Verneri

Ulkomaat

Täällä Trump viettää kiitospäivää: Floridan-palatsin tyyli kuin Versailles’ssa – loppumattomia oikeusjuttuja naapurien kanssa

Julkaistu: , Päivitetty:

Yhdysvallat
Donald Trumpin Floridan-residenssi Mar-a-Lago on kansallinen kruununjalokivi ja loppumattomien oikeusjuttujen kohde. Yhdysvaltain presidentiksi nouseva Trump viettää kartanossaan kiitospäivää myös tänä vuonna.
Kun Donald Trump ensi tammikuussa muuttaa Valkoiseen taloon, hän joutuu ehkä hieman jopa tinkimään asumistasosta, johon hänen perheensä on tottunut. Ainakin, jos asumistasoa mittaa kullattujen ja marmoristen krumeluurien määrällä.


Trumpin New Yorkin -kodin eli Trump Towerin kolmen ylimmän kerroksen lisäksi Trump on pitänyt toisena kotinaan Floridan Palm Beachissa sijaitsevaa Mar-a-Lagon kartanoa. Vuonna 2005 hän jopa juhli siellä häitään nykyisen vaimonsa Melanian kanssa.

Vuonna 1927 valmistunut Mar-a-Lago on julistettu historiallisesti merkittäväksi monumentiksi Yhdysvalloissa, ja New York Times -lehti on verrannut sitä Versailles’n palatsiin.

– Kuninkaan läsnäolon huomaa aina, tokaisi Mar-a-Lagon pitkäaikainen uskottu hovimestari Anthony Senegal nykyisestä isännästään NYT:n artikkelissa alkuvuodesta.

Mar-a-Lagon (suom. meri järvellä) rakennutti silloinen Yhdysvaltain rikkain nainen Marjorie Merriweather Post (1887–1973). Hän omisti muroistaan tunnetun General Foods -yhtiön ja oli tunnettu seurapiirihahmo. Post satsasi suunnattomia summia ja vaivaa Mar-a-Lagon vanhaan välimerelliseen tyyliin ja sisustukseen. Ulkorakenteen piti kestää Floridan hurrikaanit, minkä se on muutamaa pientä vauriota lukuun ottamatta tehnytkin.

Noin seitsemän hehtaarin tontille Floridan hiekkarannikolle noussut 114 huoneen kompleksi pinnoitettiin marmorilla, puukuvioinneilla ja lehtikullalla. Tiiliä tuotettiin Espanjasta saakka, jotkut niistä olivat aina 1400-luvulta. Kattotiilet tulivat kuubalaisesta linnasta. Olohuoneen lehtikultainen katto on kopio Venetsian akatemian katosta, muuhun sisustukseen käytettiin itämaisia mattoja, kimaltelevia kattokruunuja ja 1500-luvulta peräisin olevia flaamilaisia tapetteja, joiden kirkkautta Post varjeli suojaamalla niitä päivisin auringonvalolta. (Donald Trumpin aikana niiden kerrotaan hieman haalistuneen.) Ulkoseiniä kuvioitiin eläinaiheilla, 23-metrinen torni kiinteistön keskellä toi hieman linnamaista vaikutelmaa.

Post lahjoitti testamentissaan Mar-a-Lagon liittovaltiolle käytettäväksi presidenttien loma-asuntona tai ulkomaisten arvovieraiden majoituspaikkana. Toive ei toteutunut, sillä virkamiehet tuskastuivat paikan korkeisiin ylläpitokustannuksiin ja valtio lahjoitti Mar-a-Lagon takaisin Postin perikunnalle, joka laittoi sen myyntiin.

Kiinteistömoguli Donald Trump haistoi paikassa hyvän bisneksen ja osti sen 1985 käytännössä pilkkahintaan, reilusti alle kymmenellä miljoonalla eurolla. Trump kunnosti paikat, ja nykyisin kiinteistön ja Floridan kalleimmalla alueella sijaitsevan tontin arvoksi lasketaan peräti 200–300 miljoonaa euroa, kertoo Fortune-lehti.

Vanity Fairin mukaan erityisesti Trumpin silloinen vaimo Ivana" class="person">Ivana halusi Mar-a-Lagon, ja perheen kerrotaankin viettäneen paljon aikaa hulppeassa kartanossaan.Ivanka-tytär nukkui samassa lastenhuoneessa kuin rouva Postin tytär, näyttelijä Dina Merrill, ja hovimestari Senegal muisteli, kuinka Trumpin pojat Donald Jr. ja Eric juoksentelivat kartanon kirjaston läpi. Myöhemmin kirjastosta tehtiin baari, jonka seinälle tuli – yllätys yllätys – yksi Donald Trumpin muotokuvista.

