Urpo

Ulkomaat

Valikko

Sari kerjää kodittomana Aurinkorannikolla - asiantuntijat huolissaan suomalaisnuorten kasvavasta ilmiöstä

Julkaistu:

Espanjan etelärannikon suomalaisyhteisö on nuorentunut viime vuosina, kun alueelle on muuttanut paljon työikäisiä ja nuoria töiden perässä. Osa suomalaisnuorista asuu kadulla, kärsii päihdeongelmista ja kerjää rahaa elääkseen.
Aamu alkaa valjeta Fuengirolassa puoli kahdeksalta aamulla. Samoihin aikoihin yöuniltaan on heräämässä myös suomalainen Sari, jolla on jo kiire kömpiä ulos puistoon pystytetystä kupoliteltastaan. Poliisi aloittaa kierroksensa kahdeksalta, ja jos telttaa ei ole siihen mennessä purettu, poliisi vie sen ja rapsauttaa sakot luvattomasta leiriytymisestä.

Sari ja hänen poikaystävänsä kasaavat viininpunaisen teltan, peitot ja matkalaukkuihin pakatun omaisuutensa puiston reunalle ja siirtyvät sitten paikallisten suosiman ruokakaupan edustalle istumaan. Istumapaikkansa viereen he asettavat keksilaatikon, jota vasten nojaa puukirjaiminen kyltti, jossa lukee englanniksi koti.

– Me kerjätään rahaa tässä joka päivä paitsi sunnuntaisin, kun kauppa on kiinni. Pitäisi saada sen verran rahaa kokoon, että päästäisiin maateitse Suomeen. En voi matkustaa lentokoneella, koska tärykalvoni eivät kestäisi sitä, Sari kertoo.

Sari, joka ei halua esiintyä jutussa omilla kasvoillaan, muutti Fuengirolaan neljä vuotta sitten silloisen aviomiehensä kanssa. Saavuttuaan hän sai saman tien töitä suomalaisesta firmasta, jossa hän viihtyi hyvin ja jossa palkkakin oli kohtuullinen. Oli asunto, aurinkoa ja kavereitakin sai helposti.


Hyvin nopeasti alkoi tapahtua ikäviä: aviomiehen kanssa tuli riitaa, ja viimeistään miehen sekaannuttua huumeisiin hänestä oli otettava ero. Löytyi uusi rakkaus, mutta lopulta uusikin poikaystävä alkoi käyttää huumeita. Suhde päättyi rajuun pahoinpitelyyn, jossa Sari menetti hampaansa ja sai murtumia eri puolille kehoa. Työpaikkakin katosi parin vuoden jälkeen, kun Sarin mukaan petturiksi osoittautunut pomo katosi Aurinkorannikolta firman rahat taskussaan.


– Kokeilin vielä lehtimyyntiä kolmen kuukauden verran, mutta tulostavoitteet olivat niin kohtuuttomat, että tienestit jäivät pieniksi. Sitten selkäkin alkoi vihoitella, ja minun oli pakko jäädä sairaslomalle.

Lopulta töihin ei ollut edes paluuta, ja rahantulo loppui siihen. Avustuksia ei herunut mistään, sillä Sari jäi kahden valtion väliin, jossa kumpikin maa katsoi toisen olevan velvollinen hänen sosiaaliturvastaan. Kodittomaksi Sari ja hänen britti-poikaystävänsä jäivät tammikuussa, kun he irtisanoivat kämppänsä luullen pääsevänsä autokyydillä Suomeen.

Kyyti peruuntui, ja asuntoon oli jo otettu uusi vuokralainen. Uutta asuntoa he eivät enää saaneet.

– Tässä me nyt sitten asutaan, joko tämän kaupan katoksen alla tai tuossa puistossa. Pitäisi päästä Suomeen, että saisin siellä hoidettua asiat kuntoon. Sitten minulla ei olisi mitään hätää.

Ongelmat näkyvät

Lähes nelikymppinen Sari ei ole Aurinkorannikon ainoa suomalainen, jolle etelään muutto ei tuonutkaan pelkkää auvoa ja aurinkoa. Työikäisten ja nuorten suomalaisten muuttoliike etelään on kasvanut työmahdollisuuksien lisäännyttyä.

