Merja

Valioliiga

Valikko

Luis Suarez - Konna ja uhri?

Englannin Valioliiga
Luis Suarez liikkuu jatkuvasti harmaalla alueella. Ansaitseeko Liverpool-hyökkääjä kaiken häneen kohdistuvan vihan?
Juttu on julkaistu Urheilusanomissa tammikuussa 2013.

Jalkapallo on periaatteessa hyvin yksinkertainen urheilulaji. Ottelussa lasketaan yhteen tehdyt maalit. Lopputuloksen perusteella jaetaan pisteitä. Kerättyjen pisteiden perusteella voitetaan mestaruus. Sarjataulukon kärjessä oleva on paras. Eniten maaleja laukonut pelaaja on maalikuningas.

Jossain vaiheessa näinkin simppeli numeropeli muuttuu mielipideasiaksi, josta puhutaan maailmassa kenties enemmän kuin mistään muusta - säätä lukuun ottamatta.

Harva katsoo jalkapalloa neutraalisti. Ihmisillä on suosikkiseuransa. Jos ei ole, sellainen valitaan. Niihin suhtaudutaan tunteella. Objektiivisuus hämärtyy.

Yhden pelitapa ei miellytä. Tuomari suosii toista. Voitetaan väärin. Käytetään liikaa rahaa. Kaikella on aina oma perspektiivinsä.

Koska vain yksi joukkue voi voittaa mestaruuden, seurojen menestys suhteutetaan odotusarvoihin. Eri ihmisillä on erilaiset odotukset.

Mitattava tulosurheilu onkin loputon väittelyn ja ristiriitojen kohde. Katsantokanta ratkaisee.

Sitten ovat vielä pelaajat. Ne vasta mielipiteitä jakavat. Jopa Leo Messillä on vihamiehensä, Cristiano Ronaldosta puhumattakaan. Messiä rakastavat pitävät Ronaldoa liian itseriittoisena. Ronaldo-fanit Messiä persoonattomana.


Liverpoolin Luis Suarez on kävelevä - ja välillä kaatuileva - esimerkki ristiriitoja herättävästä persoonasta. Uruguayssa hän on sankari. Samoin Liverpoolin punaisella puolella.

Muulle Englannille Suarez on punainen vaate. Mitään välimuotoja ei tunnu olevan.

Onko Pool-kärki ansainnut kaiken sen vihan, jota häneen kohdistuu? Eihän Suarez sentään hakkaa ketään McDonald'sin pihalla tai tumppaa palavaa tupakkaa pelitoverinsa silmään kuten Joey Barton. Hän ei yritä tahallaan päättää vastustajan uraa kuten Roy Keane, hakkaa joukkuekaveriaan golfmailalla kuten Craig Bellamy tai tiettävästi petä vaimoaan veljensä puolison kanssa.

Ei häntä voi puhtoiseksikaan väittää, sillä jostain syystä Suarez on jatkuvasti myrskyn silmässä. Eikä aina ihan syyttä.

Sir Alex Ferguson kävi ennen Liverpool-ottelua totuttua mediapeliään sanomalla, että Suarez kantaa kiistanalaisuuksien kuormaa.

- En osaa sanoa, nauttiiko hän siitä vai ei.

Vaikka kommenteilla oli tarkoitus hämmentää vastustajaa, kysymys on hyvä. Rakastaako Suarez ristiriitoja, vai ajautuuko hän niihin sattumalta?

- Joskus kentällä mietin, mitä olenkaan tehnyt. Mutta nimi Suarez myy lehtiä, hyökkääjä vastasi viime viikolla Argentiinan Fox Sports -kanavalle ja jatkoi:

- Omatuntoni on puhdas. Manchester United kontrolloi mediaa. Seuralla on valtaa, ja media auttaa heitä. Kuten Carlos Tevez ja Sergio Agüero ovat sanoneet: Englanti on hankala paikka eteläamerikkalaisille pelaajille, koska meitä kohdellaan eri tavalla kuin paikallisia.

