MAINOS

MAINOS

Näin voit päästä eroon aamuisesta selkäkivusta - 5 vinkkiä

Julkaistu:

ILMOITUS Ihminen nukkuu kolmasosan vuorokaudesta. Selkä- ja niskavaivat saavatkin yllättävän usein alkunsa nimenomaan nukkuessa.
Fysioterapeutti ja unen asiantuntija Katariina Kemppainen tapaa työssään päivittäin selkä- ja niskakipuisia suomalaisia. Yleisimmät vaivat ovat alaselkäkipuilu, yö- tai aamuaikainen alaselän jäykistyminen ja niska-hartiaseudun lihaskireydet.

”Törmään työssäni usein siihen, että kipujen vuoksi on käyty jo lääkärissä, muttei kiinnitetty huomiota nukkumisergonomiaan. Nukumme kolmasosan vuorokaudesta, joten monesti syy kipuihin voi löytyä yksinkertaisesti epäergonomisesta nukkumisasennosta”, Kemppainen kertoo.

Kemppainen muistuttaa, että myös niiden, jotka eivät vielä kärsi selkä- ja niskavaivoista, kannattaa huomioida nukkumisergonomia. ”Kun terve ihminen huomioi hyvän nukkumisasennon ajoissa, pystytään mahdollisesti tulevaisuudessa välttymään selkä- ja niskavaivoilta.”

Itselle parhaan nukkumisergonomian selvittäminen kannattaa aloittaa Unikulman ilmaisella Uniklab-pintapainemittauksella, joka mittaa kehon patjaan ja tyynyyn kohdistamaa painetta. Mittauksen perusteella voidaan päätellä, millainen patja ja tyyny sopivat parhaiten tukemaan nukkujan rankaa.

Kemppaisen mukaan kivuista kannattaa huolestua siinä vaiheessa, jos kiputuntemuksia alkaa esiintyä yö- tai aamuaikaan kerran tai useamman kerran viikossa. Hän suosittelee niska- ja selkäkipuisia kiinnittämään huomiota seuraaviin asioihin:

1. Huolehdi riittävästä ja laadukkaasta yöunesta. Selkäkipu ja univaikeudet kulkevat usein käsi kädessä. Huonosti tai liian vähän nukkunut ihminen kokee kivun voimakkaampana. Vastaavasti uni huononee, kun kipu voimaantuu.

2. Kiinnitä huomiota nukkumisergonomiaan. On erityisen tärkeää, että selkäkivusta kärsivä henkilö kiinnittää huomiota siihen, millaisessa asennossa nukkuu. Parhaat nukkumisasennot selkäkipuiselle ovat yleensä selin- ja kylkimakuuasento.

3. Valitse juuri sinulle sopiva tyyny ja patja. Ihmiskroppa on yksilöllinen – ja niin tulisi olla sitä tukevan patjan ja tyynynkin. Koska nukkuessa ei voi aktiivisesti kontrolloida selkärangan asentoa, on vartalo täysin alla olevan tyynyn ja patjan armoilla. Testaa Unikulman testillä, millainen on juuri sinulle paras tyyny.

4. Muista mielihyvää tuottava liikunta – se lievittää usein selkäkipua. Monipuolinen ja säännöllinen liikunta erityisesti aamuaikaan harrastettuna parantaa unen laatua lisäämällä syvän unen määrää.

5. Huomioi ergonomia työssä ja vapaa-ajalla. Erityisesti istumatyötä tekevien on tärkeää muistaa kiinnittää huomiota hyvään työasentoon ja tauotuksiin. Kevyt venyttely illalla ennen nukkumaanmenoa tekee hyvää selälle.

Millainen tyyny niskakipuiselle?

  • Niskakivuista kärsivän kannattaa valita tyyny, joka on säädettävissä.
  • Tyynyssä on oltava tuki niskalle. Tyynyä ei ole tarkoitettu päätä vaan niskaa ja kaularankaa varten.
  • Nukkumisasento ja hartialeveys vaikuttavat tyynyvalintaan. Leveäharteinen ja kylkimakuuasennossa nukkuva tarvitsee korkeamman tyynyn kuin kapeaharteinen ja selinmakuulla nukkuva.
  • Hygieniasyistä tyynyn ja sen päällisen tulee olla pestävissä 60 asteessa.
  • Unikulmassa on ergonomisia, niska-hartiaseutua tukevia tyynyjä kolmea mallia: Astro, Hybrid ja Hybrid2.
MAINOS
Lue myös:

MAINOS