Pertti, Albert

Viihde

Valikko

Iiris: Finlandia-palkittu Ulla-Lena Lundberg: 50 vuoden harjoittelu teki mestarin

Ulla-Lena Lundberg palkittiin Finlandia-palkinnolla romaanistaan Is ( Jää) tänään Helsingissä. Sanoma-konsernin julkaisema Iiris-lehti haastatteli Lundbergin ennen ehdokkuutta.
Edesmennyt Bo Carpelan istui muutama vuosi sitten täsmälleen samalla paikalla, jossa Ulla-Lena Lundberg istuu nyt.

Kun Lundberg ehdotti tapaamispaikaksi Helsingin keskustan hiljaista kahvilaa, muistin tilanteen. Join sattumalta iltapäiväkahviani Carpelania vastapäätä: harmaa syyspäivä, askeettinen sisustus, betoniseinään nojaava kirjailija ja Carpelanin ajatteluun virittynyt olemus. 

Näyssä oli jotain vangitsevaa. Kirjailija työssään – ei saa häiritä.
Myös Ulla-Lena Lundberg istuisi mieluummin ajatuksiinsa vaipuneena ja maailmalta piilossa. Yksin, harmaana ja hiukan alakuloisena työhuoneessaan Porvoossa.

”Voidakseen työskennellä kirjailijan on suljettava paljon pois ja hakeuduttava luomiselle otolliseen tilaan. Pieni alavire, jopa masentuneisuus on luova olotila”, Ulla-Lena sanoo 50 vuoden kirjailijakokemuksella.

Todisteena metodin toimivuudesta häneltä ilmestyi syksyllä romaani Jää, kirjavuoden ihmeellinen valopilkku.

Ihminen, josta en pidä

Ulla-Lena Lundbergin mukaan vain harmaudessa ja hiljaisuudessa voi unohtaa henkilön ”joka kantaa nimeä minä”.

”Kirjoittamisen aikaan minulla on suuri halu sekoittua tapettiin ja olla tavoittamattomissa. Silloin olen väritön ja sulkeutunut. Voidakseni kirjoittaa minun täytyy tulla siksi ihmiseksi, josta muut eivät pidä. Enkä aina itsekään.”

Tämä epäsosiaalinen ja vetäytyvä ihminen kirjoittaa romaanihenkilöt, joista lukijan on helppo pitää. Niin tarkkoja, sävykkäitä ja totta he ovat.

Ulla-Lena on naimaton ja lapseton. Ja traagisen rakkauden mestarikuvaaja. Kumpuaako hänen taiteensa uhrauksista?

Näin suoraviivainen yhtälö ei ole. Ulla-Lena tekee työtä, jota päätti tehdä jo neljävuotiaana ja jota rakastaa edelleen. Nykyään hän suree lähinnä sitä, että aika kuluu eikä kaikkea ehdi kirjoittaa.

Yksinäisyyttä ja harmautta ei siunaannu ihmiselämään tarpeeksi. Välillä on oltava se Ulla-Lena, josta ihmiset pitävät ja joka antaa haastatteluja. Se joka juuri nyt hymyilee vastapäätä, punnitsee tarkkaan ruotsinkielisiä sanojaan ja on vasta toipunut kirjamessuesiintymisistä.

”Messumelu soi korvissa. Kaukana ovat ajat, jolloin ihmiset ostivat kirjan ilman että sen ympärille pystytettiin sirkus.”

Ulla-Lenan suhde julkisuuteen on ollut pidättyvä. Vuonna 1998, taiteilijaprofessorikautensa päätteeksi, hän kertoi saaneensa julkisuutta enemmän kuin olisi halunnut. 

”Kaikki kirjailijat eivät ole syntyneet estraditaiteilijoiksi. Saa nähdä, miten pitkälle tämä voi mennä. Jaetaanko kirjat kohta ilmaiseksi netissä ja tulot pitää hankkia live-esiintymisillä kuten muusikoidenkin?” Ulla-Lena kauhistelee.

Hänen kutsumuksensa on toisaalla, harmaudessa josta hän joutui olemaan erossa melkein vuosikymmenen.

Pystyt toki, pikkupossu!

