Verneri

Ulkomaat

Suomensukuisia leimataan nyt uhaksi Venäjällä

Julkaistu:

IS RAPORTTI VENÄJÄLTÄ
Leningradin alueen kuvernöörin outo puheenvuoro ihmetyttää inkeriläisiä ja inkeroisia.

PIETARISSA ja sen lähialueella asuvat suomensukuiset kansat ovat huolissaan Venäjällä leviävistä epäilyistä, joissa suomensukuisia syytetään ”ekstremismistä”, halusta hajottaa Venäjä ja jopa natsisympatioista.

Venäjän mediassa leviävät oudot kommentit ovat vaikuttaneet välillisesti jo Pietarissa toimivaan Inkerin Liittoonkin, jonka edustajat ovat joutuneet selvittämään kohuväitteitä.

– Meillä ei ole mitään tekemistä tällaisen laittoman toiminnan kanssa. Mutta koska kommentit Venäjän julkisuudessa ovat olleet niin sekavia, jouduimme vastikään selvittämään omaa rooliamme esimerkiksi Suomen Pietarin-pääkonsulaatille, Pietarin Inkerin Liiton pitkäaikainen aktivisti, ulkosuomalaisparlamentin varapuheenjohtaja Wladimir Kokko kertoo Ilta-Sanomille.


TUOREIN kohu alkoi Leningradin alueen kuvernöörin Aleksandr Drozdenkon lausunnoista. Hän ilmoitti tammikuun lopussa Kremlin järjestämässä kuvernöörien seminaarissa olevansa huolissaan ”eräästä kansalaisjärjestöstä, jota rahoittavat virolaiset ja suomalaiset”. Drozdenko kertoi kyseessä olevan Leningradin alueella toimivan järjestön, joka ”nostaa esiin kysymyksiä pienten kansojen oikeuksien loukkauksista”.

 

He ovat erikoinen venäläisryhmä, joka ei ole koskaan ollut meihin missään yhteydessä ja jolla ei ole suomalaista identiteettiä.

– He käyttäytyvät varsin aggressiivisesti, Drozdenko valitteli Gazeta.ru-lehden mukaan ja pyysi valtiolta ohjeistusta siihen, miten tällaisia kansalaisjärjestöjä tulisi kohdella.


HELMIKUUN lopulla Drozdenko jatkoi aiheesta, kun hän puhui kansallisuussuhteiden neuvoston kokouksessa.

Tuolloin Drozdenko mainitsi jopa nimeltä kaksi ”ääriorganisaatiota”, jotka hänen mukaansa yrittävät vaikuttaa ihmisten mieliin. Venäjän median mukaan hän viittasi inkeroisten Soikula-järjestöön ja ryhmään nimeltä ”Svobodnaja Ingria” eli ”Vapaa Inkeri”.

– Ingria-järjestö haluaa lietsoa epäilyjä Venäjän valtion yhtenäisyydestä ja heillä on järjetön idea ”Inkerin” valtion luomisesta, Drozdenko sanoi 47news-uutispalvelun mukaan.

– Meidän on puhuttava tästä, jotta ei toistuisi vuoden 2004 tilanne, jolloin Ukrainassa alkoi itää fasismi ja sovinismi. Me suhtauduimme tuolloin siihen rauhallisesti ja ajattelimme, että se on vain ohimenevä sairaus, Drozdenko maalaili viitaten Ukrainan oranssiin vallankumoukseen 2004.WLADIMIR Kokon mukaan Inkerin Liitolla ei ole mitään tekemistä Vapaa Inkeri -järjestön kanssa.

– He ovat erikoinen venäläisryhmä, joka ei ole koskaan ollut meihin missään yhteydessä ja jolla ei ole suomalaista identiteettiä. Pari kertaa olemme tosin nähneet juhlissamme outoa porukkaa, ehkä he ovat olleet heidän edustajiaan, Kokko sanoo.

Vapaa Inkeri -järjestö pyörittää sosiaalisessa mediassa useita sivustoja, joissa se esiintyy inkerinsuomalaisten lipun alla. Järjestö ilmoittaa ajavansa Pietarin ja Leningradin alueelle autonomista Inkerin tasavaltaa, joka voisi myöhemmin itsenäistyä ”Venäjän ja kansainvälisten lakien mukaan”.

Kokko ihmettelee, miksi tällainen järjestö saa toimia yhä, vaikka separatismiin kehottaminen on Venäjällä laitonta.

– Turvallisuuspalvelu tietää varmasti nimeltä jokaisen heistä, sillä he osallistuvat usein mielenosoituksiin. Mutta miksi heitä suojellaan, kun Venäjällä pidätetään pienemmistäkin asioista? Kokko kyselee.