Ensimmäinen vastaus on maltillinen. Toisella hän suorastaan anelee tiedotusvälineet ja Fergusonin kimppuunsa. Ehkä uruguaylainen pitää ristiriidoista. Mutta tuomitaanko hänet liian helposti, koska hän on Luis Suarez?


Jumalan käsi II (2.7.2010)


Pallo pomppaa lisäajan viimeisellä minuutilla Ghanan vaihtopelaajalle Stephen Appiahille. Uruguayn maalivahti Fernando Muslera on jo ulkona tilanteesta.

Hetken näyttää täysin varmalta, että Ghana etenee välieriin Etelä-Afrikan MM-turnauksessa. Se olisi historian paras afrikkalaismaan saavutus.

Soccer Cityn yleisö huokaisee, kun Appiahin vasemman jalan laukaus osuukin maaliviivalla seisovan Luis Suarezin polveen.

Tilanne ei ole ohi. Pallo pomppaa ilmaan ja ylimmäs nousee toinen vaihtomies, Milanin samana vuonna hankkima Dominic Adiyiah.

20-vuotias kärki puskee pallon kohti maalin kattoa - kenttäpelaajien päiden ulottumattomiin. Matkalla puolustaja Jorge Fucile yrittää torjua sen kädellään ennen kuin hänen takanaan oleva Suarez onnistuu siinä.

Punainen kortti ja ulosajo Suarezille.

Asamoah Gyan ampuu rangaistuspotkunsa rimaan. Suarez juhlii epäonnistumista kuin olisi iskenyt voittomaalin. Ottelu päättyy Gyanin laukaukseen. Mennään rangaistuspotkukisaan, jonka Ghana häviää.

Viha kohdistetaan nopeasti Suareziin, joka rikkoi paitsi sääntöjä myös pelin henkeä.

Uruguaylaisen pelikielto välierässä Hollantia vastaan ei lämmitä ghanalaisia millään tavalla. Hän on huijari.

- Ei tule kysymykseenkään, että Ghanan pelaaja olisi tehnyt vastaavaa samassa tilanteessa, puolustaja John Pantsil vuodattaa pelin jälkeen.

Jää ikuiseksi arvoitukseksi, miten pitkälle Ghana olisi turnauksessa mennyt. Nuoresta Adiyiahista ei tullut kansakunnan ikuista sankaria.

Joukkuekaverit kantavat voiton jälkeen Suarezia harteillaan ja käyvät halaamassa häntä. Kapteeni Diego Forlan kehuu, miten yleensä maaleillaan joukkuetta kantava Suarez tällä kertaa pelastaa Uruguayn torjunnalla.

Laittamalla kätensä epäitsekkäästi pallon eteen hyökkääjä antoi Uruguaylle mahdollisuuden ja uhrasi samalla itsensä.

Suarez itse kehuu pelastusta turnauksen parhaaksi torjunnaksi ja kertoo, miten hän on usein treeneissäkin maalivahtina. Hän ei näe pienintäkään moraalista ongelmaa. Miksi pitäisi?

Jalkapallossa on selkeät säännöt, joita tuomari noudatti. Rikos ja rangaistus. Ghana määräsi sen jälkeen itse kohtalonsa.

Ei Suarez voinut vaikuttaa Gyanin pilkkuun tai rangaistuspotkukilpailuun.

Olisiko tilanne eri, jos maalivahti Muslera olisi kaatanut läpiajossa olleen Adiyiahin? Ainakaan siitä ei olisi noussut samanlaista kohua. Yksi syy on, että maaliviivalla sattui seisomaan juuri Suarez.


Negrito (15.10.2011)


Suarezille ja ManUn Patrice Evralle syntyy kiivasta sananvaihtoa maalin edessä. Ottelun jälkeen Evra kertoo Liverpool-hyökkääjän solvanneen häntä rasistisesti.

