Kuisma

Ulkomaat

”Me kuolemme!” - Hyytävät tallenteet paljastavat lentäjien karut viimeiset sanat

Julkaistu:

Lentokoneiden mustat laatikot tallentavat turmalentojen tapahtumat alusta aina traagiseen loppuun. Niiden toivotaan kertovan myös AirAsian matkustajakoneen tragedian syyn.

AIRASIAN turmakoneen murhenäytelmän yksityiskohtien odotetaan paljastuvan pian. Palasiksi hajonnut kone on löytynyt Jaavanmeren pohjasta jo lähes kokonaisuudessaan. Turmakoneen molemmat mustat laatikot on saatu talteen, ja niiden toivotaan tuovan vastauksia mysteeriin: mitä lennolla QZ8501 oikein tapahtui?

Tähän mennessä tiedetään, että AirAsian kone katosi tutkasta matkalla Indonesian Surabayasta kohti Singaporea 28. joulukuuta ja päätyi merenpohjaan. Kaikki koneessa olleet 162 ihmistä kuolivat.

Osa uhreista oli ehtinyt vetää pelastusliivit päälleen ja osa oli löydettäessä yhä kiinni istuimensa turvavöissä. Pelastusliivit ja koneen läheltä löydetty hätäuloskäynnin liukumäki ovat herättäneet erilaisia teorioita siitä, mitä koneelle todella tapahtui. Varmuudella se saadaan tietää ehkä vasta sitten, kun jakartalainen tutkijaryhmä on analysoinut koneen mustien laatikoiden sisältämät lentotiedot ja ohjaamosta peräisin olevat lennon viimeisten hetkien äänitallenteet.


MUSTIEN laatikoiden ohjaamotallenteet ovat yleensä hyytäviä. Yhdysvaltalainen Malcolm MacPherson on kirjoittanut kirjan Air disasters: Dramatic black box flight recordings – vapaasti käännettynä: Lentoturmat: mustien laatikoiden dramaattiset lentotallenteet.

Kirjassa kerrotaan parinkymmenen turmalennon viimeisistä hetkistä sanatarkasti. IS listaa niistä mielenkiintoisimmat. Tuorein tapaus Air Francen turmakoneesta perustuu IS:n juttuun vuodelta 2014.


Uskonnollinen itsemurhalento? ”Allahin haltuun!”

EgyptAir, lento 990 - Nantucket, Massachusetts, Yhdysvallat - 31.10.1999


KONE lähti New Yorkin John F. Kennedyn kansainväliseltä lentokentältä kohti Egyptin pääkaupunkia Kairoa. Pitkällä yölennolla oli tuplamiehistö: kaksi kapteenia ja kaksi perämiestä.

Mustan laatikon äänitallenteesta käy ilmi, että ensimmäisenä vuorossa ollut kapteeni puhui perämiehelleen vihaisena siitä, että koneessa on mukana lentohenkilökuntaa, joilla ei ole kapteenin mielestä riittävää näyttöä siitä, että heidän pitäisi olla koneessa ensinkään.

Lepovuorossa ollut perämies tuli vapauttamaan vuorossa olleen perämiehen etuajassa. Hän sanoi jo nukkuneensa tarpeeksi eikä saisi kuitenkaan enää unta. Perämies ei olisi halunnut suostua vaihtoon, sillä se oli vastoin lentokäytäntöjä.

Lopulta pienen väittelyn jälkeen perämies suostui menemään etuajassa lepäämään. Hän kysyi vielä kapteenilta luvan ja poistui.


Kapteeni: Anteeksi, käyn nopeasti vessassa, ennen kuin se on täynnä. Nyt he (matkustajat) syövät. Tulen kohta takaisin.

Ohjaamoon etuajassa tullut perämies kääntää koneen jyrkkään 40 asteen laskuun.

Vuoroon tullut perämies: Allahin haltuun.

Nauhalla kuuluu tömähdyksiä ja klikkauksia.

Perämies: Allahin haltuun.

Nauhalla kuuluu lisää kolinaa.

Perämies: Allahin haltuun! Allahin haltuun! Allahin haltuun!

Koneen hälytysäänet alkavat soida.

Perämies: Allahin haltuun! Allahin haltuun! Allahin haltuun! Allahin haltuun! Allahin haltuun!

Nauhalla kuuluu erittäin kovia tömähdyksiä.

