Leo

Ulkomaat

Valikko

Seksiväitteet, Meksikon muuri, Venäjä... IS kokosi keskeiset asiat Trumpin kiihkeästä lehdistötilaisuudesta

Julkaistu:

Yhdysvallat
Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump piti keskiviikkona ensimmäisen tiedotustilaisuutensa. IS listasi tilaisuuden pääaiheet.
Donald Trumpin lehdistötilaisuutta odotettiin Yhdysvalloissa jo kauan. Kyseessä oli ensimmäinen kerta vaalituloksen vahvistumisen jälkeen, kun Trump asteli median eteen vastaamaan kysymyksiin.

Kohusta toiseen kampanjansa ja vaalien aikana kulkeutunut Trump saikin vastata moniin toimittajia askarruttaneisiin kysymyksiin illan aikana. Keskiöön keskustelussa nousivat viime päivien Venäjä-raportin aiheuttama kohu.

Risuja ja ruusuja lehdistölle

Tilaisuuden alussa Trumpin edustaja Sean Spencer kritisoi kovalla kädelle Venäjä-raportista uutisoineita mediataloja Buzzfeediä, sekä CNN:ää. Spencerin mukaan kyseessä on törkeä poliittinen noitajahti, jonka takana ovat Trumpin poliittiset vastustajat. Raportin sisällön ja tietojen hän kertoi olevan täysin keksittyjä valeuutisia.

Myös varapresidentiksi nouseva Mike Pence käytti oman puheenvuoronsa alun median kritisoimiseen valeuutisen tiimoilta sekä poliittisen ajojahdin törkeyteen vedoten.


Donald Trump itse aloitti puheensa kertomalla, kuinka kunnioittaa mediataloja, jotka eivät raportoineet valeuutisesta. Hän kertoi kannattavansa voimakkaasti lehdistön sananvapautta ja arvostavansa mediaa yleisellä tasolla suuresti.

– Jos herra Putinilla olisi minusta jotain salaisia tietoja, hän olisi jo julkaissut ne, Trump totesi.

Trump kritisoi myös tiedusteluviranomaisia tilaisuuden alussa kovin sanoin.

Myönsi Venäjän yhteyden hakkerointiin

Tilaisuuden ensimmäinen kysely koski Venäjä-raporttia sekä Yhdysvaltain presidentinvaaleihin liittynyttä hakkerointia sekä Venäjän osallisuutta siinä. Trumpilta myös tiedusteltiin, mistä raportti vuosi julkisuuteen.

– Venäjä-raportti on saattanut vuotaa julkisuuteen joltain tiedustelupalvelulta, mikä on erittäin häpeällistä, Trump sanoi.

Hän kuitenkin ilmoitti perjantaisen tiedustelupalvelujen kanssa käydyn kokouksen jälkeen uskovansa, että Venäjä oli hakkeroinnin takana. Myöhemmin keskustelussa Trump kuitenkin kertoi pitävänsä myös mahdollisena, että syyllinen olisi joku muu maa.

Suhde Vladimir Putiniin

Trumpin mukaan tieto siitä, että Vladimir Putin pitäisi häntä parempana presidenttinä kuin Hillary Clintonia on ainoastaan hyvä asia, eikä ongelma. Trump totesi maiden välisten suhteiden tarvitsevan pikaisesti parannusta.

– Jos Putin pitää minusta, se on erittäin hyvä asia. Se on etu, Trump kommentoi.


Trump jatkoi kertoen kuinka huonot suhteet mailla tällä hetkellä on. Trumpin mukaan on vielä aikaista sanoa, kuinka Putin tähän suhtautuu, mutta hän toivoo, että he tulevat toimeen.

– En tiedä tulemmeko toimeen Putinin kanssa. Toivon, että tulemme, mutta on mahdollista, että emme tule, Trump jatkoi.

Trump jatkoi keskustelua Venäjän ja Yhdysvaltain välisistä suhteista tuoden esiin presidentinvaalit hävinneen Hillary Clintonin.

– Luuletteko todella, että Hillary Clinton olisi kovempi Putinia vastaan? Trump kysyi

Liittyen kohuttuun Venäjä-raporttiin Trump kiisti aamusta alkaen kaikki yhteydet Venäjälle. Hän ilmoitti, ettei hänellä ole tällä hetkellä minkäänlaisia kytkyjä maan kanssa.

– Minulla ei ole sopimuksia Venäjällä. Minulla ei ole mahdollisia sopimuksia siellä, sillä olemme pysyneet poissa. Minulla ei myöskään ole lainoja Venäjällä.

Trump toi myös esille Venäjän presidentin lausunnon, jossa tämä on kertonut kohutun raportin olevan täyttä valetta.

