Aatu, Aatto

Ulkomaat

Valikko

Venäjällä vangitun aktivistin kirje: "Tulen hulluksi epävarmuudesta"

Julkaistu:

Greenpeace on julkaissut nettisivuillaan hollantilaisen aktivistin Faiza Oulahsenin epätoivoa tihkuvan kirjeen, jonka hän on lähettänyt vankilasta Murmanskista.
- Minulla ei ole mitään käsitystä, kauanko tämä vie. Epävarmuus tekee minut hulluksi. Kaksi kuukautta vankilassa on yksi asia, mutta entä sitten? Mitä sitten? Oulahsen kirjoittaa.

Ilta-Sanomat käänsi Oulahsenin ystävälleen kirjoittaman kirjeen englannista suomeksi. Alkuperäinen kirje oli kirjoitettu hollanniksi.

”Hei Sanne,

Tänään on lauantai 28. syyskuuta, luulisin noin kello 12 päivällä. Kun olet ollut yhdeksän päivää lukittuna ja kaikkien kommunikaatiovälineiden ulottumattomissa, ajantaju alkaa kadota. Minut otettiin kiinni laivalla torstaina 19. syyskuuta ja siellä olin tiistai-iltaan asti kello 18.30.

Vähän ennen kuin pääsimme maihin, Mannes ja minä puhuimme konsulimme, Martin Groenstegen kanssa. Hän oli ystävällinen mies, joka antoi meille toivoa. Kun olimme kertoneet hänelle meidän tilanteestamme, hän kertoi vuorostaan siitä, mitä työtä Greenpeace tekee tukeakseen meitä. Oli hyvin koskettavaa kuulla siitä!
 


Olimme hyvin iloisia siitä, että meitä ei ole unohdettu.Paria tuntia myöhemmin tulkki saapui ja hänen mukanaan muutamia (entisen KGB:n) työntekijöitä. Meille kerrottiin, että meidät vietäisiin maihin ja meillä oli 10 minuuttia aikaa ottaa mukaan tavaramme. Meille annettiin vaikutelma, että meidän pitäisi pakata tavaraa 24 tunnin poissaoloa varten.

Ryntäsin majoitustilaani ja ehdin soittaa pikaisesti Benille. Kerroin hänelle, että menisimme muutaman minuutin kuluttua maihin ”tutkintakomiteaan”. Aloin sitten pakata, otin mukaan takin, käsineet, alusvaatteet, kaksi lämpökerrastoa, silmälasit ja hammasharjan. Nyt, neljä päivää myöhemmin harmittelen, etten ottanut enemmän puhtaita vaatteita.

Tiistaina menimme veneellä noin puolisen tuntia rajavartioston kanssa, kahteen eri ryhmään jaettuina. Sitten meidät tuotiin maihin, jossa sain olla 10 minuuttia ulkona raittiissa ilmassa. Sen jälkeen meidät vietiin bussilla toimistoon, tai ainakin niin luulen.

Saapumisen jälkeen minä olin yksi ensimmäisistä, joka vietiin kuulusteluihin, tai niin ajattelin. Siellä minä istuin, tuolilla kylmässä huoneessa, vastapäätä naista, joka kirjoitti nopeasti jotain koneella. Vieressäni oli tulkki, nuori nainen, joka oli ilmeisesti lukenut englantia. Yhtäkkiä FSB kutsui häntä ja muutamaa muuta, ja näytti siltä, ettei heillä ollut muuta vaihtoehtoa kuin totella. Hän kertoi, että tapahtuneesta pitäisi tehdä kirjallinen raportti. Pyysin hollannin kielen tulkkia, mutta minulle sanottiin: ”Se ei ole mahdollista.”

Sanoin, että voin vapaaehtoisesti vahvistaa henkilötietoni, mutta että en sanoisi mitään muuta ennen kuin asianajaja olisi paikalla. ”Tämähän on vain raportti”, he sanoivat. Naurahdin ja sanoin: ”Tarvitsen asianajajani.” Annoin helle kahden asianajajamme nimet ja puhelinnumerot. Kului jonkin aikaa, ja sitten sisään tuli Vladislav, asianajajani.