Perämies: Allahin haltuun!

Kapteeni palaa ohjaamoon: Mitä tapahtuu?! Mitä tapahtuu, Gamil?! Mitä tapahtuu?!

Perämies toistelee yhä ”Allahin haltuun” -huutoja. Hän oli kääntänyt koneen laskuun kummankin lentäjän ohjaimista. Siksi kone ei suoristunut kapteenin yrityksistä huolimatta. Kapteeni kyselee edelleen mistä on kyse.

Kapteeni: Vedä (ohjaustangosta)! Vedä kanssani! Vedä kanssani! Vedä kanssani!

Nauhoitus päättyy.

Boeing 767-366ER -tyyppinen kone syöksyi Atlantin valtamereen ja kaikki 217 ihmistä kuolivat. Yhdysvaltalaisviran­omaiset pitävät EgyptAirin lento 990:n onnettomuuden todennäköisimpänä syynä helpotusvuoroon tulleen perämiehen ohjausta. Syytä ei määritellä tarkemmin, mutta epävirallisesti oletetaan, että kyseessä oli itsemurha.

Egyptin hallitus ei ole tyytynyt itsemurhaselitykseen, vaan pitää onnettomuuden syynä teknistä vikaa. Egyptiläiset ovat syyttäneet amerikkalaisia todisteiden puutteesta ja turmakoneen valmistajan suojelusta.


Kohtalokkaita ohjausvirheitä Venäjällä - ”Mitä v****a sinä teet?

Vladivostokavia, lento 352 - Burdakova, Venäjä - 4.7.2001


KONE oli matkalla Jekaterinburgista Vladivostokiin. Se oli valmistautumassa suunniteltuun välilaskuun Irkutskissa. Miehistö ilmoitti lennonjohdolle kahden aikaan yöllä, että kiitorata on näkyvissä. Maksiminopeus, jolla laskeutumistelineet saa laskea turvallisesti on 400 kilometriä tunnissa. Kone lensi kuitenkin 540 kilometrin tuntinopeudella.

Perämies käski laskemaan telineet ja hidastamaan nopeutta tyhjäkäyttämällä moottoreita. Kun telineet olivat alhaalla, kone teki 20–23 asteen käännöksen vasemmalle. Koneen nopeus oli 360 kilometriä tunnissa.

Vauhtia lisättiin hiljalleen korkeuden säilyttämiseksi. Kone oli yhä vasemmalle kallellaan, kun autopilotti yritti säilyttää korkeuden lisäämällä koneen kulmaa. Kapteeni kehotti toistuvasti perämiestä vähentämään nopeutta.

Kapteeni: Hidasta, vähennä nopeutta.

Perämies: Vähennetään, vähennetään.

Kapteeni: Meillä on sata metriä annettuun korkeuteen.

Perämies: Sata metriä, selvä.

Kapteeni: Sinä olet asettanut kahdeksan (metriä sekunnissa laskeutumisnopeudeksi). Siksi sinulla on tuollainen nopeus. Tässä sitä mennään Jura. Nyt olemme pilvissä.

Koneen hälytysjärjestelmä alkoi soida ja perämies yritti korjata tilannetta vääntämällä ohjaustankoa. Hälytys ulvoi liian jyrkästä kulmasta. Koneen vauhti hidastui liikaa.

Kapteeni: V...u. Mitä sinä teet? Nopeutta. V...u! Käännä sitä (kaasua)!

Perämies: Stop. Stop. Minne? Minne?

Kapteeni: Stop. Stop. Stop.

Perämies: Tänne päin. Tänne päin. Tänne päin.

Kapteeni: Me palaudumme.

Kone oli väärässä asennossa pilvissä ja nopeus lisääntyi. Kapteeni käänteli ohjaustankoa vasemmalle ja oikealle, jolloin kone teki jyrkän 45 asteen kulman vasemmalle. Laskeutumiskulma kasvoi. Kumpikaan perämies tai kapteeni eivät reagoineet siihen. Kone heittelehti rajusti ja sakkasi ennen kuin se ajautui syöksykierteeseen.

Perämies: Voima pois. Herra jumala!

Joku ohjaamossa: Se siitä kaverit. V...u!

Nauhoitus päättyy.

Hälytysääni jatkuu äänityksen loppuun asti. Miehistö ei enää saanut konetta haltuunsa, vaan Tupolev 154M -tyyppinen kone teki mahalaskun 22 sekunnissa. Se tuhoutui täysin ja kaikki 145 ihmistä kuolivat.


