Ritva

Ulkomaat

Valikko

Mitä tapahtui Kim Jong-unin "Suomen-sedälle"? - "Kuka tahansa on alttiina eliminoinnille"

Julkaistu:

Mitä tapahtui?
Pohjois-Korean johtajan setä oli Suomessa suurlähettiläänä 1990-luvulla. Hän on vuosikymmenien ajan liittynyt kiinteästi maan johdon sisäisiin valtataisteluihin. Missä hän on nyt?
Maailmalle on kantautunut viime päivinä uutisia Pohjois-Korean johdon kulissien takaisesta valtataistelusta.

Viikko sitten Pohjois-Korea ilmoitti teloittaneensa maan johtaja Kim Jong-unin tädin aviomiehen Jang Song-thaekin.

Eteläkorealaisen Yonsei-yliopiston professori Lee Jung-hoon arvioi BBC:n haastattelussa, että teloitus voi olla osoitus siitä, että maailman suljetuin diktatuuri on "hyvin epävakaassa tilassa".

Keskiviikkona Telegraph kertoi, että Kim Jong-unin ranskassa opiskeleva veljenpoika Kim Han-sol, 18, on saanut turvakseen poliisivartion. Hänen arveltiin joutuneen setänsä vihan kohteeksi, koska kutsui tätä diktaattoriksi Elisabeth Rehnin haastattelussa Yle Fem -kanavalla viime vuonna.

Pohjois-Korean johdon valtakamppailuihin on vuosien ajan liittynyt kiinteästi myös diktaattori Kim Jong-unin setä Kim Pyong-il, jolla on suhteita myös Suomeen. Mies toimi maan Suomen-suurlähettiläänä 1990-luvulla.Playboy häädettiin lähettilääksi


Brittilehti Independentin mukaan Kim Pyong-il sai lähtöpassit kotimaastaan 1970-luvulla. Maata hallitsi tuolloin hänen isänsä, diktatuurin perustanut "Suuri johtaja" Kim Il-sung.

Kim Pyong-il oli kohoamassa maan valtahierarkiassa samaan aikaan velipuolensa Kim Jong-ilin kanssa.

Kim Pyong-ilin kerrotaan eläneen playboyn elämää ja järjestäneen villejä juhlia. Independentin haastattelema, Koreaan erikoistunut puolalaistutkija Nicolas Levi kertoo, että joissakin juhlista tavattiin huudahdella "Eläköön Kim Pyong-il!"

Tästä kuultuaan velipuoli Kim Jong-il huomasi tilaisuutensa tulleen.

- Kim Jong-il kuuli siitä ja kertoi Kim Il-sungille. Tämä tuli hyvin vihaiseksi, Levi kertoo.

Pian tämän jälkeen Kim Pyong-ilistä tuli maan Jugoslavian-suurlähettiläs.

Suurlähettiläs katoaa


Asemapaikat vaihtuivat, ja Kim Pyong-il pysyi poissa Pohjois-Koreasta. Hän toimi lähettiläänä myös ainakin Unkarissa ja Bulgariassa. Suomen-suurlähettilääksi hänet nimitettiin maaliskuussa 1994. Lähetystölle kunnostettiin tilat Helsingin Tammisalosta. 

Mies lähetettiin kuitenkin vähän ajan kuluttua takaisin kotimaahansa. Helsingin Sanomien haastattelemat diplomatian asiantuntijat pitivät tuolloin lähettilään lähtöä outona.

Kesäkuussa HS kertoi, että lähettiläs oli kotimaassaan "loma- ja kokousmatkalla". Tieto oli peräisin lähetystöstä. Poistumista selitettiin myös lähetystön remontilla.

Suurlähettilään kerrottiin palaavan asemapaikkaansa pian perheensä kanssa. Hänen lastensa oli tarkoitus mennä syksyllä Helsingissä kouluun.