Kukaan muu ei kuule, mitä Suarez sanoo. Kuulustelujen perusteella uruguaylainen kutsuu Evraa kymmenen kertaa negritoksi, joka on neekeri-sanan diminutiivi. Suarez saa kahdeksan ottelun pelikiellon ja 40000 punnan sakot.

Brittimedia teilaa hänet täysin.

Daily Mail kaivaa Canal Plusin vanhan dokumentin, jossa Evra huutelee hotellin parvekkeelta ennen 2004 Mestarien liigan välierää. Hän luettelee Chelsean pelaajia nimeltä ja käyttää itse sanaa neekeri. Se ei nouse isosti otsikoihin.

Monet astuvat puolustamaan väärinymmärrettyä hyökkääjää. Maanmies Gus Poyet yrittää turhaan selittää, ettei negrito ole Uruguayssa negatiivinen ilmaus.

Suarezin isoäiti kertoo kutsuneensa lapsenlastaan pieneksi mustaksi pojakseen. Negrito on Uruguayssa hellittelynimi.

Jokainen joskus jalkapalloa pelannut ymmärtää, ettei kentällä hellitellä vastustajaa kesken kiivaan kamppailun.

Liverpoolilaisista tuli negrito-kohun jälkeen häkellyttävän hyviä espanjan kielen ja Etelä-Amerikan kulttuurin ymmärtäjiä.

Oikeiden asiantuntijoiden mukaan sanan merkitys vaihtelee. Sillä on usein myös positiivisia sävyjä, mutta lopulta kysymys on siitä, missä yhteydessä ja miten sanaa käytetään.

On totta, että joukkuekaverit voivat Latinalaisessa Amerikassa kutsua toista negritoksi. Siihen Suarezkin vetosi. Evra ei ole kuitenkaan hänen joukkuekaverinsa, mistä voi vetää tarpeelliset johtopäätökset.

Suarez kiisti aluksi nimittelyn, mutta tarina muuttui matkan varrella. FA päätyi lopulta 115-sivuisessa raportissa pitkään pelikieltoon vedoten siihen, että Suarez käytti ottelussa sanoja, joilla viitattiin Evran ihonväriin.

Seuraavassa kohtaamisessa Suarez jätti kättelemättä Evraa. Joidenkin mukaan ranskalainen ei edes tarjonnut kunnolla kouraansa Suarezille. Se kuvastaa hyvin, miten jonkin seuran kiihkeä kannattaminen saa asiat näyttämään niin erilaisilta.

Liverpool ja Suarez pyysivät myöhemmin tapausta anteeksi.


Pelin häpäisy (7.10.2012)


Suarez kiemurtelee totuttuun tapaansa vastustajan rangaistusalueella kolmen Stoke-pelaajan keskellä. Jo valmiiksi nelin kontin oleva Suarez hypähtää yllättäen hölmönnäköisesti nurmeen ilman minkäänlaista kontaktia.

Stoke-pelaajat raivostuvat ja repivät hyökkääjää ylös.

- Ihmiset sanovat, että sukeltelen jatkuvasti rangaistusalueella. Sillä kertaa he olivat oikeassa. Yritin kalastella rangaistuspotkua, koska peli oli tasan ja halusin voittaa, Suarez sanoi viime viikolla.

Vastaavaa on tapahtunut koko Suarezin valioliigauran, mutta Stoke-ottelun rähmälleen meno oli jo koominen. Englannissa ollaan tunnetusti allergisia teatterille, joka kuuluu Lontoon West Endiin, ei jalkapallokentille.

Tony Pulis vaati häpeällisesti tempusta kolmen ottelun pelikieltoa, jotta pelleily loppuisi. Stoken pelaaja Michael Kightly sanoi Suarezin tuhoavan koko kauniin pelin.