Kone ei päässyt turbulenssista: ”Me olemme jumissa!”

American Airlines, lento 587 - New York, Yhdysvallat - 12.11.2001

Lento lähti kohti Dominikaanista tasavaltaa ja Santo Domingoa John F. Kennedyn kansainväliseltä lentokentältä New Yorkista. Tavallisen viestiliikenteen ja lennonjohdon kommunikoimisen lomassa lentäjä ja perämies keskustelivat muun muassa lentämisestä. Kone joutui kuitenkin nopeasti turbulenssiin.

Kapteeni: Hmm, hieman turbulenssia.

Perämies: Joo.

Perämies antaa lukemia kiristyvällä äänellä ja nauhoitteessa kuuluu klikkauksia ja tömähdyksiä.

Kapteeni: Onko sinulla kaikki hyvin?

Perämies: Joo. Minä pärjään.

Kapteeni: Yritä kestää. Yritä kestää.

Nauhoitteessa kuuluu napsahduksen ääni. Perämies sanoo lisäävänsä tehoja. Tömähdykset ja pauke voimistuvat, ja nauhoitteella kuuluu ihmisen murinan kaltaista ääntä.

Perämies: Jumalauta!

Ohjaamon laitteiden hälytyskellot alkavat soida ja jyrinä voimistuu ja hiljenee.

Perämies: Missä helvetissä me olemme?! Me olemme jumissa!

Kapteeni: Ohjaa meidät pois! Ohjaa meidät pois!

Nauhoitus päättyy.


Airbus MA300-605R -tyyppinen kone syöksyi maahan ja tippui asutusalueelle Queensissa. Kaikki koneessa olleet 260 ihmistä kuolivat ja maassa kuoli viisi muuta ihmistä törmäyksen vuoksi. Koneen vertikaalinen vakain ja peräsin irtosivat ilmeisesti perämiehen ohjausvirheen vuoksi. Ne löytyivät 1,5 kilometrin päästä päähylystä. Lentokoneen moottoritkin irtosivat lennossa.


Kapteeni nukkui trooppisessa myrskyssä - ”Me kuolemme!”

Air France, lento 447 - Atlantin valtameri, Etelä-Amerikan edusta - 3.6.2009


KONE oli matkalla Brasilian Rio de Janeirosta kohti Ranskan Pariisia. Kone joutui matkalla rajuun trooppiseen myrskyrintamaan. Vain yksi koneen kolmesta lentäjästä oli hereillä.

Kapteeni oli päättänyt mennä nukkumaan, vaikka tiesi edessä olevasta säärintamasta. Hän oli väsynyt vietettyään yön lentoemäntänaisystävänsä kanssa.

Kapteeni: En nukkunut tarpeeksi viime yönä. Vain yhden tunnin – se ei ole riittävästi.

Lentonopeutta mittaavat laitteet menivät epäkuntoon. Kone sakkasi ja alkoi menettää korkeutta ilman, että lentäjä havaitsi sitä.

Sen sijaan, että hän olisi laskenut koneen nokkaa alaspäin oikaistakseen sakkauksen, lentäjä yritti ohjata paniikissa konetta ylöspäin. Kapteeni ja toinen perämies palasivat ohjaamoon nopeasti.

Toinen perämies: V...u! Me murskaudumme! Ei voi olla totta! Mitä oikein tapahtuu?

Toinen perämiehistä: V...u! Me kuolemme!

Kaikki Airbus 330 -tyyppisessä koneessa olleet 228 ihmistä kuolivat. Koneen hylky ja ruumiit löydettiin syvältä merenpohjasta vasta kaksi vuotta turman jälkeen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tuomaksen, 55, metallinpaljastin piippasi Lopella – maan alta paljastui huima viikinkilöytö

  2. 2

   Savukosken erämaahan kadonneen pariskunnan mysteeri ei ota selvitäkseen – opas ohjasi oikeaan suuntaan, matkailuauto löytyi tyhjänä

  3. 3

   Varo ”Prisman lahjakorttia” – hinnaksi tulee 78 € / kk

  4. 4

   MTV:n teiniäiti palasi aikuisviihteen pariin: esitteli uutta vartaloaan bikineissä – äiti ja miesystävä järkyttyivät syvästi muutoksesta

  5. 5

   Kylie Jenner, 20, vahvisti yllätysraskauden – isä kauhistui tyttärensä paljastuksesta: ”Järkyttynyt ja pettynyt”

  6. 6

   Kommentti: HIFK on vetänyt pitkään bulisti vihkoon – ja nytkö kaikki sitten muuttuu?

