MAINOS

MAINOS

Näin kohennat unesi laatua

Julkaistu:

ILMOITUS Me kaikki tiedämme hyvän unen parantavan elämänlaatua. Silti moni meistä kärsii erilaisista unihäiriöistä, kuten nukahtamisongelmista ja katkeilevasta unesta. Jos sinun on aamuisin vaikea herätä ja tunnet olosi nuutuneeksi, todennäköisesti nukut liian vähän tai huonosti.
Nykytutkimusten valossa uni on hyvinvointimme peruspilareita. Hyvin nukkuva ihminen jaksaa innostua ja nauttia elämästä. Kunnon yöuni kohentaa muistiasi, oppimiskykyäsi sekä luovia taitojasi. Uni on myös ripaus arkista ylellisyyttä keskellä hektistä nykypäiväämme.

Uni uudistaa ja puhdistaa kehoasi ja mieltäsi yön aikana. Se koostuu eri syvyisistä vaiheista, joiden aikana vartalosi tietoisuus ja lihasjännitystilat vaihtelevat. Jos nämä vaiheet häiriintyvät, unesi laatu heikkenee.

Yleensä unen katkeiluun on syynä jokin ulkoinen häiriötekijä, kuten valo, äänet, huono patja tai stressi. Muutamana yönä heräily ei vielä ole vaaraksi terveelle aikuiselle, mutta ongelman jatkuessa pidempään univajetta alkaa kertyä. Liian vähäinen uni heikentää muistiasi, keskittymiskykyäsi ja vireystilaasi. Väsyneenä olet riskialttiimpi onnettomuuksillekin.

Uniongelmat ovat nykyään hyvin yleisiä. Työelämän vaateet nostattavat stressiä, josta seuraa monesti unettomuutta. Nukahtamisongelmien taustalla voi toki olla muitakin syitä, kuten liian kuuma makuuhuone, liian myöhäinen nukkumaanmenoaika tai liian pitkät päiväunet.

Tarkista nyt unitottumuksesi ja tee tarvittavat korjausliikkeet. Pian nautit höyhensaarista keskeytyksettä!

1. Hanki kunnon vuode ja patja

Jos vuoteesi ei ole tarpeeksi leveä, vaihda se uuteen. Suositeltava sängyn leveys on 90 cm nukkujaa kohden ja pituus vähintään 20 cm pituuttasi enemmän. Silloin mahdut liikkumaan vuoteessa, eikä unesi häiriinny yön aikana.

Viisas hankkii myös laadukkaan, omalle vartalotyypilleen ja unitottumuksilleen sopivan patjan. Vartalosi ja vuoteesi mukaan mitoitettu joustinpatja tukee ja myötäilee kehoasi juuri oikeista paikoista. Kun selkärankasi on kunnolla tuettu, lihaksesi saavat levätä yöllä kunnolla. Hyvin hengittävä joustinpatja myös poistaa unen aikana syntyvää kosteutta. Patja onkin merkittävin yksittäinen unesi laatuun vaikuttava tekijä. Lisäksi hyvä patja kohentaa ryhtiäsi. Jos et ole varma, Unikulman maksuton unianalyysi näyttää, millainen patja sopii sinulle parhaiten.

Ajan mittaan hyväkin patja menettää kimmoisuutensa. Joustinpatja kestää hyvänä korkeintaan 10 vuotta, petauspatja viitisen vuotta. Viimeistään sen jälkeen on aika vaihtaa se uuteen.

2. Panosta vuodetekstiileihin ja pese ne oikein

Vaihda käytössä nuhjaantuneet vuodevaatteesi uusiin – etenkin, jos olet astmaatikko, allergikko tai kärsit kroonisesta nuhasta tai iho-ongelmista. Korkealaatuiset lakanat ja täkit hengittävät paremmin ja kestävät käytössä kauemmin. Nykyään peittojen ja tyynyjen täytteitä valmistetaan myös uusista, funktionaalisista mikrokuiduista, jotka tasapainottavat kehosi lämpötilaa yön aikana. Lisäksi ne on helppo puhdistaa ja huoltaa. Myös bambukankaan kaltaiset luonnonkuidut sopivat hyvin ongelmallisille ihotyypeille. Jos et ole varma sinulle sopivasta materiaalista, käänny Unikulman asiantuntijan puoleen.

