Leo

Ulkomaat

Valikko

Värivideo paljastaa Hiroshiman tuhot – linnut kärventyivät kesken lentonsa, ihmiset kesken kävelynsä

Julkaistu:

Tulipätsi
Yhdysvaltain atomipommi Little Boy kärvensi Hiroshiman kaupungin hetkessä palaviksi raunioiksi. Ruumisroviot paloivat vielä päiviä pommin jälkeen.
Elokuun kuudes päivä vuonna 1945 oli maanantai. Aamu Hiroshimassa oli selkeä ja aurinkoinen.

Näin muistelee kirjauksessaan katolisen yliopiston filosofiaprofessori, jesuiittaisä John Siemes, jonka aikalaiskertomus Hiroshimasta on yksi kuuluisimmista.

Saksalaissyntyinen Siemes oli tapahtumien aikaan 38-vuotias. Hänet oli evakuoitu Tokiosta Hiroshimaan vain viisi kuukautta aiemmin, ja Hiroshimassa jesuiittaisä majoitettiin kukkulan rinteellä sijaitsevaan noviisiasuntolaan, noin kahden kilometrin päähän kaupungin keskustasta.

– Ikkunastani avautui upea näkymä alas laaksoon ja aina kaupungin reunamille saakka, muistelee Siemes heti sodan jälkeen julkaistussa selonteossaan.

Hiroshimaan oli pudotettu joitakin tavallisia pommeja aiemmin – olihan se sentään varuskuntakaupunki – mutta pommit eivät olleet saaneet aikaan suurtakaan vahinkoa. Noihin aikoihin kaupungissa oli sotilaat mukaan lukien noin 330000 ihmistä.


Myös kohtalokkaana maanantaiaamuna taivaalla nähtiin joitakin lentokoneita. Rutiininomainen ilmahälytys annettiin aamuseitsemän maissa. Kahdeksan aikaan sireenit ilmoittivat vaaran olevan ohi, ja ihmiset palailivat ilmasuojista takaisin arkiaskareisiinsa.

Sitten kellon tullessa 8:16 Yhdysvaltain atomipommi Little Boy räjähtää kaupungin yllä. Sen alapuolelle nollapisteeseen muodostuu ulkoilmakrematorio, joka kärventää niin taivaalla lentävät linnut kesken lentonsa kuin ihmiset maan pinnalla.

Yli 70000 elämää mitätöityy silmänräpäyksessä.


Kirkas valo tulvi ikkunasta sisään

Valo, joka tulvi Siemesin asuntolan ikkunasta sisään, muistutti valokuvauksessa käytettyä magnesiumvaloa. Se oli kirkas ja keltainen.

– Tunsin lämpöaallon ja kiirehdin kohti ikkunaa nähdäkseni tämän merkillisen ilmiön syyn. Minulle ei tullut mieleenkään, että sillä olisi ollut jotain tekemistä viholliskoneiden kanssa, Siemes kertoo selonteossaan.

Siemesin mukaan seurasi voimakas räjähdys ja ikkuna, josta keltainen valo oli tullut sisään, sinkoutui pielineen sisään huoneeseen. Lentelevät lasinsirut repivät Siemesin käsiin ja päähän verta vuotavia haavoja.


– Kaikki asuntolassa olivat hämmennyksissä. Jokainen ikkuna oli rikki ja jokainen ovi oli mennyt saranoiltaan. Kirjahyllyt olivat kaatuneet käytäville. Moni kollegoistani loukkaantui lasinsiruista ja muutama vuosi verta, mutta kukaan ei haavoittunut vakavasti.

Katsoessaan ulos Siemes näki maatyöläisten kotien palavan laaksossa. Muutama munkki lähti juoksujalkaa auttamaan palojen sammutuksessa. Kaupungin yllä kohosi savupilviä ja kuului muutama vaimea räjähdys. Laakson puut paloivat kuin soihdut.


Suotta ei presidentti Harry S. Truman julistanut samoihin aikoihin Yhdysvalloissa:

– Me olemme päästäneet Auringon voimat irti niitä vastaan, jotka päästivät sodan voimat riehumaan Kaukoidässä.

Kuin kuvaus helvetistä

Tuho alkaa hahmottua Siemesille vasta puolen tunnin kuluttua, kun kaupungista tuleva pakolaisten virta muuttuu yhä vuolaammaksi.

Asuntolan munkit hoivasivat haavoittuneita, mutta sidetarpeet ja lääkkeet loppuivat nopeasti. Lopulta isä Siemes ja seitsemän muuta lähtivät paarien kanssa kohti kaupungin keskustaa selvittääkseen, oliko keskustassa sijainneen lähetystön munkkeja vielä hengissä.

Matkallaan kohti Hiroshiman keskustaa Siemes havainnoi, että jopa kaupungin laitamilla olevat talot olivat vaurioituneet pahasti.


– Moni on romahtanut tai palanut maan tasalle. Sisempänä kaikki asumukset ovat kärsineet palovahinkoja. Missä kaupunki ennen oli, siinä oli nyt jättimäinen poltettu arpi.