Ulla-Lena oli vuodet 2001–2009 lähestulkoon kirjoittamatta, sillä hänen äitinsä ja siskonsa sairastuivat vakavasti ja kuolivat. Hoitovastuut työnsivät kirjailijankutsumuksen taka-alalle. Romaani nuoren papin saapumisesta ensimmäiseen työpaikkaansa saaristoon sai odottaa.
Romaanin tarinan he tunsivat koko perhe, loppua myöten. 

Pappi putosi jäihin ja hukkui saaristolaisseuroista palatessaan talvella 1949. Suremaan jäivät opettajaäiti ja kaksi pientä tyttöä: Maj, Gunilla ja Ulla-Lena, joka oli tuolloin puolitoistavuotias.

Elämä oli aloitettava alusta. Kesään asti leski lapsineen sai asua pappilassa, mutta sitten oli muutettava mantereelle ja aloitettava uusi elämä.

Viimeiseltä kesältä Kökarin pappilassa Ulla-Lenalla on tärkeä muisto. Hän seisoo pappilan portailla ja katsoo kirkkomaan ristejä.
”Sinä hetkenä, kaksivuotiaana, minusta tuli kirjailija. Tajusin täydellisen tietämättömyyteni ja aloin janota tietoa. Se on ollut liikkeelle paneva voimani kirjailijaksi. Pari vuotta myöhemmin kaikkitietävä isosiskoni Gunilla tiesi kertoa, etteivät kirjat ole luontokappaleita, jotka syntyvät itsestään. Kirjailija kuulemma kirjoittaa ne ja keksii niihin tarinat. Se oli fantastinen uutinen. Kysyin siskoltani, onko minusta siihen.”
Isosisko ei epäröinyt vastaustaan. ”Visst kan du det, lilla gris!”

”Nielen kaiken purematta”

Esikoiskirjansa, runoteoksen Utgångspunkt Ulla-Lena julkaisi 15-vuotiaana.
Söderströms Förlag oli julkaissut hieman aiemmin runokokoelman, joka oli Ulla-Lenan mielestä täyttä soopaa. Nuori runoilijatar rohkaistui ja laittoi runonsa postiin.

”Senhän nuori ihminen osaa, nähdä miten huonoja muut ovat.”
Ylioppilaaksi tultuaan Ulla-Lena kirjoitti kirjoja ja kuunnelmia, matkusti Siperian halki ja asettui Japaniin. 1970-lukuun mahtuvat myös tärkeät vuodet Englannissa ja Afrikassa. Maailmalta palattuaan Ulla-Lena opiskeli Åbo Akademissa kulttuuriantropologiaa ja uskontotieteitä.

Ensimmäisen laajemman romaaninsa Ulla-Lena julkaisi vasta 1980-luvulla. Kirjailija kypsyi hitaasti, sillä ensin piti elää, opiskella ja matkustaa. Ja kirjoittaa ne harjoituskappaleet.

”Huonojakin kirjoja pitää kunnioittaa. Jos huonoja kirjoja ei julkaista, kirjailija ei pääse alkuun. Emme saa tietää, olisiko hänessä potentiaalia kirjoittaa ne hyvät kirjat.”

Lopullisesti Ulla-Lena lunasti paikkansa suomalaisen kirjallisuuden kaanonissa romaanitrilogialla, joka kertoo hänen suvustaan sekä Ahvenanmaan merenkulusta 150 vuoden ajalta.

Kirjailija kuvaa työtapaansa uuraaksi märehtimiseksi.

”Nielen ensin kaiken pureskelematta, sillä koskaan ei tiedä, mille on kirjassa käyttöä. Nielemisvaiheessa en luokittele asioita, vaan laitan ne varastoon hautumaan. Joskus varastosta nousee asioita, jotka vaativat romaanin muodon. Se ottaa usein 30 vuotta.”

Luolamaalarien kollega

Ulla-Lena kirjoittaa faktaa ja fiktiota vuoroviljelyn periaatteella. Tyypillistä on, että hän kirjoittaa ensin tietoteoksen, jonka aihepiiriin hän palaa myöhemmin romaanin suomin vapauksin.

”Faktasta jää aina jotain yli. Esimerkiksi luolamaalauskirjojen teemoja hyödynsin uutuuskirjani Posti-Antonin hahmossa.”

