Varpu, Vaula

Uutiset

Lue 20 kauhutarinaa mökkiloisista: "Koskas syörään?"

Julkaistu:

Mökkeily
Ilta-Sanomien lukijat jakoivat kokemuksiaan kutsumattomista mökkivieraista.
1. Olin saarimökillä muutama viikko sitten mieheni kanssa, otettiin aurinkoa laiturilla, niin kohta vene lähestyy. Monen vuoden takainen kesäheilani tulee pokkana maihin ja heti alkaa pummaaminen, onko viinaa, grillimakkarakin maistuisi ja lähtiessään vielä pyysi tupakkaa matkalle. Kiikarilla nähnyt meidät. Voiko enempää törkeää olla?

2. Mökilleni änkesi kesä kesän jälkeen serkkuja ja muita sukulaisia. Kolmas vaimoni kyllästyi viimein tuppautumiseen ja laittoi ison taulun mökkipihaan, kiinnitti siihen senhetkisen työsuunnitelman ja palveluhinnaston, jonka mukaan täyshoitohinta oli 150 e. Pari kesää meni oikein hyvin ilman vieraita ja sitten ne, jotka suostuivat maksuun, saatiin nopeasti poistumaan, kun vaimo ihmetteli suureen ääneen: Kuinkahan pian te olisitte kotona jos nyt heti lähtisitte? Eipä ole tarvinnut sukulaisia hyysätä. Tosin vaimon vanhapoikaveli on kuin tupajumi, ei lähde kulumallakaan vaikka oma mökki on 50 km päässä. Elokuussa kyllä kehitän konstin hänenkin häätämisekseen.

3. "Kutsumattomina vierailijoina ilmestyy lähes joka kesä joku kaukainen tuttu matkailuautonsa tai veneensä kanssa mökin lähistölle norkoilemaan pääsyä saunaan, grillaamaan tai kahville. Kun norkoilijat soittavat ja kysyvät, sopiiko tulla, kun ollaan tässä ihan vieressä, vaatii pokkaa sanoa, että haluttaisiin mieluummin olla omassa rauhassa. Nämä vierailijat luulevat, että he eivät häiritse isäntäväkeä, kun heillä on majoitus omassa, mökin pihalle parkkeerattavassa autossa tai laituriin kiinnitetyssä veneessä.

4. Meidän perhe sai tarpeekseen perheestä, joka "tarjoutui tulemaan" joka kesä mökillemme, kun kerran reissasivat toisella puolella Suomea. Käytännössä tämä tarkoitti, että kaksi aikuista ja kaksi pentua tulivat loisimaan vanhempieni mökille - täysihoitoon. Sitten kun nämä lomaporsaat oli syötetty ja saunotettu, majoitettu muutamiksi öiksi, perhe lähti osaamatta edes kiittää vieraanvaraisuudesta. Tänä kesänä vastasin "me olisimme tulossa.." -ilmoitukseen aivan suoraan, että ette ole, ei yksinkertaisesti jakseta teidän perhettä, voitte lusia omallakin mökillänne! Jos tästä menivät välit, niin eipä paljoa menetetty."

5. Meitä rienasi yli vuoden samalta mökkialueelta tontin ostanut ex-naapuri. He oikein kyttäsivät milloin tulemme ja saman tein änkesivät itsensä meille. Piti saada olutta, tupakkaa, ruokaa ja saunaankin oli päästävä. Passauttivat itseään kerta toisensa jälkeen aamusta iltaan. Ainoa keino, jolla pääsimme riesasta, oli myydä mökki. Alihintaan myimme, jotta saatiin äkkiä kaupaksi. Siihen loppui meidän sossuaminen!