UKRAINAN vallankumouksen jälkeen Venäjällä on voimistunut halu etsiä – ja myös löytää – separatisteja, kansallispettureita ja ulkomaalaisia agentteja. Kokon ihmettely herättääkin vielä yhden kysymyksen:

Annetaanko Vapaa Inkeri -järjestön ehkä olla tahallaan olemassa Venäjällä, jotta sen avulla voidaan tarpeen tullen leimata ja syyttää oikeitakin inkeriläisiä?

– Me emme tiedä vastausta tähän, me voimme vain kummastella, Kokko sanoo.

Vapaa Inkeri ei vastannut IS:n haastattelupyyntöön.

 

 

Johtuuko inkeroisten arvostelu öljysatamakiistasta?

 

Suomensukuisten inkeroisten edustaja Anatoli Zaitsev ei voi ymmärtää, millä perusteella Venäjä voisi kokea inkerikot uhkana itselleen.

Ihmetys on niin suuri, että Zaitsev ei vielä halua edes uskoa, että Leningradin alueen kuvernööri Aleksandr Drozdenko tarkoitti juuri Soikula-seuraa kritiikissään.

 

Seuramme on lähettänyt kuvernöörille kirjallisen pyynnön, jossa pyydetään häntä selvittämään, tarkoittiko hän todella seuraamme vai onko häntä siteerattu harhaanjohtavasti Venäjän mediassa.

– Seuramme on lähettänyt kuvernöörille kirjallisen pyynnön, jossa pyydetään häntä selvittämään, tarkoittiko hän todella seuraamme vai onko häntä siteerattu harhaanjohtavasti Venäjän mediassa, Zaitsev sanoo IS:lle.

Ainakin teoriassa on mahdollista, että Drozdenko tarkoittikin jotain muuta järjestöä syyttäessään ”Shokly”-ryhmän tavoittelevan Venäjän ”valtion intressien vahingoittamista”. Venäjäksi seuran nimi kuuluu nimittäin oikeassa muodossaan ”Shoikula” - tosin mitään muutakaan samalta kuulostavaa järjestöä ei pitäisi Pietarin lähellä toimia.

Soikula-seura yhdistää inkeroisia, jotka asuvat pääosin Soikkolan niemimaalla lähellä Viron rajaa. Seuran periaatteena on toimia aina rakentavassa yhteistyössä Venäjän viranomaisten kanssa.

Inkeri Klubin nettisivuilla esitetään kuitenkin yksi mahdollinen syy Drozdenkon epäluuloihin.

– Kuvernöörillä on aiemmin ollut vaikeuksia Soikula-ryhmän kanssa. He ovat protestoineet heitä uhkaavan satamahankkeen vuoksi, Inkeri Klubi kirjoittaa.

Sivusto viittaa Ust-Lugan öljysatamaan, joka sijaitsee Soikkolan niemimaan eteläosassa ja jota Venäjä on yhä laajentamassa. Satama uhkaa inkeroisten elinalueen luontoa ja esimerkiksi perinteinen kalastuselinkeino on sataman liikenteen vuoksi loppumassa kokonaan.

Soikula-seura ei kuitenkaan halua pohtia kuvernöörin mahdollisia motiiveja ennen kuin Drozdenko vastaa heille.

– Seuramme ei ole syyllistynyt mihinkään ja lähdemme siitä, että myös kuvernööri on syytön lausuntoon, kunnes saamme varmuuden suuntaan tai toiseen, Zaitsev sanoo.

Muita epäilyjä

1. Presidentti Vladimir Putin perusti maaliskuun lopussa uuden kansallisuusasioiden toimiston, jonka johtoon hän nimitti Tshetshenian ja Pohjois-Ossetian taistelujen veteraanin Igor Barinovin, 46. Epäilijöiden mukaan uusi toimisto voi vain lisätä pienten kansojen ahdinkoa.

2. Varapääministeri Vladislav Surkov esitti jo 2005 syytöksen, että Suomen sukukansayhteistyön taustalla on juoni päästä käsiksi Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen elinalueilla oleviin energia- ja mineraalivaroihin.

3. Venäjän hallituksen lehti RG on kirjoittanut aiemmin, että Suomi, Viro ja Unkari haaveilevat Suurfennougriasta, joka muodostettaisiin Venäjän öljyapajille pyrkivän USA:n tuella.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suomen lehtipuut vaarassa: Erittäin vaarallinen vieraslaji salamatkusti Suomeen Kiinasta katukivien mukana

  2. 2

   Ruissalon vainajat ovat iäkäs pariskunta – miestä epäillään vaimonsa ampumisesta

  3. 3

   Ampumahiihtokuningas julkaisi kuvan sydänkäyrästään, suomalaisasiantuntija hämillään: ”Täysin uskomatonta”

  4. 4

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  5. 5

   17-vuotias tyttö jäi suojatiellä citymaasturin alle – kuljettaja livisti paikalta

  6. 6

   Kuvat: Kim Jong-unin eteen laskettiin sotahuoneessa Tyynenmeren kartta – vihjataanko siinä tarkoituksella Pohjois-Korean suunnitelmasta?