Yhtiö siirtyy Trumpin pojille

Yksi suurimmista kysymyksistä ennen Trumpin virkaanastujaisia oli nimenomaan se, kuinka hän hoitaisi mahdollisen eturistiriidan yhtiönsä kanssa. Tilaisuudessa Trump paljasti ratkaisun olevan hänen poikansa Don ja Eric, jotka nousevat yhtiön johtoon.

– Kykenisin hyvin toimimaan samanaikaisesti presidenttinä ja johtamaan yhtiötäni. Koska olen hyvä siinä, mutta en aio tehdä sitä, Trump sanoi.


Hän myös kertoi siitä, kuinka torjui vain vähän aikaa sitten dubailaiselta liikemieheltä samaansa 2 miljardin arvoisen sopimuksen välttääkseen eturistiriidat. Trump myös ilmoitti, ettei aio julkistaa verotietojaan.

Kielsi seksivideon olemassaolon

Eräs kohutun Venäjä-raportin sisällöistä kerrotaan vahvistamattomien tietojen mukaan olevan seksivideo, jonka venäläiset tiedusteluviranomaiset ovat kuvanneet Trumpista tämän vieraillessa Moskovassa. Videolla Trumpin kerrotaan olevan hotellihuoneessa prostituoitujen kanssa.

Miestenlehti Penthouse on ilmoittanut maksavansa miljoona dollaria mahdollisesta seksivideosta.

– Olen korkean profiilin henkilö. Aina kun matkustan mukanani on paljon ihmisiä ja turvamiehiä, hän kommentoi.

Trumpin mukaan hän varoittaa aina kanssaan matkustavia käytöksestä, sillä ulkomailla edessä voi aina olla kameroita. Hänen mukaansa on oltava hyvin varovainen, tai voi löytää itsensä illalla televisiosta.

– Kaiken lisäksi olen bakteerikammoinen, Trump totesi naurahtaen.

Obamacare oli suuri virhe

Jo vaalikampanjansa aikana Trump ilmoitti aikovansa poistaa terveydenhoitojärjestelmä Obamacaren. Hänen mukaansa järjestelmä tullaan korvaamaan uudella ja paremmalla heti, kun uusi terveysministeri on nimitetty virkaansa.

– Obamacare on täydellinen katastrofi, Trump sanoi.

Hän myös kertoi miettineensä, että antaisi järjestelmän romahtaa omatoimisesti vuoden 2017 aikana, mutta päätti kuitenkin korvata sen uudella heti kun mahdollista.

Obamacare toi miljoonat köyhät perusterveydenhuollon piiriin Yhdysvalloissa. Samalla keskiluokan vakuutusmaksut nousivat.

Meksiko maksaa muurin rakentamisen

Hyvin kiinnostava osa Trumpin kampanjointia oli myös puhe muurin rakentamisesta Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle. Trumpin mukaan tällä saadaan pysäytettyä laittomien maahanmuuttajien saapuminen ja luodaan työpaikkoja yhdysvaltalaisille.

– Kyllä aiomme rakentaa muurin, Trump vastasi toimittajan kysymykseen.


Muurin aikatauluista tuleva presidentti kertoi sen verran, ettei aio odottaa vuotta tai puoltatoista vuotta ennen kuin rakentaminen voidaan aloittaa. Hänen mukaansa tuleva varapresidentti Mike Pence on jo käynyt asiasta keskusteluja eri tahojen kanssa, jotta rakentaminen voitaisiin aloittaa mahdollisimman pian.

– Meksiko tulee maksamaan muurin tavalla tai toisella. Onko se maksu vai verotus, sitä en vielä osaa sanoa, Trump vastasi kysymykseen siitä, kuka muurin maksaa.

Rajavero maasta muuttaville yrityksille

Keskustelussa Trump toi myös esille kovan verotuksen, jonka aikoo ottaa käytäntöön maasta pois muuttaville yhtiöille. Tällä on tarkoitus estää teollisuuden karkaaminen maasta. Trumpin mukaan osavaltiosta toiseen muuttaminen ei tuo ongelmia, mutta rajojen ylitys tuo.

– Yhtiöt, jotka aikovat siirtää tehtaansa ulos Yhdysvalloista, joutuvat maksamaan hyvin suuren rajaveron, Trump jyrähti.

Kiista toimittajan kanssa

Lehdistötilaisuuden lopulla Trump päätyi sanaharkkaan CNN:n toimittaja Jim Acostan kanssa. Acosta koitti saada presidenttiä vastaamaan tämän esittämään kysymykseen, sillä Trump ja hänen edustajansa kritisoivat CNN-uutissivustoa kovin sanoin.

– Organisaationne on kamala. Älä ole epäkohtelias, Trump torjui toimittajan kysymykset.

CNN:n toimittaja jatkoi kysymyksen tavoittelua, kunnes Trump lopulta totesi ennen paikalta poistumistaan pitävänsä tämän työnantajaa valeuutisten levittäjänä.