6. Oma appiukko pamahti mökille kesäsunnuntaina klo 10.00 aamulla. Oltiin emännän kanssa nukkumassa, kun tämä tulee ja avaa mökin oven ja huutaa kovaan ääneen: "Eihän täällä enää nukuta?" Ja seuraavaksi tietysti piti nousta kiireen vilkkaa keittämään kahvia. Pikkurapuloissa oli hivenen vaikea vastaanottaa tämä kutsumaton vieras.
Seuraavana kesänä eräänä aamuna ihmettelimme yhdessä, että kuka hitto seisoo meidän laiturilla speedot jalassa, niin sama mies. Hän oli päättänyt tulla taas hieman ajoissa ja mennyt uimaan, kun ei muutakaan ollut.

7. Rakkaat sukulaiset kutsuvat itsensä mökille, odottavat tumput suorina täyttä palvelua kännykkä kourassa ja päivittävät Facebookiin kuvien kera kuinka täällä "meidän" mökillä on mukavaa, istuvat illan saunassa, eivät vaivaudu kantamaan vettä lisää saunaan saati lisäämään puita. Pääset itse kylpemään puolen yön aikaan lämmitettyäsi saunan uudelleen ja kannettuasi vedet toistamiseen. Ja tämä toistuu lähes joka viikonloppu.

8. Äitini koti ja minun mökkini olivat melko lähekkäin Turun saaristossa. Eräänä kesänä ollessamme mieheni, tyttäreni ja vävyni kanssa mökillämme, 85-vuotiaalle äidilleni tuli kutsumattomia sukulaisvieraita, viisi miestä ja kaksi naista ilman minkäänlaisia ruokatuliaisia. Alueella kävi kerran viikossa myymäläauto. Onneksi pelastin tilanteen, sillä olimme vasta tulleet, joten meillä oli ruokaa vielä sillä hetkellä. Parasta oli, kun vierasperheen poika halusi mennä tyttäreni miehen kanssa kalastelemaan ja tuli jonkin ajan kuluttua kysymään: "Koskas syörään?"

9. Kokemusta on tarpeeksi, kun vieraat änkeävät paikalle keksipakettinsa kanssa ja tahtovat syödä kuuden tunnin jälkeen. Mitä minä tarjoan 3-6 hengen ryhmälle, kun vasta huomenna menen kauppaan täydentämään jääkaappia?

10. Eräänä juhannuksena ystäväni mökille änkesi vanha mökinomistajan lapsuudenkaveri, yht. 2 aikuista ja 2 kasvuiässä olevaa lasta. Tuliaisina YKSI LEIPÄ. Siinä meni minunkin pihvit, ei sitä kehtaa olla tarjoamatta nälkäisille lapsille. Kaikki lihat grillattuani menin itsekin sisälle syömään. Kaikki oli syöty! Juomisia mukana, ei. Joivat, kyllä. Kyseisen perheen isä vielä nauroi, kun vihjaisin kokkoa katsellessa, josko hän hakisi lupaamansa viskipullon asuntovaunusta kaikkien juotavaksi.

11. Vanhempien mökillä maalaiset tarjosi "palveluita" omin lupineen. Kerran olivat hakeneet polttopuita tontilta kaatamalla parhaat puut jättäen tontille oksat ja muut risut, sanoivat sitten jälkeenpäin, että he karsivat ja maisemoivat hieman tonttia. Ne saattoivat tulla mökkiin sisään ilman keksipakettia yllättäen, jos ovi oli auki.

12. Mökillemme saapui eräänä tämän kesän arkipäivänä "sukulaisiani" kaksi eri perhettä – kutsumatta. Pöytä oli laitettava koreaksi siinä silmänräpäyksessä. Saunaa oli ryhdyttävä kuumentamaan, että lapset voivat käydä lämmittelemässä uinnin lomaan! Laita kahvia, laita ruokaa, on nälkä, on jano, hyttyset pistävät, savua menee silmiin, on kylmä, on kuuma. Kalja loppu, viinat loppu, käymäläpaperi loppu. Ei edes kiitosta kaikenlaisesta palvelemisesta, saati että olisivat tuoneet mitään tullessaan!

