Alma

Vaalit 2011

Valikko

Mitä tiedät politiikasta? Testaa tietosi Ilta-Sanomien visassa!

Julkaistu:

Tuoreesta tutkimuksesta selvisi, että suomalaiset ovat pihalla politiikasta.

Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämästä kyselystä ilmeni, että vain 31 prosenttia suomalaisista osaa luetella oikein hallituspuolueet. Tulosten mukaan etenkin nuoret olivat pihalla politiikasta.

Nyt pääset testaamaan politiikkatietämystäsi Ilta-Sanomien visassa. Vastaa alla oleviin kysymyksiin, tarkista vastauksesi ja laske pistemääräsi. Oikeat vastaukset ja pistemäärien merkitykset löydät jutun perästä.

1. Kuinka monta kansanedustajaa Suomessa on?
A) 150
B) 198
C) 200
D) 250

2. Mitä puolueita eduskunnassa on ollut kuluvalla vaalikaudella?
A) Kokoomus, keskusta, Sdp, perussuomalaiset, vihreät, kristillisdemokraatit, Rkp, Suomen Työväenpuolue
B) Kokoomus, keskusta, Sdp, vasemmistoliitto, perussuomalaiset, vihreät, kristillisdemokraatit, Rkp
C) Kokoomus, keskusta, Sdp, vasemmistoliitto, perussuomalaiset, vihreät, Rkp
D) Kokoomus, keskusta, Sdp, vasemmistoliitto, vapauspuolue, perussuomalaiset, vihreät, kristillisdemokraatit, Rkp

3. Mitkä puolueet ovat hallituksessa?
A) Keskusta, Sdp, kokoomus ja vihreät
B) Keskusta, kokoomus, perussuomalaiset, vihreät, Rkp
C) Keskusta, kokoomus, vihreät, Rkp, kristillisdemokraatit
D) Keskusta, kokoomus, vihreät, Rkp

4. Ketkä ovat toimineet pääministerinä tällä vaalikaudella (sijaisuuksia ei lasketa)?
A) Mari Kiviniemi ja Jyrki Katainen
B) Mari Kiviniemi, Matti Vanhanen ja Paavo Lipponen
C) Mari Kiviniemi ja Matti Vanhanen
D) Mari Kiviniemi ja Paavo Väyrynen

5. Montako ministeriä nykyisessä hallituksessa on?
A) 10
B) 15
C) 20
D) 30

6. Kuka on kuntaministeri?
A) Jan Vapaavuori
B) Tapani Tölli
C) Mauri Pekkarinen
D) Juha Rehula

7. Mikä tarkoittaa eläkeläisten ”leikattu indeksi”?
A) Eläkkeitä tarkistetaan vuosittain indeksillä, jossa asumiskustannusten nousun painoarvo on 48 prosenttia, palkkojen nousun 12 prosenttia ja muiden hintojen nousun 40 prosenttia.
B) Eläkkeitä tarkistetaan vuosittain indeksillä, jossa palkkojen nousun painoarvo on 50 prosenttia ja hintojen nousun 50 prosenttia.
C) Eläkkeitä tarkistetaan vuosittain indeksillä, jossa palkkojen nousun painoarvo on 80 prosenttia ja hintojen nousun 20 prosenttia.
D) Eläkkeitä tarkistetaan vuosittain indeksillä, jossa hintojen nousun painoarvo on 80 prosenttia ja palkkojen nousun 20 prosenttia.

8. Mikä on kestävyysvaje?
A) Julkisen sektorin suuruus tai julkisen kulutuksen määrä suhteutettuna kansantalouden kantokykyyn.
B) Eduskunnan menojen kasvaminen rajusti vaalikauden aikana.
C) Puolueen kannatuksen laskeminen kaksi vaalikautta peräkkäin.
D) Kansanedustajan väsähtäminen kesken pitkän istunnon.

9. Mikä on jakovara?
A) Rahamäärä, jonka kunnat jakavat heikko-osaisille asukkailleen tukien muodossa.
B) Budjettiin jätetty liikkumaväli, joka ottaa huomioon virheet laskutoimituksissa.
C) Valtiontalouden ylijäämä, josta on vähennetty kertaluontoiset tulot ja säästötarve.
D) Summa, jonka valtio aikoo säästää seuraavan hallituskauden aikana.

