Lyydia, Lyyli

Ulkomaat

Valikko

Montako heistä tunnet? Tässä ovat maailman 15 rikkainta naista

Julkaistu:

Raha
Maailman rikkaimpien naisten omaisuus on kerrytetty halpahalliketjulla, suklaapatukoilla, öljyllä ja rautamalmilla.
Talouslehti Forbes kokosi jälleen maaliskuuksi listansa maailman rikkaimmista ihmisistä. Listan ykkösenä oli edelleen Microsoftilla tulevaisuutensa turvannut miljardööri Bill Gates. Naisia kymmenen vauraimman joukossa oli kaksi. Hypermarket-ketju Wal-Martin perijättäriin kuuluva Christy Walton on maailman rikkaimpien listalla kahdeksas ja kosmetiikkayhtiö L'Orealilla omaisuutensa luonut Liliane Bettencourt kymmenes.

Naiset ovat tyypillisesti jääneet vähemmistöksi yritysjohtajina, muistutti kansainvälinen työjärjestö ILO tänä vuonna julkaistussa raportissaan. ILO:n mukaan naisten on edelleen taisteltava itsensä ”lasikaton” läpi päästäkseen yritysjohtajiksi ja pörssiyritysten johtokuntiin. Sekin vaikuttaa naisten tulotasoon. Siinä missä maailman rikkaimman miehen Bill Gatesin omaisuus on lähes 80 miljardia Yhdysvaltain dollaria, rikkain nainen Christy Waltonin omaisuus oli alle puolet siitä.

Osa maailman rikkaimmista naisista on perinyt pesämunansa yritysjohtajamieheltään tai suvultaan, mutta moni heistä on itse ollut johtamassa yritystä suurempiin voittoihin ja kasvattanut saadusta lahjasta oman omaisuutensa.

Sunnuntaina vietettävän kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi esiteltäköön seuraavaksi 15 maailman rikkainta naista. Heidän omaisuutensa arvo on yhteensä yli 267 miljardia dollaria.


1. Christy Walton, 36,7 miljardia dollaria

Wal-Martin perustajasukuun itsensä nainut Christy Walton peri omaisuutensa vuonna 2005. Lento-onnettomuudessa kuollut aviomies John Walton oli menestyksekkään amerikkalaisen halpahalliketjun perustajan Sam Waltonin poika. Pelkkä perintöraha ei kuitenkaan tehnyt Christy Waltonista maailman rikkainta naista. Hän on sijoittanut vuonna 1999 perustettuun First Solar -aurinkokennoyritykseen ja tehnyt sen avulla valtavat voitot. Uudistuvaan energiaan erikoistunut yritys on kasvanut vuosien aikana 47 prosenttia ja tuonut omistajilleen sievoiset voitot.

Wyomingissa asuvalla Christy Waltonilla, 60, onkin nykyisin aikaa keskittyä hyväntekeväisyystyöhön. Hän on erityisen kiinnostunut eläinsuojelusta ja luonnonhistoriallisen museon toiminnasta. Hänellä on yksi aikuinen poika.


2. Liliane Bettencourt, 34,5 miljardia

Ranskalainen Liliane Bettencourt, 92, on kosmetiikkajätti L’Orealin pääomistaja. Yrityksen perusti Lilianen isä Eugène Schueller ja tytär on työskennellyt kormetiikan parissa teinitytöstä alkaen. Isä Bettencourtin kuoltua tytär on onnistunut säilyttämään itsellään pääosan yhtiön osakkeista senkin jälkeen, kun L’Oreal listattiin pörssiin 1963.

Bettencourt on ollut leski vuodesta 2007 ja hänellä on liitostaan yksi tytär. Hän on ollut kiinnostunut etenkin lääketieteellisen tutkimuksen, kulttuurin ja muun hyväntekeväisyyden rahoittamisesta. Viime vuonna hänen nimensä yhdistettiin myös Ranskan ex-presidenttiä Nicolas Sarkozya vastaan nostettuun lahjontajuttuun.