Joidenkin ongelmat ovat kärjistyneet. Ongelmat näkyvät myös katukuvassa: alueen suomalaisasukkaat tietävät hyvin, että kauppojen pihoilla rahaa kerjää nykyään myös suomea puhuvia nuoria aikuisia.

– Kyllähän se kovin murheellista on. Aika moni heistä on vieläpä nuoria tyttöjä, joita ei Suomessa kovin paljon näe asunnottomana, sanoo A-Klinikkasäätiön eläkkeelle jäänyt viestintäjohtaja Teuvo Peltoniemi, joka ei pääse vanhoja työasioita pakoon etelässäkään.


Ongelmiin ajautuneen nuoren taustalta löytyy usein samantyyppinen tarina. Suomesta lähdetään kevyin eväin ja kavereiden houkuttelemana etelään ajatuksena tienata rahaa esimerkiksi puhelinmyynnissä. Espanjassa työnteko ei sitten sujukaan, ja samaan aikaan halpa ja helposti saatavilla oleva alkoholi ja muut päihteet alkavat viedä.

– Monilla ongelmiin joutuvista nuorista on ollut tällaisia taipumuksia jo Suomesta lähdettäessä. Ensimmäiset kuukaudet Espanjassakin saattavat mennä toimeentulotuen varassa juhliessa, eikä töitä tarvitse etsiä, sanoo Suomen Malagan kunniakonsulaatin kunniavarakonsuli Anneli Talsi.

– Kyllä aika monella lähtökohdat ovat olleet tuollaiset. Suomeen paluukaan ei enää kiinnosta, ei ole enää mitään, minkä vuoksi palata, sanoo Sari.

Huumepidätykset lisääntyneet

Kun telemarkkinointi ei tuota tarpeeksi tai työnteko ei maistu ollenkaan ja ongelmainen nuori saa potkut, apua rahaongelmiin voidaan hakea kerjäämällä tai sekaantumalla huumekauppaan. Talsin mukaan suomalaisnuorten huumepidätykset ovatkin selkeästi lisääntyneet Aurinkorannikolla viime vuosien aikana, joko käytön tai myynnin takia.

– Jos ennen huumepidätyksiä oli yksi vuodessa, niin nyt niitä on kymmenen. Tälläkin hetkellä täällä on toistakymmentä suomalaisnuorta istumassa tuomiota huumerikoksista, Talsi kertoo.


Huumeet ovat aiheuttaneet Aurinkorannikolla myös nuorten kuolemia.

– Lyhyen ajan sisällä pari hyvää suomalaiskaveria on lähtenyt huumeiden takia. Yksi suomalaistyttö pääsi juuri vankilasta, ja hänkin halusi heti ensimmäisenä löytää huumeita. Kyllä tänne selkeästi on muuttanut yhä enemmän nuoria, jotka ajautuvat huumeisiin, itse vain alkoholia käyttävä Sari suree.

Mistä apua?

Suomalaisten nuorten aikuisten ongelmat ovat näkyvä mutta hyvin marginaalinen ilmiö. Sarin tapaan täysin kodittomia suomalaisia on alueella kourallinen.

– Paljon on niitä, jotka asuvat vähän aikaa kadulla, mutta löytävät sitten kavereiden avulla jonkun yöpaikan. Kämppiä jaetaan esimerkiksi kaveriporukan kesken tai sitten vallataan jotain autiotaloja, Sari selvittää.

Kun ongelmiin ajautunut haluaisi saada apua tilanteeseensa, se voikin olla vaikeaa. Espanjassa on kyllä päihdekuntoutusta, mutta hoito on usein kallista ja niissä ei kielitaidottomana pärjää. Suomeksi apua tarjoavat muun muassa Aurinkorannikon suomalainen seurakunta ja konsulaatti, jotka järjestävät joillekin myös lennot Suomeen. Näiden lisäksi apua saa AA-kerhosta ja vapaaehtoisjärjestöiltä.

Turvaverkosto on silti aivan liian puutteellinen, toteaa suomalaisen seurakunnan diakoniapappi Kaisa Salo.

– Oli suuri menetys, kun sosiaalityöntekijäkokeilu lopetettiin Aurinkorannikolla vuonna 2013. Sosiaalityöntekijällä oli valmiina kontaktit Suomessa, ja hän pystyi paremmin ohjaamaan esimerkiksi päihdeongelmaisen jatkohoitoon ja katkolle Suomeen.


