Aatu, Aatto

Ulkomaat

Valikko

Tuore raportti paljastaa luvut: Tällainen on Pohjois-Korean sotavoima

Julkaistu:

Pohjois-Korea
Military Balancen helmikuussa ilmestynyt raportti kertoo, että Pohjois-Korea luottaa vahvuuksiinsa: tykistöön, suureen sotilasmäärään ja sukellusveneisiin.
Korean niemimaalla tilanne on jännittynyt Pohjois-Korean ohjuskokeiden ja Yhdysvaltojen vastatoimien vuoksi. Yhdysvallat väläyttänyt jopa ennaltaehkäisevän iskun mahdollisuutta, jos Pohjois-Korean ydinohjelma ja ohjusohjelma etenevät niin pitkälle, että eristäytyneestä maasta tulee todellinen sotilaallinen uhka.

Toistaiseksi Pohjois-Korean armeijan iskukyky nojaa ennen kaikkea perinteisiin aseisiin. Pohjois-Korean armeijan vahvuus on peräti 1 190 000 sotilasta. Tästä määrästä reilu miljoona kuuluu maavoimiin, 60 000 laivastoon ja 110 000 ilmavoimiin. Lisäksi reservissä on 600 000 sotilasta ja puolisotilaallisiin joukkoihin kuuluu peräti 5,7 miljoonaa ihmistä.

Military Balancen helmikuinen raportti vahvistaa käsitystä siitä, että eristäytyneen diktatuurin kalusto on pääosin vanhaa ja nojautuu Neuvostoliiton perinnölle.

Suurin Pohjois-Korean pelote ovat tykistö ja ohjukset. Tykistö on suuri uhka etenkin Etelä-Korealle. Ohjuksillaan Pohjois-Korea puolestaan pelottelee muuta maailmaa. Mannertenvälinen ballistinen ohjus KN-08 on arvioiden mukaan toimintakykyinen ja kykenee kuljettamaan ydinkärjen 6 000–9 000 kilometrin päähän.

Maan kyvyt ohjusiskuihin muualle kuin Etelä-Koreaan tai Japaniin ovat kysymysmerkki. Useat testeistä ovat epäonnistuneet eikä ole täyttä varmuutta siitä, mitkä Pohjois-Korean ohjuksista ovat toimintavarmoja. Esimerkiksi viime lauantaina 15. huhtikuuta ohjustesti epäonnistui. The New York Times on uutisoinut, että Pohjois-Korean ohjustestit ovat viime vuosina epäonnistuneet huomattavan usein. Lehti nostaa esille, että testit alkoivat mennä pieleen samaan aikaan, kun Yhdysvaltojen silloinen presidentti Barack Obama käynnisti kybersodan Pohjois-Korean ohjustestejä vastaan kolme vuotta sitten.

Sukellusveneitä Pohjois-Korealla arvioidaan olevan toiseksi eniten maailmassa. Sen sijaan muut laivat eivät päätä huimaa. Ilmavoimat koostuu kalustoltaan vanhoista MiG-hävittäjistä ja häviää vertailussa kirkkaasti esimerkiksi Etelä-Korean uudemmille koneille.

Pohjois-Korean kalusto sopii epäsymmetriseen sodankäyntiin ja nojaa raportin mukaan pitkälti suureen sotilaiden määrään.


Panssaroidut taisteluajoneuvot

Taistelupanssarivaunut: yli 3 500 kpl. Malleja mm. T-34, T-54, T-55, T-62, Type-59, Chonma ja Pokpoong.

Rynnäkköpanssarivaunut: yli 560 kpl. 560 kappaletta mm. PT-76 amfibiopanssarivaunuja, jotka kykenevät ylittämään vesistöjä.


Kuljetuspanssariajoneuvot: 32. Neuvostoliitossa valmistetut BTR-80 -ajoneuvot kulkevat pyörillä ja yksi ajoneuvo kuljettaa kymmentä henkilöä. Suunniteltu kulkemaan myös vedessä.

Miehistönkuljetuspanssarivaunut: yli 2 500 kpl. Pohjois-Korealla on hallussaan runsaasti teloilla kulkevia panssarivaunuja, jotka soveltuvat erityisesti miehistönkuljetukseen. Mm. yleinen BTR-50 on valmistettu Neuvostoliitossa 1950-luvulla. Se kykenee kuljettamaan jopa 20 sotilasta. Lisäksi Pohjois-Korealla on useita kiinalaisvalmisteisia Type-63 –panssarivaunuja.