3. Alice Walton, 34,3 miljardia

Myös Alice Walton, 65, on Wal-Martien sukua. Hän on halpahalliketjun perustajan tytär. Rahakkaan suvun tytär ei kuitenkaan ole jäänyt ”pappa betalar” -asenteella hummailemaan vaan on tehnyt ison osan isosta omaisuudestaan itse sijoitusalalla.

Walton tunnetaan myös rakkaudestaan hevosiin ja taiteisiin. Hieman ikävämpää kuuluisuutta hän on saanut jouduttuaan auto-onnettomuuksiin, joissa myös alkoholilla on ollut osuutensa. Alice Waltonilla ei ole lapsia, mutta hän on ollut nuorempana kahdesti naimisissa. Niistä ensimmäinen oli ohi 2,5 vuodessa ja pian sen jälkeen solmittu päättyi sitäkin nopeammin.

4. Jacqueline Badger Mars, 20 miljardia

Mars on – kuten nimestä voi arvata – Mars-patukoistaan ja muista karamelleistään tunnetun elintarvikealan perijätär. 75-vuotias Jacqueline omistaa yrityksen yhdessä kahden veljensä kanssa.

Hän on opiskellut tutkinnon antropologiassa ja synnyttänyt kolme lasta. Hän on ollut naimisissa kaksi kertaa.

Skandaaleilta ei tämäkään perijätär ole voinut välttyä. Kaksi vuotta sitten hän ajoi Porschellaan Virginian osavaltiossa kolarin, jossa kuoli 86-vuotias nainen. Mars joutui vastaamaan onnettomuudesta myös oikeuteen. Hänet todettiin syylliseksi, mutta nainen vältti vankilan sovittuaan tapauksen uhrin perheen kanssa.


5. Gina Rinehart, 17,7 miljardia

Australialainen Gina Rinehart, 61, on saanut rahansa kaivosteollisuudesta. Rinehartin isä löysi aikanaan Luoteis-Australiasta lupaavan rautamalmi- ja kivihiiliesiintymän ja samoilta seuduilta perhe on louhinut varakkuutensa.

Rinehart on ollut naimisissa kahdesti ja hänellä on liitoista yhteensä neljä lasta. Tällä hetkellä perheasiat ovat kuitenkin olleet hieman huonolla tolalla, koska Rinehart on joutunut lastensa kanssa riitoihin perheyrityksen säätiön hallintaa koskevassa asiassa.

Hyväntekeväisyys on Rinehartinkin sydäntä lähellä vaikka hän onkin halunnut pitää matalaa profiilia lahjoituksistaan. Hänen tiedetään kuitenkin tukeneen tyttöjen orpokotia ja ihmiskaupan vastaisia toimia Kambodzassa.

6. Susanne Klatten, 17,4 miljardia

Klatten on Saksan rikkain nainen ja lääke- ja kemianfirma Altanan pääomistaja. Altanasta on tullut maailmanluokan yritys sinä aikana, jona Klatten on ollut sen johtokunnassa.

Kaupallista alaa opiskellut Klatten, 52, on naimisissa. Pariskunta asuu Bad Homburg vor der Höhen kaupungissa. Varakkaan suvun tytär Klatten oli vuonna 1978 joutua siepatuksi. Sen jälkeen hän on pitkälti suhtautunut nimensä tuomaan maineeseen varovaisesti ja toisinaan työskennellyt piilonimellä Susanne Kant. Tästä huolimatta hän joutui 2008 kiristyksen kohteeksi. Kaksi miestä yritti saada häneltä rahaa salasuhdepaljastuksen uhalla.


7. Abigail Johnson, 17,3 miljardia

Abigail Johnson, 53, on Fidelity Investments -sijoitusyhtiön toimitusjohtaja. Yrityksen perusti Abigailin isoisä.