Salon mukaan sosiaalityöntekijän poistuttua ongelmaisten auttaminen on jälleen palautunut seurakunnan ja konsulaatin hoidettavaksi. Tukihenkilönä toimiminen on Salosta välillä raskasta, kun tehtävä kasautuu niin harvojen harteille. Konsulaattikin katsoo, että alueelle pitäisi saada uusi sosiaalityöntekijä.

– Aurinkorannikon neuvottelukunta yrittää edelleen painostaa Suomen valtiota, että tänne saataisiin uusi sosiaalityöntekijä. Ongelmaisilla ei ole taitoa löytää apua. He jäävät myös helposti kahden valtion väliin, kun paperiasiat eivät ole kunnossa, Talsi sanoo.

Sarikin toivoo pysyvää sosiaalityöntekijää, tietyin ehdoin.

– Hänellä pitäisi sitten olla myös valtaa päättää suomalaisten asioista. Tämä edellinenkin työntekijä yritti kyllä kovasti auttaa, mutta hän ei voinut tehdä mitään päätöksiä sosiaaliturvasta. Jos täällä kaipaa vain jotain juttuseuraa, niin siihen riittää kyllä ihan hyvin pelkkä pappikin.

Kesäksi kotiin

Diakoniapappi Salo toivoo, että Aurinkorannikolle mielivät miettisivät tarkkaan, onko heillä rahkeita muuttaa ulkomaille asumaan.

– Lähtijällä pitäisi aina olla sen verran rahaa ja kontakteja Suomeen, että pärjää, vaikka jotain sattuisikin. Lisäksi pään pitäisi olla kunnossa, Salo neuvoo.

Etelästä töitä etsivän kannattaa myös tarkistaa mahdollisten työnantajien taustat. Esimerkiksi puhelinmyynnissä on asiallisiakin firmoja, mutta joukkoon mahtuu myös epärehellisiä pelureita, jotka lupailevat liikoja ja jättävät palkat maksamatta.


Toinen yllättävä rahanmeno on vuokratakuu, johon ei aina ymmärretä varautua. Jos matkaan on lähdetty vähin varoin, nämä seikat voivat jo kaataa koko talouden.

Sari uskoo, että hänen ja poikaystävänsä matka Suomeen voi alkaa pian. Matkakassa on jo melkein kerjätty, ja autokyytikin on sovittuna toukokuulle.

– Nyt pitää vaan toivoa, että ei tule enää mitään takaiskuja, ettei kukaan vie meidän rahoja tai kyyti peruunnu. Suomeen pitäisi päästä ennen kuin virastoissa jäädään kesälomille.

Sarin nimi muutettu.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Samu Haber tuhlasi viimeiset rahansa ökyautoon: ”Pitää näyttää, että menestyn”

  2. 2

   Lehti: Poliisi löysi lisää räjähteitä Britanniassa – viranomaiset varmoja terroristisolun olemassaolosta

  3. 3

   Näin perunat keitetään oikein – yksi virhe saa ruoka-ammattilaiselta täystyrmäyksen

  4. 4

   Ali pelasti naisen hengen Turussa – piteli puukottajaa toisella kädellä, soitti toisella hätänumeroon

  5. 5

   Kuva pientä tyttöä lohduttavasta poliisista särkee sydämen – Millien, 12, äiti kuoli Manchesterin iskussa

  6. 6

   Öljysheikki tilasi 50 euron ruoat ja antoi Veeralle liki tonnin tipin: ”Ei ollut mikään polttariseurue”

  7. 7

   20-vuotias Hailey nappasi maailman seksikkäimmän naisen tittelin – hehkuu viettelevissä bikinikuvissa

  8. 8

   Yle näyttää suomalaisen K18-elokuvan – Marianne Träskman esiintyi elokuvassa teini-ikäisenä ja kertoo nyt eroottisista kohukohtauksista

  9. 9

   Ei herkille! Suomalaisnäyttelijä syö ihmislihaa televisiossa – reaktio yllättää kaikki

  10. 10

   Jussi Halla-aholla on 1,5-vuotias avioton lapsi: ”Pitää paikkansa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle näyttää suomalaisen K18-elokuvan – Marianne Träskman esiintyi elokuvassa teini-ikäisenä ja kertoo nyt eroottisista kohukohtauksista

