Miia, Mira, Mirva

Urheilu

Valikko

Arkistojuttu: Kari-Pekka Kyrö teki Variksesta hiihtäjän (IS 10.3.2003)

Tammikuussa 1998 järjestettiin Kuopiossa SM-hiihdot ja naisten perinteisen hiihdon 15 kilometrin kisassa saatiin yllätysmitalisti.

Kisan jälkeen haastattelutilaisuudessa tuo hopeamitalisti, Kaisa Varis, katseli hämmentyneenä ympärilleen.

Sonkajan Väyrynvaaralta, Ilomantsista kotoisin oleva Kaisa, 22, oli yllättynyt mitalistaan.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä opiskeleva Kaisa piti itseään harrastelijana vaikka oli nuorempana kuulunut ikäluokkansa kärkeen yhdessä samanikäisten Milla Jauhon, Kati Sundqvistin ja Kati Pulkkisen kanssa.

Näiden kisojen jälkeen valittiin joukkue Naganon olympiakisoihin, mutta sinne Varista ei tuon näytön perusteella kelpuutettu.

Aiemmin samana talvena hän oli edustanut Suomea Skandinavian cupissa, jossa kilpailevat yleensä B-maajoukkueen hiihtäjät.

Saman talven myöhemmissä SM-kisoissa Joutsenossa vielä kovin pyöreäposkinen Kaisa Varis voitti kaikki kolme matkaa ja tie A-maajoukkueeseen aukesi. Naisten joukkuetta valmensiKari-Pekka Kyrö.

Varikselle kävi ensimmäisellä maajoukkuekaudella samoin kuin monelle muullekin. Harjoittelun teho ja määrä kasvoivat enemmän kuin elimistö sieti. Tuloksena oli ankara jumi, väsymys ja ylirasitus.

Alkukaudesta maailmancupissa tuli kohtuullisia sijoja kuten 14 ja 15, mutta jatkossa tulokset heikkenivät. 1999 Ramsaun MM-kisoissa hän hiihti yhden matkan ja sijoitus oli 44:s.

Kyrön apu on ratkaisevaa

Kaudella 1999-2000 moni asia oli jo toisin. Menneen kevään aikana Kaisa oli käynyt tekemisensä huolellisesti läpi henkilökohtaiseksi valmentajaksi ryhtyneen Kari-Pekka Kyrön kanssa.

- Ehkä olisin selvinnyt viime talven ongelmista nopeammin, jos minulla olisi silloin ollut henkilökohtainen valmentaja, Varis sanoi IS:lle maaliskuussa 2000 maailmancupin päätöskisoissa Italiassa.

Hän korosti moneen otteeseen, että Kyrön apu oli ratkaisevaa, että pääsi yli vaikeuksista.

Tällä kaudella Kaisasta tuli kansainvälisen huipputason hiihtäjä. Hän oli neljästi palkintopallilla ja voittikin jo yhden kisan.

Hän oli pisteillä kaikissa cupin kisoissa, joihin osallistui.

Lopputuloksena oli kahdeksas sija maailmancupin kokonaiskilpailussa ja se oli niinä vuosina suomalaisittain kova saavutus.

Kaudella 2000-2001 olivat edessä Lahden MM-kisat. Kaisa oli asettanut aiheellisesti tavoitteekseen mitalin. Maailmancup alkoi mainiosti ja avauskisoissa tuli sijat 2 ja 1, viestinkin Suomi voitti.

STT kirjoitti jutussaan marraskuun lopulla, että "Jyväskylässä yhdessä valmentajansa Kari-Pekka Kyrön kanssa asuva Varis...".

Sanamuotoa ihmeteltiin laajasti eikä hiihdon sisäpiireissä tunnuttu tietävän asiasta mitään. Kyse olikin vain huonosti muotoillusta lauseesta eikä siitä, että he asuisivat yhdessä. Siitä lähtien on kuitenkin kiertänyt huhu siitä, että yhteistyö on läheistä.

Joulukuussa 2000 cupia hiihdettiin Italiassa, Santa Caterinassa. Siellä kisaladuilla on vauhdikkaita laskuja. Kaisa Varis kaatui rajusti ja olkapää vioittui pahasti. MM-kisoihin oli vähän yli kaksi kuukautta.

Äkkiä koti-Suomeen ja maajoukkueen lääkäri Pirkka Mäkelä leikkasi olkapään Oulussa. Sairaslomaa tuli kuusi viikkoa. Alkoi kiivas taistelu aikaa vastaan. Harjoittelu sopeutettiin tilanteeseen ja koko ajan pidettiin mielessä MM-kisat.

Kaisa teki vielä leikkausta edeltävänä päivänä Helsingissä juoksutreenin matolla, loukkaantunutta olkapäätään varoen.

Joulun jälkeen hän kokeili varovasti hiihtoa, sauvoitta luistelua.