- Suarez huutaa hipaisun jälkeen kuin jalka olisi murtunut. Yhdeksän kertaa kymmenestä häneen ei edes satu, Kightly kommentoi.

Pool-hyökkääjän sukellukset puhuttavat, mutta Stoke-peliä kelaillessa silmiin pistää aivan toinen asia. Suarezia hitaammat ja huonommat pelaajat yrittävät potkia uruguaylaisen ulos kentältä.

Robert Huth astuu rikkeen jälkeen rumasti hänen rintansa päälle. Saksalainen kiistää teon tahallisuuden - ja häntä uskotaan. Jos talloja olisi ollut Suarez, välikohtauksesta olisi noussut iso poru.

Tuomari sallii lukuisia jalankatkomistaklauksia, koska Suarezilla on filmaajan maine. Sanotaan, että hän on luonut itse maineensa, mutta yksittäisissä tilanteissa häneen pitäisi päteä täsmälleen samat säännöt kuin muihin.

On mahdotonta arvioida, mitä erotuomarien päässä liikkuu heidän seuratessaan Suarezin kamppailutilanteita. Luultavasti pieni epäilys aina, kun Suarez kaatuu. Kukaan ei halua tulla huijatuksi.

Arsenalia vastaan Per Mertesacker repii Suarezin rangaistusalueella nurin. Ei pilkkua. Sunderlandin John O'Shea kaataa hänet päivänselvästi. Ei pilkkua. Jonny Evansin polvi jää Suarezin juoksulinjalle ManUa vastaan. Ei pilkkua. Norwichin Leon Bennett kaatuu läpiajossa olevan Suarezin selkään tavalla, josta amerikkalaisessa jalkapallossa oltaisiin ylpeitä. Eikä tietenkään pilkkua.

Häneltä on viety tällä kaudella enemmän rangaistuspotkuja kuin yhdeltäkään toiselta pelaajalta.

Suarez on paitsi kaatuja myös pystyssä pysyjä. Otsa viistää monesti melkein nurmen pintaa, mutta matka jatkuu. Kuinka monta kertaa hän on kontaltaan jotenkin onkinut pallon mukaansa, kun tilanne näyttää jo pysähtyneen.


Kuitti Moyesille (28.10.2012)


Suarez iskee Merseyside-derbyn avausosuman ja juoksee suoraan Evertonin vaihtopenkin eteen. Mitä hänellä nyt on mielessään?

Hyökkääjä tekee näyttävän uimahypyn aivan David Moyesin edessä. Se on kuittaus Everton-managerin ottelua edeltäneistä sukelluspuheista.

Hänellä on kaikki oikeus temppuunsa. Moyes sanoi peliä ennen olevansa huolissaan Suarezin sukeltelusta, koska hänenlaisensa ovat hyviä siinä. Edellisellä kaudella tuomari meni managerin mukaan halpaan.

Skotin mediapeli on läpinäkyvää, eikä sillä kunnioiteta vastustajaa. Puheet lietsovat Goodison Parkin Suarez-vihaa entisestään.

Moyes sanoo pelin jälkeen pitäneensä Suarezin kuittauksesta. Hän olisi kuulemma itse tehnyt vastaavassa tilanteessa samoin.

Suarezin temppu on provosoiva. Vastustajaa saa urheilussa inhota, mutta häntä pitää aina kunnioittaa. Kunnioittaako Suarez ketään?

Englannissa on liikaa huonoja kokemuksia kannattajien kiihottamisesta, turvattomista katsomoista ja pelin jälkeisistä mekkaloista, joten provosoinnissa pitää olla varovainen. On kirjoittamaton sääntö, ettei vieraskannattajien eteen pidä mennä juhlimaan maalia, kuten Gary Neville ja Emmanuel Adebayor aikoinaan härskisti tekivät.

