MAINOS

MAINOS

Pilaavatko katu- ja siitepölyt yöunesi? - Näillä keinoilla makuuhuoneessa on helpompi hengittää

Julkaistu:

ILMOITUS  Ulkoilma on nyt täynnä pölyä ja pienhiukkasia, jotka pääsevät makuuhuoneen sisäilmaan ja pilaavat ihmisten yöunet. Näillä keinoilla nukut paremmin.
Katupöly ja sen sisältämät pienhiukkaset aiheuttavat oireita lukuisille suomalaisille juuri nyt. Lisäksi siitepölyä on jo ilmassa, ja pahin kausi on vasta tulossa.
 
Ongelma on siinä, että pölyt ja pienhiukkaset pääsevät isoon osaan asunnoista. Syynä tähän on vanhanaikaiset ilmanvaihtoratkaisut suomalaisissa asunnoissa.
 
Vasta 2000-luvulla yleistyi täysin koneellinen ilmanvaihto. Eli sekä korvaus- että poistoilma hoidetaan ilmanvaihtokoneella. Tällöin korvausilma kulkee ilmanvaihtokoneen suodattimien läpi ja puhalletaan puhdistettuna huoneistoon.
 
Ennen 2000-lukua asuntoihin rakennettiin paljon koneellisia sisäilman poistoratkaisuja. Tällöin korvausilma tulee asuntoihin tuuletusluukkujen tai venttiilien kautta.
 
Tuuletusluukkujen ongelmana on, että ne eivät ole koko ajan auki. Jos koneellinen poisto on jatkuvasti päällä, mutta tuuletusluukut pidetään kiinni, korvausilma tulee huoneisiin likaisena rakenteiden läpi tai jopa viemäristä.
 

Suodata korvausilma puhtaaksi

Yleinen korvausilmaventtiilityyppi on matala ja leveä malli ikkunan yläkarmissa. Pieneen venttiiliin ei mahdu suodattimia, joten ulkoilman pölyt ja pienhiukkaset pääsevät suoraan sisäilmaan.
 
Yksi vaihtoehto on vaihtaa korvausilmaventtiilit sellaisiin, joihin voidaan asentaa vaihdettavat suodattimet. Tämä ei ole kuitenkaan halpaa, eikä nopeasti toteutettavissa.
 
Ikkunan yläkarmissa olevissa venttiileissä on yleensä talvi- ja kesäasento. Katu- ja siitepölyjen aikaan venttiilejä voikin pitää talviasennossa, jotta pölyistä korvausilmaa tulisi vähemmän huoneilmaan.
 
Makuuhuone on kuitenkin hyvä tuulettaa ennen nukkumaanmenoa. Tuuletusluukkuihin kannattaa asentaa suodatinkangasta, joka puhdistaa korvausilman siite- ja katupölystä sekä pienhiukkasista.
 

Siivoa huoneilma paremmaksi


Tehokas ase allergia-aikana oireita vastaan on ahkera siivoaminen: lakanoiden vaihto kerran viikossa, tyynyn peseminen kerran kuussa ja petauspatjan ja täkin peseminen pari kertaa vuodessa.
 
- Jos huoneilmaan tulee suodattamatonta korvausilmaa, petauspatjan kuoret tulisi pestä 3-4 kertaa vuodessa. Moni ei pese petauspatjan kuoria koskaan, kuten ei myöskään tyynyään ja täkkiään, Vesa Tuominen Unikulmasta toteaa.
 
Imuroiminen on tehokas tapa vähentää siitepölyjen ja pienhiukkasten määrää makuuhuoneessa. Allergisen tulee muistaa, että pölynimureissa on eroja. Parhaat imurit on varustettu suodattimilla, jotka suodattavat imurista poistuvan ilman lähes 100-prosenttisesti haitallisista pienhiukkasista 

Allergia-aikoina kannattaa lisäksi käyttää ilmapuhdistinta keräämään pölyä makuuhuoneen ilmasta. Esimerkiksi Unikulma myy Electroluxin aktiivihiilisuodattimella varustettua ilmanpuhdistinta 188 euron kampanjahintaan.

- Asiakkaat kyselivät meiltä, mikä olisi sopiva ilmanpuhdistin makuuhuoneeseen. Eli riittävän hiljainen ja pieni, mutta tarpeeksi tehokas, Tuominen kertoo.

- Electroluxin malli osoittautui juuri sopivaksi. Hankimme sitä ison erän, jotta saimme painettua hinnan edulliseksi asiakkaillemme.
 
Electroluxin ilmanpuhdistin tuottaa puhdasta ilmaa maksimissaan 153 kuutiometriä tunnissa, mikä vastaa 32 neliön pinta-alaa. Ilmanpuhdistimen HEPA 13 -suodatin poistaa hiukkasia, aktiivihiilisuodatin hajuja ja Cleancel-pinnoite ehkäisee mikrobikasvua esisuodattimessa.
 
Unikulma on toiminut paremman unen asialla jo 30 vuotta. Unikulma kehittää, valmistaa ja myy yksilöllisiä sekä terveellisiä hyvän unen ratkaisuja. Ammattitaitoinen henkilökunta koostuu fysioterapeuteista sekä ergonomiasuunnittelijoista.

ILMOITUS

Ota kantaa

Onko kodissasi koneellinen korvaus- ja poistoilmanvaihto?

Kyllä 42% Ei 58%
Ääniä yhteensä 2343
MAINOS
Lue myös:

MAINOS