10. Mikä on Suomen pakolaiskiintiö tänä vuonna?
A) 750
B) 1 500
C) 5 000
D) 10 000

11. Mitä puoluetta edustaa eduskunnasta luopuva Esko-Juhani Tennilä?
A) Vasemmistoliittoa
B) Perussuomalaisia
C) SDP:tä
D) Keskustaa

12. Kuka oli Suomen ensimmäinen naispääministeri?
A) Miina Sillanpää
B) Hella Wuolijoki
C) Tarja Halonen
D) Anneli Jäätteenmäki

13. Kuinka monta ydinvoimalayksikköä Suomessa on?
A) Kolme
B) Neljä
C) Viisi
D) Kuusi

14. Minkä puolueen pohjalle perussuomalaiset on perustettu?
A) Työväen ja Pienviljelijäin Sosiaalidemokraattinen Liitto TPSL
B) Perustuslaillinen oikeistopuolue
C) Nuorsuomalaiset
D) Suomen Maaseudun Puolue SMP

15. Kuka on eduskunnan pääsihteeri?
A) Sauli Niinistö
B) Seppo Tiitinen
C) Jarmo Vuorinen
D) Seppo Kääriäinen

16. Kuinka monta valiokuntaa eduskunnassa on?
A) 5
B) 10
C) 16
D) 32

17. Kuka on ollut kuluvalla vaalikaudella suuren valiokunnan puheenjohtaja?
A) Eero Heinäluoma
B) Kimmo Sasi
C) Mauri Pekkarinen
D) Erkki Tuomioja

18. Mitä viimeisin välikysymys koski?

A) Eläkeikää
B) Tuloeroja
C) EU:n tukipakettia
D) Jätevesiasetusta

19. Mikä on äänikynnys?
A) Prosenttiosuus, jonka puolueen on saatava äänistä, jotta se saisi eduskunnasta paikkoja.
B) Vaaliuurnan tyhjentämiseen tarkoitettu apuväline
C) Äänestysikäraja eduskuntavaaleissa
D) Äänestysprosentti, jonka on vaaleissa toteuduttava, jotta vaalitulos voidaan vahvistaa.

20. Kuinka paljon valtionvelka oli helmikuun lopussa?

A) 10,9 miljardia euroa
B) 72,9 miljardia euroa
C) 83,7 miljardia euroa
D) 320,8 miljardia euroa

Oikeat vastaukset:

1) C, 2) B, 3) D, 4) C, 5) C, 6) B, 7) D, 8) A, 9) C, 10) A, 11) A, 12) D, 13) B, 14) D, 15) B, 16) C, 17) D, 18) C, 19) A, 20) B

Tulokset:

1-5 pistettä: Aijai, sinulla on vielä petrattavaa tiedoissasi! Älä kuitenkaan lannistu – aina voi oppia lisää.

6-10 pistettä: Hallitset perusasiat, mutta lisätietämys ei olisi pahitteeksi.

11-15 pistettä: Tämä on jo hyvä tulos. Taidat seurata politiikkaa keskivertokansalaista enemmän?

16-20 pistettä: Onneksi olkoon, olet aika haka politiikassa! Vastauksistasi huomaa, että seuraat aikaasi tarkasti. Peruskysymysten lisäksi vastasit oikein muutamaan hankalaan kysymykseen. 

(Lähteet: Valtiokonttori, Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos, Palkansaajien tutkimuslaitos, Eduskunta, Matti Wiberg: Politiikan sanakirja)

Ota kantaa

Montako sait oikein?

1-5 16% 6-10 29% 11-15 4% 16-20 51%
Ääniä yhteensä 2623

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Näitä luetaan!
    1. 1

      Hurjaa spekulointia Kimi Räikkösen tilanteesta – Monacossa panoksena F1-sopimus?

    2. 2

      Nimetön viesti paljasti miesystävän kaksoiselämän – koston kierre vei sairaanhoitajan käräjille

    3. 3

      Omaa autoaan ei saa välttämättä pestä edes omakotitalon pihalla – ei, vaikka se olisi asfaltoitu

    4. 4

      Kimi Räikkösen käytös hämmästytti Niki Laudaa – ”Sellaista hän ei ole tehnyt koskaan ennen”

    5. 5

      Eveliina on käyttänyt 12 000 euroa kauneusleikkauksiin: ”Itsekurini ei ole riittänyt laihduttamiseen”

    6. 6

      Suomen pisin puu seisoo piilossa syvällä aarniometsässä Päijät-Hämeessä – ”Todellinen valioyksilö”

    7. 7

      ”Rakas kulta, miksi en saa nukkua kyljessäsi” – tällainen oli Mauno ja Tellervo Koiviston 66 vuoden rakkaustarina

    8. 8

      Vappu Pimiä julkaisi harvinaisen kuvan lapsistaan – ”Voi, miten isoja neitejä”

    9. 9

      Täällä saunotaan ja puhutaan suomea kolmannessa polvessa – IS vieraili Amerikan Oulussa

    10. 10

      Professori: Tästä asuntovelallisten riskistä vaietaan Suomessa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kesän kaunein mekko on tässä – sopii vartalotyypistä riippumatta

    2. 2

      Kuvat: Pyöräkuormaaja syöksyi 10 metriä sillalta – kuljettaja sairaalaan

    3. 3

      Testaa kuinka hyvin tunnet tutut latinankieliset sanonnat!