Panssarintorjunta: Käytössä mm. neuvostoliittolaista teknologiaa edustava 9K11 Maljutka -ohjus, jonka juuret ovat vuodessa 1963. Voidaan ampua omalta jalustalta tai vaikkapa helikopterista. Lisäksi käytössä on 9K111 Konkurs –panssarintorjuntaohjus, joka on suunnitteltu ammuttavaksi rynnäkköpanssarivaunusta, mutta jonka voi ampua myös maa-ampumalaitteella.

Tykistö

Pohjois-Korealla on käytössään ainakin lukumäärältään järeä tykistö. Military Balancen raportin mukaan erilaisia tykkejä olisi jopa yli 21 100 kappaletta, sillä tykkejä Pohjois-Korea valmistaa runsaasti aivan omasta takaa. Mallit on nimetty M-kirjaimella ja valmistusvuodella.

Telatykit: Arsenaalissa on raportin mukaan noin 8 500 kappaletta telatykkejä. Näistä esimerkiksi M-1978 (Koksan) on kaliiberia 170 mm ja sen lataaminen laukausten välillä kestää noin viisi minuuttia.


Haupitsit: Pohjois-Korealla on jotain yhteistä Suomen Puolustusvoimien kanssa: D-30 –haupitsit on suunniteltu Neuvostoliitossa 1960-luvulla. Wikipedian mukaan kyseessä on ”maailman suosituin tykkimalli”. Lähes samoja haupitseja löytyy siis sekä Suomesta että Pohjois-Koreasta.

Raketinheittimet: Pohjois-Korea luottaa kuorma-autojen lavalle asennettaviin BM-mallin urkuihin, joiden tekniikka on peräisin Neuvostoliitosta. Kaikkiaan raketinheitinjärjestelmiä arvioidaan olevan ainakin 5100 kappaletta.

Kenttätykistö: Käytössä ”M-mallisto”. Muun muassa Pohjois-Korean suosima M-1943 oli neuvostojoukkojen luottotykki jo 2. maailmansodassa.

Maasta maahan –ohjukset: Eristäytynyt diktatuuri on pelotellut muuta maailmaa mannertenvälisillä ballistisilla ohjuksillaan. Ohjuksen uskotaan kykenevän kuljettamaan ydinkärjen noin 6 000–9 000 kilometrin päähän. Military Balancen mukaan Pohjois-Korealla olisi hallussaan ainakin kuusi tällaista KN-08 -ohjusta. Ne ovat saaneet huomiota mm. maan juhlaparaateissa.

Keskimatkan ballistisia ohjuksia Pohjois-Korealla arvioidaan olevan noin 10 kappaletta ja lyhyen matkan ballistisia ohjuksia yli 54 kappaletta. Lyhyen matkan ohjuksissa yli 30 on neuvostoliittolaisia Scud-ohjuksia.

Ilmapuolustus: Tykistö nojaa maasta ilmaan -ohjusjärjestelmiin sekä noin 11 000 kevyeen ilmatorjuntatykkiin. Suomessa ”Sergeinä” tunnettu ZU-23 on tuttu näky myös Pohjois-Koreassa.


Laivasto

Sukellusveneet: Military Balancen arvion mukaan Pohjois-Korealla on yli 70 sukellusvenettä. Näistä keihäänkärki ja suurin on ns. Sinpo-luokan alus, joka on varustettu ballistisella KN-11 -ohjuksella. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kertoi elokuussa KN-11 -ohjuksen testin olleen menestys. Sukellusveneestä ei ole olemassa kuvaa, mutta sen arvioidaan olevan pituudeltaan noin 65 metriä.


Sukellusveneentorjuntaan Pohjois-Korealla on 20 Romeo-luokan Type 033 -sukellusvenettä. Lisäksi Pohjois-Korealla on yli 30 Sang-O –sukellusvenettä sekä 20 vakoilukäyttöön soveltuvaa pienoissukellusvenettä.

Pohjois-Korealla on arvioiden mukaan maailman toiseksi eniten sukellusveneitä. Edellä on ainoastaan Yhdysvallat.

Maihinnousualukset: Maihinnousualusten kokonaismääräksi arvioidaan 257. Näistä suurimpia Hantae-luokan aluksia on kymmenen ja niihin mahtuu 350 sotilasta per paatti. 35 sotilaan Nampo-luokan aluksia on 96 kappaletta ja 50 sotilaan Kongbang-luokan aluksia 136.

