Kullervo

Ulkomaat

4 venäläissotilasta avautui kokemuksistaan Itä-Ukrainassa: Automaattiaseen sai, kun todisti, ettei juokse karkuun

Julkaistu:

Ukrainan sota
Meduzan journalisti Georgi Pereborshtshikov on kertonut raportissaan miksi venäläiset ovat lähteneet vapaaehtoisiksi Itä-Ukrainan sotaan ja millaista sieltä on ollut palata.
Ukrainan sisällissodan raivokkaimmat taistelut laantuivat syksyllä, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin käänsi katseensa Syyriaan. Helmikuussa solmittu tulitaukosopimus ”Minsk II” näyttää pitävän edeltäjäänsä paremmin.

Venäjän virallisen totuuden mukaan sillä ei ole ollut mitään roolia sodassa. Putin on toistellut, että Itä-Ukrainassa sotivat venäläiset ovat ”vapaaehtoisia, jotka ovat siellä omalla ajallaan”.

Latvian Riiassa päämajaansa pitävä verkkolehti Meduza on kertonut, että tulitauon jälkeen moni venäläinen vapaaehtoinen on palannut separatistien riveistä kotiinsa. Paluu on usein ollut vaikeampi kuin lähtö.

Journalisti Georgi Pereborshtshikov kertoo Meduzan erikoisraportissaan, että monet ovat sortuneet rötöstelyyn tai ryypiskelyyn. Monet eivät edes ajattele, että he ovat olleet laittomasti sotimassa vieraassa maassa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Osa ei kadu lainkaan lähtöään ja on valmis palaamaan, jos tilanne Itä-Ukrainassa jälleen kiristyy. Meduzan erikoisraportista on uutisoinut myös muun muassa The Guardian.

Yhdistyneiden kansakuntien mukaan Ukrainan sodassa on kuollut yli 9000 ihmistä. Yli 20 000 on haavoittunut ja yli 1,5 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Aleksandr ”Risti” Neljubin

Ennen sotaa Aleksandr Neljubin pyöritti pientä ruokakauppaa Pietarin edustalla kaverinsa kanssa. Hän lähti heinäkuussa 2014 Itä-Ukrainaan ”puolustamaan venäläistä maailmaa lännen hyökkäyksiltä”. Odessan ammattiliittojen talon palo antoi alkusysäyksen lähtöön.

Hän palveli muun muassa tiedustelu- ja sabotaasiosastossa. Neljubin kertoo Meduzan raportissa tavanneensa sotilaita, jotka sanoivat olevansa Venäjän sotilastiedustelusta.

– Venäjältä tuli tukea, tietenkin. Ensin se tuli vapaaehtoisilta ja isänmaallisilta järjestöiltä. Myöhemmin, alkoi tulla runsaasti tarvikkeita, Neljubin kertoo raportissa.

Neljubin sanoo raportissa, että separatistien keskuudessa oli isoja ongelmia organisoinnissa ja koordinoinnissa. Hän kertoo, että hyökkäys Jelenovkan pikkukaupunkiin toteutettiin kokemattomalla joukolla, ristiriitaisilla käskyillä ja kehnolla aseistuksella. Vastassa oli muun muassa yli 30 tankkia.

– Meillä piti olla aseellista valmistelua ja teknistä tukea. Näin vain kolme tankkia, eivätkä ne edes osallistuneet taisteluun. Niiden tornit olivat jumissa. Kolmannes divisioonasta kuoli tässä hyökkäyksessä upseerien huolimattomuuden vuoksi.

Neljubin haavoittui Itä-Ukrainassa sirpaleesta ja hänet kuljetettiin Krimille hoitoon. Monet Neljubinin toveritkin ovat lähteneet kotiin. Päätökseen ovat vaikuttaneet monien tärkeiden komentajien tappaminen.