13. Eipä aina kesämökki ole kyseessä. Maalaistalossa asuvat saavat monta kertaa kaupunkilaissukulaisia vieraakseen juuri kiireisimpään aikaan. Ja aina odotetaan huippupalvelua. Lapset jätetään talonväen kontolle ja itse häivytään virkistäytymään. Mutta koskaan ei löydy sitten kaupungissa käydessä yöpaikkaa tai edes kahvikupposta vastavuoroisesti.

14. Näitä "ilmaiseen lomanviettoon" tulijoita on ilman kesämökkiäkin. Meille tuli vieraaksi ystävä vuosien takaa. Oli usean päivän vierailulla, ei tuonut tuliaisia, saati että olisi osallistunut kotiaskareisiin tai edes kysynyt, voiko mitenkään auttaa. Haukotteli sohvalla kännykkä kädessä ja odotti valmista.

15. Täällä maaseudulla tunkee ukon sukulaisia kylään ex tempore. Ja nehän on niitä kaupunkilaisjuppeja, jotka sitten odottaa kahvia 7 sortin kahvileivillä ja tokihan lämmin ruokakin pitää olla, kun niin kaukaa tullaan. Ei siis yksin mökkiläisten ongelma, vaan yleensäkin maaseudulla asuvien. Itselle ei tulisi mieleenkään pölähtää kenenkään kotiin/mökille ilmoittamatta, tyhjin käsin.

16. Meille tuli vieraita ihan kutsusta, mutta jo tullessa oli rouva tuntuvassa humalassa. Vanhemmat juopottelivat koko vierailun ajan, lapset olivat alle 10-vuotiaita, joten heidän huolehtimisensa jäi meille. Eka ilta sujui vielä kohtuullisen rauhallisesti. Seuraavana aamuna oli jo rouva ihan kunnon kännissä ja pitkin päivää viiniä naukkailtiin, tietenkin salassa. Herra ja rouva saunoivat kaksi tuntia, ja kun meidän vuoro tuli, oli kaikki vesi käytetty, pesä sammunut ja pulloja lojui joka paikassa. Kun sauna oli saatu uudelleen lämpimäksi, alkoi sisältä kuulua hirveä huuto. Pariskunta oli käynyt toisiinsa käsiksi. Isäntä juoksi metsään ja rouva sammui lattialle. Ei ole herrasväkeä enää kutsuttu kylään."

17. Olimme sopineet, että tuttavaperhe saa tulla mökillemme kesänviettoon. Tarkoitus oli mökkeillä rauhallisesti ja selvinpäin, kun meilläkin oli kolme lasta, joista yksi vasta vauva. Kun tuttavaperhe saapui, he kantoivat autosta ulos ensimmäisenä monta konttia kaljaa. Eivät juurikaan olleet ottaneet oikeaa ruokaa, pelkkää makkaraa ja grillisalaattia suunnilleen. Perhe oli ottanut mukaan myös kaksi isoa, hurjapäistä saksanpaimenkoiraa, vaikka olimme kysyneet, että voivatko he viedä koirat hoitoon, sillä lapsemme pelkäsivät niitä kovasti."

18. Kerran miehen vähän alkoholisoitunut kaveri tupsahti kylään, joi käytännössä meidän oluita (vaikka oli omat mukana), sammuikin vielä eli yöksi jäi ja aamulla joi kaikki maidot, kun "mä tarvin maitoa krapulassa". Otti oluensa ja lähti. Ei oo sen jälkeen tarvinnu tulla enää.

19.
Mökille tuli yövieraita, kutsumatta, ja heillä ei ollut liinavaatteita mukanaan saati ruokaa. Halusivat myös saunoa, muttei ollut pyyhkeitä matkassa. Mökillä ei ole pesukonetta ja kauppaan 16 km, eikä minulla ole autoa. Siinä oli vitsit vähissä, kun pyykkäsin käsin lakanakasaa ja sen jälkeen poljin 32 km kauppareissulle.