Samaan aikaan Yhdysvaltain joukot juhlivat voitokasta iskuaan Tinianin lentotukikohdassa: juhla-ohjelmaan kuului piirakansyöntikilpailu, vaalean tähtösen esiintymisnumero sekä jitterbug-paritanssi.

Little Boyn pudottaneen raskaan erityispommitusrykmentti 509:n miehistö sai neljä olutpulloa mieheen ilman anniskelukorttia. Ja kuten tilaisuuden ohjelma lupasi, ”limonadeja tarjolla niille, jotka eivät oluesta piittaa.”

Hiroshimassa pommin aiheuttama myrskytuuli repi puita juuriltaan; ne kasautuivat tukkeeksi silloille ja teille. Vesisade oli mustaa.


Siemesin kuvaus matkasta kaupungin keskustassa sijaitsevaan lähetystöön on kuin seuraisi Danten kulkua läpi helvetin piirien. Paljon kuolleita, paljon kuolevia. Sortuneiden rakennusten alta kuului avunhuutoja. Siemes ajatteli, että tulipalot ennättävät raunioiden luo ennemmin tai myöhemmin. Pelastajilla ei ollut mukanaan mitään, millä voisi kaivaa syvälle sementtimurskaan – loukussa olevat ihmispolot oli jätettävä oman onnensa nojaan, odottamaan savua, tulta ja kuolemaa.


Isä Siemes ja muut pääsivät lopulta munkkien luo. He löysivät heidät joen törmältä haavoittuneina ja uupuneina. Sähköt olivat katkenneet koko kaupungista ja illan pimetessä ainoa valo tuli siellä täällä riehuvista tulipaloista. Kun pelastajat lähtivät kantamaan munkkeja pois, yksi heistä vastusteli. Hän oli lähetystön sihteeri Fukai, joka Siemesin mukaan oli ”mennyt järjiltään”.

– Hän selittää, ettei halua selviytyä isänmaansa tuhosta. Isä Kleinsorge kantaa hänet talosta väkisin ulos. Mutta Fukai ei halua tulla, vaan jää tahallaan jälkeen. Hänestä ei sittemmin enää kuulla.

Partio palasi noviisiasuntolalle aamuyöstä. Retki kaupunkiin ja takaisin oli vienyt kaksitoista tuntia. Tavallisena päivänä matka olisi taittunut kahdessa.

Uuden aamun sarastaessa isä Siemesin todistus on lohdutonta:

– Kirkas päivä paljastaa nyt kauhistuttavan näyn, jonka edellisen yön pimeys osin piilotti. Siellä missä kaupunki ennen seisoi, oli nyt tuhkaa ja raunioita silmänkantamattomiin. Jäljellä oli vain palaneiden rakennusten luurankoja. Joen törmät ovat täynnä kuolleita ja haavoittuneita, ja nousuvesi on peittänyt siellä täällä ruumiit. Hakusiman alueen leveällä tiellä makaa lukuisia alastomia ja palaneita ruumiita. Niiden joukossa on joitakin elossa olevia. Muutama on ryöminyt piiloon palaneiden autojen ja raitiovaunujen alle. Kauhistuttavasti vammautuneet olennot viittoilevat meille ja sitten lyyhistyvät maahan.

Sotaministeri riisti henkensä

Siemes kertoo, että seuraavien päivien aikana noviisiasuntolan ohi ei kulkenut enää haavoittuneiden, vaan hautajaissaattueiden virta. Kuolleet vietiin läheiseen laaksoon poltettaviksi. Ihmiset toivat itse polttopuut mukanaan.


Pieni laakso kylpee seuraavat päivät ruumisrovioiden kalpeassa valossa. Elokuun 9. päivänä toinen atomipommi murskaa vielä Mitsubishin ase- ja terästehtaan sekä sitä ympäröivän, lähes 200000 asukkaan Nagasakin satamakaupungin.

Siemes kirjoittaa:

– Seuraava anekdootti kuvaa hyvin japanilaisten henkeä: muutama päivä pommituksen jälkeen paikallisen yliopiston sihteeri tuli kertomaan meille, että Japani valmistautuu hävittämään San Franciscon yhtä tehokkaalla pommilla. En tiedä uskoiko hän itsekään sitä, mutta hän halusi vakuuttaa meidät ulkomaalaiset siitä, että myös japanilaiset pystyvät tekemään samanlaisia keksintöjä.

Japani antautui 14. elokuuta 1945. Sotaministeri Korechika Anami allekirjoitti antautumisen ehdot vastahakoisesti ja riisti henkensä seppukulla varhain seuraavana aamuna.

Lähteet: John Hershey: Hiroshima; Kari Enqvist: Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat; Avalon project; Nuclear Weapon Archive; Hiroshiman kansallinen rauhanmuseo atomipommien uhrien muistoksi

Hiroshimassa nähtiin tulimyrsky


1. Kuolleisuus oli korkea niiden ihmisten joukossa, jotka olivat alle kilometrin päässä räjähdyksen nollapisteestä eli hyposentrumista.