Englannin jalkapalloliiton linjausten mukaan sellaiset tuuletukset ovat vastuuttomia ja vaarallisia ja voivat johtaa vakaviin järjestyshäiriöihin.

Suarez olisi voinut lentää Everton-ottelussa ulos astuttuaan todella rumasti Sylvain Distinin kantapäälle.

On hyvin suarezmaista, ettei kukaan osaa sanoa, oliko se vahinko vai ei.


Mansfieldin käsi (6.1.2013)


Liverpool johtaa maalilla FA-cupin ottelua Mansfieldia vastaan, kun Suarez pääsee laukomaan läheltä kohti Alan Marriottin maalia. Marriott torjuu, mutta pallo kimpoaa Suarezin käden kautta maaliin.

Pool-hyökkääjä on pienen hetken hämmentynyt, mutta juhlii osumaansa, koska vihellystä ei kuulu. Hän vieläpä suutelee oikeaa kättään. Sitä, mistä pallo maaliin pomppasi.

Konferenssiseura kaventaa, mutta putoaa lopulta jatkosta kiistanalaisella osumalla. Mansfield tuntee itsensä ryöstetyksi.

Seuran puheenjohtaja John Radford raivoaa kamppailun jälkeen Suarezille, joka hänen mielestään oli suorastaan vahingoniloinen osumastaan.

- Häpeäisin, jos joku pelaajistani olisi tehnyt samoin, Radford kiehuu.

ESPN-kanavan selostaja Jon Champion kutsuu Suarezia heti maalin jälkeen huijariksi.

Mansfieldin maali on osoitus Suareziin kohdistuvista ennakkoluuloista. Hän on erilainen, eikä siksi oikein sovi Englantiin.

Liverpoolin entinen urheilupomo Damien Comolli on sitä mieltä, että uruguaylainen savustetaan tätä menoa maasta.

Mitä Suarez teki tilanteessa väärin? Pallo pomppasi lähietäisyydellä vahingossa hänen käteensä. Ei ole pelaajien tehtävä alkaa tuomita tilanteita.

Roy Carroll ei rynnännyt aikoinaan avustavan luo kertomaan, että Pedro Mendesin laukaus oli selvästi maalin sisällä.

Tuuletuksesta noussut hälinä oli hullua. Hyökkääjä juhlistaa joka ikistä maaliaan samalla tapaa. Suarezin käteen on tatuoitu hänen tyttärensä ja vaimonsa nimet.

Yhdestä asiasta ihmiset eivät kiistele. Suarez on loistava jalkapalloilija. Steven Gerrardin mielestä paras, jonka kanssa hän on koskaan pelannut.

Jos siirtohuhuissa kerrottaisiin Suarezin olevan siirtymässä kannattamaasi seuraan, mitä ajattelisit? Pienen epäröinnin jälkeen ottaisit hänet avosylin vastaan. Eikä aikaakaan, kun Suarezin aiheuttamat välikohtaukset alkaisivat näyttää aivan toisenlaisilta!

Ota kantaa

Arvostatko Luis Suarezia jalkapalloilijana?

Kyllä 73% En 27%
Ääniä yhteensä 6893

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   AFP: 30 kiloa lähti, jalka kuhisi matoja – Nepalissa kadonnut trekkaaja löytyi hengissä 47 päivän jälkeen

  2. 2

   Eevi Teittinen paljastaa Ylellä ällöttävän yksityiskohdan bikini fitnessistä – hätä yllätti kriittisellä hetkellä: ”Tää on tosi noloa”

  3. 3

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  4. 4

   Leipäjonossa käyvä Markku kertoo Ylelle miltä tuntuu, kun taskussa on vain 35 senttiä – ”Yhteiskunta potkii päähän”

  5. 5

   Nuorten nakukuvaharrastus huolestuttaa poliisia – intiimit kuvat leviävät WhatsAppin kautta

