Verneri

Ulkomaat

Venäjän Karjalassa kuohuu - suomensukuisen kuvernöörin eroa vaaditaan

Julkaistu:

Petroskoissa on torstai-iltana luvassa hyvin erikoinen näytelmä, kun samalle aukiolle kerääntyvät sekä opposition mielenosoittajat että vallanpitäjien paikalle kutsumat toisen maailmansodan veteraanit.
Kyse on pienestä Studentsheski bulvarin aukiosta Petroskoin yliopistoa vastapäätä, aivan kaupungin keskustassa.

– Syntyy väistämättä mielikuva, että vallanpitäjät haluavat piiloutua veteraanien taakse. Halutaan saada aikaan vaikutelma, että samalle aukiolle kerääntyvät sekä kunnianarvoisat veteraanit että fasistit, opposition mielenosoitusta järjestävä Jaboloko-puolueen jäsen Dmitri Rybakov sanoi Ilta-Sanomille Petroskoissa.

Rybakovin mukaan opposition edustajat pelkäävät nyt, että paikalle saapuu tahallisia provokaattoreita, jotka voivat saada aikaan yhteenottoja. Lisäksi on olemassa vaara, että kahden eri mielenosoituksen väki ei yksinkertaisesti mahdu samalle pienelle aukiolle. Gubernija Daily -lehden tietojen mukaan veteraanien juhlaan on komennettu osallistumaan myös petroskoilaisia virkamiehiä ja yliopiston rehtori on antanut käskyn vapauttaa opiskelijat tunneiltaan veteraanijuhlaa varten.


Alun perin aukiolla piti olla torstai-iltana kuitenkin vain yksi mielenosoitus, jossa oppositio aikoo vaatia Karjalan tasavallan päämiehen Aleksandr Hudilaisen eroa.

Opposition aikomus mielenosoituksen järjestämisestä Studentsheski buvarin aukiolla 9. huhtikuuta kello 18.00 oli Karjalan vallanpitäjillä tiedossa jo maaliskuun lopusta alkaen, sillä oppositio oli joutunut hakemaan siihen lain mukaan luvan 10 päivä ennen tapahtumaa.

Yllättäen kuitenkin eilen julkisuuteen tuli tieto, että samalla aukiolla alkaa vain tuntia ennen opposition mielenosoitusta ”kansankokous”, jossa aiotaan juhlia Petroskoin tuoretta arvonimeä ”sotakunnian kaupunkina”. Vladimir Putin antoi maanantaina 6. huhtikuuta ukaasin, jossa Petroskoille myönnettiin uusi kunnia-arvo.

– Kaupungissa olisi ollut paljon muitakin paikkoja, esimerkiksi Kirovin aukio, jossa veteraanit olisivat voineet kokoontua. Meillä on myös monia paikkoja, jotka liittyvät sotahistoriaan, kun taas tämä aukio ei liity siihen mitenkään, Rybakov ihmetteli päällekkäisyyttä.

IS kävi torstaina päivällä katsomassa aukiota, jonne oli jo rakennettu pikavauhtia lava veteraanien juhlaa varten. Paikalla oli myös useita poliiseja sekä Hudilaisen esikunnan jäseniä, joiden kanssa Rybakov yritti neuvotella siitä, mihin kohtaan aukiota opposition edustajat enää mahtuvat illan aikana.


Kuvernööri Hudilainen tunnetaan Venäjällä presidentti Vladimir Putinin yhtenä luottomiehenä, joka tapasi Putinin viimeksi maaliskuussa Kremlissä juuri ennen Putinin salaperäistä katoamista.

Viime kuukausina Karjalan poliittinen vastakkainasettelu on kärjistynyt uutiseksi, jota seurataan suurella mielenkiinnolla koko Venäjän kehitystä silmällä pitäen.

Vaikka Petroskoin mielenosoituksessa on periaatteessa kyse paikallisesta kiistasta kuvernöörin ja opposition välillä, niin symbolisesti kyse on paljon suuremmasta. Hudilainen edustaa Petroskoissa suoraan Putinin valtaa, ja nouseminen häntä vastaan tarkoittaa käytännössä liki samaa kuin nousisi itseään Putinia vastaan.

Opposition mitta Karjalassa alkoi täyttyä tammikuussa, kun yllättäen suuri määrä Hudilaisen poliittisia vastustajia joutui rikostutkintojen kohteeksi. Kyse on joko Jabloko-puolueen jäsenistä tai entisistä Yhtenäinen Venäjä -puolueen kannattajista, joita kaikkia epäillään hyvin epämääräisesti perustelluista talousrikoksista.