Ulla-Lenan romaaneista välittyy lähes tieteellinen kiinnostus ihmisiin, ihmissuhteisiin, uskontoihin, lintuihin, historiaan –·ja luolamaalauksiin. Maalaukset ja uudet teoriat niiden tulkitsemisesta tekivät 1970-luvulla Ulla-Lenaan niin suuren vaikutuksen, että hän mietti tutkijan uraa.
Luolamaalaukset keksittiin yhdistää shamanistisista kulttuureista kerättyyn suulliseen tietoon. Suullinen ja kuvallinen perinne alkoivat täydentää ja valaista toisiaan.

”Tunsin kuitenkin olevani enemmän kollega näiden aikaa sitten eläneiden taiteilijoiden kuin heidän tutkijoidensa kanssa.”

Ulla-Lenan romaanitaiteen yksi keskeinen aihepiiri on oma perhe ja suku. Mutta miksi sukutarinat kääntyvät fiktioksi?

”Fiktiossa saa käyttöönsä myös kaiken sen, mistä ei tiedä ja mitä ei voi todistaa. Se mitä emme tiedä on sittenkin suurempi kuin se, minkä tiedämme.”

Sukutarinoissa lähestytään kirja kirjalta Ulla-Lenan lapsuudenperhettä. Finlandia-ehdokas Marsipaanisotilas (2001) kertoi hänen isänsä perheen vaiheista sodan aikana. Kirjan lopulla vanhin pojista Petter kihlaa Monan ja viimeistelee pappisopintojaan.

Kun kirja oli valmis, Ulla-Lena luuli, että suvun tarina oli nyt kerrottu. Toisin kävi. Äidin kuoltua vuonna 2009 Ulla-Lena palasi jälleen lapsuutensa maisemiin ja ihmisiin.

Veisaten Jään läpi

”Laulaessani en ole kriittinen. Voin laulaa melkein mitä hyvänsä, sellaistakin mitä en voisi ikipäivänä kirjoittaa.”

Ulla-Lena alkoi vierastaa kotinsa kirkollisuutta 11-vuotiaana ja ryhtyi agnostikoksi. Asenne omaa taustaa kohtaan alkoi pehmetä Kilimanjaron rinteillä vuonna 1976.

”Yhdellä kantajista oli olallaan ghettoblaster, suuri kasettisoitin, ja sieltä tuli swahilinkielinen jumalanpalvelus. Kantajat yhtyivät virsiin ja tajusin, että osasin samat virret ruotsiksi. Niinpä aloin veisata. Siitä lähtien minun on ollut helpompi myöntää, että kulttuurini on kristillinen.”

Aika ja etäisyys olivat tehneet tehtävänsä myös perheen tarinan kertomisessa. Henkilökohtaisuus sai väistyä verevien romaanihenkilöiden tieltä. Olennaista ei ole enää kysyä, mitä todella tapahtui. Miksi nuori ja järkevä pappismies elämänsä kunnossa meni hukkumaan.

”Fiktio avaa mahdollisuuden jakaa kokemuksia ja tunnistaa, että olemme samaa lajia.”

Julminkin loppu on uuden alku.

Marsipaanisotilaassa Ulla-Lena kirjoittaa: ”Ei, tyynesti siihen ei voi suhtautua. Ei voi sanoa, ettei kukaan viidenkymmenen vuoden päästä muista koko tapausta, sillä jos on elossa vielä viidenkymmenen vuoden kuluttua, on elänyt viisikymmentä vuotta elämää, joka tästä seurasi.”

Iiris-lehti ilmestyy 14.12.Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  2. 2

   Michael Jacksonin Paris-tytär poseeraa harvinaisessa yhteiskuvassa kuuluisan kummisetänsä kanssa – tältä Yksin kotona -tähti näyttää nyt

  3. 3

   Koskettava hetki Pikkuleijonien pukukopissa MM-finaalitappion jälkeen – päävalmentaja herkistyi kyyneliin

  4. 4

   Kasmir esiintyi ensi kertaa salakatselukohun jälkeen: Unohteli sanoja jännittyneenä – TTK-yleisöltä uskomaton reaktio

  5. 5

   Kommentti: Macron voittaa, ehkä

  6. 6

   Katso kohokohdat: Lionel Messi upotti Real Madridin lisäajalla – törkytaklauksen tehnyt Sergio Ramos ajettiin ulos

