Signe, Varma

Ulkomaat

Miksi hyökkäyksiä ei kyetty estämään? Nämä kysymykset Ranskan iskuista ovat vielä auki

Julkaistu: , Päivitetty:

Pariisin terrori-iskujen tutkinnassa on vielä lukuisia kysymyksiä, joihin etsitään vastausta. IS listasi niistä keskeisimmät.
Ovatko iskut ohi?

Ranska toipuu yhä viime viikon perjantain terrori-iskuista ja Eurooppa pelkää uusia hyökkäyksiä. On liian aikaista sanoa, että tilanne olisi rauhoittunut. Ranskan erikoisjoukkojen operaatio Pariisin Saint-Denisissä keskiviikkona pysäytti terroristijoukkion, jonka kerrotaan suunnitelleen iskuja Pariisin La Defensen liikekaupunginosaan sekä Charles de Gaullen lentokentälle.

Operaatiossa sai surmansa iskujen pääsuunnittelijaksi epäilty Abdelhamid Abaaoud. Tiettävästi yksi perjantain iskujen tekijä Salah Abdeslam on yhä kadoksissa. Hän vuokrasi yhden auton, jota hyökkäyksissä käytettiin.


Ranskan media on uutisoinut, että Pariisin terrori-iskuihin osallistui yhdeksän taistelijaa. Seitsemän heistä kuoli iskujen yhteydessä. On siis mahdollista, että Abdeslamin lisäksi ainakin yksi terroristi on vapaalla jalalla.

Saint-Denisin operaation yhteydessä pidätettiin yhteensä kahdeksan ihmistä. Heillä voi olla arvokasta lisätietoa poliisille. Asunnossa kuoli yhteensä kolme ihmistä, joista yksi ruumis kuului Abaaoudille ja yksi hänen naispuoliselle serkulleen Hansa Ait Boulachelle.

Kolmas ruumis on tunnistamatta. On arveltu, että ruumis teoriassa voisi kuulua Abdeslamille. Uusimpien tietojen mukaan hänet kuitenkin nähtiin ajamassa kohti Belgian rajaa pari tuntia hyökkäysten jälkeen. Poliisi otti hänet kiinni, kuulusteli häntä, mutta päästi lopulta lähtemään. Hänestä ei ole sen koommin saatu havaintoa.

Keitä terroristit ovat?

Kaikkia Pariisin terrori-iskujen tekijöitä ei ole vielä tunnistettu. Pääsuunnittelijaksi epäilty Abaaoud menehtyi keskiviikon operaatiossa.

Stade de Franceen iskeneistä kolmesta hyökkääjästä on tunnistettu Bilal Hadfi. Yksi hyökkääjä on ”tunnistettu” mieheksi, joka kirjautui turvapaikanhakijaksi Kreikassa lokakuun alussa. Hän käytti Syyrian passia, jossa oli Ahmad al-Mohammadin nimi. Passia ja nimeä on epäilty tekaistuiksi. Kolmas hyökkääjä on täysin tunnistamatta. Kaikki kolme kuolivat hyökkäyksessä.


Baareihin ja ravintoloihin iskenyt Ibrahim Abdeslam kuoli iskun yhteydessä, mutta hänen pikkuveljensä Salah on yhä kadoksissa. Joidenkin silminnäkijälähteiden mukaan heidän mukanaan olisi ollut kolmas mies. Hän saattoi olla Abdelhamid Abaaoud, koska hänet nähtiin myöhemmin lähellä paikkaa, johon ravintolaiskijöiden auto oli hylätty.

Bataclan-konserttisalin verilöylyn tekijöistä on tunnistettu kaksi, Omar Ismail Mostefai ja Samy Amimour. Kolmas kuollut terroristi on toistaiseksi tunnistamatta.

Toimiko Belgia terroristien päämajana?

Varmaa tietoa ei ole, mutta Ranskan viranomaiset arvelevat, että käsky terrori-iskuihin tuli Isisiltä Syyriasta käsin, mutta sen suunnittelu olisi mahdollisesti tapahtunut Belgian Brysselin Molenbeekin lähiössä. Alueella on kehno maine, sillä työttömyys on korkea, sosiaalisia ongelmia on paljon ja siellä asuu paljon maahanmuuttajia.