  7. 7

   Tänne suomalaiset matkustavat syyslomalla – häikäisevän kaunis kaupunki, oluttuoppi 1,25 €

  8. 8

   Miten paljon housut oikein voivat paljastaa? Miley Cyrusin muutoin herttaisen asun alaosa ei peittänyt mitään

  9. 9

   Mirva ja Heka jättivät Suomen tammikuussa ja suunnittelevat jo muuttoa takaisin – tällainen on todellisuus Aurinkorannikolla

  10. 10

   Janne Katajakin oivalsi ystävänsä Aku Hirviniemen riutuneen ulkonäön: viiltävä kuitti muodonmuutoksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  2. 2

   Mirva ja Heka jättivät Suomen tammikuussa ja suunnittelevat jo muuttoa takaisin – tällainen on todellisuus Aurinkorannikolla

  3. 3

   Eija kertoo Ylen dokumentissa: Isä silppusi viimeisenä tekonaan 350 000 euroa perintörahoja liisteriveteen

  4. 4

   Miten paljon housut oikein voivat paljastaa? Miley Cyrusin muutoin herttaisen asun alaosa ei peittänyt mitään

  5. 5

   Mies makasi 15 vuotta tiedottomassa tilassa – sitten tutkijat osuivat oikeaan hermoon

  6. 6

   Venäläistä pariskuntaa epäillään 30 murhasta ja kannibalismista – kännykän kuvat paljastivat yhden historian karmeimmista tapauksista

  7. 7

   Kehonrakentaja ja Idols-kilpailija kohtasivat julkkisten thainyrkkeilyottelussa – lopputuloksena oli toisen kuolema

  8. 8

   Kuva: Valtava alfakrokotiili ammuttiin Australiassa – kuolemalla voi olla vaarallinen seuraus alueen asukkaille

  9. 9

   Pohjois-Korea: Trumpin puheet ovat sodanjulistus

  10. 10

   Emmerdale-tähti kuoli – menehtyi kesken lomamatkan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  2. 2

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  3. 3

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  4. 4

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  5. 5

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  6. 6

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  7. 7

   Mirva ja Heka jättivät Suomen tammikuussa ja suunnittelevat jo muuttoa takaisin – tällainen on todellisuus Aurinkorannikolla

  8. 8

   Kuva: Valtava alfakrokotiili ammuttiin Australiassa – kuolemalla voi olla vaarallinen seuraus alueen asukkaille

  9. 9

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  10. 10

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tuomaksen, 55, metallinpaljastin piippasi Lopella – maan alta paljastui huima viikinkilöytö

  2. 2

   Savukosken erämaahan kadonneen pariskunnan mysteeri ei ota selvitäkseen – opas ohjasi oikeaan suuntaan, matkailuauto löytyi tyhjänä

  3. 3

   Varo ”Prisman lahjakorttia” – hinnaksi tulee 78 € / kk

  4. 4

   MTV:n teiniäiti palasi aikuisviihteen pariin: esitteli uutta vartaloaan bikineissä – äiti ja miesystävä järkyttyivät syvästi muutoksesta

  5. 5

   Kylie Jenner, 20, vahvisti yllätysraskauden – isä kauhistui tyttärensä paljastuksesta: ”Järkyttynyt ja pettynyt”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  2. 2

   Mirva ja Heka jättivät Suomen tammikuussa ja suunnittelevat jo muuttoa takaisin – tällainen on todellisuus Aurinkorannikolla

  3. 3

   Eija kertoo Ylen dokumentissa: Isä silppusi viimeisenä tekonaan 350 000 euroa perintörahoja liisteriveteen

  4. 4

   Miten paljon housut oikein voivat paljastaa? Miley Cyrusin muutoin herttaisen asun alaosa ei peittänyt mitään

  5. 5

   Mies makasi 15 vuotta tiedottomassa tilassa – sitten tutkijat osuivat oikeaan hermoon

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  2. 2

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  3. 3

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  4. 4

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  5. 5

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  6. Näytä lisää