Amerikkalainen Johnson on opiskellut kauppatieteistä tutkinnon Harvardin yliopistossa. Hän on naimisissa ja kahden lapsen äiti.

8. Anne Cox Chambers, 15,5 miljardia

Cox Chambers, 95, on mediayhtiö Cox Enterprisesin omistajasukua. Yrityksen perusti hänen isänsä. Media-ala ei kuitenkaan ole ollut Cox Chambersin ainoa intohimo. Hän on ollut Yhdysvaltain suurlähettiläänä Belgiassa ja Coca Cola Companyn johtoryhmässä.

Kahdesti naimisissa olleella Cox Chambersilla on kaksi tytärtä ja poika. Hän rakastaa taiteita ja on myös käyttänyt rahojaan muun muassa tukeakseen koulutusta. Cox Chambers on saanut myös monen yliopiston kunniatohtorin arvonimen.


9. Laurene Powell Jobs, 14 miljardia

Laurene Powell Jobs, 51, on edesmenneen, Apple-yrityksellä rikastuneen Steve Jobsin leski. Miehensä perintönä Jobs sai Applen osakkeita 38,5 miljardin arvosta ja muun muassa 7,3 prosenttia Walt Disney Companyn osakkeista. Hänestä on hyvä tietää kuitenkin myös se, että hän on perustanut Terravera-nimisen ravitsemusalan yrityksen.

New Jerseystä kotoisin oleva Jobs on opiskellut taloutta ja bisnesalaa muun muassa Stanfordin yliopistossa. Hänellä on Steve Jobsin kanssa kolme yhteistä lasta ja yksi ottolapsi. Hyväntekeväisyysalalla hän on tukenut erityisesti koulutukseen suuntautuneita järjestöjä ja yrityksiä.


10. Johanna Quandt, 12,8 miljardia

Johanna Quandt, 89, on saksalainen BMW:n pääomistaja. Asemansa hän peri aviomieheltään Herbert Quandtilta, joka pelasti BMW:n konkurssilta. Ennen avioliittoa Johanna työskenteli Quandtin sihteerinä ja henkilökohtaisena avustajana. herra Quandt kuoli 1982.

Leskeksi jäätyään Quandt on viettänyt hiljaiseloa Bad Homburg vor der Höhen kaupungissa ja keskittynyt hyväntekeväisyyteen. Hän on muun muassa rahoittanut syöpäsairaiden lasten eteen tehtävää työtä ja poliittisia puolueita. Quandtin suku on myös rahoittanut 2007 vuodesta alkaen tutkimusta, jonka tarkoituksena on ollut selvittää perheen yritystoimintaa toisen maailmansodan aikaisessa ja Adolf Hitlerin johtamassa Saksassa.


11. Miuccia Prada, 11,1 miljardia

Miuccia Prada, 65, on italialainen muotisuunnittelija ja Pradan muotitalon omistajasukua. Miuccia aloitti isoisänsä perustamassa muotitalossa suunnittelemalla käsilaukkuja ja vuodesta 1992 hänellä on ollut oma mallistonsa Miu Miu, joka perustuu hänen omiin mieltymyksiinsä.

Ennen muotialalle ryhtymistään Miuccia opiskeli miimikoksi. Hän ehti työskennellä esiintyvien taiteiden alalla viitisen vuotta. Hän oli aktiivinen Italian kommunistisen puolueen toimija ja ajoi erityisesti naisten oikeuksia. Prada on naimisissa ja hänellä on kaksi aikuista poikaa, jotka hän synnytti kypsällä iällä.


12. Charlene de Carvalho-Heineken, 10,4 miljardia

Hollantilainen Charlene de Carvalho-Heineken, 60, on panimoyhtiö Hieneken Holdings NV:n toimitusjohtaja. Carvalho-Heineken peri 2002 isänsä ja on jatkanut yrityksen johdossa hänen paikallaan.