    4. 4

      Hirvittävä veriteko tapahtui syrjäisen maalaistalon navetassa huhtikuisena iltana – Kaj Linnan kohtalo voi vielä muuttua vuosien jälkeen

    5. 5

      80-vuotias rouva ällistyi: Perinnönjaossa paljastui sisar, jonka isä oli salannut kaikilta

    6. 6

      Pia Lamberg elää unelmaansa Los Angelesissa – rahoitusalalla työskentelevä uusi rakas vei jalat alta: ”Hän osti kaiken puolestani”

    7. 7

      Huomaatko härskin yksityiskohdan? Pari ikuisti hääpäivänsä idyllisellä maatilalla – kuvaan kätkeytyy jättiyllätys

    8. 8

      Ohikulkija säikähti väkivaltaiselta näyttänyttä kohtausta Espoossa – Rinnekoti kertoo, mistä työntekijän ja teinipojan välisessä tilanteessa oli kyse

    9. 9

      10 kuvaa Kimi Räikkösen fantastisesta päivästä – tuttu pikkupoika varasti jälleen show’n

    10. 10

      Kimi Räikkösen käytös hämmästytti Niki Laudaa – ”Sellaista hän ei ole tehnyt koskaan ennen”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

    2. 2

      Tietoa Michael Schumacherin tilasta varjellaan visusti – nyt perheen vaikenemiselle saatiin selitys

    3. 3

      Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

    4. 4

      Sami Hedbergin fanit raivostuivat jäähallikeikan jälkeen – ”P**ka maku jäi tästä”

    5. 5

      Ratapölkyn haju paljasti omakotitalosta ikävän yllätyksen –myyjä joutuu palauttamaan 202000 euroa

    6. 6

      Kaksi ruoka-ainetta karsimalla suoliston kunto voi parantua jo muutamassa viikossa

    7. 7

      Kätilöt paljastavat hulluimmat synnytyksensä: ”Äiti yritti saada orgasmin joka supistuksella”

    8. 8

      Tunteikas kuva presidentti Koiviston hautajaisista: Assi Koivisto näytti hellän puolensa

    9. 9

      Varo nopeasti leviävää Facebook-virusta! Tarkista tilisi, saatat jakaa huijauslinkkejä tietämättäsi

    10. 10

      Kulmat minttiin ja verkkarit pyllyyn – aikuinen nainen testasi teinityttöjen suosikkityylin

    11. Näytä lisää
    Näitä luetaan!
    1. 1

      Hurjaa spekulointia Kimi Räikkösen tilanteesta – Monacossa panoksena F1-sopimus?

    2. 2

      Nimetön viesti paljasti miesystävän kaksoiselämän – koston kierre vei sairaanhoitajan käräjille

    3. 3

      Omaa autoaan ei saa välttämättä pestä edes omakotitalon pihalla – ei, vaikka se olisi asfaltoitu

    4. 4

      Kimi Räikkösen käytös hämmästytti Niki Laudaa – ”Sellaista hän ei ole tehnyt koskaan ennen”

    5. 5

      Eveliina on käyttänyt 12 000 euroa kauneusleikkauksiin: ”Itsekurini ei ole riittänyt laihduttamiseen”

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Kesän kaunein mekko on tässä – sopii vartalotyypistä riippumatta

    2. 2

      Kuvat: Pyöräkuormaaja syöksyi 10 metriä sillalta – kuljettaja sairaalaan

    3. 3

      Testaa kuinka hyvin tunnet tutut latinankieliset sanonnat!

    4. 4

      Hirvittävä veriteko tapahtui syrjäisen maalaistalon navetassa huhtikuisena iltana – Kaj Linnan kohtalo voi vielä muuttua vuosien jälkeen

    5. 5

      80-vuotias rouva ällistyi: Perinnönjaossa paljastui sisar, jonka isä oli salannut kaikilta

    6. Näytä lisää
    1. 1

      IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

    2. 2

      Tietoa Michael Schumacherin tilasta varjellaan visusti – nyt perheen vaikenemiselle saatiin selitys

    3. 3

      Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

    4. 4

      Sami Hedbergin fanit raivostuivat jäähallikeikan jälkeen – ”P**ka maku jäi tästä”

    5. 5

      Ratapölkyn haju paljasti omakotitalosta ikävän yllätyksen –myyjä joutuu palauttamaan 202000 euroa

    6. Näytä lisää