Kaiken lisäksi tutkinnoissa oli erikoista se, että epäillyt joko pidätettiin näyttävästi tai heidät määrättiin heti tutkintavankeuteen, vaikka Venäjän lakien mukaan kyseiset pykälät eivät edes mahdollistaisi tutkintavankeutta. Kun oppositio nosti pidätyksistä äläkän huhtikuun alussa järjestämällä ensimmäisen joukkokokouksen, osa vangituista on sittemmin päästetty kotiarestiin.

 

Sanomattakin lie selvää, ettei yksikään Hudilaisen lähipiirin henkilö ole joutunut samantyyppisten rikosepäilyjen tai kohtelun kohteeksi.

Karjalan oppositio on kutsunut erikoisia pidätyksiä jo avoimeksi poliittiseksi vainoksi, joka kohdistuu Hudilaisen vastustajiin.

– Sanomattakin lie selvää, ettei yksikään Hudilaisen lähipiirin henkilö ole joutunut samantyyppisten rikosepäilyjen tai kohtelun kohteeksi, sanoi IS:n torstaina tapaama petroskoilainen toimittaja, joka halusi pysyä nimettömänä oman turvallisuutensa vuoksi.

– Karjalan oikeuslaitos toteuttaa kuvernööri Aleksandr Hudilaisen poliittista tilausta, joka liittyy hänen taisteluunsa Jabolokoa vastaan, sanotaan vetoomuksessa, jossa Jabloko pyytää Venäjän korkeimpia syyttäjä- ja tutkintaviranomaisia selvittämään Karjalan outojen rikostutkintojen taustat.

Venäjän Karjala on koko Venäjän mittakaavassa siitä erikoinen alue, että tasavallassa toimii aito oppositio. Vuoden 2013 paikallisvaaleissa Petroskoin kaupunginjohtajaksi valittiin yllättäen politiikan ulkopuolelta tullut opposition edustaja Galina Shirshina, 36, jolle oppositio keskitti äänensä sen jälkeen, kun vallanpitäjät olivat onnistuneet sulkemaan muotoseikkoihin vedoten vaalien ulkopuolelle opposition ykkösehdokkaan, Jablokon Emilija Slabunovan.

Syksystä 2013 alkaen Shirshinan ja hänen tukijoukkojensa välit ovat kiristyneet kiristymistään kuvernööri Hudilaisen kanssa. Shirshinan tukijoukot koostuvat pääosin länsi- ja demokratiamielisestä Jablokosta, kun taas Hudilainen edustaa Putinin Yhtenäistä Venäjää ja Venäjän nykytilanteeseen tyytyväisiä henkilöitä.

Oppositio syyttää Hudilaista siitä, että hänen aikanaan Karjalan tasavallan taloudellinen tilanne on vain huonontunut ja Hudilainen on ympäröinyt itsensä vanhoilla lähipiiriläisillään, jotka ovat tulleet Pietarista. Kritiikin mukaan Hudilainen käyttää energiansa taisteluun Shirshinaa vastaan sen sijaan, että tasavallassa tapahtuisi mitään edistystä.

Lisäksi Karjalan suomensukuiset ovat tyytymättömiä siihen, että suomenkielisen kulttuurin asema on tasavallassa vain heikentynyt Hudilaisen aikana, vaikka Hudilainen itse on juuriltaan inkerinsuomalainen, puhuu hyvää suomea ja on ollut aikanaan töissäkin Suomessa. Putin nimitti Hudilaisen Karjalan tasavallan päämieheksi toukokuussa 2012 ilman vaaleja, kuten oli silloin yleinen käytäntö

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suomen lehtipuut vaarassa: Erittäin vaarallinen vieraslaji salamatkusti Suomeen Kiinasta katukivien mukana

  2. 2

   Ruissalon vainajat ovat iäkäs pariskunta – miestä epäillään vaimonsa ampumisesta

  3. 3

   Ampumahiihtokuningas julkaisi kuvan sydänkäyrästään, suomalaisasiantuntija hämillään: ”Täysin uskomatonta”

  4. 4

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  5. 5

   17-vuotias tyttö jäi suojatiellä citymaasturin alle – kuljettaja livisti paikalta

  6. 6

   Kuvat: Kim Jong-unin eteen laskettiin sotahuoneessa Tyynenmeren kartta – vihjataanko siinä tarkoituksella Pohjois-Korean suunnitelmasta?