Vaihda vuodevaatteesi säännöllisesti ja pese ne 60 asteessa ehkäistäksesi pölypunkkien lisääntyminen. Punkit imevät ravintonsa ihmisen eritteistä, joten puhdista, imuroi tai suihkuta vuoteesi säännöllisesti. Myös tunti 60-asteisessa saunassa tai päivä pakkasessa parvekkeella tappaa kiusalliset pieneliöt.

3. Nuku pimeässä ja ilmastoidussa tilassa

Valon määrä vaikuttaa unihormonin eli melatoniinin erittymiseen. Valossa melatoniinia ei erity, joten unikaan ei ole yhtä rauhallista kuin pimeässä. Sijoita sänkysi siten, että päivänvalo osuu jalkopäähäsi tai hanki pimennysverhot, sillä hämärässä uni tulee helpommin.

Tuuleta ennen nukkumaanmenoa raikasta ulkoilmaa makuuhuoneeseesi ja huolehdi muutenkin kotisi ilmanvaihdosta. Happipitoisessa ilmassa on helpompi nukahtaa ja nukkua syvään heräämättä. Puutteellinen ilmanvaihto aiheuttaa väsymystä. Älä siis sulje makuuhuoneesi ovea yöksi, jos vain mahdollista.

4. Nuku ja lepää tarpeeksi

Säännöllinen elämänrytmi auttaa löytämään oman unirytmisi. Asiantuntijoiden mukaan aikuinen elimistö tarvitsee keskimäärin kahdeksan tunnin unet toipuakseen päivän rasituksista. Yksilöllisiä eroja toki on.

Unen aikana mielesi ja kehosi tasapaino palautuu ja saat energiaa seuraavaan päivään. Suositusten mukaan yöunet kannattaa sijoittaa mahdollisimman samoihin kellonaikoihin, sillä elimistösi pitää säännöllisestä uni- ja elämänrytmistä. Hyvä unirytmi tehostaa myös aivojesi toimintaa. Nukkumisen ohella levolla on tärkeä rooli hyvinvointisi osatekijänä. Lepo on rahoittumista arjesta tai palautumista fyysisestä suorituksesta.

5. Harrasta liikuntaa ja syö fiksusti

Säännöllinen liikunta parantaa verenkiertoasi, vahvistaa lihaksiasi ja nostaa vireystilaasi. Liikkuva ihminen myös nukahtaa ja nukkuu paremmin, kunhan liikuntaa ei harrasteta liian myöhään tai liian rajusti. Liikunta myös herättelee aamuisin tehokkaasti.

Unen ja liikunnan ohella elimistösi tarvitsee monipuolista ravitsemusta toimiakseen tasapainoisesti. Noudata ravintosuosituksia tai käänny tarvittaessa ravitsemusterapeutin puoleen. Terveellinen ruokavalio auttaa jaksamaan paremmin. Muista myös, että juuri ennen nukkumaanmenoa nautittu raskas ruoka tai piristävät juomat helposti hankaloittavat unensaantia.

6. Elä, nauti ja rakasta

Me kaikki tarvitsemme toisia ihmisiä. Toimivat ihmissuhteet tukevat kriittisinä ja stressaavina aikoina sekä tuottavat iloa. Hyvällä mielellä nukahdatkin paremmin. Pidä siis tärkeistä ihmissuhteitasi huolta.

Kun nukut riittävästi, syöt terveellisesti, liikut säännöllisesti ja vaalit ihmissuhteitasi, voit hyvin.

ILMOITUS
MAINOS
Lue myös:

MAINOS