Avioero Ivanasta ja kasinokonkurssit johtivat kuitenkin nopeasti siihen, että Mar-a-Lagosta tuli Trumpille riippakivi: hänellä ei yksinkertaisesti ollut varaa pitää sitä pelkästään omassa käytössään. Ratkaisuksi nousi Mar-a-Lagon muuttaminen rikkaiden yksityisklubiksi, kylpyläksi ja tennis- ja golfkerhoksi, minkä Palm Beachin piirikunta lopulta hyväksyi väännön jälkeen. Trump pyhitti kuitenkin osan kiinteistöstä edelleen vain perheensä käyttöön. Yksityisklubin jäseneksi pääsee Washington Postin mukaan liki 100 000 euron aloitusmaksulla ja 13 000 euron vuosimaksulla. Sen kerrotaan tuottaneen Trumpille liki 15 miljoonaa euroa viime vuonna.

Trump pyrki Floridaan rantautumisensa jälkeen myös laajentamaan bisneksiään Palm Beachissa. Hän osti kesken jääneen asuinrakennusprojektin, jonka joutui kuitenkin myymään konkurssiensa seurauksena. Hän oli myös valmis pilkkomaan Mar-a-Lagon pienemmiksi tonteiksi, joille olisi noussut luksusasuntoja, mutta kaupunki ei suunnitelmaa koskaan hyväksynyt. Yhdessä asiassa Trump sai tahtonsa läpi: lähistölle nousi komea 18-reikäinen golfkenttä, joka on seudun ylpeyksiä.

Itse Mar-a-Lagon kartanoon Trump on luonnollisesti myös jättänyt jälkensä. Vuoden 2005 häihin valmistui komea noin 1 900 neliön juhlasali, jota klubin pr-kuvat esittelevät näkyvästi. Postin tyttären kuuluisaa lastenhuonetta on myös mukailtu Barron-pojan käyttöön.
Trumpin historia Palm Beachin kaupungin ja piirikunnan kanssa on erittäin kompleksinen. Trump ei olisi Trump, ellei hän olisi napit vastakkain ja oikeustaistossa lähes jokaisen kanssa, mutta Trumpin läsnäolon on katsottu tuoneen alueelle myös paljon bisnesmahdollisuuksia, seuraelämää ja poliittista kuhinaa.

– Vuosien varrella Palm Beach on vähitellen hyväksynyt Trumpin yli-ison persoonan yksityisklubeineen enemmän voimavaraksi kuin mahdolliseksi ongelmaksi, kirjoitti paikallislehden pitkäaikainen kolumnisti Frank Cerabino Politicossa viime vuonna.

Hän piti kuitenkin Trumpin ja Palm Beachin kähinöitä esimerkkinä siitä, minkälaiseen elämään amerikkalaisten on syytä varautua, mikäli Trumpista tulisi presidentti.

Trumpin kärjekkäimmät riidat paikallisviranomaisten kanssa liittyvät kahteen asiaan: Trumpin lipputankoon ja Palm Beachin kansainväliseen lentokenttään.


Lipputangon tarina alkoi 2006, kun Trump pystytti Mar-a-Lagoon 25-metrisen pylvään, jossa liehui 4,5-kertaa-7,5-metrinen Yhdysvaltain lippu. Palm Beachin kaupunki kuitenkin säätelee tarkoin lipputankojen kokoa. Trumpin tanko oli yli kaksi kertaa liian korkea ja lippu moninkertaisesti liian suuri. Kaupunki langetti Trumpille sakon: yli 200 euroa jokaisesta päivästä, jonka lipputanko seisoi luvatta paikallaan.

Trump kieltäytyi maksamasta sakkoa tai poistamasta lipputankoa. Kun sakon summa oli noussut yli 100 000 euron, Trump syytti kaupunkia epäisänmaallisuudesta, haastoi sen oikeuteen perustuslaillisen ilmaisunvapautensa tukahduttamisesta ja vaati yli 20 miljoonan euron korvauksia.

Trumpille tyypilliseen tapaan oikeusjuttu lopulta sovittiin ja kumpikin luopui vaateistaan. Trumpin lipputanko lyheni muutaman metrin, mutta oli edelleen selvästi Palm Beachin korkein.

Niin kauan kuin Trump on Palm Beachissa oleskellut, häntä on nyppinyt läheistä lentokenttää käyttävien koneiden lentäminen Mar-a-Lagon ylitse. Hän vaati piirikunnalta metelistä 70 miljoonan euron korvauksia 1995, mutta luopui vaateistaan, kun sai vuokrattua piirikunnalta maat golfkentälleen läheltä lentokenttää.