– Te olette valeuutissivusto, Trump totesi.

Kommentillaan Trump viittasi CNN:n uutisointiin liittyen nyt kohuttuun Venäjä-raporttiin. Buzzfeedin ohella CNN oli yksi ainoista uutistoimistoista, jotka kertoivat raportista ensimmäisinä. CNN oli myös ensimmäinen uutistoimisto, joka kertoi, että presidentti Obama ja Trump olivat saaneet tiedon raportista tiedusteluviranomaisilta.
Näitä luetaan!
 1. 1

  Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

 2. 2

  Tämän kirjeen sarjakuristaja pudotti teinitytön postiluukusta

 3. 3

  Mies avautuu saunakyttääjistä: ”Enpä ole ikinä noussut alasti lauteille ilman, että naiset olisivat mittailleet varustustani”

 4. 4

  17-vuotias tyttö kuoli benji-turmassa kielimuurin vuoksi

 5. 5

  Suora lähetys juuri nyt: Toisen maailmansodan aikaiset T-34-panssarivaunut ajavat Parolannummella

 6. 6

  Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

 7. 7

  Nahkahanskainen mies ilmestyi oven taakse – tyttö kertoi oikeudessa kauhunhetkistään

 8. 8

  Iskelmälegenda Annikki Tähti on kuollut

 9. 9

  Annikki Tähden ura oli vertaansa vailla – kiersi keikkalavoja kuudella vuosikymmenellä

 10. 10

  Piisamit söivät Aake Kallialan laiturin, epäilee nyt ahmattien siirtyvän Asuntomessuille: ”Harvalla piisamilla on kivitalo Saimaalla”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

 2. 2

  ”Pelkäsin että lapseni ihonväri olisi eri kuin miehelläni” – Vauva.fi:ssä paljastetaan nyt salaisuudet, joita kukaan ei tiedä

 3. 3

  Lähtisitkö tässä mekossa juhlimaan? Susanna Penttilän todella rohkea asuvalinta hämmentää: ”Eikö tuohon kuulu pikkupöksyjä lainkaan?”

 4. 4

  Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

 5. 5

  Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

 6. 6

  Pikkulapsi putosi neljästä metristä suoraan kivilattialle Tampereella – kaiteessa vakavia puutteita

 7. 7

  Joka neljäs suomalainen on nautiskellut maksansa sairaaksi – kuulutko sinä tietämättäsi heihin?

 8. 8

  Kyösti Pietiläinen on kuollut – palveli muukalaislegioonassa yli 28 vuotta

 9. 9

  Kim Kardashian joutui rajun tylytyksen kohteeksi salaa otettujen peppukuvien vuoksi – syyttää nyt paparazzeja kuvamanipuloinnista

 10. 10

  Vuokralainen käytti vessaa suihkuna – hiukset tukkivat lattiakaivon karmein seurauksin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

 2. 2

  Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

 3. 3

  Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

 4. 4

  Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

 5. 5

  Pirullisen vaikea tarkkuustesti testaa hoksottimesi

 6. 6

  Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

 7. 7

  Kris Jennerin paljastavasta salikuvasta löytyi nolo moka: kuvanmuokkaus meni pahasti pieleen – jopa fanit kritisoivat: ”Surullista!”

 8. 8

  Kotihälytyskeikalla odotti näky, joka riipaisi jopa vanhan sosiaalityöntekijän sydäntä – viranomaiset vetoavat juhannusjuhlijoihin

 9. 9

  Livelähetys Prisman kassahihnasta nousi megahitiksi – erityisesti eräs ostohetki synnytti villejäkin teorioita

 10. 10

  Onko sinullakin viinanaama? Vertaa tätä kuvaa peilikuvaasi

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

 2. 2

  Tämän kirjeen sarjakuristaja pudotti teinitytön postiluukusta

 3. 3

  Mies avautuu saunakyttääjistä: ”Enpä ole ikinä noussut alasti lauteille ilman, että naiset olisivat mittailleet varustustani”

 4. 4

  17-vuotias tyttö kuoli benji-turmassa kielimuurin vuoksi

 5. 5

  Suora lähetys juuri nyt: Toisen maailmansodan aikaiset T-34-panssarivaunut ajavat Parolannummella

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

 2. 2

  ”Pelkäsin että lapseni ihonväri olisi eri kuin miehelläni” – Vauva.fi:ssä paljastetaan nyt salaisuudet, joita kukaan ei tiedä

 3. 3

  Lähtisitkö tässä mekossa juhlimaan? Susanna Penttilän todella rohkea asuvalinta hämmentää: ”Eikö tuohon kuulu pikkupöksyjä lainkaan?”

 4. 4

  Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

 5. 5

  Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

 2. 2

  Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

 3. 3

  Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

 4. 4

  Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

 5. 5

  Pirullisen vaikea tarkkuustesti testaa hoksottimesi

 6. Näytä lisää