HS:n arkiston
(maksullinen) mukaan maassa epäiltiin myös tuolloin olleen käynnissä perheen sisäisen valtakamppailun.

Asiantuntijat epäilivät, että Kim Pyong-Il oli Helsingissä jonkinlaisessa maanpaossa "prinssien välistä taistoa".

"Suuri johtaja" Kim Il-sung kuoli heinäkuussa 1994. Elokuussa Kim Pyong-il palasi Helsinkiin. Velipuoli Kim Jong-ilistä tuli isänsä seuraaja maan johdossa.

Passiivinen pyknikko kävi kylässä


Emeritusprofessori Matti Parjanen tapasi Kim Pyong-ilin toimiessaan Tampereen yliopiston vararehtorina vuonna 1995. Hän kuvailee vierailulle tullutta lähettilästä varsin neutraalin oloiseksi hahmoksi.

- Ihan leppoisan oloinen mies oli. Hän oli sellainen pyknikko, vähän passiivisen oloinen. Hän kyseli kohtalaisen vähän asioita.

Parjanen kertoo, että Kim Pyong-il heittäytyi vierailulla kielitaidottomaksi. Hänellä oli mukanaan suomalainen tulkki.

- Olen myöhemmin kuullut, että kyllä hän englantia täysin ymmärsi ja puhui.

Parjasen mukaan diplomaattipiireissä on tapana, että uudet suurlähettiläät katsastavat kohdemaansa suurimmat yliopistot virkakautensa alussa. 40 virkavuotensa aikana Parjanen tapasi monenlaisia suurlähettiläitä. Toisia vierailut kiinnostivat enemmän, toisia vähemmän.

- Kun he astuivat ovesta sisään, ilmeestä näki, että voi kun pääsisi pois. Meikäläisten silmistä taas näki, että voi kun pääsisi pois tästä tilanteesta. Kun häntä ei yhtään kiinnostanut ne asiat, Parjanen naurahtaa muistellessaan Pohjois-Korean delegaation vierailua.

Pohjois-Korean Helsingin-lähetystö lopetettiin salaperäisissä olosuhteissa viisi vuotta myöhemmin. Kim Pyong-il siirrettiin suurlähettilääksi Puolan Varsovaan.

Kotiarestissa kotimaassa


Heinäkuussa 2011 päivätyn Wikileaks-sähkeen mukaan Kim Pyong-ilin uskottiin olleen tuolloin kotiarestissa Pjongjangissa. Hän oli saapunut maahan mahdollisesti siksi, että hänen äitinsä oli kuolemassa.

Kotiarestin taustalla kerrottiin olevan veljenpoika Kim Jong-unin.

- Kuka tahansa, jonka uskotaan olevan esteenä Kim Jong-unin valtaan nousulle, mukaan lukien perheenjäsenet, on alttiina eliminoinnille, kertoivat yhdysvaltalaisdiplomaattien lähteet.

 

Kuka tahansa, jonka uskotaan olevan esteenä Kim Jong-unin valtaan nousulle, mukaan lukien perheenjäsenet, on alttiina eliminoinnille.Wikileaks-sähkeessä kerrotaan myös, että asiantuntijoiden mukaan Kim Jong-un yrittää näyttää isoisältään Kim Il-sungilta hyötyäkseen tähän liitetystä nostalgiasta. Kim Pyong-ilin kerrottiin olevan uhka, koska hän näyttää isältään veljenpoikaansa enemmän.

Kim Jong-il kuoli saman vuoden joulukuussa. Kim Jong-un astui Pohjois-Korean johtoon.

Ei esiinny julkisuudessa


Independentin toimittaja Shaun Walker matkusti hiljattain Varsovaan saadakseen Kim Pyong-ilin haastatteluun. Lähetystöstä kerrottiin, että lähettiläs ei anna haastatteluja, koska "kaikki toimittajat valehtelevat".