Puolen yön aikoihin minut vietiin muun ryhmän luo. Silloin muutama heistä laitettiin käsirautoihin ja vietiin pois. Siitä eteenpäin meidän olisi pitänyt olla kiinniotettuna enää 48 tuntia, sillä olimmehan olleet laivalla jo viisi päivää kiinni. Meille laitettiin käsiraudat ja meidät vietiin ryhmissä kolmeen eri rakennukseen.

Kun saavuimme sinne, meidät kuusi naista laitettiin samaan selliin. Se kesti jonkin aikaa, sillä meidät kutsuttiin sinne yksi kerrallaan. Makasimme odottaessamme lattialla ja puisilla pöydillä, koska olimme kuolemanväsyneitä.

Noin viiden aikaan illalla ja sen jälkeen kun sormenjälkeni oli otettu, minut vietiin selliin. Hieman myöhemmin sisään tuotiin Camilla ja Alex.

 

Oli jääkylmää ja valot olivat päällä koko ajan.Seuraavan päivänä menimme taas toimistoon. Illalla minulle oli kerrottu, että minua syytettäisiin merirosvoudesta ja muista keksityistä tarinoista. Tänään sain kuulla, ketkä ovat tutkintaryhmän johtajia – tietenkin ne olivat venäjänkielisessä dokumentissa. Pyysin paperin kääntämistä ja kopiota alkuperäisestä dokumentista. Minulle sanottiin, että minun pitäisi ottaa yhteyttä asianajajaani ja pyytää sitä ”kenraalilta Moskovasta”. Päivän päätteeksi minut vietiin takaisin selliin.

Seuraava päivä, torstai 26. syyskuuta, oli hyvin raskas päivä. Meitä vietiin jälleen busseilla toimistoon, mutta tällä kertaa pimeissä, lukitussa metallihäkeissä, joihin jokaiseen mahtui yksi ihminen, aivan kuten eläimiä viedään. Siellä meidät lukittiin ikkunallisiin kopperoihin ja odotimme kuulusteluja. Hyvin epäinhimillistä.

Sen jälkeen kun muutamaa meistä oli kuulusteltu, meille kerrottiin, että meidät vangitaan ja meidät laitettaisiin kahdeksi kuukaudeksi vankilaan odottamaan oikeudenkäyntiä.

Alex puhkesi kyyneliin. Minäkin aloin menettää tyyneyteni ja itsekontrollini, jota olin pitänyt yllä viime päivien aikana, hitaasti mutta varmasti.

 

Kaksi kuukautta sellissä on yksi asia, mutta mitä sitten? Mitä tulee sen jälkeen?Muutamien kuukausien vaiko muutamien vuosien vankeus jutusta, joka perustuu valheisiin?

Kaikki tapahtuu täysin vastoin sääntöjä. Ne asiat, joista FSB meitä syyttää, ovat täynnä epätarkkuuksia ja on myös asioita, joihin he itse ovat syyllisiä. Mikään ei ole varmaa. Riittää kun joku ylhäällä ajattelee asiaa, ja sitten me häviämmekin jo selliin. Martin, konsulimme, sanoi, että meidän pitäisi pysyä rauhallisina, koska hollantilaisilla on hyvät kommunikaatiosuhteet venäläisiin. Hyvä kommunikaatio? Mistäkö, kysyn minä itseltäni. Siitäkö, että venäläiset tunkeutuivat laittomasti Hollannin alueelle (Arctic Sunrise -alukselle) ja ajoivat meidät kansainvälisille vesille, jotta he voivat pidättää meidät väkivalloin? Vaatiiko Hollannin hallitus vapauttamistamme? Välittömästi? Venäläisillä ei olisi ollut edes oikeutta pidättää meitä ja silti he tekevät niin. He tekevät juuri niin kuin itse haluavat.