  7. 7

   Huijareiden uusi kikka on härski tuplapuhelu – pahimmillaan tyhjenee koko tili

  8. 8

   Anna: Huippumalli Angelika Kallio jätti luksuselämän – hänen poikansa tyrmistyi: ”Kuinka voit tehdä tämän minulle!”

  9. 9

   Hengitysoireita maahanmuuttajien kotoutuskeskuksessa – Poliisi: Kyse ehkä ruokapalosta

  10. 10

   Pettämiskohuaan kulttuurierolla selittänyt Usain Bolt juhli villisti mielitiettynsä kanssa – rakas on näyttävä jamaikalaiskaunotar

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  2. 2

   Huijareiden uusi kikka on härski tuplapuhelu – pahimmillaan tyhjenee koko tili

  3. 3

   Näyttelijä aloitti Salkkareissa – katsojat raivostuivat ulkonäöstä: ”Mitä syöttöporsas tekee televisiossa?”

  4. 4

   Turkulainen Jussi kohtasi karmean näyn Ruissalossa – tien laidalla makasi kaksi vainajaa

  5. 5

   Suomalainen erikoisuus nousi maailmanlaajuiseksi nettihitiksi – hissiin eivät mahdu edes muuttolaatikot

  6. 6

   Jari Sillanpää sai jättimäisen synttäriyllätyksen – häkeltynyt laulaja liikuttui kyyneliin

  7. 7

   Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

  8. 8

   Jukka matkusti keskelle Afrikkaa, söi lämmintä majoneesia ja joi hanavettä – ”ripulireissusta” tuli unohtumaton elämys, josta puuttui vain ripuli

  9. 9

   Järjestyksenvalvojien väitettiin pahoinpidelleen artistin Flow-festivaaleilla – video tilanteesta julki

  10. 10

   Paljaiden rintojen suutelu tv-lähetyksessä aiheutti Suomessa kohun vuonna 2003 – epämiellyttävään hetkeen joutunut Hanna Kinnunen puhuu nyt tapahtuneesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  3. 3

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  4. 4

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  5. 5

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  6. 6

   Mies löytyi kuolleena illallispöydästä, kaveri lattialta – käsittämättömän kaksoiskuoleman syy Ranskassa selvisi viimein

  7. 7

   Viereinen matkustaja valitti Sara Forsbergin käytöksestä lentoemännälle – laulaja tilitti kohupäivityksessä: ”Hän haisee p**seeltä”

  8. 8

   ”Fiilikset menevät vuoristoratoja” – Sara Sieppi kyllästyi hänen ja Roope Salmisen suhteesta velloneisiin huhuihin: Uhkeana hellettä tihkuvissa bikinikuvissa

  9. 9

   Katso video Kiiran voimasta: Vesi tulvi supermarketin katosta Espoossa, lasiseinä rämähti 35 metrin korkeudesta kadulle Helsingissä

  10. 10

   Megatähti Justin Bieber ihastui vaaleaan kuntosalityöntekijään – kaunottaren tyly reaktio yllätti: kuittasi sivaltavasti takaisin

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suomen lehtipuut vaarassa: Erittäin vaarallinen vieraslaji salamatkusti Suomeen Kiinasta katukivien mukana

  2. 2

   Ruissalon vainajat ovat iäkäs pariskunta – miestä epäillään vaimonsa ampumisesta

  3. 3

   Ampumahiihtokuningas julkaisi kuvan sydänkäyrästään, suomalaisasiantuntija hämillään: ”Täysin uskomatonta”

  4. 4

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  5. 5

   17-vuotias tyttö jäi suojatiellä citymaasturin alle – kuljettaja livisti paikalta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  2. 2

   Huijareiden uusi kikka on härski tuplapuhelu – pahimmillaan tyhjenee koko tili

  3. 3

   Näyttelijä aloitti Salkkareissa – katsojat raivostuivat ulkonäöstä: ”Mitä syöttöporsas tekee televisiossa?”

  4. 4

   Turkulainen Jussi kohtasi karmean näyn Ruissalossa – tien laidalla makasi kaksi vainajaa

  5. 5

   Suomalainen erikoisuus nousi maailmanlaajuiseksi nettihitiksi – hissiin eivät mahdu edes muuttolaatikot

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  3. 3

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  4. 4

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  5. 5

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  6. Näytä lisää