Lähetystön edustaja ei suostunut edes vahvistamaan sitä, onko lähettiläs vielä maassa. Walker sai kuitenkin Puolan ulkoministeriötä lähellä olevalta lähteeltä tiedon, jonka mukaan Kim Pyong-il asuu lähetystön tiloissa edelleen.

Independentin mukaan Kim Pyong-il ei koskaan esiinny julkisuudessa tai anna lausuntoja. Häntä nähdään hyvin harvoin Varsovan diplomaattien tilaisuuksissa, mutta hänen tiedetään vierailleen Algerian, Venäjän ja Syyrian lähetystöissä.

Sydneyn yliopiston Korea-tutkija Leonid Petrovin mukaan Kim Pyong-il kuuluu perheessään ulkopuolisten joukkoon, jolla on hyvin vähän vaikutusvaltaa.

Joidenkin tahojen mukaan Kim Pyong-ilillä saattaisi olla kansainvälisen taustansa ansiosta mahdollisuuksia avainrooliin siinä tapauksessa, jos Pohjois-Korean diktatuuri jossain vaiheessa romahtaa.

Viimeaikaisten tapahtumien valossa Kim Pyong-ilin olinpaikka ja tilanne ovat jälleen herättäneet kiinnostusta maailmalla.
 


Se, että hän on yhä elossa, viittaa siihen, että häntä ei pidetä vakavana uhkana Kim Jong-unille.- Se, että hän on yhä elossa, viittaa siihen, että häntä ei pidetä vakavana uhkana Kim Jong-unille, puolalaistutkija Nicolas Levi arvioi.
 • Pohjois-Korea

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kesän kaunein mekko on tässä – sopii vartalotyypistä riippumatta

  2. 2

   Pikkulapset katosivat kotoa Teksasissa – löytyivät kuolleina kuumasta autosta

  3. 3

   80-vuotias rouva ällistyi: Perinnönjaossa paljastui sisar, jonka isä oli salannut kaikilta

  4. 4

   Armeija ja islamistit taistelevat luodein ja raketein kaupungin kaduilla Filippiineillä – ”Näin Isisin siellä”

  5. 5

   10 kuvaa Kimi Räikkösen fantastisesta päivästä – tuttu pikkupoika varasti jälleen show’n

  6. 6

   Testaa kuinka hyvin tunnet tutut latinankieliset sanonnat!

  7. 7

   Ohikulkija säikähti väkivaltaiselta näyttänyttä kohtausta Espoossa – Rinnekoti kertoo, mistä työntekijän ja teinipojan välisessä tilanteessa oli kyse

  8. 8

   Poliisi selvittää joukkotappelua Porvoon rannassa – kaksi venekuntaa otti yhteen

  9. 9

   Hirvittävä veriteko tapahtui syrjäisen maalaistalon navetassa huhtikuisena iltana – Kaj Linnan kohtalo voi vielä muuttua vuosien jälkeen

  10. 10

   Karoliina luotti yleisö-oljenkorteen Miljonäärivisassa – ei olisi kannattanut: "Se oli tosi paha kysymys"

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tietoa Michael Schumacherin tilasta varjellaan visusti – nyt perheen vaikenemiselle saatiin selitys

  2. 2

   Pia Lamberg elää unelmaansa Los Angelesissa – rahoitusalalla työskentelevä uusi rakas vei jalat alta: ”Hän osti kaiken puolestani”

  3. 3

   Aviomies ramppasi alvariinsa urheilumatseissa – vaimon epäilykset heräsivät, kun kotoa alkoi hävitä Viagraa

  4. 4

   Kuvat: Pyöräkuormaaja syöksyi 10 metriä sillalta – kuljettaja sairaalaan

  5. 5

   Hirvittävä veriteko tapahtui syrjäisen maalaistalon navetassa huhtikuisena iltana – Kaj Linnan kohtalo voi vielä muuttua vuosien jälkeen

  6. 6

   Huomaatko härskin yksityiskohdan? Pari ikuisti hääpäivänsä idyllisellä maatilalla – kuvaan kätkeytyy jättiyllätys

  7. 7

   Testaa kuinka hyvin tunnet tutut latinankieliset sanonnat!