 

Minulla ei ole mitään käsitystä siitä, milloin tämä loppuu tai kauanko tämä kestää.Epävarmuus saa minut hulluksi. Sain kuulla, että Putin oli sanonut julkisesti, ettei se ollut merirosvoutta. Ja tämä hänen niin sanottu kenraalinsa on lieventänyt joitakin syytöksiä. Mutta silti me olemme vankilassa. 22 meistä on vangittu ja 8 on pidätetty kolmeksi vuorokaudeksi. Heidän pitää viedä vielä minut ja 7 muuta tulkin kanssa oikeuteen ja toivon todella, että he eivät löydä tulkkia ennen sunnuntaita, koska silloin minulla olisi yhä mahdollisuus tulla karkotetuksi.”

Oulahsenin toive ei toteutunut, sillä myös hänet vangittiin kahdeksi kuukaudeksi, ja keskiviikkona hänelle luettiin syyte ”organisoidun ryhmän tekemästä merirosvouksesta” yhdessä 13 muun vangitun kanssa. Lopuille 16 vangitulle luetaan sama syyte ilmeisesti torstain aikana.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Courteney Cox, 53, katuu kauneusoperaatioitaan: ulkonäkö muuttui merkittävästi – ystävät järkyttyivät näkemästään

  2. 2

   Lapualaisella tehty maailmanennätys rikki: Tarkka-ampuja tappoi Isis-taistelijan 3,5 kilometrin päästä

  3. 3

   Mies kutsui naapurin korjaamaan tietokonetta – naisen painajainen alkoi heti, kun hän astui makuuhuoneeseen

  4. 4

   Nakupöksyt ovat seuraavat hittihousut – pukisitko?

  5. 5

   Tenniskaunotar paljasti treenatun vartalonsa string-uimapuvussa – nautti täysin siemauksin paparazzien huomiosta

  6. 6

   Prinssi Harrylta riipaiseva muisto prinsessa Dianan hautajaisista: ”Ketään lasta ei saisi pakottaa tekemään niin”

  7. 7

   Samu Haber, TIS-Jonne, Timo Soini vai Danny? Testaa, kuka suomalaismiehistä on kesäheilasi!

  8. 8

   Mies raiskasi 13-vuotiaan parkkihallissa Keravalla – samalla tekijällä useita lapsia uhreinaan

  9. 9

   Juhannusseurue huolestui, kun veneelle lähtenyt mies ei palannut – löydettiin hukkuneena

  10. 10

   Tällainen oli Tammisaaressa murhattu nuori nainen – kirjoitti blogissaan avoimesti myös suhteesta epäiltyyn

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lotta Näkyvä selittää rohkeita somekuviaan – kiusallisia kömmähdyksiä julkisilla paikoilla: ”Välillä unohdan laittaa pikkuhousut”

  2. 2

   Tällainen oli Tammisaaressa murhattu nuori nainen – kirjoitti blogissaan avoimesti myös suhteesta epäiltyyn

  3. 3

   Nakupöksyt ovat seuraavat hittihousut – pukisitko?

  4. 4

   13-vuotiaat Kalle ja Konsta perustivat puusepänliikkeen – trendisängystä tuli hitti ympäri Suomen

  5. 5

   Näin puhelu +44-alkuisesta mysteerinumerosta eteni – soittaja halusi tietää omaisuuksista

  6. 6

   Helleaalto lähestyy Suomea – loppukuusta jopa +30 astetta?

  7. 7

   Kike Elomaa palaa perussuomalaisiin – ”olen pahoillani tästä episodista”

  8. 8

   Samu Haber, TIS-Jonne, Timo Soini vai Danny? Testaa, kuka suomalaismiehistä on kesäheilasi!