  7. 7

   Huijareiden uusi kikka on härski tuplapuhelu – pahimmillaan tyhjenee koko tili

  8. 8

   Anna: Huippumalli Angelika Kallio jätti luksuselämän – hänen poikansa tyrmistyi: ”Kuinka voit tehdä tämän minulle!”

  9. 9

   Hengitysoireita maahanmuuttajien kotoutuskeskuksessa – Poliisi: Kyse ehkä ruokapalosta

  10. 10

   Pettämiskohuaan kulttuurierolla selittänyt Usain Bolt juhli villisti mielitiettynsä kanssa – rakas on näyttävä jamaikalaiskaunotar

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  2. 2

   Huijareiden uusi kikka on härski tuplapuhelu – pahimmillaan tyhjenee koko tili

  3. 3

   Näyttelijä aloitti Salkkareissa – katsojat raivostuivat ulkonäöstä: ”Mitä syöttöporsas tekee televisiossa?”

  4. 4

   Turkulainen Jussi kohtasi karmean näyn Ruissalossa – tien laidalla makasi kaksi vainajaa

  5. 5

   Suomalainen erikoisuus nousi maailmanlaajuiseksi nettihitiksi – hissiin eivät mahdu edes muuttolaatikot

  6. 6

   Jari Sillanpää sai jättimäisen synttäriyllätyksen – häkeltynyt laulaja liikuttui kyyneliin

  7. 7

   Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

  8. 8

   Jukka matkusti keskelle Afrikkaa, söi lämmintä majoneesia ja joi hanavettä – ”ripulireissusta” tuli unohtumaton elämys, josta puuttui vain ripuli

  9. 9

   Järjestyksenvalvojien väitettiin pahoinpidelleen artistin Flow-festivaaleilla – video tilanteesta julki

  10. 10

   Paljaiden rintojen suutelu tv-lähetyksessä aiheutti Suomessa kohun vuonna 2003 – epämiellyttävään hetkeen joutunut Hanna Kinnunen puhuu nyt tapahtuneesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  3. 3

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  4. 4

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  5. 5

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  6. 6

   Mies löytyi kuolleena illallispöydästä, kaveri lattialta – käsittämättömän kaksoiskuoleman syy Ranskassa selvisi viimein

  7. 7

   Viereinen matkustaja valitti Sara Forsbergin käytöksestä lentoemännälle – laulaja tilitti kohupäivityksessä: ”Hän haisee p**seeltä”

  8. 8

   ”Fiilikset menevät vuoristoratoja” – Sara Sieppi kyllästyi hänen ja Roope Salmisen suhteesta velloneisiin huhuihin: Uhkeana hellettä tihkuvissa bikinikuvissa

  9. 9

   Katso video Kiiran voimasta: Vesi tulvi supermarketin katosta Espoossa, lasiseinä rämähti 35 metrin korkeudesta kadulle Helsingissä

  10. 10

   Megatähti Justin Bieber ihastui vaaleaan kuntosalityöntekijään – kaunottaren tyly reaktio yllätti: kuittasi sivaltavasti takaisin

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suomen lehtipuut vaarassa: Erittäin vaarallinen vieraslaji salamatkusti Suomeen Kiinasta katukivien mukana

  2. 2

   Ruissalon vainajat ovat iäkäs pariskunta – miestä epäillään vaimonsa ampumisesta

  3. 3

   Ampumahiihtokuningas julkaisi kuvan sydänkäyrästään, suomalaisasiantuntija hämillään: ”Täysin uskomatonta”

  4. 4

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  5. 5

   17-vuotias tyttö jäi suojatiellä citymaasturin alle – kuljettaja livisti paikalta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  2. 2

   Huijareiden uusi kikka on härski tuplapuhelu – pahimmillaan tyhjenee koko tili

  3. 3

   Näyttelijä aloitti Salkkareissa – katsojat raivostuivat ulkonäöstä: ”Mitä syöttöporsas tekee televisiossa?”

  4. 4

   Turkulainen Jussi kohtasi karmean näyn Ruissalossa – tien laidalla makasi kaksi vainajaa

  5. 5

   Suomalainen erikoisuus nousi maailmanlaajuiseksi nettihitiksi – hissiin eivät mahdu edes muuttolaatikot

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  3. 3

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  4. 4

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  5. 5

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  6. Näytä lisää