20. Omat vieraani tuovat kahvipaketin, grillattavaa, vihanneksia ja juomansa, mutta passaus jää täysin tehtäväkseni. En ehdi "nauttia" heidän seurastaan, kun olen koko ajan keittiöpiikana. Juostaan "roksit" jalassa sisään, ei ymmärretä, että kesämökki on minun kotini, jossa toivon heidän käyttäytyvän sivistyneesti!

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Räikkösen ja Vettelin keskeytyksestä hyvin yllättävä tieto

  2. 2

   Idols-tähti Jani Wickholm laihtui 30 kiloa paleodieetin avulla – ”Voin sanoa olevani ihan eri mies”

  3. 3

   Niki Lauda ihmettelee Kimi Räikkösen syyttämistä

  4. 4

   Kaisa Mäkäräisen kilpakumppani lopetti vain 25-vuotiaana – kertoo nyt, mihin katosi viisi vuotta sitten

  5. 5

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  6. 6

   Teija osti vanhan hevosen 300 eurolla – sai pian superarvokkaan yllätysbonuksen

  7. 7

   Autoilija törmäsi ”isoon eläimeen” yön pimeydessä Hankasalmella – ojan pohjalta löytyi karhu

  8. 8

   Rekkamiehelle tuomio seksipuuhilla rehentelystä teinipojalle – naisrahtarin syyte seksistä saman pojan kanssa kaatui

  9. 9

   Helsingissä etsitty 15-vuotias tyttö löytyi terveenä Turusta

  10. 10

   Liivijengiläisen hurja syytevyyhti: Vartija käskytti kirveellä uhannutta ryöstäjää, kun pakoautosta alettiin ampua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  2. 2

   15-vuotias tyttö katosi kotoaan Helsingissä – Poliisi: ”Ei luonnollista syytä kadota”

  3. 3

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  4. 4

   Tanssii tähtien kanssa -tuomarin synkkä salaisuus paljastui – livahti tanssijoiden kanssa vehtaamaan: Petti miestään vuosia

  5. 5

   Lionel Messi myi autonsa Petteri Koposelle – futistähden viesti auton kunnosta huvitti suomalaista

  6. 6

   Teija osti vanhan hevosen 300 eurolla – sai pian superarvokkaan yllätysbonuksen

  7. 7

   Näitkö tämän pizzataksin? Soita hätänumeroon!

  8. 8

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  9. 9

   HS: Tuomittu lastenraiskaaja iski jälleen – uhri 12-vuotias tyttö

  10. 10

   Säteilevä morsian! Juontaja Ellen Jokikunnas meni naimisiin – häät järjestettiin pikavauhtia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  6. 6

   Jari Sillanpää kertoo nyt IS:lle tiistain tapahtumista – ”Olen todella pahoillani”

  7. 7

   Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

  8. 8

   Lähipiiri kertoo Sillanpään huumeidenkäytöstä: ”Jarille arki voi tuntua putoamiselta rotkoon”

  9. 9

   Entisen teinitähden tv-esiintyminen järkytti katsojia – luurangonlaiha laulaja kuin varjo entisestä: huumetesti paljasti karmivan totuuden

  10. 10

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Räikkösen ja Vettelin keskeytyksestä hyvin yllättävä tieto

  2. 2

   Idols-tähti Jani Wickholm laihtui 30 kiloa paleodieetin avulla – ”Voin sanoa olevani ihan eri mies”

  3. 3

   Niki Lauda ihmettelee Kimi Räikkösen syyttämistä

  4. 4

   Kaisa Mäkäräisen kilpakumppani lopetti vain 25-vuotiaana – kertoo nyt, mihin katosi viisi vuotta sitten

  5. 5

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  2. 2

   15-vuotias tyttö katosi kotoaan Helsingissä – Poliisi: ”Ei luonnollista syytä kadota”

  3. 3

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  4. 4

   Tanssii tähtien kanssa -tuomarin synkkä salaisuus paljastui – livahti tanssijoiden kanssa vehtaamaan: Petti miestään vuosia

  5. 5

   Lionel Messi myi autonsa Petteri Koposelle – futistähden viesti auton kunnosta huvitti suomalaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  6. Näytä lisää