Nykyisin hän asuu Britanniassa ja on maan rikkain nainen. Hän on naimisissa hiihtomatkalla tapaamansa monilahjakkaan sijoittaja-urheilija Michel de Carvalhon ja pariskunnalla on viisi lasta.

13. Elaine Marshall, 8,8 miljardia

Elaine Marshall, 69, on yksi Yhdysvaltain rikkaimpia naisia. Varakkuutensa hän on saanut avioliiton kautta. Edesmennyt aviomies E. Pierce Marshall jätti leskelleen huiman omaisuuden ja paikan Koch Industriesin johtoryhmässä.

14. Antonia Johnson, 8,5 miljardia

Antonia Johnson, 71, on Ruotsin ja Yhdysvaltain Axel Johnson AB:n ja Axel Johnson Inc:n johtoryhmän puheenjohtaja. Sijoitusalan yritys perustettiin jo 1873 ja Johnson edustaa sen neljättä sukupolvea. Yhdysvalloissa asuva Johnson on Ruotsin kolmanneksi rikkain henkilö.

Hän on opiskellut sijoitusalan lisäksi psykologiaa.


15. Margarita Louis-Dreyfus, 8,1 miljardia

Margarita Louis-Dreyfus on venäläissyntyinen ranskalainen miljardööri, joka asuu Sveitsissä. Hänestä tuli aviomiehensä kuoltua leukemiaan vuonna 2009, Margaritasta tuli maatalous-, öljy- ja energia-alaan erikoistuneen Louis Dreyfus Groupin johtoryhmän puheenjohtaja. Hän omistaa myös ranskalaisen Olympique Marseille -jalkapallojoukkueen.

Pariskunta meni naimisiin 1992. Tietokoneiden piirilevyjen myyjänä työskennellyt Margarita tapasi tulevan multimiljonääriaviomiehensä lentokoneessa matkalla Zürichistä Lontooseen vuonna 1988. Margaritasta tuli avioliiton myötä kokoaikainen vaimo ja kotiäiti, mutta aviomiehen kuoleman jälkeen hänen on sanottu ohjanneen Louis Dreyfus Groupin toiminnan uuteen aikakauteen – menestyksekkäästi.

Lähteet: Thrivinglifestylez.com, Wikipedia

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Bachelor-Tuomaksen ja Ninjan rakkaus ei kestänyt – päätyivät eroon: ”Meille tuli vahvoja erimielisyyksiä”

  2. 2

   KP: Toimitusjohtaja Aimo Korte on kuollut – menehtyi auto-onnettomuudessa Venäjällä

  3. 3

   Lehdet: Tällainen on Manchesterin iskuista epäilty Salman Abedi

  4. 4

   Kätilön sanat jäivät mieleen: ”On se sisäänkin mahtunut samasta reiästä, että rouva ponnistaa vaan”

  5. 5

   Helmikuussa kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena

  6. 6

   Älä usko näitä tietoja – 6 huijausta Manchesterin iskusta

  7. 7

   Bachelor-Tuomas valitsi Ninjan: jo ensikohtaaminen sai sinkkumiehen pauloihinsa – ”Ainoa oikea vaihtoehto!”

  8. 8

   Samu Haber paljastaa tatuointinsa vaietun taustan – kaiken takana yllättäen Lauri Ylönen: ”Onhan se ihan helvetin noloa”

  9. 9

   Isisille uskolliset asemiehet hyökkäsivät 200 000 asukkaan kaupunkiin: ”Lukitkaa ovenne ja porttinne”

  10. 10

   Miksi mies muuttuu viileäksi ja etäiseksi orgasmin jälkeen? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – baseball-mailalla aseistautunut mies häiritsi muistotilaisuutta

  2. 2

   Helmikuussa kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena

  3. 3

   Tästä kuvasta tuli hetkessä Manchesterin tragedian symboli

  4. 4

   Kulmat minttiin ja verkkarit pyllyyn – aikuinen nainen testasi teinityttöjen suosikkityylin

