MAINOS

MAINOS

Aira Samulin: "Uni on parasta aivolääkettä"

Julkaistu:

ILMOITUS Kaikkien tuntema 88-vuotias esikuva kertoo yksinkertaisen syyn nuorekkuudelleen. "Nukun riittävästi". Katso video ja lue miten Aira Samulin saa hyvät yöunet. 
Kaikkien tuntema persoona ja esikuva, yrittäjä Aira Samulin kertoo kuulevansa yhden kommentin jatkuvasti.
 
- Nuoret tulevat sanomaan minulle että voi kun mä olisin tommoinen sun ikäisenä. Minä aina kysyn, että nukutko tarpeeksi. En ole koskaan saanut myöntävää vastausta, Samulin toteaa.
 
Samulinin mukaan hänen virkeytensä salaisuus on hyvin yksinkertainen.
 
- Nukun tarpeeksi.
 
Samulinin lapsuudenkodissa lasten tuli mennä ajoissa nukkumaan, nukutti tai ei.
 
- Mutta kyllä se uni aina tuli.
 
Samulinin mukaan nykyään monissa perheissä lasten annetaan valvoa liian pitkään.
 
- Lapset vain riehaantuvat lisää ja ovat aina vaan virkeämpiä. Että lapset sänkyyn vaan, Samulin kannustaa.

Kaupunkiasunnosta unihuone

Samulin muutti kodistaan Hyrsylän Mutkasta Helsingin kaupunkiasuntoonsa vuosi sitten. Samalla hän pyhitti yhden huoneista unihuoneeksi.
 
- Unihuone on suunniteltu sitten, että siinä on rauhallista nukkua. Värisävyt ovat mielelle hyvät ja valaistus on huolella mietitty, Samulin kertoo.
 
Samulin painottaa, että uni on parasta aivolääkettä.
 
- Unelle tulee luoda hyvät olosuhteet. Myös elämänasenne on tärkeää. Kun menee hyvällä mielellä nukkumaan, unensaanti on helpompaa.
 
Aira Samulin käyttää Unikulman moottoroitua Unikmatic-sänkyä. 
 
- Jos jalat ovat treenaamisesta, kävelystä tai tanssimisesta rasittuneet, voi nostaa jalkoja ylöspäin. Joskus aikanaan pidin tyynyjä, mutta eihän ne siellä pysyneet, Samulin muistelee.
 
- Kaukosäädin on kätevä. Kun huomaa, että on vaipumassa uneen, ei tarvitse nousta suoristamaan sänkyä. Uni jatkuu, kun painaa kaukosäätimestä sängyn siihen asentoon mihin haluaa.
 
Samulin kertoo nukkuvansa niin hyvin, että herää siitä asennosta, mihin on nukahtanut.
 
- Koetan vaihdella asentoa nukkumaan mennessä. Nukun vuorotellen kummallakin kyljellä sekä selällään.
 
Samulin kannustaakin kaikkia miettimään, mahdollistaako nykyinen sänky hyvät yöunet.
 
- Ihmiset tykkää, että kerran kun on hankkinut sängyn, niin se on sitten sama koko elämän ajan.  Tämä on väärä tapa ajatella.

Hyrsylässä vanhuudenkoti


Aira Samulin on rakennuttanut Hyrsylän Mutkaan itselleen vanhuudenkodin, joka on täynnä nokkelia ratkaisuja, jotka auttavat ikäihmisen elämää. Yksi näistä apuvälineistä on Unikulman Grand-hoivavuode.
 
- Hoivavuode mahdollistaa kotona asumisen mahdollisimman pitkään, Unikulman hoivatuotteista vastaava Heli Savikko toteaa.
 
Kun ikää tulee tarpeeksi, liikkuminen muuttuu niin hankalaksi että tavallisesta sängystä on vaikea tai jopa mahdoton nousta omin voimin ylös.
 
Grand-hoivavuoteen korkeutta voi säädellä kaukosäätimen avulla. Vuoteen yläpäätä voidaan nostaa ja koko vuoteen korkeutta korottaa niin että ikäihmisen tarvitsee siirtää vain jalkansa vuoteen reunan yli ja astua lattialle suorin jaloin.
 
Hoivavuode voidaan säätää istuvaan asentoon kuten Unikulman muissakin moottorisängyissä. Mutta hoivavuode on suunniteltu vielä niin, että koko sänky kippaa samalla.
 
- Asento on vähän niin kuin keinutuolissa. Jalat ovat alhaalla ja sänky niin ylhäällä, että vaikka olet petipotilas, niin silmät ovat kutakuinkin samalla tasolla kuin sängyn vieressä seisovilla, Savikko jatkaa.
 
Savikon mukaan monet vanhukset pelkäävät sängystä putoamista. Grand-hoivavuoteen saa niin matalalle, että käsi koskettaa lattiaa kun käden ojentaa sängyn reunan yli. Matalalla oleva sänky lisää turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta.


Patja kuivuu hetkessä

Ihminen hikoilee suuren määrän nestettä vuorokaudessa. Jos henkilö on sängyssä koko ajan, niin sänkyyn voi kertyä kosteutta monta litraa vuorokaudessa.
 
Hoivuoteissa patjan ja tyynyn hengittävyys ovatkin poikkeuksellisen tärkeitä. Unikulma myy ainoana Suomessa 3D-siimateknologialla tehtyjä patjoja, petauspatjoja ja tyynyjä. Patjat ja tyynyt ovat täynnä pystyynkudottuja siimoja. Siimojen välissä on vain ilmaa.
 
- Patjaa kuivuu kylkeä kääntämällä. Kun käännät kylkeä niin toinen puoli patjasta kun pääsee hengittämään ja kuivuu hetkessä, Savikko kertoo.

Auttaa välttämään makuuhaavoja


3D-siimapatjan paras ominaisuus on kuitenkin se, että patjan päällä on äärimmäisen helppo kääntyä. Heikkokuntoinenkin ihminen pystyy helposti kääntymään ilman ulkopuolista apua, jolloin vaara makuuhaavoista vähenee lähes olemattomiin.
 
3D-siimapatja on myös eräänlainen hellävarainen piikkimatto. Pystyynkudottujen siimojen päät hierovat kevyesti ihoa ja tehostavat pintaverenkiertoa. Tämä voi auttaa estämään makuuhaavojen syntyä. 3D-siimapatja voi myös auttaa makuuhaavojen hoidossa.
 
- Makuu- eli painehaavojen hoito tulee kalliiksi. 3D-siimapatjoihin investointi voikin auttaa julkisen puolen terveydenhuoltokustannuksien alentamisessa, Unikulman Savikko muistuttaa.

Unikulma on toiminut paremman unen asialla jo 30 vuotta. Unikulma kehittää, valmistaa ja myy yksilöllisiä sekä terveellisiä hyvän unen ratkaisuja. Ammattitaitoinen henkilökunta koostuu fysioterapeuteista sekä ergonomiasuunnittelijoista. 
 
ILMOITUS 

Ota kantaa

Onko vanhuksen parempi asua kotonaan mahdollisimman pitkään?

Kyllä 89% Ei 11%
Ääniä yhteensä 2440
MAINOS
Lue myös:

MAINOS