Muu laivasto: Sukellusveneiden lisäksi Pohjois-Korean laivastolla on kaksi Najin-luokan fregattia, viisi korvettia, 231 torpedo- ja ohjusvenettä (näistä 142 Ku Song/Sin Hung ja 54 Chong-Jin), 18 kpl sukellusveneentorjunta-aluksia ja 24 miinanraivaajaa.

Laivastolla on 23 erilaista tukialusta.

Ilmavoimat

Pohjois-Korean ilmavoimilla on 545 konetta taisteluvalmiudessa. Teknologia nojaa tässäkin Neuvostoliittoon, vaikka useimpien koneiden valmistusmaa on Kiina.

Pommikoneet: Il-28 -pommikoneita on 80 kappaletta.

Hävittäjät: Hävittäjiä on kaikkiaan ainakin 401. Koneet ovat kiinalaisvalmisteisia eri MiG-malleja: MiG-17 (107 kpl), MiG-19 (100 kpl), MiG-21F-13 (120 kpl)… Sekä ilmasta maahan –iskuihin että ilmataisteluun kykeneviä hybridihävittäjiä on 30 kappaletta.

Rynnäkkökoneet: Su-25 -rynnäkkökoneita on kaikkiaan 34.

Kuljetuslentokoneet: Taistelukykyisten koneiden lisäksi Pohjois-Korealla on yli 217 kuljetuslentokonetta (mm. Antonov- ja Tupolev-koneita).

Harjoituskoneet: 215 kpl.

Helikopterit: Pohjois-Korealla on taisteluvalmiudessa 80 kappaletta Hughes 500D -helikoptereita. Yhdysvalloissa valmistetut kopterit hankittiin diktatuuriin vuonna 1985 länsisaksalaisen bulvaanin kautta. Kun asia huomattiin Yhdysvalloissa, kopterit olivat jo Pohjois-Koreassa.

Kuljetuskopterit: Tuttua itäblokkia. 206 kappaletta erilaisia neuvostoliittolaisen Mihail Milin suunnittelutoimiston perillisiä: Mi-8, Mi-4, Mi-17, Mi-26, Mi-2…

Ilmapuolustus: Pohjois-Korealla on käytössään pitkän matkan ohjuksia (38 kpl, S-200 Angara), keskipitkän matkan ohjuksia (uusia KN-06 –ohjuksia tuntematon määrä, S-75 Dvina 179 kpl) ja lyhyen kantaman ohjuksia (133 kpl S-125 Pechora). Näiden ohella armeijalla on olalta laukaistavia lyhyen matkan ilmatorjuntaohjuksia (9K32 Strela-2 ja 9K36 Strela-3).

Ilmasta laukaistavia ohjuksia Pohjois-Korealla ovat R-3, R-60, R-73 ja PL-5. Nämä ohjukset ovat neuvostoliittolaista kehitystyötä ja sopivat nimenomaan MiG- ja Su-koneisiin.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suviseurojen ruokalista julki – ovatko tässä Suomen halvimmat ”festariruoat”?

  2. 2

   Tunnistatko hukkumisreaktion? Yksi kysymys voi pelastaa hengen

  3. 3

   Aku Hirviniemeltä härski vastaisku Katri Sorsan seksielämäpaljastukseen: ”Paikka, jossa masturboin...”

  4. 4

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  5. 5

   Karavaanarit ottivat yhteen leirintäalueella Raumalla – mies löi naista nyrkillä päähän ja potkaisi vartaloon

  6. 6

   Kolmen auton peräänajo sai liikenteen matelemaan Nelostiellä

  7. 7

   Kajaanissa kadonnut 72-vuotias nainen löytyi saaresta

  8. 8

   Tässä on NHL:n varaustilaisuuden kuumin suomalaisnimi – sivuamassa 22 vuoden takaista ennätystä

  9. 9

   Espoolainen Anna havahtui ulkoa kuuluneeseen pamaukseen – ulkona leijui sankka musta savu

  10. 10

   Muna pääsi pannasta – kolesteroli ei lisääkään infarktiriskiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  2. 2

   Tällainen oli Tammisaaressa murhattu nuori nainen – kirjoitti blogissaan avoimesti myös suhteesta epäiltyyn

  3. 3

   Nakupöksyt ovat seuraavat hittihousut – pukisitko?