– Kaikki tietävät, kuka heidät tappoi. ”Kansan tasavallan” viranomaiset. Rahan ja tottelemattomuuden vuoksi. Tavarat humanitaarisista saattueista? Ne myytiin markkinoilla seuraavana päivänä.

Neljubin kertoo raportissa, että hänen on ollut vaikea palata siviilielämään. Juodessaan Neljubin muistelee tovereitaan ja sotaa. Hänen vaimonsa on sairaana ja huolissaan miehensä mielenterveydestä. Neljubin menetti myös kauppansa.

– Kaverini ajoi meidät velkoihin. Minä myin kaiken tavaran ja nyt kaikki on mennyttä.


Svetlana “Karma”

Solikamskilainen Svetlana työskenteli julkaisualalla ja harrasti vuorikiipeilyä, eikä hän ollut koskaan käsitellyt asetta. Sitten hän alkoi seuraamaan uutisia Donbassin tapahtumista.

– Kaikki se kosketti sieluni syvimpiä sopukoita, nouseva fasismi, venäläisväestön joukkomurhat ja hyökkäykset siviilikohteisiin, Svetlana kertoo raportissa.

Hän aloitti syksyllä 2014 humanitaaristen avun postitukset ja joulukuussa hän matkusti itse Donetskiin. Svetlana ilmoitti töihin lähtevänsä lomalle.

Svetlana päätyi kansainväliseen prikaatiin. Hän toimi muun muassa tammikuussa Donetskin lentokentän valtauksen yhteydessä lääkintätehtävissä.

Svetlana jatkaa palvelustaan edelleen. Hänen mukaan mitään tulitaukoa ei ole, vaikka niin sanotaan. Pommitukset jatkuvat ja Ukrainan hallituksen joukot voivat hyökätä milloin vain.

Svetlana kertoo raportissa, että monet venäläiset palaavat kotiin, kun kiivaimmat taistelut ovat laantuneet. Puolisotilaalliset joukot muistuttavat koko ajan enemmän kunnollista armeijaa.

Svetlana sanoo raportissa, ettei hän kadu hetkeäkään lähtöään Itä-Ukrainaan. Hänen mukaan se on kovettanut häntä ja opettanut arvostamaan elämää.

– Tiedän nyt sanan ystävyys todellisen merkityksen. Minulla ei ole vain ystäviä, vaan minä hetkenä hyvänsä elämäni voi riippua ympärilläni olevista ihmisistä.

Aleksandr “Lappilainen” Fomitshenko

Muurmanskilainen Aleksandr Fomitshenko palveli Venäjän armeijassa upseerina ennen siirtymistä turvallisuusalalle.

Odessan ammattiliittojen talon palon jälkeen Fomitshenko halusi auttaa. Donbassissa hän huomasi, että median välittämä kuva ei vastaa totuutta. Kaikki ei ollutkaan ”ruusuista”.

Fomitshenko kertoo raportissa, että sotilaskoulutusta ei ollut. Taistelijat saivat uudet automaattiaseet vasta ensimmäisen taistelun jälkeen, kun oli todistanut, ettei juokse karkuun. Univormu piti ostaa itse, eikä ruokaakaan oikein ollut.

Fomitshenkon mukaan sotilaille tarjottiin suhteellisen hyvää palkkaa, mutta monet venäläiset kieltäytyivät. He eivät halunneet, että heitä voisi pitää palkkasotilaina.

Fomitshenko sanoo raportissa, että he eivät pelänneet vain vihollista, vaan myös omia. Loikanneet upseerit antoivat hallituksen joukoille nimilistoja separatistien johtajista.

– Yhdessä tapauksessa kunnianarvoisa paikallisten aamunkoiton pataljoona tappoi kaksi toveriani. He olivat humalassa ja ampuivat autoamme.

Palattuaan Donbassista Fomitshenko palasi turvallisuusalalle, mutta surkean taloustilanteen vuoksi hän joutui vaihtamaan trukkikuskin hommiin. Hän aikoo palata Donbassiin, jos tilanne kiristyy.