Abaaoud ja Abdeslamin veljekset olivat kotoisin Molenbeekista. Ainakin kolme Pariisin iskuissa käytettyä autoa vuokrattiin Belgiassa, musta Seat, musta Volkswagen Polo ja Volkswagen Golf.

Viime vuoden vaihteessa Belgiassa paljastettiin terroristisolu, joka suunnitteli iskuja poliitikkoja vastaan ja johon myös Abaaoud kuului.

Pidätyksiä on tehty sekä Ranskassa, Belgiassa että Hollannissa, mutta pidätettyjen henkilöllisyyksiä tai epäilyjä heitä vastaan ei ole paljastettu tutkintasyistä.

Torstaina kuitenkin Belgian poliisi ilmoitti pidättäneensä neljä epäiltyä Brysselin lähellä. Heistä seitsemän tunsi Bilal Hadfin, yhden Pariisin terroristihyökkääjistä.

Miten iskut valmisteltiin?

Terroristien liikkeistä on toistaiseksi vähän tietoa, samoin heidän mahdollisesti muodostamastaan laajemmasta verkostosta.

Ainakin osa hyökkääjistä oli syntynyt Euroopassa. Heitä yhdistää hiljalleen tapahtunut radikalisoituminen. Epäselvää kuitenkin on, onko heidän taustallaan vielä jokin rekrytoija ja kuinka paljon he mahdollisesti ovat saaneet Isisiltä koulutusta.


Terroristien olinpaikkoja ennen iskua on onnistuttu löytämään, mutta epäselvää on, missä ja milloin he tapasivat ja suunnittelivat iskua. Tutkijat ovat arvelleet, että he ovat käyttäneet tukikohtinaan Saint-Denisin lisäksi Bobignya ja Alfortvilleä Pariisin alueella.

Kyseessä on ollut iso logistinen haaste, kun heidän on pitänyt hankkia aseet ja rakentaa itsemurhapommit, ja kuljettaa ne Pariisiin. Pommivyöt ovat asiantuntijoiden mukaan monimutkaisia laitteita ja niiden rakentajat terrorijärjestölle arvokkaita, joten pommintekijä voi olla joku toistaiseksi tuntematon, vielä vapaana oleva henkilö.

Miksi isku epäonnistui osittain?

Stade de Francen itsemurhapommittajat eivät onnistuneet murhaamaan kuin yhteensä yhden sivullisen. Ibrahim Abdeslam haavoitti räjähtäessään vakavasti vain yhtä ihmistä.

Miksi itsemurhapommit olivat niin tehottomia? Miksi hyökkääjät eivät hakeutuneet suureen ihmisjoukkoon räjäyttäessään ne?

Vastauksia voi toistaiseksi vain spekuloida. Räjähteet ovat voineet olla liian pieniä, hyökkääjien suunnitelmissa on voinut mennä jokin pieleen ja he ovat menneet paniikkiin ja laukaisseet räjähteet esimerkiksi pitääkseen kiinni määrätystä aikataulusta.

Miksi iskua ei kyetty estämään?

Jotkut iskujen tekijät ja taustahenkilöt, kuten Abdelhamid Abaaoud, ovat todistetusti oleskelleet Syyriassa ja matkustaneet sieltä vapaasti Eurooppaan. On ihmetelty, miten Belgiassa vankeuteen tuomittu, Isisin propagandavideoilla rehvastellut ja eri tiedustelupalvelujen kiikarissa ollut erittäin vaaralliseksi tiedetty Abaaoud pääsi Pariisiin ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta.

Ranskan sisäministerin Bernard Cazeneuven mukaan tiedustelutiedot viittaavat siihen, että Abaaoud kulki matkallaan Pariisiin Kreikan läpi. Eikö kukaan havainnut mitään? Tämä on huolestuttavin vaihtoehto, koska silloin kuka tahansa Isis-terroristi on mahdollinen seuraava kulkija. Jos joku havaitsi jotain, miksi tieto ei kulkenut Ranskaan tai Belgiaan?

Bataclanin konserttisaliin hyökännyt Samy Amimour oli jo ennestään Ranskan poliisin tutkinnan alla. Hän jätti työnsä bussikuskina lokakuussa 2012 ja hänet pidätettiin samassa kuussa kahden muun kanssa, sillä kolmikon epäiltiin matkustavan Jemeniin tositoimiin.

