, vaan hän löytää suhdetta kohdanneista vaikeistakin ajoista paljon hyvää.

- En kadu mitään, sillä kaikki kokemukset ovat rakentaneet elämääni. Meidän yhteinen elämämme oli täynnä arvokkaita ja hienoja hetkiä, ja se hyvä jää aina muistoihin. Jokaisessa suhteessa on huonot hetkensä, mutta huomaan jälkikäteen muistavani suhteista ne hyvät asiat.

Maria uskoo edelleen rakkauteen, ja nyt hän myös tietää paremmin, millaisessa suhteessa hänen on hyvä olla. Maria tulee onnelliseksi hyvin pienistä asioista.

- Haaveilen arkipäivän rakkaudesta. Onko mitään ihanampaa kuin se, että tulen kotiin ja joku sanoo, että hei, olen laittanut sinulle ruokaa.

Maria
myöntää, että hänen suurin tragediansa olisi se, jos hän ei saisi enää kokea uutta rakkautta.

- Jos ihmiseltä puuttuu toisen ihmisen kosketus, se on kamalinta, mitä tiedän. Halauksen voima on uskomaton. Se on suurinta lähimmäisen rakkautta, joten miten se ei voisi olla elämässä tärkeintä?

Myös kaksi sisarustaan menettänyt Maria sanoo, että hänen arvonsa löytyvät sydämen asioista.

- Koen elämän niin ainutkertaiseksi ja hauraaksi, että haluan keskittää arvoni perheeseen, parisuhteeseen, läheisiin ja rakkauteen. En hae arvoja cooleista asioista, enkä usko, että ihminen viimeisillä henkäyksillään miettii niitä vip-kortteja, jotka ovat jääneet käyttämättä, Maria naurahtaa.

- Kaikki elämäni menetykset, läheltä piti -tilanteet ja vaikeudet lasten saamisessa ovat auttaneet arvostamaan elämää.

Eroprosessin aikana hän on myös oppinut naisen ja miehen erilaisista tarpeista ja siitä, miten kenenkään ei pitäisi antaa toiselle sitä, mitä itse tarvitsee.

- Naisten ja miesten perustarpeet ovat aivan erilaiset. Minulla kesti kaksi avioliittoa oppia se, että tärkeintä on kuunnella, mitä toinen todella tarvitsee, Maria myöntää.

Hän itse pitää parisuhteen kaikkein tärkeimpinä asioina toisen ihmisen huomioon ottamista ja arvostamista, kärsivällisyyttä sekä itsensä antamista, ei toiselta jotain itsekkäästi saamista.

- Toivon, että olen oppinut taas jotain uutta itsestäni ja siitä, millainen haluan olla lähimmissä ihmissuhteissa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Silminnäkijät: Seinäjoella iso poliisioperaatio – mukana koirapartioita

  2. 2

   Sädehtivä brunetti! Prinsessa Madeleine yllätti aivan uudella ulkonäöllä – upea muodonmuutos

  3. 3

   Se oli siinä: Neuvostoliiton viimeinen velka on maksettu

  4. 4

   Tanskan poliisi löysi sukellusveneestä kadonneen etsinnöissä naisen ruumiin

  5. 5

   Tv-katsojat mykistyivät: BB-tähtien touhut täytyi sensuroida – ”Pitäisi vakavasti miettiä elämänarvoja”

  6. 6

   Mikko, 37, avautuu netissä kuohuttaneista tapahtumista – kertoo rynnänneensä verta vuotavan naisen avuksi, kun puukkohyökkääjä iski Turussa

  7. 7

   Runneltu naisen ruumis löytyi Juutinraumasta – ”Liian aikaista sanoa, onko se Kim”

  8. 8

   Myytti kumottu! Pelkästään vatsan seudulta on sittenkin mahdollista laihtua – näin sen teet

  9. 9

   Jouni Hynynen ja vaimo Mari säteilivät yhdessä ensi-illassa – avioparilla poikkeava asumisratkaisu

  10. 10

   80-luvun seksisymboli palasi parrasvaloihin – vietti 24 vuotta erämaassa ilman tv:tä: ”Halusin kasvattaa vauvani poissa julkisuudesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

  2. 2

   Pukisitko tämän mekon häihin? Missikaunotar Sabina Särkkä juhli rakkaansa kainalossa – kiusallinen etikettivirhe varasti huomion

  3. 3

   Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

  4. 4

   Kokenut poliisikaksikko taltutti Turun puukottajan – ”Ensimmäinen laukaus pysäytti”

  5. 5

   Naapurusto huomasi outoja merkkejä Turun epäillyn puukottajan käytöksessä

  6. 6

   Poliisi vaatii Turun puukkoiskusta epäiltyä Abderrahman Mechkahia vangittavaksi

  7. 7

   Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

  8. 8

   Luontotoimittaja Kimmo Ohtonen on mennyt naimisiin – vaihtoi samalla sukunimensä?

  9. 9

   Aftonbladet: Tanskalaiskeksijä kertoi poliisille ruotsalaistoimittajan saaneen surmansa onnettomuudessa – hautasi mereen

  10. 10

   Poliisilta uutta tietoa Turun puukkoiskusta: viittä marokkolaista esitetään vangittavaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. 6

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  7. 7

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  8. 8

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  9. 9

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  10. 10

   4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Silminnäkijät: Seinäjoella iso poliisioperaatio – mukana koirapartioita

  2. 2

   Sädehtivä brunetti! Prinsessa Madeleine yllätti aivan uudella ulkonäöllä – upea muodonmuutos

  3. 3

   Se oli siinä: Neuvostoliiton viimeinen velka on maksettu

  4. 4

   Tanskan poliisi löysi sukellusveneestä kadonneen etsinnöissä naisen ruumiin

  5. 5

   Tv-katsojat mykistyivät: BB-tähtien touhut täytyi sensuroida – ”Pitäisi vakavasti miettiä elämänarvoja”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

  2. 2

   Pukisitko tämän mekon häihin? Missikaunotar Sabina Särkkä juhli rakkaansa kainalossa – kiusallinen etikettivirhe varasti huomion

  3. 3

   Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

  4. 4

   Kokenut poliisikaksikko taltutti Turun puukottajan – ”Ensimmäinen laukaus pysäytti”

  5. 5

   Naapurusto huomasi outoja merkkejä Turun epäillyn puukottajan käytöksessä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. Näytä lisää