– Kaikki meistä ovat saaneet eriasteisia psykologisia traumoja ja monet ovat saaneet aivotärähdyksiä, mutta niin se menee. Jos on kädet ja jalat, voi tehdä töitä, hän sanoo raportissa.

Fomitshenkon mukaan ”Uusi Venäjä” oli hyvä idea, mutta se ei toteutunut. Sotilaat halusivat jatkaa pidemmälle länteen, mutta separatistien johto käski pysähtymään.

– Kaiken tämän jälkeen näkemykseni elämästä ovat muuttuneet. Arvostan elämää enemmän. Minä en kadu mitään. Voin sanoa, että ylitin itseni. Venäjä on ollut sodassa vuosisatoja, eikö olekin?

Daria “Phoenix”

Moskovalainen Daria liittyi separatistijoukkoihin joulukuussa 2014. Sitä ennen hän työskenteli kiinteistöfirmassa. Myös Daria lähetti ensin humanitaarista apua. Hän kertoo raportissa seuranneensa tilanteen pahenemista levottomana.

– Kun taistelut repesivät, en voinut vain istua sivussa. Slaavit tappoivat slaaveja – miten se on mahdollista, hän pohtii raportissa.

Daria ei ollut koskaan käsitellyt asetta. Hän kertoo Meduzan raportissa saaneensa kuukauden ”koulutuksen”.

– Sen jälkeen kolmasosa lopetti, Luojan kiitos. Muuten taisteluissa kuolleita ruumiita olisi kolmannes enemmän.

Darian osasto siirrettiin etulinjaan tammikuussa 2015. Helmikuussa hän oli Debaltsevessa, joka oli sen hetken kiivain taistelupaikka. Pommitukset olivat rankkoja.

Moni Darian ryhmästä kuoli. Heitä räjähti kappaleiksi ja osalta jouduttiin amputoimaan raajoja. Daria kertoo, että moni kokenutkin mies menetti järkensä Debaltsevessa.

– Joku rypisti otsaansa ja sanoi, etten ole ihminen, jos tämä ei vaikuta minuun. Siitä ei ollut kyse. Käänsin vain tunteeni pois päältä. Minun oli pakko.

Daria kertoo raportissa, että hän palasi kotiin hoitaakseen perheasioita. Hän aikoo palata Itä-Ukrainaan, jos tilanne kiristyy.

– Tunnelmat ovat sekavat. Kyllä, Moskova luopuu Donbassista. Se on jo niin selvää, että se on melkein tylsä sanoa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Patrik, 25, soluttautui äärioikeiston sisäpiiriin – ”Tämä tulee päättymään sotaan”

  2. 2

   Antti Lindtman, 34, ja puoliso Kaija Storbom, 54, saivat jo äitiyspakkauksen kotiin – ”Välillä saa itseään nipistää”

  3. 3

   Nuorukainen loukkaantui vakavasti – jäi asfalttijyrän alle Nurmijärvellä

  4. 4

   Ensitreffit alttarilla -Aliisa häipyy yksin viikon lomalle – Esa-puoliso tuohtuu vaimonsa matkasta: ”Jos ihan suoraan sanon...”

  5. 5

   Merivartiosto pelasti perheen myrskystä – perheen tytär lohkaisi pelastajille äitiä nolostuttaneet sanat

  6. 6

   Maajussi-Aapo vie morsianehdokkaansa kylpylään – naiset tyrmistyvät vähäisestä vaatetuksesta: ”Kaikki olivat vähän vastahakoisia”

  7. 7

   Suomalaisartistien luottokitaristi kertoo, millaista on työskennellä tähtien kanssa – eräs laulaja kyvyiltään poikkeuksellinen: ”Jotain uskomatonta”

  8. 8

   Kiekkoilijoiden karut kohtalot havahduttivat – ex-pelaajat ryhtyivät tukiverkoksi: ”Marko Jantunen oli käännekohta meille”