  4. 4

   Lapualaisella tehty maailmanennätys rikki: Tarkka-ampuja tappoi Isis-taistelijan 3,5 kilometrin päästä

  5. 5

   Mies kutsui naapurin korjaamaan tietokonetta – naisen painajainen alkoi heti, kun hän astui makuuhuoneeseen

  6. 6

   Samu Haber, TIS-Jonne, Timo Soini vai Danny? Testaa, kuka suomalaismiehistä on kesäheilasi!

  7. 7

   Courteney Cox, 53, katuu kauneusoperaatioitaan: ulkonäkö muuttui merkittävästi – ystävät järkyttyivät näkemästään

  8. 8

   Mies raiskasi 13-vuotiaan parkkihallissa Keravalla – samalla tekijällä useita lapsia uhreinaan

  9. 9

   Prinssi Harrylta riipaiseva muisto prinsessa Dianan hautajaisista: ”Ketään lasta ei saisi pakottaa tekemään niin”

  10. 10

   Katri Sorsalta avoin selostus ja kuva seksielämästään: ”Paikka, missä mieheni kanssa rakastelen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentoemännän yksinkertainen vessakikka toimii yhtä varmasti myös kotona

  2. 2

   8 naista kertoo, millaiset seksiehdotukset oikeasti toimivat: ”Se on varma keino”

  3. 3

   Kasperi Kapanen toi kanadalaisrakkaansa Suomeen – 18-vuotias Annika käänsi katseita Kuopion rannoilla pepun paljastavissa bikineissä

  4. 4

   Martina Aitolehden kipujen syy selvisi: Lääkäriltä tyly tuomio – ”Kyyneleethän siinä pääsi”

  5. 5

   Entinen miljonääri luopui kaikesta ja muutti hökkeliin autiolle saarelle – 20 vuotta eikä ole katunut päivääkään

  6. 6

   Kotihälytyskeikalla odotti näky, joka riipaisi jopa vanhan sosiaalityöntekijän sydäntä – viranomaiset vetoavat juhannusjuhlijoihin

  7. 7

   Kolmen lapsensa tapon yrityksestä syytetty äiti kirjoitti palon aikana veret seisauttavan Facebook-päivityksen – ”Kukaan ei huomaa...”

  8. 8

   23 asiaa, jotka mullistuvat uudessa alkoholilaissa – kapakoiden aukioloajat, neloskalja kauppoihin...

  9. 9

   Metsämustikoissa voi piillä vaarallinen loinen – onko syytä huoleen?

  10. 10

   Saako 15-vuotias olla yötä tyttöystävän luona? Psykologi: ”Vanhemmuuteen kuuluu estää yhdessä yöpymiset”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suviseurojen ruokalista julki – ovatko tässä Suomen halvimmat ”festariruoat”?

  2. 2

   Tunnistatko hukkumisreaktion? Yksi kysymys voi pelastaa hengen

  3. 3

   Aku Hirviniemeltä härski vastaisku Katri Sorsan seksielämäpaljastukseen: ”Paikka, jossa masturboin...”

  4. 4

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  5. 5

   Karavaanarit ottivat yhteen leirintäalueella Raumalla – mies löi naista nyrkillä päähän ja potkaisi vartaloon

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  2. 2

   Tällainen oli Tammisaaressa murhattu nuori nainen – kirjoitti blogissaan avoimesti myös suhteesta epäiltyyn

  3. 3

   Nakupöksyt ovat seuraavat hittihousut – pukisitko?

  4. 4

   Lapualaisella tehty maailmanennätys rikki: Tarkka-ampuja tappoi Isis-taistelijan 3,5 kilometrin päästä

  5. 5

   Mies kutsui naapurin korjaamaan tietokonetta – naisen painajainen alkoi heti, kun hän astui makuuhuoneeseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lentoemännän yksinkertainen vessakikka toimii yhtä varmasti myös kotona

  2. 2

   8 naista kertoo, millaiset seksiehdotukset oikeasti toimivat: ”Se on varma keino”

  3. 3

   Kasperi Kapanen toi kanadalaisrakkaansa Suomeen – 18-vuotias Annika käänsi katseita Kuopion rannoilla pepun paljastavissa bikineissä

  4. 4

   Martina Aitolehden kipujen syy selvisi: Lääkäriltä tyly tuomio – ”Kyyneleethän siinä pääsi”

  5. 5

   Entinen miljonääri luopui kaikesta ja muutti hökkeliin autiolle saarelle – 20 vuotta eikä ole katunut päivääkään

  6. Näytä lisää