  8. 8

   Tanja, 43, lähtee Suomesta – paluulippua ei ole: 700 euron kuukausibudjetti, ohjenuorana minimalismi

  9. 9

   Kävijöiden virta Koiviston haudalle jatkui – paikalla nähtiin myös erikoinen ”kunnianosoitus”

  10. 10

   Ohikulkija säikähti väkivaltaiselta näyttänyttä kohtausta Espoossa – Rinnekoti kertoo, mistä työntekijän ja teinipojan välisessä tilanteessa oli kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

  2. 2

   Tietoa Michael Schumacherin tilasta varjellaan visusti – nyt perheen vaikenemiselle saatiin selitys

  3. 3

   Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

  4. 4

   Sami Hedbergin fanit raivostuivat jäähallikeikan jälkeen – ”P**ka maku jäi tästä”

  5. 5

   Ratapölkyn haju paljasti omakotitalosta ikävän yllätyksen –myyjä joutuu palauttamaan 202000 euroa

  6. 6

   Kaksi ruoka-ainetta karsimalla suoliston kunto voi parantua jo muutamassa viikossa

  7. 7

   Kätilöt paljastavat hulluimmat synnytyksensä: ”Äiti yritti saada orgasmin joka supistuksella”

  8. 8

   Tunteikas kuva presidentti Koiviston hautajaisista: Assi Koivisto näytti hellän puolensa

  9. 9

   Varo nopeasti leviävää Facebook-virusta! Tarkista tilisi, saatat jakaa huijauslinkkejä tietämättäsi

  10. 10

   Yksinäinen 12-vuotias tyttö etsi ystävää Facebookista – ensitapaamisesta tuli kauhukokemus

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kesän kaunein mekko on tässä – sopii vartalotyypistä riippumatta

  2. 2

   Pikkulapset katosivat kotoa Teksasissa – löytyivät kuolleina kuumasta autosta

  3. 3

   80-vuotias rouva ällistyi: Perinnönjaossa paljastui sisar, jonka isä oli salannut kaikilta

  4. 4

   Armeija ja islamistit taistelevat luodein ja raketein kaupungin kaduilla Filippiineillä – ”Näin Isisin siellä”

  5. 5

   10 kuvaa Kimi Räikkösen fantastisesta päivästä – tuttu pikkupoika varasti jälleen show’n

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tietoa Michael Schumacherin tilasta varjellaan visusti – nyt perheen vaikenemiselle saatiin selitys

  2. 2

   Pia Lamberg elää unelmaansa Los Angelesissa – rahoitusalalla työskentelevä uusi rakas vei jalat alta: ”Hän osti kaiken puolestani”

  3. 3

   Aviomies ramppasi alvariinsa urheilumatseissa – vaimon epäilykset heräsivät, kun kotoa alkoi hävitä Viagraa

  4. 4

   Kuvat: Pyöräkuormaaja syöksyi 10 metriä sillalta – kuljettaja sairaalaan

  5. 5

   Hirvittävä veriteko tapahtui syrjäisen maalaistalon navetassa huhtikuisena iltana – Kaj Linnan kohtalo voi vielä muuttua vuosien jälkeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

  2. 2

   Tietoa Michael Schumacherin tilasta varjellaan visusti – nyt perheen vaikenemiselle saatiin selitys

  3. 3

   Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

  4. 4

   Sami Hedbergin fanit raivostuivat jäähallikeikan jälkeen – ”P**ka maku jäi tästä”

  5. 5

   Ratapölkyn haju paljasti omakotitalosta ikävän yllätyksen –myyjä joutuu palauttamaan 202000 euroa

  6. Näytä lisää