Heidät vapautettiin ja asetettiin valvontaan. Amimourin oli luovutettava passinsa ja ilmoittauduttava viikoittain Drancyn poliisiasemalle tutkinnan aikana. Amimour ilmoittautui asemalle lähes vuoden verran, kunnes katosi syyskuussa 2013. Isälleen hän ilmoitti lähtevänsä Etelä-Ranskaan.


Hänestä tehtiin kansainvälinen pidätysmääräys samana vuonna, mutta oletettavasti Amimour oli jo Syyriassa. Hänen oikeudenkäyntinsä piti alkaa tänä vuonna.

Amimourin tapaus on herättänyt Ranskassa keskustelua siitä, tekivätkö viranomaiset virheen. Vaaralliset tapaukset tai mahdolliset pakenijat Ranska ottaa säilöön, mutta vähemmän vaaralliset otetaan vain valvontaan.

– Tuomarit kysyvät jatkuvasti itseltään, riittääkö oikeudellinen valvonta epäiltyjen säilöntään. Mutta me emme vain voi pistää kaikkia arestiin, Ranskan päämaistraattiliiton johtaja kommentoi Reutersille.

Turkki taas oli varoittanut Ranskaa Omar Ismail Mostefaista kahdesti ennen Pariisin iskuja. Tiedusteluviranomaiset ovat paineen alla ja heidän on tarkoitus tehdä uusia yhteydenpito- ja tiedonvaihtosopimuksia.

On vaadittu myös perustamaan Euroopan laajuinen tietopankki, johon kirjattaisiin kaikkien terroriepäiltyjen tiedot. Eri maiden lainsäädännöt voivat kuitenkin asettaa esteitä tällaiselle. Tiedustelupalvelujen on myös syytetty olevan usein haluttomia jakamaan omia tietojaan eteenpäin.

Tekeytyivätkö tekijät pakolaisiksi?

Stade de Francen yksi iskijä oli sormenjälkien perusteella kirjautunut turvapaikanhakijaksi Kreikassa lokakuussa ja myöhemmin rekisteröity Kroatiassa. Miehen oikea henkilöllisyys ja kansallisuus ei ole tiedossa. Kulkiko hän Balkanin läpi Länsi-Eurooppaan pakolaiseksi tekeytyneenä? Käyttikö myös pääepäilty Abaaoud pakolaisvirtoja hyväkseen livahtaakseen Eurooppaan?

Nämä tuhannen taalan kysymykset odottavat vahvistustaan. Mikäli vastaukset ovat kyllä, Pariisin iskuilla voi olla kauaskantoinen vaikutus pakolaiskriisiin. Pysyvää, tiukempaa rajakontrollia on jo nyt vaadittu useissa maissa. Terroristien matkat asettavat lisähaasteen vapaan liikkuvuuden Schengen-sopimukselle, joka on muutenkin horjunut pakolaiskriisin vuoksi.

Muun muassa sisäministeri Petteri Orpo (kok) on väläyttänyt Schengen-alueen koordinoituja sisärajatarkastuksia, jotka auttaisivat välillisesti myös terrorismin torjunnassa.

– On selvää, että hallitsemattomaan maahanmuuttoon liittyy myös turvallisuusuhkia. Joku voi käyttää tätä hallitsematonta tilannetta terrorismitarkoituksiin.

Lähteet: BBC, Reuters, Business Insider, CNN
Näitä luetaan!
 1. 1

  Latinokaunotar Jennifer Lopezin tuoreet kuvat loksauttivat leukoja – paljastava kuva takaapäin lumosi: ”Täydellinen vartalo”

 2. 2

  Kommentti: Norjasta kuului myös järjen ääntä Johaugin dopingtuomiosta – ”Nyrkinisku naiiviuden naamatauluun”

 3. 3

  190 matkaajaa luuli pääsevänsä paratiisisaarelle, jäivätkin jumiin Vantaalle – tuore sulho: ”Honeymoon on aika helvetin kaukana”