Tauon aikana hän teki kovan liikkeen ja vaihtoi suksimerkkiä. Hän ei ollut tyytyväinen Atomicin suksiin ja vaihtoi alleen Fischerit. Moista ei ollut kukaan tehnyt ennen. Merkinvaihto on aina suuritöinen ja aikaavievä muutos.

Kaisa palasi laduille Kuopion SM-kisoissa 20.-21. tammikuuta ja voitti kaikki niin vapaalla kuin perinteiselläkin hiihtotavalla.

Miksi Kaisa ei saa Hemohesiä?

MM-kisat alkoivat 15 kilometrin perinteisellä kisalla ja Kaisa otti sen mitalinsa, pronssin. Muilla matkoilla tuli sijat 6 ja 7, viestissä Suomi oli muutamia päiviä hopeamitalisti.

Kaisa testattiin kisoissa moneen kertaan, mutta toisin kuin moni muu suomalaishiihtäjä, hän ei jäänyt kiinni dopingtestissä.

Miksi Kaisalle ei annettu Hemohesiä, Kari-Pekka Kyrö?

- Miksi minä olisin pilannut Kaisan mahdollisuudet kultamitaliin, kuului silloin vastaus.

Kevät 2001 oli myös Kaisa Varikselle vaikeaa aikaa. Henkilökohtainen valmentaja leimaantui valtavan skandaalin ykköskonnaksi. Yhteistyötä ei voinut jatkaa ainakaan julkisesti, mutta ainahan harjoittelusta voi puhua vaikkapa ystävän kanssa.

Hän oli maajoukkueessa kuin ulkojäsen. Hän käytti tarjotut matkustus- ja majoituspalvelut, mutta ei juurikaan keskustellut päävalmentaja Reijo Jylhän kanssa harjoittelustaan.

Hän vetäytyi aiempaa enemmän omiin oloihinsa vaikkei ole koskaan ennenkään halunnut olla huomion keskipiste.

Marraskuussa tuli julki tieto, että Kari-Pekka Kyrön vaimo hakee avioeroa.

Kyrön auton väitettiin viettäneen öitä Variksen pihalla Jyväskylässä Lahden kisojen jälkeen.Varis kommentoi tietoja 24. maaliskuuta 2001:

- Kukahan se on mahtanut tämmöistä raportoida? Onhan se yleisesti tiedossa, että hän on minun valmentajani. Olemme olleet niin paljon tekemisissä, että aivan varmasti hänen autonsa on bongattu usein parkkipaikaltani.

Marraskuussa Varis sanoi, että Kyröjen erouutinen tuli hänelle yllätyksenä.

- En lähde kommentoimaan sitä, se ei kuulu minulle. Se on täydellisesti heidän välisensä asia, Varis sanoi.

Varis ja Kyrö kiistivät IS:ssa seurustelevansa.

Kaisa Variksen ura on kulkenut vuoristorataa. Hyvää kautta on seurannut huono. Salt Lake Cityn talvena, viime talvena oli taas vaikeuksien vuoro. Vikaa oli mm. suksissa, voitelussa ja hiihtäjässä.

Maailmancupin avauksessa Kuopiossa tuli neljäs sija ja tuskin kukaan tiesi silloin, että se jää hänen kauden parhaakseen.

Olympialaisissa avausmatkalla tuli viides sija ja se oli kova pettymys. Sen jälkeen tulostaso ja mieliala laskivat.

Keväällä leikattiin nielurisat, jotta ylimääräsistä sairasteluista päästään eroon.Kesällä ohjelmassa oli mm. seikkailukisa, jonka ohjelmassa oli mm. matkantekoa ratsain. Kaisa putosi hevosen selästä ja loukkasi polvensa.

Harjoitteluun tuli pakollinen tauko, jonka vaikutus näkyi alkutalven tuloksissa.

Verenkuvasta nousee kohu

Lokakuussa Norjassa ilmestyi kirja hiihdon dopingista.

Dag Vidar Hanstadin kirjassa Varis listattiin sellaisten hiihtäjien joukkoon, jolla oli Lahdessa 2001 tutkimuskäyttöön otetuissa verinäytteissä epänormaaleja arvoja.

Poikkeamat verenkuvassa viittasivat kirjan mielestä kiellettyjen aineiden käyttöön.

Varis oli saanut itselleen yhteenvedon näistä tutkimustuloksista. Se on kapea paperiliuska, jota hän ei ole suostunut näyttämään julkisuudessa.

Sen hän kertoi, että hemoglobiini oli 148 ja sehän on ihan normaali, sallittu lukema.

- Liuskassa on koodinumeroni ja teksti "not diagnostic". Paperi oli kirjekuoressa, jonka päällä oli koodinumero, nimeni ja tutkimukseen osallistuneen professori Tapio Videmanin allekirjoitus, Varis kertoi marraskuussa.