  7. 7

   Tshekin entinen maajoukkuepuolustaja kuoli 31-vuotiaana – ruumis löytyi kotoa

  8. 8

   Seksuaaliterapeutin pieni liukkarikoulu: Näin käytät liukastetta

  9. 9

   IS seuraa Ranskan vaaleja hetki hetkeltä: Tulosennusteet julki – kahden kärki selvillä

  10. 10

   Turvapaikanhakijoita puolustanut pastori harkitseekin jäämistä Suomeen: ”En tiedä mitä tehdä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnen päivät -näyttelijä kuoli 56-vuotiaana – aikoinaan tv:n suurimpiin tähtiin lukeutunut Erin Moran eli rankan elämän

  2. 2

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  3. 3

   Poliisi: Mopoilukulttuuri karkaa käsistä Nivalassa – ”On vain ajan kysymys, milloin tapahtuu isompi vahinko”

  4. 4

   Eevi Teittinen avoimena rankasta erostaan – suunnitteli häitä parisuhteen päättyessä: ”Tosi kova paikka”

  5. 5

   Näitä ennen ihan normaaleja asioita nykylapset eivät enää saa tehdä

  6. 6

   Fuengirola-lehti: Poliisi keskeytti Antero Mertarannan keikan Espanjassa – kahdesti

  7. 7

   Tukku NHL-pelaajia vapautui Leijonien käyttöön – ”Lähden innolla messiin”

  8. 8

   Rokkimimmistä tuli huippunäyttelijä: ”Alkoholismini alkoi jo 25-vuotiaana”

  9. 9

   Auto nökötti Suomen suurimmassa liikenneympyrässä – ovet lukossa ja matkustajat huumepäissään

  10. 10

   Michael Jacksonin Paris-tytär poseeraa harvinaisessa yhteiskuvassa kuuluisan kummisetänsä kanssa – tältä Yksin kotona -tähti näyttää nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  2. 2

   Äiti kosti poikansa röyhkeän tempun haudan takaa – vanhan äidin rahastaminen ei onnistunutkaan loppuun asti

  3. 3

   Nanna Karalahti ja Jere Karalahti: Ero!

  4. 4

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. 6

   Ulla Appelsinin kommentti: Tragedia, josta arkkipiispa ei twiitannut

  7. 7

   Noloimmat tilanteet seksin aikana – onko itsellesi käynyt näin?

  8. 8

   Poikaystävä jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla kesken romanttisen illallisen – ravintolan Facebook-vastaus leviää vauhdilla

  9. 9

   Synkkiä väitteitä: Michael Jacksonin unohdettu poika Blanket, 15, elää onnetonta elämää yksin miljoonakartanossa – ”Hän on itse kasvattanut itsensä”

  10. 10

   Radiojuontaja Kim Sainio kilahti täysin kesken juonnon – raivosi ja kirosi: Haastattelu Matti Nykäsen kanssa meni pieleen

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  2. 2

   Michael Jacksonin Paris-tytär poseeraa harvinaisessa yhteiskuvassa kuuluisan kummisetänsä kanssa – tältä Yksin kotona -tähti näyttää nyt

  3. 3

   Koskettava hetki Pikkuleijonien pukukopissa MM-finaalitappion jälkeen – päävalmentaja herkistyi kyyneliin

  4. 4

   Kasmir esiintyi ensi kertaa salakatselukohun jälkeen: Unohteli sanoja jännittyneenä – TTK-yleisöltä uskomaton reaktio

  5. 5

   Kommentti: Macron voittaa, ehkä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onnen päivät -näyttelijä kuoli 56-vuotiaana – aikoinaan tv:n suurimpiin tähtiin lukeutunut Erin Moran eli rankan elämän

  2. 2

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  3. 3

   Poliisi: Mopoilukulttuuri karkaa käsistä Nivalassa – ”On vain ajan kysymys, milloin tapahtuu isompi vahinko”

  4. 4

   Eevi Teittinen avoimena rankasta erostaan – suunnitteli häitä parisuhteen päättyessä: ”Tosi kova paikka”

  5. 5

   Näitä ennen ihan normaaleja asioita nykylapset eivät enää saa tehdä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  2. 2

   Äiti kosti poikansa röyhkeän tempun haudan takaa – vanhan äidin rahastaminen ei onnistunutkaan loppuun asti

  3. 3

   Nanna Karalahti ja Jere Karalahti: Ero!

  4. 4

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. Näytä lisää