Rauhaa ei kuitenkaan kestänyt ikuisuuksiin. Trump on haastanut piirikunnan kahdesti uudelleen oikeuteen perusteenaan lentokoneiden Mar-a-Lagon päälle kaasuttamat päästöt. Viimeisimmässä oikeusjutussa Trump vaatii 100 miljoonan korvauksia, ja juttu on edelleen kesken. Sun-Sentinel-lehden mukaan lentokenttää koskevista oikeusjutuista on aiheutunut veronmaksajille yhteensä jo noin 600 000 euron kulut.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tom Cruisen epäonnistuneella stuntilla karmeat seuraukset: vammat luultua pahemmat, elokuvan kuvaukset jäissä

  2. 2

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  3. 3

   Suomalainen erikoisuus nousi maailmanlaajuiseksi nettihitiksi – hissiin eivät mahdu edes muuttolaatikot

  4. 4

   Natsit tappoivat newyorkilaisen Nancyn sukulaiset – ”Soihtujen kantamien tuo minulle kylmät väreet”

  5. 5

   Dopingtuomio ei ole Therese Johaugin ainoa huoli: miljoonahuvilan osto toi mukanaan ongelman

  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan lasten vaarallisesta temppuilusta – ”Emme halua, että ainuttakaan vahinkoa tapahtuu”

  7. 7

   Jukka söi lämmintä majoneesia ja joi hanavettä keskellä Afrikkaa – 1600 euron ”ripulireissu” oli unohtumaton kokemus

  8. 8

   Näyttelijä joutui järkyttävän hyökkäyksen kohteeksi keskellä Lontoota – ohikulkija viilsi saksilla päähän: ”Verta oli kaikkialla”

  9. 9

   Tällainen on Trumpin uusi viestintäpäällikkö: Entinen malli ja näyttelijä

  10. 10

   Palvottu plusmalli julkaisi kuvan, jollaisia mallit harvoin someen laittavat – esittelee uhkeat luomukurvinsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuva: Ami löysi Lemmenjoelta suurimman kultahipun vuosikausiin – tämän verran sillä voisi rikastua

  2. 2

   Isisin 7 brutaalia kidutuskeinoa paljastuivat – ”Hän kysyi minulta, olenko kuullut purijasta”

  3. 3

   Lidlin valikoimaan saapuu syksyllä halpa nahkatakki – testasimme ja arvioimme kohuvaatteen

  4. 4

   Aftonbladet: ”Mielenkiintoinen esine” löydettiin vedestä kadonneen ruotsalaisnaisen etsinnöissä

  5. 5

   Amerikkalaismies painoi hälytyspainiketta kahdesti – kuukautta myöhemmin huoltomiehet tekivät karmean löydön hissistä

  6. 6

   Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

  7. 7

   Jessi, 33, ahdistui suomalaistyttöjen nettivideoista: ”Miten on mahdollista, että tuollaista saa tapahtua”

  8. 8

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  9. 9

   Tutkijat uskovat: Mysteerikone MH370:n putoamispaikka selvisi vihdoin – koordinaatit 35,6°S, 92,8°E julki

  10. 10

   Turun Ruissalosta löytyi kaksi ruumista – poliisi tutkii

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  3. 3

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  4. 4

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  5. 5

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  6. 6

   Mies löytyi kuolleena illallispöydästä, kaveri lattialta – käsittämättömän kaksoiskuoleman syy Ranskassa selvisi viimein

  7. 7

   Viereinen matkustaja valitti Sara Forsbergin käytöksestä lentoemännälle – laulaja tilitti kohupäivityksessä: ”Hän haisee p**seeltä”

  8. 8

   ”Fiilikset menevät vuoristoratoja” – Sara Sieppi kyllästyi hänen ja Roope Salmisen suhteesta velloneisiin huhuihin: Uhkeana hellettä tihkuvissa bikinikuvissa

  9. 9

   Katso video Kiiran voimasta: Vesi tulvi supermarketin katosta Espoossa, lasiseinä rämähti 35 metrin korkeudesta kadulle Helsingissä

  10. 10

   Megatähti Justin Bieber ihastui vaaleaan kuntosalityöntekijään – kaunottaren tyly reaktio yllätti: kuittasi sivaltavasti takaisin

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tom Cruisen epäonnistuneella stuntilla karmeat seuraukset: vammat luultua pahemmat, elokuvan kuvaukset jäissä

  2. 2

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  3. 3

   Suomalainen erikoisuus nousi maailmanlaajuiseksi nettihitiksi – hissiin eivät mahdu edes muuttolaatikot

  4. 4

   Natsit tappoivat newyorkilaisen Nancyn sukulaiset – ”Soihtujen kantamien tuo minulle kylmät väreet”

  5. 5

   Dopingtuomio ei ole Therese Johaugin ainoa huoli: miljoonahuvilan osto toi mukanaan ongelman

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuva: Ami löysi Lemmenjoelta suurimman kultahipun vuosikausiin – tämän verran sillä voisi rikastua

  2. 2

   Isisin 7 brutaalia kidutuskeinoa paljastuivat – ”Hän kysyi minulta, olenko kuullut purijasta”

  3. 3

   Lidlin valikoimaan saapuu syksyllä halpa nahkatakki – testasimme ja arvioimme kohuvaatteen

  4. 4

   Aftonbladet: ”Mielenkiintoinen esine” löydettiin vedestä kadonneen ruotsalaisnaisen etsinnöissä

  5. 5

   Amerikkalaismies painoi hälytyspainiketta kahdesti – kuukautta myöhemmin huoltomiehet tekivät karmean löydön hissistä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  3. 3

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  4. 4

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  5. 5

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  6. Näytä lisää