  2. 2

   Myyntimies pyöritti kahdeksaa tyttöystävää vaimon selän takana – yksityisetsivä paljasti touhut

  3. 3

   Trumpilta hämmentävä viesti Israelin holokaustimuseon vieraskirjaan

  4. 4

   Jussi Halla-aholla on 1,5-vuotias avioton lapsi: ”Pitää paikkansa”

  5. 5

   Nämä kuvat Kimi Räikkösestä eivät unohdu – teki täysin poikkeuksellisen ratkaisun

  6. 6

   Näin perunat keitetään oikein – yksi virhe saa ruoka-ammattilaiselta täystyrmäyksen

  7. 7

   Katso video: Kieltäytyikö Melania Trump jo toistamiseen miehensä tarjoamasta kädestä valtiovierailulla?

  8. 8

   Ariana Grandelta koskettava ele: Haluaa maksaa Manchesterin iskun uhrien hautajaiset

  9. 9

   Brittilehdet julkaisivat kuvia Manchesterin pommimieheksi epäillystä Salman Abedista

  10. 10

   Huutokauppakeisari vinkkaa: 3 yllättävää esinettä, jotka ovat todellisia rahasampoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

  2. 2

   Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

  3. 3

   Sami Hedbergin fanit raivostuivat jäähallikeikan jälkeen – ”P**ka maku jäi tästä”

  4. 4

   Elastisen 220 neliön merenrantatalosta repesi oikeusriita – kovia syytöksiä Lauri Ylösen firmalta

  5. 5

   Kaksi ruoka-ainetta karsimalla suoliston kunto voi parantua jo muutamassa viikossa

  6. 6

   Kätilöt paljastavat hulluimmat synnytyksensä: ”Äiti yritti saada orgasmin joka supistuksella”

  7. 7

   Varo nopeasti leviävää Facebook-virusta! Tarkista tilisi, saatat jakaa huijauslinkkejä tietämättäsi

  8. 8

   Yksinäinen 12-vuotias tyttö etsi ystävää Facebookista – ensitapaamisesta tuli kauhukokemus

  9. 9

   Kulmat minttiin ja verkkarit pyllyyn – aikuinen nainen testasi teinityttöjen suosikkityylin

  10. 10

   Tämä on suurin virhe, jonka voi tehdä lentokentän turvatarkastuksessa: ”Siihen ei kannata ryhtyä, edes leikillä”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Samu Haber tuhlasi viimeiset rahansa ökyautoon: ”Pitää näyttää, että menestyn”

  2. 2

   Lehti: Poliisi löysi lisää räjähteitä Britanniassa – viranomaiset varmoja terroristisolun olemassaolosta

  3. 3

   Näin perunat keitetään oikein – yksi virhe saa ruoka-ammattilaiselta täystyrmäyksen

  4. 4

   Ali pelasti naisen hengen Turussa – piteli puukottajaa toisella kädellä, soitti toisella hätänumeroon

  5. 5

   Kuva pientä tyttöä lohduttavasta poliisista särkee sydämen – Millien, 12, äiti kuoli Manchesterin iskussa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Yle näyttää suomalaisen K18-elokuvan – Marianne Träskman esiintyi elokuvassa teini-ikäisenä ja kertoo nyt eroottisista kohukohtauksista

  2. 2

   Myyntimies pyöritti kahdeksaa tyttöystävää vaimon selän takana – yksityisetsivä paljasti touhut

  3. 3

   Trumpilta hämmentävä viesti Israelin holokaustimuseon vieraskirjaan

  4. 4

   Jussi Halla-aholla on 1,5-vuotias avioton lapsi: ”Pitää paikkansa”

  5. 5

   Nämä kuvat Kimi Räikkösestä eivät unohdu – teki täysin poikkeuksellisen ratkaisun

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

  2. 2

   Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

  3. 3

   Sami Hedbergin fanit raivostuivat jäähallikeikan jälkeen – ”P**ka maku jäi tästä”

  4. 4

   Elastisen 220 neliön merenrantatalosta repesi oikeusriita – kovia syytöksiä Lauri Ylösen firmalta

  5. 5

   Kaksi ruoka-ainetta karsimalla suoliston kunto voi parantua jo muutamassa viikossa

  6. Näytä lisää