 4. 4

  Juna syöksyi topparin läpi Joutsenossa – veturi roikkuu uhkaavasti ajotien yllä

 5. 5

  Demareilta suorat sanat Jussi Halla-aholle: ”Juuri tähän terrorismilla pyritään”

 6. 6

  Onko muovikipposi terveysriski? Eviran asiantuntija kertoo, kauanko sitä on turvallista käyttää

 7. 7

  Omakotitalosta löytyi palaneen naisen ruumis Mikkelissä

 8. 8

  Toimittaja Kim Wallin verta löytyi sukellusveneen sisältä – silvotussa ruumiissa metallia

 9. 9

  Näitä töitä te-toimisto välittää ”tiskin alta” – katso 20 ammatin lista

 10. 10

  Julkkiskaunottaren, 39, ylellinen elämäntyyli romahti – tv-ura ja avioliitto pilalla: Aiheutti kohun firman bileissä jouluna

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Julkkiskaunottaren, 39, ylellinen elämäntyyli romahti – tv-ura ja avioliitto pilalla: Aiheutti kohun firman bileissä jouluna

 2. 2

  Kuinka vieraantunut olet luonnosta? Testaa 20 kysymyksellä

 3. 3

  Jari Isometsältä terävä huomio Therese Johaugin dopingtuomiosta

 4. 4

  Puhelimen kuvagalleriasta löytyi K18-materiaalia – alppikaunotar Lindsey Vonnin ja Tiger Woodsin otokset leviävät vauhdilla

 5. 5

  Minttu Räikkönen hurmasi Helsingin ydinkeskustassa – viimeisen päälle tyylikäs look!

 6. 6

  Ikävä totuus ”lämpimänä kotina” myydystä unelmien talosta paljastui ostajalle talvella – välittäjällä oli erikoinen selitys

 7. 7

  Näitä töitä te-toimisto välittää ”tiskin alta” – katso 20 ammatin lista

 8. 8

  Laria, 18, kutsutaan Paratiisihotellissa nimellä Mr Too Big – lempinimi osoittautui osuvaksi: ”Olisi pitänyt varautua niillä isommilla”

 9. 9

  Trumpin ministerin kaunis näyttelijävaimo nostatti someraivon – julkaisi pröystäileviä kuvia miehensä työmatkalta

 10. 10

  Therese Johaugin dopingrangaistus koveni – näin Aino-Kaisa Saarinen kommentoi tuomiota

 11. Näytä lisää
 1. 1

  IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

 2. 2

  Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

 3. 3

  Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

 4. 4

  Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

 5. 5

  Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

 6. 6

  Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

 7. 7

  Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

 8. 8

  Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

 9. 9

  4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

 10. 10

  Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Latinokaunotar Jennifer Lopezin tuoreet kuvat loksauttivat leukoja – paljastava kuva takaapäin lumosi: ”Täydellinen vartalo”

 2. 2

  Kommentti: Norjasta kuului myös järjen ääntä Johaugin dopingtuomiosta – ”Nyrkinisku naiiviuden naamatauluun”

 3. 3

  190 matkaajaa luuli pääsevänsä paratiisisaarelle, jäivätkin jumiin Vantaalle – tuore sulho: ”Honeymoon on aika helvetin kaukana”

 4. 4

  Juna syöksyi topparin läpi Joutsenossa – veturi roikkuu uhkaavasti ajotien yllä

 5. 5

  Demareilta suorat sanat Jussi Halla-aholle: ”Juuri tähän terrorismilla pyritään”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Julkkiskaunottaren, 39, ylellinen elämäntyyli romahti – tv-ura ja avioliitto pilalla: Aiheutti kohun firman bileissä jouluna

 2. 2

  Kuinka vieraantunut olet luonnosta? Testaa 20 kysymyksellä

 3. 3

  Jari Isometsältä terävä huomio Therese Johaugin dopingtuomiosta

 4. 4

  Puhelimen kuvagalleriasta löytyi K18-materiaalia – alppikaunotar Lindsey Vonnin ja Tiger Woodsin otokset leviävät vauhdilla

 5. 5

  Minttu Räikkönen hurmasi Helsingin ydinkeskustassa – viimeisen päälle tyylikäs look!

 6. Näytä lisää
 1. 1

  IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

 2. 2

  Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

 3. 3

  Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

 4. 4

  Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

 5. 5

  Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

 6. Näytä lisää