2. Eri arvioiden mukaan heistä kuoli välittömästi 70 prosenttia, korkeimpien arvioiden mukaan jopa 86 prosenttia.


3. 1–2,5 kilometrin etäisyydellä olleista ihmisistä kuoli vajaa kolmannes. 2,5–5 kilometrin etäisyydellä olleista kuoli enää vain pari prosenttia.


4. Räjähdyksen alapuolella lämpötila nousi jopa4 000 celsiusasteeseen – se sulatti rakennuksista kiven ja metallin.


5. Hiroshimassa nähtiin myös räjähdystä seurannut tulimyrsky. Osa ihmisistä myös sokeutui kirkkaasta valonvälähdyksestä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

  2. 2

   17-vuotias tyttö kuoli benji-turmassa kielimuurin vuoksi

  3. 3

   Näin voit suojella omaa tietokonettasi haittaohjelmalta – tee nämä heti

  4. 4

   Nahkahanskainen mies ilmestyi oven taakse – tyttö kertoi oikeudessa kauhunhetkistään

  5. 5

   ”Pakene, piiloudu, hälytä” – poliisi julkaisi ohjevideon äkilliseen vaaraan

  6. 6

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  7. 7

   Sylvester Stallone julkaisi suloisen yhteiskuvan – tyrmäävän kaunis mallitytär täyttää tänään 18-vuotta

  8. 8

   Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

  9. 9

   Pikkulapsi putosi neljästä metristä suoraan kivilattialle Tampereella – kaiteessa vakavia puutteita

  10. 10

   Uutuuskirjan karmivat paljastukset: prinsessa Diana soitteli Camillalle öisin – ”Olen lähettänyt jonkun tappamaan sinut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

  2. 2

   Lähtisitkö tässä mekossa juhlimaan? Susanna Penttilän todella rohkea asuvalinta hämmentää: ”Eikö tuohon kuulu pikkupöksyjä lainkaan?”

  3. 3

   ”Pelkäsin että lapseni ihonväri olisi eri kuin miehelläni” – Vauva.fi:ssä paljastetaan nyt salaisuudet, joita kukaan ei tiedä

  4. 4

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  5. 5

   Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

  6. 6

   Joka neljäs suomalainen on nautiskellut maksansa sairaaksi – kuulutko sinä tietämättäsi heihin?

  7. 7

   Pikkulapsi putosi neljästä metristä suoraan kivilattialle Tampereella – kaiteessa vakavia puutteita

  8. 8

   Kim Kardashian joutui rajun tylytyksen kohteeksi salaa otettujen peppukuvien vuoksi – syyttää nyt paparazzeja kuvamanipuloinnista

  9. 9

   Kyösti Pietiläinen on kuollut – palveli muukalaislegioonassa yli 28 vuotta

  10. 10

   PS-ryhmän jättäneeltä Veera Ruoholta suorat sanat Juvosen paluusta perussuomalaisiin: ”Niin kova houkutus ihmisille, että he eivät välitä edes puolueen huonosta maineesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

  2. 2

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  3. 3

   Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

  4. 4

   Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

  5. 5

   Pirullisen vaikea tarkkuustesti testaa hoksottimesi

  6. 6

   Kris Jennerin paljastavasta salikuvasta löytyi nolo moka: kuvanmuokkaus meni pahasti pieleen – jopa fanit kritisoivat: ”Surullista!”

  7. 7

   Kotihälytyskeikalla odotti näky, joka riipaisi jopa vanhan sosiaalityöntekijän sydäntä – viranomaiset vetoavat juhannusjuhlijoihin

  8. 8

   Livelähetys Prisman kassahihnasta nousi megahitiksi – erityisesti eräs ostohetki synnytti villejäkin teorioita

  9. 9

   Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

  10. 10

   Onko sinullakin viinanaama? Vertaa tätä kuvaa peilikuvaasi

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

  2. 2

   17-vuotias tyttö kuoli benji-turmassa kielimuurin vuoksi

  3. 3

   Näin voit suojella omaa tietokonettasi haittaohjelmalta – tee nämä heti

  4. 4

   Nahkahanskainen mies ilmestyi oven taakse – tyttö kertoi oikeudessa kauhunhetkistään

  5. 5

   ”Pakene, piiloudu, hälytä” – poliisi julkaisi ohjevideon äkilliseen vaaraan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

  2. 2

   Lähtisitkö tässä mekossa juhlimaan? Susanna Penttilän todella rohkea asuvalinta hämmentää: ”Eikö tuohon kuulu pikkupöksyjä lainkaan?”

  3. 3

   ”Pelkäsin että lapseni ihonväri olisi eri kuin miehelläni” – Vauva.fi:ssä paljastetaan nyt salaisuudet, joita kukaan ei tiedä

  4. 4

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  5. 5

   Pariskunta harrasti seksiä muina miehinä käytävällä – mies lausui kommentin, joka jäi hotellin työntekijän mieleen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

  2. 2

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  3. 3

   Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

  4. 4

   Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

  5. 5

   Pirullisen vaikea tarkkuustesti testaa hoksottimesi

  6. Näytä lisää