  6. 6

   Opiskelijanainen heitettiin ulos salilta ”liian paljastavan” asun vuoksi – somekohu syttyi: Kuntosalilta tökerö selitys

  7. 7

   MTV: Poliisi tutkii päiväkodissa tapahtuneita pahoinpitelyitä – uhrit 5- ja 6-vuotiaita

  8. 8

   4 asiaa, joihin miehet kiinnittävät naisen ulkonäössä huomiota

  9. 9

   Maratoonari vilautti tietämättään – nettihitiksi nousseen kuvan naiselta yllättävä paljastus

  10. 10

   Juontaja Sami Kurosen upea Mirkka-rakas yllätti seksikkäillä kuvilla – pariskunnalla poikkeava suhderatkaisu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  2. 2

   Opiskelijanainen heitettiin ulos salilta ”liian paljastavan” asun vuoksi – somekohu syttyi: Kuntosalilta tökerö selitys

  3. 3

   Toinen kuolonuhri Hirvensalmen perhesurmassa – tutkinnanjohtaja: ”Yritämme selvittää, kuka teki ja mitä”

  4. 4

   Tutkinnanjohtaja IS:lle Hirvensalmen perhesurmasta: kaikki uhrit löytyivät tilan päärakennuksesta

  5. 5

   Prinsessa Madeleinen miehen Chris O’Neillin verovelat paljastuivat – ”Minulla on mielessäni muitakin asioita”

  6. 6

   Järkyttävä perhesurma hiljensi Hirvensalmen: kuolleen pojan lakkiaisia juhlittiin viime vuonna

  7. 7

   Internet sekosi tv-juontajan pinkistä röyhelömekosta – hervottomia vertauksia sukupuolielimeen

  8. 8

   Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

  9. 9

   Näin Sipilän hallituksen uudet päätökset muuttavat arkeasi – asumistuki, päivähoitomaksut, työttömyys...

  10. 10

   Juontaja Sami Kurosen upea Mirkka-rakas yllätti seksikkäillä kuvilla – pariskunnalla poikkeava suhderatkaisu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  2. 2

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  3. 3

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  4. 4

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. 6

   Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

  7. 7

   Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

  8. 8

   Poikaystävä jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla kesken romanttisen illallisen – ravintolan Facebook-vastaus leviää vauhdilla

  9. 9

   Kuvat: Temptation Islandiin uusi pariskunta – Pauliina, 21, rikkoo heti rajat poikaystävän selän takana

  10. 10

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   AFP: 30 kiloa lähti, jalka kuhisi matoja – Nepalissa kadonnut trekkaaja löytyi hengissä 47 päivän jälkeen

  2. 2

   Eevi Teittinen paljastaa Ylellä ällöttävän yksityiskohdan bikini fitnessistä – hätä yllätti kriittisellä hetkellä: ”Tää on tosi noloa”

  3. 3

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  4. 4

   Leipäjonossa käyvä Markku kertoo Ylelle miltä tuntuu, kun taskussa on vain 35 senttiä – ”Yhteiskunta potkii päähän”

  5. 5

   Nuorten nakukuvaharrastus huolestuttaa poliisia – intiimit kuvat leviävät WhatsAppin kautta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  2. 2

   Opiskelijanainen heitettiin ulos salilta ”liian paljastavan” asun vuoksi – somekohu syttyi: Kuntosalilta tökerö selitys

  3. 3

   Toinen kuolonuhri Hirvensalmen perhesurmassa – tutkinnanjohtaja: ”Yritämme selvittää, kuka teki ja mitä”

  4. 4

   Tutkinnanjohtaja IS:lle Hirvensalmen perhesurmasta: kaikki uhrit löytyivät tilan päärakennuksesta

  5. 5

   Prinsessa Madeleinen miehen Chris O’Neillin verovelat paljastuivat – ”Minulla on mielessäni muitakin asioita”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  2. 2

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  3. 3

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  4. 4

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. Näytä lisää