Kun kilpailukauden alku sujui takkuisesti, Kaisa ei lähtenyt mukaan joulukuun cup-kiertueelle Keski-Eurooppaan. Hän keskittyi harjoitteluun kotona Jyväskylässä ja kilpaili kansallisissa treenien lomassa.

Ylivieskan SM-kisojen pakkaskisassa hän näytti, että kunto oli löytynyt. Kympin vapaan kisassa kakkonen jäi lähes puolentoista minuutin päähän.

Tammikuun maailmancupeissa hän pääsi taas huippujen vauhtiin ja palkintopallille. Kunto nousi kohisten kohti MM-kisoja.

Näitä luetaan!
 1. 1

  Kuva nyt 72-vuotiaasta ”kaksoisolennosta” levisi verkossa – Scarlett Johansson kutsui mummon kanssaan ryypylle

 2. 2

  Kuva tyrmättävästä Klitshkosta on hurjaa katsottavaa – tämä Joshuan isku oli legendalle liikaa

 3. 3

  Anthony Joshua tyrmäsi Vladimir Klitshkon uskomattomassa ottelussa – IS seurasi

 4. 4

  86-vuotiaan naisen raaka surma järkyttää Kaliforniassa – puolusti kävelykepillään raiskaajan kynsiin joutunutta ystäväänsä

 5. 5

  Presidenttipari saapui Vesa-Matti Loirin konserttiin – yhteiskuva Sauli Niinistön ja Jenni Haukion kanssa villitsi somessa

 6. 6

  Kova tuuli paiskasi hotellin kokoisen rakennelman nudistirannalle Aurinkorannikolla – Suomalainen Jenni kuvasi oudon laitteen

 7. 7

  Joki, joka on henkilö, 31 cm leveä katu ja hakaristimetsä – 6 outoa paikkaa joista tuskin olet kuullut

 8. 8

  Vapaaottelun suomalainen huippulupaus koki shokkityrmäyksen – Makwan Amirkhani riensi kehään lohduttamaan

 9. 9

  Kokoomuskonkari täräyttää: Tarja Halonen asettumassa ehdolle presidentinvaaleissa: ”Hänellä on jokin päämäärä”

 10. 10

  Anthony Joshua ja Vladimir Klitshko antoivat upeasti tunnustusta toisilleen – ja puhuivat tulevaisuudesta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

 2. 2

  IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

 3. 3

  Kadonnutta 7-vuotiasta Aleksi-poikaa etsittiin läpi yön Kouvolassa – löytyi hyväkuntoisena

 4. 4

  Ihminen syttyi tuleen Kampin yleisessä vessassa

 5. 5

  Sääkartta loimuaa vaarallisen myrskyn varoituksista – Juha Föhr: ”Helsingissäkin voi tulla ihan reilusti lunta ”

 6. 6

  Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

 7. 7

  Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

 8. 8

  Ihminen kuoli pudottuaan jyrkänteeltä Vihdissä – paikalla olleille kriisiapua

 9. 9

  Ökynuorten luksusfestivaalista tuli katastrofi: järjestelyt pettivät pahoin – vieraat järkyttyivät telttamajoituksesta ja villieläimistä

 10. 10

  Kokoomuskonkari täräyttää: Tarja Halonen asettumassa ehdolle presidentinvaaleissa: ”Hänellä on jokin päämäärä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

 2. 2

  IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

 3. 3

  Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

 4. 4

  Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

 5. 5

  Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

 6. 6

  Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

 7. 7

  Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

 8. 8

  Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

 9. 9

  Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

 10. 10

  Kadonnutta 7-vuotiasta Aleksi-poikaa etsittiin läpi yön Kouvolassa – löytyi hyväkuntoisena

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Kuva nyt 72-vuotiaasta ”kaksoisolennosta” levisi verkossa – Scarlett Johansson kutsui mummon kanssaan ryypylle

 2. 2

  Kuva tyrmättävästä Klitshkosta on hurjaa katsottavaa – tämä Joshuan isku oli legendalle liikaa

 3. 3

  Anthony Joshua tyrmäsi Vladimir Klitshkon uskomattomassa ottelussa – IS seurasi

 4. 4

  86-vuotiaan naisen raaka surma järkyttää Kaliforniassa – puolusti kävelykepillään raiskaajan kynsiin joutunutta ystäväänsä

 5. 5

  Presidenttipari saapui Vesa-Matti Loirin konserttiin – yhteiskuva Sauli Niinistön ja Jenni Haukion kanssa villitsi somessa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

 2. 2

  IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

 3. 3

  Kadonnutta 7-vuotiasta Aleksi-poikaa etsittiin läpi yön Kouvolassa – löytyi hyväkuntoisena

 4. 4

  Ihminen syttyi tuleen Kampin yleisessä vessassa

 5. 5

  Sääkartta loimuaa vaarallisen myrskyn varoituksista – Juha Föhr: ”Helsingissäkin voi tulla ihan reilusti lunta ”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

 2. 2

  IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

 3. 3

  Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

 4. 4

  Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

 5. 5

  Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

 6. Näytä lisää