  5. 5

   Sky News: Konsertissa ollut nainen ihmetteli vierellään olleen henkilön epäilyttävää käytöstä ennen räjähdystä

  6. 6

   Kuvat: Kaunis olympiakultamitalisti keimaili ilkosen alasti tosi-tv:ssä – vaihtoi urheilun mallintöihin

  7. 7

   Koskettava kuva pientä tyttöä lohduttavasta poliisista leviää – Manchesterin pelastajien työn symboli

  8. 8

   Sinkkuelämää-seksipommi Kim Cattrall, 60, katosi julkisuudesta – taustalla karmea työtilanne

  9. 9

   Video Israelista ihmetyttää: Kieltäytyikö Melania Trump pitämästä miestään kädestä valtiovierailulla?

  10. 10

   Älä usko näitä tietoja – 6 huijausta Manchesterin iskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – baseball-mailalla aseistautunut mies häiritsi muistotilaisuutta

  2. 2

   Tamperelainen isä lähti aamutossut jalassa ulos ja koki hirvittävän lopun – ”Yhdenkään ihmisen omatunto ei voi kestää tällaista...”

  3. 3

   Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

  4. 4

   Sami Hedbergin fanit raivostuivat jäähallikeikan jälkeen – ”P**ka maku jäi tästä”

  5. 5

   Elastisen 220 neliön merenrantatalosta repesi oikeusriita – kovia syytöksiä Lauri Ylösen firmalta

  6. 6

   Kaksi ruoka-ainetta karsimalla suoliston kunto voi parantua jo muutamassa viikossa

  7. 7

   Yksinäinen 12-vuotias tyttö etsi ystävää Facebookista – ensitapaamisesta tuli kauhukokemus

  8. 8

   Kätilöt paljastavat hulluimmat synnytyksensä: ”Äiti yritti saada orgasmin joka supistuksella”

  9. 9

   Varo nopeasti leviävää Facebook-virusta! Tarkista tilisi, saatat jakaa huijauslinkkejä tietämättäsi

  10. 10

   Juontaja Katja Ståhl avautui yllättäen sairaudestaan – ”Kohtalotovereita Suomi pullollaan”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Bachelor-Tuomaksen ja Ninjan rakkaus ei kestänyt – päätyivät eroon: ”Meille tuli vahvoja erimielisyyksiä”

  2. 2

   KP: Toimitusjohtaja Aimo Korte on kuollut – menehtyi auto-onnettomuudessa Venäjällä

  3. 3

   Lehdet: Tällainen on Manchesterin iskuista epäilty Salman Abedi

  4. 4

   Kätilön sanat jäivät mieleen: ”On se sisäänkin mahtunut samasta reiästä, että rouva ponnistaa vaan”

  5. 5

   Helmikuussa kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – baseball-mailalla aseistautunut mies häiritsi muistotilaisuutta

  2. 2

   Helmikuussa kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena

  3. 3

   Tästä kuvasta tuli hetkessä Manchesterin tragedian symboli

  4. 4

   Kulmat minttiin ja verkkarit pyllyyn – aikuinen nainen testasi teinityttöjen suosikkityylin

  5. 5

   Sky News: Konsertissa ollut nainen ihmetteli vierellään olleen henkilön epäilyttävää käytöstä ennen räjähdystä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – baseball-mailalla aseistautunut mies häiritsi muistotilaisuutta

  2. 2

   Tamperelainen isä lähti aamutossut jalassa ulos ja koki hirvittävän lopun – ”Yhdenkään ihmisen omatunto ei voi kestää tällaista...”

  3. 3

   Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

  4. 4

   Sami Hedbergin fanit raivostuivat jäähallikeikan jälkeen – ”P**ka maku jäi tästä”

  5. 5

   Elastisen 220 neliön merenrantatalosta repesi oikeusriita – kovia syytöksiä Lauri Ylösen firmalta

  6. Näytä lisää