  9. 9

   Mies raiskasi 13-vuotiaan parkkihallissa Keravalla – samalla tekijällä useita lapsia uhreinaan

  10. 10

   Katri Sorsalta avoin selostus ja kuva seksielämästään: ”Paikka, missä mieheni kanssa rakastelen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentoemännän yksinkertainen vessakikka toimii yhtä varmasti myös kotona

  2. 2

   8 naista kertoo, millaiset seksiehdotukset oikeasti toimivat: ”Se on varma keino”

  3. 3

   Kasperi Kapanen toi kanadalaisrakkaansa Suomeen – 18-vuotias Annika käänsi katseita Kuopion rannoilla pepun paljastavissa bikineissä

  4. 4

   Martina Aitolehden kipujen syy selvisi: Lääkäriltä tyly tuomio – ”Kyyneleethän siinä pääsi”

  5. 5

   Entinen miljonääri luopui kaikesta ja muutti hökkeliin autiolle saarelle – 20 vuotta eikä ole katunut päivääkään

  6. 6

   Kotihälytyskeikalla odotti näky, joka riipaisi jopa vanhan sosiaalityöntekijän sydäntä – viranomaiset vetoavat juhannusjuhlijoihin

  7. 7

   Kolmen lapsensa tapon yrityksestä syytetty äiti kirjoitti palon aikana veret seisauttavan Facebook-päivityksen – ”Kukaan ei huomaa...”

  8. 8

   23 asiaa, jotka mullistuvat uudessa alkoholilaissa – kapakoiden aukioloajat, neloskalja kauppoihin...

  9. 9

   Metsämustikoissa voi piillä vaarallinen loinen – onko syytä huoleen?

  10. 10

   Kirpaisevat 10 kuvaa 2000-luvun alusta muistuttavat, että tatuoinnit todella ovat ikuisia – valitettavasti

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Courteney Cox, 53, katuu kauneusoperaatioitaan: ulkonäkö muuttui merkittävästi – ystävät järkyttyivät näkemästään

  2. 2

   Lapualaisella tehty maailmanennätys rikki: Tarkka-ampuja tappoi Isis-taistelijan 3,5 kilometrin päästä

  3. 3

   Mies kutsui naapurin korjaamaan tietokonetta – naisen painajainen alkoi heti, kun hän astui makuuhuoneeseen

  4. 4

   Nakupöksyt ovat seuraavat hittihousut – pukisitko?

  5. 5

   Tenniskaunotar paljasti treenatun vartalonsa string-uimapuvussa – nautti täysin siemauksin paparazzien huomiosta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lotta Näkyvä selittää rohkeita somekuviaan – kiusallisia kömmähdyksiä julkisilla paikoilla: ”Välillä unohdan laittaa pikkuhousut”

  2. 2

   Tällainen oli Tammisaaressa murhattu nuori nainen – kirjoitti blogissaan avoimesti myös suhteesta epäiltyyn

  3. 3

   Nakupöksyt ovat seuraavat hittihousut – pukisitko?

  4. 4

   13-vuotiaat Kalle ja Konsta perustivat puusepänliikkeen – trendisängystä tuli hitti ympäri Suomen

  5. 5

   Näin puhelu +44-alkuisesta mysteerinumerosta eteni – soittaja halusi tietää omaisuuksista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lentoemännän yksinkertainen vessakikka toimii yhtä varmasti myös kotona

  2. 2

   8 naista kertoo, millaiset seksiehdotukset oikeasti toimivat: ”Se on varma keino”

  3. 3

   Kasperi Kapanen toi kanadalaisrakkaansa Suomeen – 18-vuotias Annika käänsi katseita Kuopion rannoilla pepun paljastavissa bikineissä

  4. 4

   Martina Aitolehden kipujen syy selvisi: Lääkäriltä tyly tuomio – ”Kyyneleethän siinä pääsi”

  5. 5

   Entinen miljonääri luopui kaikesta ja muutti hökkeliin autiolle saarelle – 20 vuotta eikä ole katunut päivääkään

  6. Näytä lisää