  9. 9

   Juho on parisuhteessa sekä Aleksin että Sofian kanssa – näin kolmikon suhdekuvio toimii

  10. 10

   Sini Ariell julkaisi pysäyttävän kuvan – äärimmäisen vaikea raskaus riudutti pin up -kaunottaren: paino nousi vain alle 5 kiloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  2. 2

   Juho on parisuhteessa sekä Aleksin että Sofian kanssa – näin kolmikon suhdekuvio toimii

  3. 3

   Lotta, 28, löysi unelmiensa miehen baarista – paljastuikin vankilomaa viettäväksi linnakundiksi: istunut kiven sisällä yli 10 vuotta

  4. 4

   Suomalaistähti Alman jättimäinen mainoskuva komeilee Times Squarella – kollegoilta sataa äimistyneitä onnitteluita: ”Holy shit!”

  5. 5

   Savoa puhunut valepoliisi ilmestyi Vienon, 80, ovelle Espoossa – pojanpoika Antti, 22, taltutti jujutsu-otteilla

  6. 6

   Maajussi-Aapo vie morsianehdokkaansa kylpylään – naiset tyrmistyvät vähäisestä vaatetuksesta: ”Kaikki olivat vähän vastahakoisia”

  7. 7

   Kulkukoiralauma yllätti turistin Kreikassa: Soitti hädissään perheelleen – löytyi seuraavana aamuna raadeltuna

  8. 8

   15-vuotiaana yksin laivalla New Yorkiin lähtenyt Irja, 83, ei aio palata enää koskaan Suomeen: ”Siitä on tullut liian moderni”

  9. 9

   Ensitreffit alttarilla -Aliisa häipyy yksin viikon lomalle – Esa-puoliso tuohtuu vaimonsa matkasta: ”Jos ihan suoraan sanon...”

  10. 10

   Antti Lindtman, 34, ja puoliso Kaija Storbom, 54, saivat jo äitiyspakkauksen kotiin – ”Välillä saa itseään nipistää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  4. 4

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  5. 5

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  6. 6

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  7. 7

   Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

  8. 8

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  10. 10

   Testaa, miten sinä pärjäisit Haluatko miljonääriksi -visassa – 18-vuotias teekkari jäi vain kahden kysymyksen päähän jättipotista

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Patrik, 25, soluttautui äärioikeiston sisäpiiriin – ”Tämä tulee päättymään sotaan”

  2. 2

   Antti Lindtman, 34, ja puoliso Kaija Storbom, 54, saivat jo äitiyspakkauksen kotiin – ”Välillä saa itseään nipistää”

  3. 3

   Nuorukainen loukkaantui vakavasti – jäi asfalttijyrän alle Nurmijärvellä

  4. 4

   Ensitreffit alttarilla -Aliisa häipyy yksin viikon lomalle – Esa-puoliso tuohtuu vaimonsa matkasta: ”Jos ihan suoraan sanon...”

  5. 5

   Merivartiosto pelasti perheen myrskystä – perheen tytär lohkaisi pelastajille äitiä nolostuttaneet sanat

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  2. 2

   Juho on parisuhteessa sekä Aleksin että Sofian kanssa – näin kolmikon suhdekuvio toimii

  3. 3

   Lotta, 28, löysi unelmiensa miehen baarista – paljastuikin vankilomaa viettäväksi linnakundiksi: istunut kiven sisällä yli 10 vuotta

  4. 4

   Suomalaistähti Alman jättimäinen mainoskuva komeilee Times Squarella – kollegoilta sataa äimistyneitä onnitteluita: ”Holy shit!”

  5. 5

   Savoa puhunut valepoliisi ilmestyi Vienon, 80, ovelle Espoossa – pojanpoika Antti, 22, taltutti jujutsu-otteilla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  4. 4

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  5. 5

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  6. Näytä lisää